Kingdom Come: Deliverance

+
@Yngh
Znalazłem takie coś:

Immersja niby większa, ale nie wyobrażam sobie kontynuacji przygód Henryka bez Toma i Luke'a.

Natomiast jeśli chodzi o bugi i optymalizację to wierzę, że tym razem będzie lepiej. Siedem długich lat to chyba wystarczająca ilość czasu na ogarnięcie silnika. Tym bardziej, że mamy do czynienia z lekką ewolucją. Osiągnięcie poziomu Stalkera, wziąwszy pod uwagę w jakich okolicznościach ten powstawał, byłoby ogromnym rozczarowaniem.

Cieszy mnie że czeski aktor z 1ki powrócił.
Miałem lekkie obawy się że nie będzie pasował do tego nowego Henryka, który wygląda starzej w KCD2.
O ile w 1ce głos Toma mi do tego chuderlaka nie pasował, to już w 2ce pasuje (bo wygląda starzej). Tylko że nie wyobrażam sobie grania w tą grę po angielsku, także tym bardziej cieszy że czeski głos pasuje mi do nowego wyglądu ;D
PS: Nie wiem czy wam też się skojarzyło, ale ten Menhart wygląda jak Paul Giamatti.

Last edited:
Dostaliśmy potwierdzenie, że podane wymagania nie uwzgledniają żadnych upscalerów, więc wygląda to bardzo dobrze :)

1733478636292.png

@Esterhazy Dzięki za tego linka, w końcu można obejrzeć jakiś normalny materiał bez tego wybijającego z immersji angielskiego. Od razu mówię że nie mam nic do aktorów, Tom i Luke robią świetną robotę, ale pierwszą część przechodziłem z 5 razy za każdym razem z czeskim dubbingiem i nie wyobrażam sobie grać inaczej. W ogóle to jak idiotycznie było przedstawione to spotkanie z naszym rodakiem Komarem w tym pierwszym gameplayu, to naprawdę szkoda gadać, Czesi mówiący po angielsku bez problemu rozumieją Polaka mówiącego po Polsku, w czeskim dubbingu to będzie miało jakikolwiek sens, bo Polak z Czechem na swój sposób mogą dać radę się porozumieć.

Czesi mówiący po angielsku bez problemu rozumieją Polaka mówiącego po Polsku, w czeskim dubbingu to będzie miało jakikolwiek sens, bo Polak z Czechem na swój sposób mogą dać radę się porozumieć.
Tyle że wewnątrz świata gry to postacie i tak mówią po czesku i po polsku w tym przypadku. Ty jako gracz możesz sobie zmienić dubbing np. na japoński, ale to kompletnie nie oznacza, że ktoś zakłada lub udaje, że postacie w grze naprawdę mówią w tym języku. To wyłącznie opcje dla wygody gracza, kompletnie odseparowane od realiów świata. W Cyberpunka jak grasz po polsku to też czyste fanfiction, gdyby brać to dosłownie. Postacie takie jak V, Johnny, Judy, Takemura itp. tym językiem się nie posługują. To tylko i wyłącznie gracz słyszy kwestie dialogowe w tym języku.

Tak czy siak, sam pewnie będę grał z czeskim dubbingiem, gdyż w tego typu grze - bardzo zregionalizowanej - to lepsze dla immersji. W Metro grałem z ruskim dubbingiem, w Tsushimę z japońskim, w Stalkera 2 będę grał z ukraińskim. Fajnie, że można tak grać, nawet jeśli te angielskie wersje są ok.

Na potrzeby Cyberpunka można sobie założyć, że ma się wszczep tłumaczący wszystko na polski ;-)

Widać UBI nie przestraszy się tylko Monster Hunter Wilds (premiera 28 luty), ale też Kingdom Come Deliverance 2 (premiera 4 luty).

Najwyraźniej Francuzi nie chcieli być pomiędzy dwoma oczekiwanymi lub dużymi premierami, stąd przełożyli premierę na marzec (20 marca).

