Kingdom Come: Deliverance

+
Pojawiły się informacje, że na konsolach gra ma chodzić w 30 FPS-ach :D. Mam nadzieję, ze na PC będzie ok, ale niczego dobrego w kwestii optymalizacji to nie zwiastuje.

Ta. Zainstalowałem sobie w końcu jedynkę by zagrać. Wrzuciłem 2 mody, (jeden miał renderować lepsze drzewa w oddali, drugi niby coś poprawiać w jakości grafiki) i gra już spadki do 27 FPSów we wiosce ma ^^
Musiałem zrezygnować, i teraz mam 47 FPSów w wiosce. Nawet jak ustawiłem HD tekstury, to nie widzę dużej różnicy.

Spoiler alert: Heniek odzyska miecz Radzika, bo pokazują to już na obrazku.
Gra się niby zaczyna w miejscu gdzie kończy się jedynka (którą prawie skończyłem), a zarówno Henry jak i Ptaszek wyglądają jakby byli starsi o tyle lat co wynosił development tej gry ^^ Widać olali sens skanując znowu (starszych już) aktorów.
Do tego nagle mu włosy pojaśniały.
Ciekawe czy Kumanie w końcu będą wyglądać jak powinni, bo w 1ce nie są podobni do tych z opisów.
Mają twarze npców, a kumanie nie wyglądają przecież jak biali.

Gra się niby zaczyna w miejscu gdzie kończy się jedynka (którą prawie skończyłem), a zarówno Henry jak i Ptaszek wyglądają jakby byli starsi o tyle lat co wynosił development tej gry ^^ Widać olali sens skanując znowu (starszych już) aktorów.
Nie rzuca mi się to bardzo w oczy, bardziej to że po tylu latach w tej grze mimika twarzy praktycznie nie istnieje.

Taka ciekawostka: gra ma mieć 2.2 mln słów. Jeżeli to prawda, to pod względem tekstowym będzie większa nawet od Baldur's Gate 3, który miał ok. 2 mln słów. Zapowiada się naprawdę rozbudowany tytuł.

Screenshot_20240829-174751_X.jpg

Taka ciekawostka: gra ma mieć 2.2 mln słów. Jeżeli to prawda, to pod względem tekstowym będzie większa nawet od Baldur's Gate 3, który miał ok. 2 mln słów. Zapowiada się naprawdę rozbudowany tytuł.

View attachment 11399656
Kto by pomyślał że przodek Neila Druckmanna był wojakiem w średniowiecznych Czechach :ROFLMAO:

Pograłem 20 minut w KCD2 na PGA. Za dużo to nie widziałem, ale ogólne wrażenie jest takie, że to po prostu ulepszona jedynka, taka na sterydach. Podejrzewam, że każdy fan cz. 1 łatwo się tu odnajdzie.

Dubbing był dostępny tylko angielski, więc niestety czeskiego nie sprawdziłem. Henryk podczas tych 20 minut był głodny 2 razy, czyli wszystko w normie. Jest system ran/krwawienia obejmujący różne części ciała, ale bandaży używa się z poziomu ekwipunku, a zatem bez animacji (szkoda, wolałbym robić jak najwięcej bez grzebania w menu). Mimika nieco lepsza niż wcześniej, ale bez szału. Las i chatki bardzo ładne. To takie swojskie klimaty, co da się odczuć. Graficznie otoczenie naprawdę robi wrażenie, ptaszki również fajnie śpiewały.

Będzie dobrze. Zapewne bez wielkich rewolucji, ale dobrze tak czy siak ;).

Premiera KCD 2 przyspieszona o tydzień! Gra wyjdzie 04.02.2025. Jutro poznamy wymagania sprzętowe na PC, dowiedzieliśmy się również, że konsole otrzymają 2 tryby graficzne.

Otrzymaliśmy story trailer oraz wymagania. Jestem zaskoczony jak niskie są na LOW. Widać, że gra mocno będzie siedzieć na procesorze

PC
1733436952915.png
Konsole
1733438468735.png

Last edited:
Nie rozumiem tu czegoś, niech ktoś mi to wytłumaczy:
W zalecanych na Medium jest RTX 3060, a w zalecanych na Wysokie jest RTX 2060.
Czy to znaczy, że 3060 jest słabsza od 2060? Zawsze na te numerki patrzyłem tak, że jeśli jest wyższy, to że karta lepsza.
Niby się łapie na Zalecane Wysokie, ale mój procek to Ryzen 7 3700X.
Ktoś wie jaka to różnica w stosunku do Ryzen 7 5800X?

Zdziwiło mnie, że na hands-onie jest wspomniane, że gra... jest lepiej zoptymalizowana niż jedynka. To by było pozytywne zaskoczenie :D. Mentalnie jestem nastawiony na coś w rodzaju Stalkera 2 na premierę, czyli świetny klimat, ale mnóstwo błędów i kiepska optymalizacja. Może jednak będzie lepiej.

A tak w ogóle to chciałbym zobaczyć jakiś materiał z czeskim dubbingiem.

Nie rozumiem tu czegoś, niech ktoś mi to wytłumaczy:
W zalecanych na Medium jest RTX 3060, a w zalecanych na Wysokie jest RTX 2060.
Czy to znaczy, że 3060 jest słabsza od 2060? Zawsze na te numerki patrzyłem tak, że jeśli jest wyższy, to że karta lepsza.
Niby się łapie na Zalecane Wysokie, ale mój procek to Ryzen 7 3700X.
Ktoś wie jaka to różnica w stosunku do Ryzen 7 5800X?
wysokie celują w 30 FPS a Średnie w 60 stąd różnica, dziwi mnie też mocno akurat taki dobór na infografice. Zastanawiam się również dlaczego nie podali wydajności z upscalerami plus frame generation

wysokie celują w 30 FPS a Średnie w 60 stąd różnica, dziwi mnie też mocno akurat taki dobór na infografice. Zastanawiam się również dlaczego nie podali wydajności z upscalerami plus frame generation
Czyli dobrze rozumialem? 3060>2060?

Dziwaczny sposób prezentowania wymagań technicznych, ale technicznie zestawienia rozdzielczości, klatek i sprzętu mają sens.

Top Bottom