Kingdom Come: Deliverance

+
Przez część zwiastuna nie wiedziałem, czy oglądam zapowiedź sequela, czy jakiegoś remastera jedynki.
Niekoniecznie chodzi mi tu nawet o oprawę graficzną, a bardziej o wyeksponowane fragmenty fabuły. Nie zaskoczyły mnie zatem zapewnienia twórców o tym, że nie trzeba znać historii z części pierwszej, by się połapać w kontynuacji. Patrząc na to szerzej gra w ogóle wygląda, jakby była drugim podejściem do tych samych pomysłów - tylko wykonanych dużo lepiej, w oparciu o większe doświadczenie i większe siły przerobowe.

I mi to leży. Przy jedynce bawiłem się całkiem nieźle, nie ukończyłem gry głównie z powodu jej technicznego stanu w połączeniu z moimi możliwościami - mój komputer się po prostu wyraźnie z grą męczył. I chociaż symulacyjne wręcz mechaniki czasami potrafiły irytować, to ostatecznie znacząco wyróżniały grę na tle konkurencji.
Dla miłośników KCD pewnie będzie to herezją, ale nie obraziłbym się, gdyby część druga była jednak trochę bardziej przystępna - wiążąc niektóre z bardziej hardkorowych mechanik z opcjami dostępności.

Na pochwałę zasługuje również forma zapowiedzi - dostaliśmy zwiastun z czymś w rodzaju dziennika deweloperskiego, kilka wywiadów i cyk, premiera w tym roku. Nie dość, że można dzięki temu przykładać faktyczną wagę do tego, co mówią twórcy - bo nie ma x lat do premiery gry-widma, która może się w tym czasie zmienić milion razy - to jeszcze sam rok 2024 stał się pod względem premier dużo atrakcyjniejszy.
Trzymam kciuki.

Last edited:
Nie oglądałem zwiastuna, ale ciekaw jestem czy coś zmienią w systemie walki. Rozumiem ideę, ale jak dla mnie to była jednak droga przez mękę. Jak już się nauczyłem w jedynce skutecznie walczyć, to uznałem, że jest to tak irytujące, że porzuciłem grę. :/

Sekwencje walki w zwiastunie wyglądały podobnie do tych z KDC 1, więc spodziewam się analogicznego systemu co w jedynce, natomiast nic nie jest oficjalnie potwierdzone. Ciekawe jest natomiast wprowadzenie możliwości korzystania z broni palnej.

Sekwencje walki w zwiastunie wyglądały podobnie do tych z KDC 1, więc spodziewam się analogicznego systemu co w jedynce, natomiast nic nie jest oficjalnie potwierdzone. Ciekawe jest natomiast wprowadzenie możliwości korzystania z broni palnej.
Z tego co zrozumiałem z wywiadu na TVGRY, broń palna będzie do jednorazowego użytku podczas starcia, przez długość ładowania. Łatwo więc sobie wyobrazić że używamy jej na starcie w celu pozbycia się najtrudniejszego przeciwnika z grupy albo na koniec jako broń ostatniej szansy.

Dla mnie system walki jest świetny dopóki gram na padzie, wtedy nauka kombinacji ma sens. Przechodząc grę na myszy i klawiaturze wystarczy bron obuchowa i walenie nią jak cepem co mocno odrzuca niestety.

Szczerze, jestem trochę zaskoczony takim podejściem. 6 lat czekania na coś, co wygląda jak ta sama gra, niewiele innowacji, w dodatku bezpośrednie kontynuowanie tej samej historiii. A ludzie zastanawiali się czy sequel nie będzie się dział 30 lat później czy coś. A tak, ewidentnie przypomina to pierwotny zamysł, jak KCD miał być grą-serialem w odcinkach, ale nie do końca to wyszło.
Zastanawiam się, czemu im to właściwie tyle zajęło, tworzenie nowej mapy przy już obeznanym silniku jest takie czasochłonne? Z tego co rozumiem, to mają być dwa subhuby, większe od świata w jedynce. Tylko jak to możliwe, skoro ponoć nie mogli tam stworzyć większego świata, bo ograniczał ich silnik.
Generalnie wygląda jak ta sama gra, pod względem wyglądu map raczej niczego nie będzie można im zarzucić, to wygląd NPC mi zawsze trochę jakościowo odstawiał, a tu zmian nie widzę, pytanie czy w końcu udało im się zaimplementować faktyczną mimikę twarzy, biorąc pod uwagę, że w jedynce była nieistniejąca.
A, i żeby nie było, grą jak najbardziej się jaram, i nie mogę się doczekać tego by móc w końcu dokończyć wątek miecza Henryka, ale po to napisałem wyżej po prostu mnie nurtuje.

