HUD wyświetla się w różnych (nieprawidłowych) miejscach ekranu

+
HUD wyświetla się w różnych (nieprawidłowych) miejscach ekranu

Mam problem z HUD bo czasem po ponownym uruchomieniu gry wyświetla się nie tak jak powinien, u rogu ekranu, ale mniej więcej na połowie ekranu. Skalowanie nic nie daje. Dopiero jak grzebie w rozdzielczości i zmieniam wielkość HUD z dużego na mały, z małego na duży, z dużego na mały, itd, znowu zmieniam rozdzielczość i znowu grzebie przy wielkości HUD to coś zaskakuje i HUD jest tam gdzie być powinien. Mam monitor CRT 1600x1200.

Cześć,

Czy mógłbyś podesłać linki do screenshotów z błędem?
Możliwe, że problemem jest automatyczne przełączenie się gry z trybu fullscreen na borderless window w momencie, gdy w trakcie startu traci ona focus (np. klikniesz na inny program, albo na pulpit w tle). Spróbuj ustawić fullscreen i wielkość HUDa, która ci odpowiada i wyłącz grę. Włącz ją ponownie i postaraj się niczego nie dotykać dopóki nie pojawi się ona na ekranie.

Pozdrawiam

Tak jak na załączonym pliku widać HUD jest mniej więcej trochę powyżej połowy ekranu i muszę się sporo namęczyć by umieścić go tam gdzie powinien być czyli zaczepić go u rogu ekranu. Niestety uruchamianie gry w sposób w jaki opisałeś nic nie daje.

---------- Zaktualizowano 13:29 ----------

A tak u mnie wygląda HUD prawidłowo. Zmniejszyłem HUD, zmieniłem rozdzielczość, znowu zmieniłem rozmar HUD i znowu zmieniłem rozdzielczość i HUD ustawił się tam gdzie być powinien. Problem w tym, że muszę to robić za każdym razem, gdy uruchamiam grę, a czasem po załadowaniu poprzedniego stanu gry.

Attachments

• witcher3 2015-05-20 13-01-46-00.jpg
    witcher3 2015-05-20 13-01-46-00.jpg
    182.8 KB · Views: 82
  • prawidłowy.jpg
    prawidłowy.jpg
    199.8 KB · Views: 108
Jan na rozdzielczości 1280x1024 też nie mogę sobie dopasować rozmiaru HUD. W tym momencie nie mam dostępu do gry by sprawdzić czy wasze rozwiązanie lub sposób @zamiatam ze zmianą rozdzielczości i rozmiaru HUD'a u mnie zadziała, ale obawiałem się, że w takim formacie to nie działa.

Mimo wszystko chyba jest to jakiś mały błąd - po 20 sprawdzę porady i odpiszę jak to wygląda u mnie

Dopisuję się do listy poszkodowanych. Wyświetlacz 5:4 1280x1024. Proponowane przez @Sherem1991 rozwiązanie nie przyniosło żadnego efektu. Wygląda na to, że menu nie obsługuje rozdzielczości 5:4.

U mnie czasami jest podobnie ale odwrotnie - HUD się rozjeżdża i wystaje o połowę poza ekran. Dzieje się to przy kliknięciu na pulpit, wróceniu do gry i następnie zmianie trybu wyświetlania/rozdzilczości. Gram w oknie i czasem to okno wchodzi pod pasek startu i przy tym kursor "wychodzi z okna".

Last edited:
Mam ten sam problem, monitor w rozdzielczości 1280/1240 I mimo iż ustawiam w ustawieniach swoją rozdzielczośc, oraz wyświetlanie gry na całym ekranie, to Menu jest z czarnymi paskami :( Po wejściu w grę, obraz jest już na cały ekran, ale HUD zostaje dalej w złych miejscach, Przeskalowac się HUD już nie da, bo w opcjach mam ustawiony niby w rogach ekranu, a jest w połowie, tak jak u użytkownika @zamiatam :(

Last edited:
Sprawdziłem wszystko i niestety nic się da na razie zrobić. Wygląda na to, że rzeczywiście skalowanie huda jest połączone z formatem menu, mimo, że sama gra wyświetla się prawidłowo

Znalazłem chwilowe rozwiązanie,
Wchodzimu do pliku konfiguracyjnego gry, u mnie jest to:
C:\Users\Krzysztof\Documents\The Witcher 3\user
i w opcji uiVerticalscale zmianiemy skale na taką aby HUD przemieścił się na w poprawne miejsce, u mnie jest to ok 1.4
NIe rozwiązuje to wszytkich problemów, ale już jest dużo lepiej ;-)
Jendak nie wchodzimy w grze w skalowanie interfrejsu, bo powórci nam domyślnie do wartości 1

@juzosek W tym momencie chyba właśnie jedynym rozwiązaniem jest manualne przestawianie wartości ustawień do momentu znalezienia tej właściwej. :? Mam nadzieję, że REDzi poczarują coś w tej materii i rozwiążą problem za nas, bo edycja pliku, uruchamianie gry, sprawdzanie i ponowne dłubanie to syzyfowa praca.

Edit: uiVerticalFrameScale=1.28456
uiHorizontalFrameScale=0.98456
Takie wartości (dla rozdziałki 1280x1024) sobie wypracowałem i myślę, że są one najbliższe efektowi, którego oczekujemy. Korzystajcie! :)

Last edited:
Top Bottom