Forums
Games
Cyberpunk 2077 Thronebreaker: The Witcher Tales GWENT®: The Witcher Card Game The Witcher 3: Wild Hunt The Witcher 2: Assassins of Kings The Witcher The Witcher Adventure Game
Jobs Store Support Log in Register
Forums - CD PROJEKT RED
Menu
Forums - CD PROJEKT RED
  • Najnowsze
  • AKTUALNOŚCI
  • DZIAŁ OGÓLNY
    SUGESTIE
  • FABUŁA
    ZADANIA GŁÓWNE ZADANIA POBOCZNE KONTRAKTY
  • ROZGRYWKA
  • DZIAŁ TECHNICZNY
    PC XBOX PLAYSTATION
  • SPOŁECZNOŚĆ
    TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA) TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA) INNE GRY
  • RED Tracker
    Cyberpunk Seria gier Wiedźmin GWINT
TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA)
TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA)
INNE GRY
Menu

Register

Karczma "Nowy Narakort" czynne od 6 do 22 [zamknięte na czas remontu]

+
Status
Not open for further replies.
Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 466
  • 467
  • 468
  • 469
  • 470
  • …

Go to page

• 484
Next
First Prev 468 of 484

Go to page

Next Last
robert70r

robert70r

Mentor
#9,341
Oct 22, 2016
@Mario666
No to cały transportowiec trzeba by tam wysłać tego "psik-psik". ;D

M

Mario666

Forum veteran
#9,342
Oct 22, 2016
@robert70r
No to się wyśle. :D
Ostatnio takie cuda [...] się pokazują, że nic nie jest niemożliwe. :)

Last edited by a moderator: Oct 22, 2016
I_w_a_N

I_w_a_N

Mentor
#9,343
Oct 22, 2016
robert70r said:
Ano... Spadochron i silniczki odpaliły za wcześnie i działały za krótko, więc biedny Schiaparelli się rozjajczył na powierzchni.
Click to expand...
Robert, wykrakałeś :(.

robert70r said:
Jeśli się nie uda, to powiedzenie o kasie wyrzuconej w kosmos będzie w stu procentach adekwatne.
Click to expand...

robert70r

robert70r

Mentor
#9,344
Oct 22, 2016
Trafiłem, fakt, ale wtedy nie było to jeszcze takie oczywiste.

M

Mario666

Forum veteran
#9,345
Oct 22, 2016
Tak czy inaczej szkoda.
Ja jestem bardzo ciekaw, co tam poza naszą planetą się znajduje, i niejednokrotnie się zastanawiam, czy nie ma tam gdzieś SPAM Planety. ;)

|Serio, to kosmos to taki mój malutki konik. ;)

I_w_a_N

I_w_a_N

Mentor
#9,346
Oct 22, 2016
Mario666 said:
|Serio, to kosmos to taki mój malutki konik. ;)
Click to expand...

M

Mario666

Forum veteran
#9,347
Oct 22, 2016
@I_w_a_N
To zdjęcie skąd wykopałaś?
Okres międzywojenny, czy jeszcze dalej? :D

I_w_a_N

I_w_a_N

Mentor
#9,348
Oct 22, 2016
Mario666 said:
To zdjęcie skąd wykopałaś?
Okres międzywojenny, czy jeszcze dalej? :D
Click to expand...
Z zamierzchłych czasów Twojej młodości ;) ...

robert70r

robert70r

Mentor
#9,349
Oct 22, 2016
Koń wygląda na jeszcze zamierzchlejszego. ;)

M

Mario666

Forum veteran
#9,350
Oct 22, 2016
I_w_a_N said:
Z zamierzchłych czasów Twojej młodości ;) ...
Click to expand...
Z czasów rozbiorów?...

I_w_a_N

I_w_a_N

Mentor
#9,351
Oct 22, 2016
Rzeczywiście tak daleko nie celowałem, ale w końcu młodszy (troszkę) jestem, więc...

Może inny konik?

robert70r

robert70r

Mentor
#9,352
Oct 22, 2016

M

Mario666

Forum veteran
#9,353
Oct 22, 2016
@I_w_a_N
Czyżby ten konik kręcił się w szklance z alkoholem? O_O

A fe, Ty, zdeklarowany wróg alkoholu takie obrazki wrzuca?

I_w_a_N

I_w_a_N

Mentor
#9,354
Oct 22, 2016
To jest sok jabłkowy!

Chodak

Chodak

Forum veteran
#9,355
Oct 22, 2016
El-Kreig said:
W porządku, rozumiem. :)
Tylko zastanawiam się, po co rozbijać to na dwa tematy. Nie może być jeden, dostępny przez 24? :)
Click to expand...
Bo to jest forum wiedźmińskie i konieczna jest odrobina szaleństwa. Przecz z pragmatyzmem i logiką! Po co mieć jeden temat, który można wygodnie śledzić, skoro można mieć dwa i przeskakiwać między nimi! Confetti! Więcej confetti!!!
:p

E

El-Kreig

Rookie
#9,356
Oct 23, 2016
Chodak said:
Bo to jest forum wiedźmińskie i konieczna jest odrobina szaleństwa. Przecz z pragmatyzmem i logiką! Po co mieć jeden temat, który można wygodnie śledzić, skoro można mieć dwa i przeskakiwać między nimi! Confetti! Więcej confetti!!!
Click to expand...
No przecież! :D

---------- Zaktualizowano 12:14 ----------

Mam do Was takie pytanie, bo może ktoś się orientuję...