Z tego co rozumiem, to mają być dwa subhuby, większe od świata w jedynce. Tylko jak to możliwe, skoro ponoć nie mogli tam stworzyć większego świata, bo ograniczał ich silnik.
W analizie trailera na IGNie podano informacje, że hub z zamkiem trosky i czeskim rajem jest troche mniejszy niz KCD1 a hub z kutną horą jest nieco wiekszy niz kcd1. Huby oddziela ekran ładowania i z tego co rozumiem jest to jedyny ekran ładowania w grze podczas eksploracji świata.

Ok, no to może wreszcie pora, abym się z tą grą zaprzyjaźnił skoro druga część w drodze :)

Do tej pory skutecznie znięchęcały mnie głosy o systemie walki, licznych bugach, slabym systemie zapisu, a jednak wśród tego jest wiele pozytywnych komentarzy.

W każdym razie okazja jest ku temu dobra bo akurat pojawiły się promocje na pierwszą część.

kdc2jezyki.png

Na liście języków niestety nie ma wymienionego czeskiego dubbingu :(. Szkoda. Według mnie w tego typu grze, uplasowanej w ściśle określonym regionie i co do zasady pozbawionej elementów fantastycznych, dla immersji najlepsze byłoby zastosowanie w dubbingu języków stosowanych lokalnie (czeski/niemiecki). Oczywiście jako opcja - jeżeli ktoś chce angielski, to ok.

A mnie boli ogólnie, że ze względów biznesowych pozbawia się grę języka kraju, w którym została stworzona i mógłbym tutaj przytoczyć kilku rodzimych producentów.

No niestety, dubbing to są spore koszty. Czasem twórcy decydują się na dołożenie go później, gdy już gra trochę zarobi.

W jedynce też byłem zawiedziony, że postaci nie mówią po czesku czy niemiecku.

A mnie boli ogólnie, że ze względów biznesowych pozbawia się grę języka kraju, w którym została stworzona i mógłbym tutaj przytoczyć kilku rodzimych producentów.
Ja mam tutaj problem z grami Bloobera, zwłaszcza że lubią wykorzystywać nasze lokalne klimaty, ale niestety bez polskiego dubbingu. Natomiast jako pozytyw warto wskazać, że świeża gra - The Thaumaturge od Fool's Theory - niedługo dostanie polskie udźwiękowienie :D.

No niestety, dubbing to są spore koszty. Czasem twórcy decydują się na dołożenie go później, gdy już gra trochę zarobi.

W jedynce też byłem zawiedziony, że postaci nie mówią po czesku czy niemiecku.
Co ciekawe, w jedynce JEST dostępny zarówno czeski, jak i niemiecki dubbing. Nie wiem kiedy dokładnie to dodali, ale zamierzam wrócić do KDC 1 i tym razem sprawdzę wersję czeską.

Jak to jest z tym czeskim? Patrzę teraz na Steama i widzę że jest on obecny wśród języków. Wydawało mi się że jedynka nie miała czeskiego dubbingu.

A co do dwójki to faktycznie chyba jakieś cięcia, bo zrezygnowano z jakiegokolwiek udźwiękowienia poza angielskim. Chociaż może to tylko taka wstępna lista?

Na GOG-u też jest dostępny czeski dubbing. Podobno zostało to dodane później, tj. na długo po premierze gry.

BTW japoński dubbing musi być interesujący :D.

No i to się chwali! Na premierę nie dali rady, ale gra odniosła sukces i postanowili zainwestować dokładnie tak jak we wspomnianym przez ciebie The Thaumaturge. Szkoda, że Bloober nie idzie tą drogą.

Rany dopiero teraz dali czeski dubbing? Rychło w czas, teraz to mam średnią ochotę przechodzić to jeszcze raz, tym razem w języku który powinien być od samego początku.
Ciekawe czy do Medium też już dali polski dubbing.

Rany dopiero teraz dali czeski dubbing? Rychło w czas, teraz to mam średnią ochotę przechodzić to jeszcze raz, tym razem w języku który powinien być od samego początku.
Ciekawe czy do Medium też już dali polski dubbing.
Nie "teraz", bo to nie nastąpiło dzisiaj czy wczoraj, ale faktem jest, że na długo po premierze. Ewidentnie nie był to priorytet.

The Medium niestety nadal tylko z angielskim dubbing. The Observer również tylko z angielskim VA, mimo iż obie gry dzieją się w Polsce.

świeża gra - The Thaumaturge od Fool's Theory - niedługo dostanie polskie udźwiękowienie :D.
Fantastyczna informacja. Jakiś czas temu zacząłem ogrywać i w takiej sytuacji chyba poczekam na dubbing.

KCD2 zdecydowanie będzie ograne - w jedynkę grało mi się świetnie (i to pomimo tego, że grałem na moim stareńkim sprzęcie z i5 2500k, co w Ratajach powodowało okresowe spadki animacji do kilkunastu fps ;)).

Top Bottom