Hotfix 1.21

+
A statystyki wytwarzanych broni, szczególnie tych na najwyższych poziomach, nadal się nie wyświetlają! Ile razy to już było poruszane?!?! To jest gra RPG, bez statystyk nie ma sensu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kiedy ta gra wyjdzie z Alfy i dostanę pełnoprawny produkt za który zapłaciłem?
Co najmniej z rok musisz poczekać. Wcześnie nie wyrobią się. Polecam zrobić przerwę. Niedługo maj pojawi się dużo gier(nowy resident, mass effect,days gone, subnautica, Warhammer 40,000, Hood:Outlaws &Legends) do wyboru do koloru. Zamiast denerwować się, oderwać się od tego i w inne bardziej dopracowane gry zagrać.

Gram na xboxie one s moim zdaniem optymalizacja jest o wiele lepsza niż na patchu 1.2, szczególnie da się to odczuć przy strzelaninach nie ma już takich spadków FPS, wiadomo nie jest to mistrzostwo świata i gra nie trzyma jeszcze 30 klatek ale widać znaczący postęp, więc kto gra na fat/s można grać 😁

Do błędów można doliczyć, problem ze zdobyciem trofeum "bywalec". Problemem jest punktu o nazwie METRO: MEMORIAL PARK. Brak znacznika lub nieprawidłowo aktywuje się. Ten błąd jest już od dłuższego czasu.

jest napisane: omów plan z Nomadami - co chcesz od Panam?
kilka razy to robiłem na Xbox SX - zero problemów od grudnia.
z tą babką trzeba zagadać, i nie tylko.
załadowałeś jakiś stary SAVE, dziwne.

Last edited:
Zdecydowana więęększość zabugowanych questów będzie działać poprawnie tylko po wczytaniu wcześniejszego save'a lub od rozpoczęcia gry od nowa. Trudna wiadomość do przyjęcia (mnie też to swego czasu bolało), ale trzeba się z tym po prostu pogodzić. ;) Ja grając za pierwszym razem solosem miałem zbugowanego Czerwonego Wiesza i kontrakt od Wakako (Bug Bear). Zagrałem od nowa - netrunnerem coby wymaksować trofea - i wszyystkie questy działały poprawie. Gram na PS4.

Uprzejma prośba o info czy statystyki wyświetlają zastosowane modyfikacje ubioru. Jeśli w dalszym ciągu NIE - to niech WY******... (rozwinięcie WY******* w wyniku wnikliwej i pozytywnie prawdziwej osobistej analizy tekstu oraz nieoszacowanej serdecznej pomocy moderatora) wybiorą metalurgię jako sposób na odnalezienie sensu życia.

Last edited:
Kolejny wspaniały Hotfix, który zamiast zwiększyć przyjemność z grania po prostu crash'uje grę już na ekranie ładowania czy przy próbie rozpoczęcia gry.
Już raz tak miałam i jedyne co na to pomogło to deinstalacja i ponowna instalacja, a nie mam najmniejszej ochoty ponownie pobierać ok 60 GB.
Działanie Cyberpunka sprawia że mam ochotę zwrócić tą grę, chociaż świetnie mi się w nią poprzednio grało(Kiedy działała, oczywiście) . Pozostaje jedynie zniesmaczenie i brak słów.

Kolejny wspaniały Hotfix, który zamiast zwiększyć przyjemność z grania po prostu crash'uje grę już na ekranie ładowania czy przy próbie rozpoczęcia gry.
Już raz tak miałam i jedyne co na to pomogło to deinstalacja i ponowna instalacja, a nie mam najmniejszej ochoty ponownie pobierać ok 60 GB.
Działanie Cyberpunka sprawia że mam ochotę zwrócić tą grę, chociaż świetnie mi się w nią poprzednio grało(Kiedy działała, oczywiście) . Pozostaje jedynie zniesmaczenie i brak słów.
Ja za to jestem nabuzowana like never before. Po 1.2 rozpoczęłam od nowa poruszając się trochę jak po polu minowym (wiem, co mówię). Kiedy dotarłam do pierwszej modyfikacji ubioru i znowu zobaczyłam TO SAMO, a raczej nie zobaczyłam różnicy wstąpiła we mnie cyberpsychoza. Pozyskałam i przesyłam 2077 ton czerwonych odchodów wszelakich z myślą o szczęściu i pomyślności zarówno teraz i na wieka weków.