Z tego co wiem, to prawo do nazwy (marki) Wiedźmin, ma na chwilę obecną CD Projekt RED. Jednak, każdy ma prawo do utworzenia jakiejś strony (fanpage na Facebooku, albo kanału na YT) wyrażający poparcie dla danej marki, i jeśli nie używa jej w celach zarobkowych, jest to dozwolone, zgadza się? Bo masę jest takich grup, fanpagów itd...

I jeśli to jest dozwolone, to i tak absolutne prawa do tej marki ma CD Projekt RED.

I teraz moje pytanie, bo ciekaw jestem:
Czy jak jest sobie jakaś stronka na FB, albo grupa, wszystko jedno, o takiej samej nazwie co np. kanał na YT. To jeden do drugiego może mieć jakieś pretensje, o zmianę nazwy czy coś? :D
Bo wydaję się to trochę absurdalne, ale ciekaw jestem jak prawnie sytuacja wygląda. :)
Wdzięczny jestem za odpowiedź. :)

S

Swiatek

Forum veteran
#9,357
Oct 24, 2016
El-Kreig said:
Z tego co wiem, to prawo do nazwy (marki) Wiedźmin, ma na chwilę obecną CD Projekt RED.
Click to expand...
? Jeżeli masz rację to zaczyna być niebezpiecznie:) Takie pytania mi się zrodziły:

Czy A. Sapkowski o Wieśku już pisać nie może bez odpalenia opłat?
Czy też może ma w swojej twórczości używać jedynie synonimów?

No i czy gdy jaka(i)ś protestant(ka) z czarnego poniedziałku umieści bez odpowiednich opłat na parasolce kobitkę-wiedźminkę z napisem "Dziki Gon" w tle to ją od razu pozwią do sądu?

Last edited: Oct 24, 2016
Jawla

Jawla

Forum veteran
#9,358
Oct 25, 2016
HuntMocy said:
jeśli sprawa byłaby grubsza np. ktoś zacząłby sprzedawać koszulki z logiem/nazwą/wizerunkiem bez zgody właścicieli to musiałby się liczyć z problemami prawnymi.
Click to expand...
Z tego, co się orientuję, to "tworzenie" na użytek własny czegokolwiek, co ma licencję (np. wyszycie sobie hasła "Wiedźmin" w stylu loga z gry na bluzie czy inne tego typu rzeczy, czy coś bardziej charakterystycznego, jak naszycie 3 białych pasków), przestępstwem nie jest. Przestępstwo będzie wtedy, kiedy takie produkty zaczniemy sprzedawać. Czyli jeśli jakimś cudem na parasolka była domowej roboty, to osoba z parasolką chodząca może być spokojna. Ale czy to jest prawda - teraz nie wiem, bo dowiedziałem się o tym dobre kilka lat temu i może prawo pod tym kątem się zmieniło.

HuntMocy

HuntMocy

Moderator
#9,359
Oct 25, 2016
Dokładnie to napisałem w zacytowanym fragmencie: gdyby ktoś zaczął sprzedawać to miałby problem, a nie że jak ktoś sobie zrobi kubek dla siebie to się od razu obudzi w więzieniu :p

Y

Yngh

Forum veteran
#9,360
Oct 25, 2016
Odpowiedzialność karna to generalnie ostateczność. Odpowiedzialność cywilnoprawna już nie, a brak popełnienia czynu zabronionego nie oznacza, że nie będzie można dochodzić odszkodowania.

Poza tym bardzo bym uważał z tym przekonaniem odnośnie karalności wyłącznie przypadków naruszenia praw autorskich, gdy występuje przy tym dążenie do uzyskania korzyści majątkowej. Nie zawsze tak to działa. Przykłady:

Art. 116. [Rozpowszechnianie utworu bez pozwolenia]
1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.

4. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Art. 117. [Nielegalne utrwalanie oraz zwielokrotnianie przedmiotów praw autorskich i praw pokrewnych]
1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia utrwala lub zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Click to expand...

Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 466
  • 467
  • 468
  • 469
  • 470
  • …

Go to page

• 484
Next
First Prev 468 of 484

Go to page

Next Last
Status
Not open for further replies.
Share:
Facebook Twitter Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Link
  • English
    English Polski (Polish) Deutsch (German) Русский (Russian) Français (French) Português brasileiro (Brazilian Portuguese) Italiano (Italian) 日本語 (Japanese) Español (Spanish)

STAY CONNECTED

Facebook Twitter YouTube
CDProjekt RED
  • Contact administration
  • User agreement
  • Privacy policy
  • Cookie policy
  • Press Center
© 2018 CD PROJEKT S.A. ALL RIGHTS RESERVED

CD PROJEKT®, Cyberpunk®, Cyberpunk 2077® are registered trademarks of CD PROJEKT S.A. © 2018 CD PROJEKT S.A. All rights reserved. All other copyrights and trademarks are the property of their respective owners.

Forum software by XenForo® © 2010-2020 XenForo Ltd.