Niech mi to ktos sprobuje wyjasnic, bo naprawde nic z tego nie rozumiem. Mam juz dosc stary sprzet, moze 5 lat temu byla to gorna polka, ale teraz zdecydowanie nia nie jest - ot, taki sobie sprzecik, na ktorym W3 chodzil na ustawieniach ultra, w przypadku CP moge tylko o tym pomarzyc. Jedyna niedogodnosc jaka mnie w zwiazku z CP spotkala - to koniecznosc zainstalowania win10, przed czym bronilem sie kilka ladnych lat rekami i nogami. Nigdy mi zaden quest sie nie zbugowal, zero crashy przy starcie, 85% poruszanych i wyklinanych tutaj az po dziewiaty krag piekla problemow nigdy mi sie nie przytrafilo. Cyber smiga plynnie i gladko, mam stabilne 60 fps, zastrzezenia mam co do niektorych zagadnien mechaniki, bugow graficznych w stylu NPC przenikajacy stale obiekty, itemki niemozliwe do zebrania (bo zapadaja sie w podloze) itp. Moze jednak cos nie tak jest nie z gra sama w sobie, tylko z waszymi maszynami? Moze zla konfiguracja softu? Moze cos nie tak z hardware? Pytanie do tych, ktorzy maja problem z crashem przy starcie - jedziecie na intelu czy na AMD? Z gory uprzedzam - problemy dotyczace wersji konsolowych dla mnie sa rownie obce jak niewidoczna strona ksiezyca, interesuja mnie wylacznie opnie dotyczace PC.

Last edited:
Niech mi to ktos sprobuje wyjasnic, bo naprawde nic z tego nie rozumiem. Mam juz dosc stary sprzet, moze 5 lat temu byla to gorna polka, ale teraz zdecydowanie nia nie jest - ot, taki sobie sprzecik, na ktorym W3 chodzil na ustawieniach ultra, w przypadku CP moge tylko o tym pomarzyc. Jedyna niedogodnosc jaka mnie w zwiazku z CP spotkala - to koniecznosc zainstalowania win10, przed czym bronilem sie kilka ladnych lat rekami i nogami. Nigdy mi zaden quest sie nie zbugowal, zero crashy przy starcie, 85% poruszanych i wyklinanych tutaj az po dziewiaty krag piekla problemow nigdy mi sie nie przytrafilo. Cyber smiga plynnie i gladko, mam stabilne 60 fps, zastrzezenia mam co do niektorych zagadnien mechaniki, bugow graficznych w stylu NPC przenikajacy stale obiekty, itemki niemozliwe do zebrania (bo zapadaja sie w podloze) itp. Moze jednak cos nie tak jest nie z gra sama w sobie, tylko z waszymi maszynami? Moze zla konfiguracja softu? Moze cos nie tak z hardware? Pytanie do tych, ktorzy maja problem z crashem przy starcie - jedziecie na intelu czy na AMD? Z gory uprzedzam - problemy dotyczace wersji konsolowych dla mnie sa rownie obce jak niewidoczna strona ksiezyca, interesuja mnie wylacznie opnie dotyczace PC.
Zgoda. Też zachodzę w głowę, co jest grane. Nie jestem nowicjuszką. Sprawdzam kilka razy zanim się poddaję i kilka razy się poddaję zanim krew mnie zaczyna zalewać i zgłaszam ubolewania przez kupę kamieni. Pytam więc, działają ci statystyki czy nie? Działają atuty czy nie? Jeśli choćby jedna porcja danych nie jest wyświetlana to oznacza, że nie działają. Jeśli choćby jeden atut nie działał to oznacza, że atuty nie działają. A wtedy? A wtedy to nie jest gra i zabawa tylko napierdzielanka w bambus. Spoko. Dobra. Nie ma presji ale jeśli na coś się umawiamy z twórcami to szanujmy się nawzajem i nazywajmy sprawy po imieniu. I tylko tyle i aż tyle. So, tak czy nie?

Last edited:
Moze zla konfiguracja softu? Moze cos nie tak z hardware? Pytanie do tych, ktorzy maja problem z crashem przy starcie - jedziecie na intelu czy na AMD? Z gory uprzedzam - problemy dotyczace wersji konsolowych dla mnie sa rownie obce jak niewidoczna strona ksiezyca, interesuja mnie wylacznie opnie dotyczace PC.
Ja akurat mam procesor i kartę graficzną AMD a crashy przy starcie gry nie uświadczyłem ani przy wczytywaniu. Owszem mam komunikat "Przepraszamy Cyberpunk się wypłaszczył" czy jakoś tak, ale nie wywala mnie przez to z gry. Dopiero jak wyjdę z gry czy zminimalizuję ją mam ten komunikat. Więc to chyba nie jest kwestia Intela lub AMD. Ewentualnie może być coś ze sterownikami ale zakładam że ma się najnowsze.

Tak, też mnie to zastanawia od samego początku.
Zaczęłam grę na sprzęcie pod TW3, a potem płynnie przeszłam na nowy, taki więcej ultra set z sejwami i zero problemów technicznych jakichkolwiek.
Miałam spiskową teorię, że wywala się u graczy korzystających z modów, ale znajomy programista (siema, @PATROL ) wyprowadził mnie w części z błędu.

Ogólnie jednak rozkminiam, że możliwych konfiguracji podzespołów w pecetach jest mnóstwo (czego nie można powiedzieć o konsolach), że o miliardzie softu nie wspomnę, więc optymalizacja może być trudnym zadaniem. Które tym razem firmę przerosło czy coś. Może nie przewidzieli takiej skali.
Inna sprawa, że jak komuś coś działa, to ma potrzebę napisać o tym raz czy dwa. Ale jak nie działa, to się potrafi ulewać kilka razy dziennie, co w sumie zrozumiałe... z tym, że może też fałszować obraz tej skali.

Może jakieś malware albo wirusy czy inne kopalnie bitcoina, chodzące w tle, o krórych posiadacz PC nic nie wie ...
A tu nagle pojawia sie coś, co chce 100% zasobów zabrać ...
Oprogramowanie drogich myszek, chodzące zawsze w tle, soft od "tuningu" płyty i jakieś dodatki do instalki płyty, jakieś darmowe na miesiąc instalacje Nortona antywira, bzdylion małych aplikacji "w tle", cholera wie.
Możliwe, że RAM jest już słaby i zaraz padnie, a tu dostaje pod 100% wykorzystania.
Może CDPR powinien informować dokładnie na jakim sprzęcie sprawdza grę, przecież nie maja 1000 różnych konfiguracji i nie sprawdzają każdej.
Pewnie jakby z 5,000 ludzi więcej zatrudnili, to by tego nie było.

Pytam więc, działają ci statystyki czy nie? Działają atuty czy nie? Jeśli choćby jedna porcja danych nie jest wyświetlana to oznacza, że nie działają. Jeśli choćby jeden atut nie działał to oznacza, że atuty nie działają. A wtedy? A wtedy to nie jest gra i zabawa tylko napierdzielanka w bambus.
To jest kwestia zwalonej mechaniki i tak naprawde zupelnie inna para butow. Pytalem sie konkretnie o crashe przy starcie/ w trakcie rozgrywki, bugi questow uniemozliwiajace popchniecie fabuly do przodu itp. Bo non stop czytam narzekania na takie przypadki, a sam ich nigdy nie uswiadczylem (wlasnie stuknelo mi 500 godzin na CP).
To natomiast o czym piszesz jest problemem, ze sie tak wyraze, zupelnie innego typu. Owszem, z tym akurat rowniez mam problemy, w kwestii zwalonej (to jest bardzo daleko posuniety eufemizm, ale gdybym uzyl wlasciwego okreslenia, to bym dostal bana za bluzgi) mechaniki gry. Nie chodzi tylko o przyklady ktore wymienilas, jak niedzialajace skille czy perki, bo to jest tylko malenki fragment problemu o wiele bardziej zlozonego, jakim jest skopana mechanika gry.
Dla przykladu bardzo powaznym problemem jest rowniez nierownomiernosc naliczania skill exp - jesli nie wiesz co mam na mysli to porownaj sobie predkosc rozwoju combat hackingu i atletyki (w wersji polskiej sie toto wysportowanie nazywa). To juz nie jest nawet nieporozumienie, to jest EPIC FAIL.
Faktem jest rowniez, ze jesli chcemy w jakims konkretnym stylu walki osiagnac mistrzostwo, to jestesmy de facto skazani na ten konkretny styl przez cala absolutnie rozgrywke, bez zadnych wyjatkow. I nawet wtedy nie jest pewne, czy dane bedzie nam to dobic do lev 20. Mnie na przyklad walke wrecz udalo sie dobic do lev 18 i utknalem - po prostu juz nie mialem zadnych przeciwnikow do bicia, wyczyscilem cala mape i zrobilem cala fabule gry - wszystko na piesciach goryla. Czy znaczy to, ze mam brakujace mi lacznie jakies 80k skill exp w tej dziedzinie dobijac szukajac przypadkowych gwiazdek (i zaliczajac po 50-100 skill exp od lebka)? O tym, ze bylo to nudne do porzygu to juz nawet nie bede wspominal. Ale to rowniez jest kolejny kwiatek spod znaku mechaniki gry.
Problemy z istniejaca mechanika sa zupelnie innej natury i powinny byc rozpatrywane i omawiane oddzielnie, a nie byc wymieszane z problemami natury technicznej typu bugi w questach, crashe itp. Pakowanie tego wszystkiego do jednego worka z etykietka "bugi" jest cholernym bledem i tylko jeszcze bardziej poteguje chaos i zamieszanie.

Gram na Ryzenie 3600 + gtx 1660Ti + 16GB 3200mhz + plik stronicowania na auto, jedynie grafa na uv, nic nie jest podkręcone. Ustawiłem sobie 40fps, wszystko max detale, tylko dwie opcje na średnie jak kaskadowe cienie, chmury, plus odbicia na wysokie, no i wiadomo gęstość NPC na wysokie. Gram w 1080p.
Gram na padzie. Win10 + sterowniki najnowsze, pzoa sterownikami nVidii, bo chyba wczoraj czy przedwczoraj się pojawiły, ale jeszcze ich nie wrzucałem.
Zaraz po aktualizacji 1.21 miałem wywalenie się GOGa Galaxy, ale z gry mnie nie wywaliło, bo to nie dotyczyło gry.
Mam przegrane jakieś 50 godzin, poza glitchami, lewitującymi przedmiotami i npcami, raz nawet posypały się tekstury podłoża- wszystko było ok, rozwaliłem gang, wracam do motoru, wsiadam i nagle brak tekstur w okolicy, wczytywanie gry itd nie pomogło, no ale zabrałem się stamtąd, nie sprawdzałem czy się "naprawiło". Spotkałem też npc z T-pose, strzelałem w niego, a ten na mój strzał odpowiadał wyciąganiem rąk na boki.
Mam mody, ale takie które nie wymagają ingerencji dodatkowych skryptów czy edytora itp.
Na razie odpukać, zero crashy, żadnych błędów, głębszych problemów z questami- tutaj Jackie był przyklejony do ściany w misji gdzie odzyskaliśmy Flatheada, nie podążał za V, stał jak wryty wpatrzony w ścianę, pomógł restart(wczytanie save'a) od momentu rozpoczęcia walki.
Dodam, że w końcu ten co niósł Flatheada to go na prawdę trzymał, a nie jak to wcześniej miało miejsce, że skrzynka wisiała przed jego rękoma, niby drobnostki, no ale glitch/bug jest bugiem i może być różnie odbierany.
Jeszcze ten skrzypiący dźwięk, gdzie jest lekka poprawa zjeżdżając z 24bit 48khz na 24bit 44khz.

Nadal grze brakuje do ideału, wiele jeszcze patchy przed nimi, o ile coś im uda się ugrać. Przydałby się balans w grze, ale obstawiam, że przyjdzie nam poczekać na mody, coś podobnego dziś możemy znaleźć w Wiedźminie 3, np. Ghost Mode.

Top Bottom