Dzisiaj zeszło embargo na preview gry, zapowiada się kawał fenomenalnego i przepięknego RPG :)
Praktycznie wszyscy podkreślają zarówno ogólną wysoką jakość gry, jak i to, że zrobiono znaczne postępy od czasów jedynki. Pozostał pewien jank w niektórych aspektach, ale to było do przewidzenia. KCD2 jest podobno nieco bardziej przystępne dla nowych graczy, natomiast cieszy fakt, że nadal nie jest to tytuł "dla wszystkich", bo nie potrzeba nam kolejnej papki, której i tak jest wiele na rynku.

No i cholera, tytuł wygląda... chciałem napisać "nieziemsko", ale to złe słowo, bo właśnie bardzo przyziemnie, swojsko, ale i cudownie :D.

https://www.reddit.com/r/kingdomcome/comments/1hy9aar

Będzie grane. Biorąc pod uwagę jak dobrze bawiłem się przy jedynce (i to grając na stareńkim 2500k :)), dwójkę biorę w ciemno.

Gdyby nie fakt że:
- Nie ma na goga
- Nie preorderuję
- Mam zamiar zagrać jeszcze raz w 1kę
To bym brał.

Szkoda , że nikt nie wpadł na pomysł aby zrobić taką grę w polskich realiach średniowiecza.... Czeskie średniowiecze się sprzedało na świecie to i polskie też by się sprzedało xd . Muszę chyba pomyśleć nad jakimś sprzętem aby ograć to . Pierwszy raz od paru lat mam chęć w coś zagrać :)

Może mi ktoś podrzucić jakieś info o systemie walki?

W jedynce wszystko było cudowne, tylko po jakiejś 50tej (wygranej) walce z 4+ wrogami uznałem, że po to po prostu męczarnia. Realistyczna, ale męczarnia.

Może mi ktoś podrzucić jakieś info o systemie walki?

W jedynce wszystko było cudowne, tylko po jakiejś 50tej (wygranej) walce z 4+ wrogami uznałem, że po to po prostu męczarnia. Realistyczna, ale męczarnia.
4 kierunki ataku zamiast pięciu (trzy przy innych broniach, niż miecz). Kontra przy kierunku przeciwnym do tego, w którym atakuje przeciwnik. Blokować można teraz więcej, niż jednego przeciwnika na raz.
I to chyba tyle z większych zmian.

60 stabilnych klatek na PS5 i gra wygląda przy tym fenomenalnie.
Ze trzy miesiące temu bym sobie dał rękę uciąć, że będzie ledwo chodzić na premierę. No i bym teraz nie miał ręki.

Dzisiaj zauwazylem ze mozna wishlistowac na gogu, premiera do konca wiosny.
Prawie rok czekalem az dadza mi mozliwosc zawishlistowac na gogu 😆XD

60 stabilnych klatek na PS5 i gra wygląda przy tym fenomenalnie.
Ze trzy miesiące temu bym sobie dał rękę uciąć, że będzie ledwo chodzić na premierę. No i bym teraz nie miał ręki.
We wtorek mam nadzieję dostanę przesyłkę. To będę katował na PS5 xd dawno się tak na grę nie napaliłem. Chociaż w jedynke nie grałem . To dwójka jest lepsza techniczne podobno. Czemu nikt u nas w Polsce nie wpadł aby zrobić taką grę ? Czeskie średniowiecze się sprzedało to i polskie też by się sprzedało. CD projekt przemyślcie to xd

Czemu nikt u nas w Polsce nie wpadł aby zrobić taką grę ?
Już istnieje wiedźmin, a nikt nie pomyślał wcześniej, że rpg z realistycznym średniowieczem może się sprzedać XD
Choć teraz nikt nic nie stoi na przeszkodzie, ale po Redach bym tego nie oczekiwał, myślę że spokojnie znalazło by się inne studio.

Okres nowożytny w przypadku Polski byłby potencjalnie ciekawszy. W końcu jest w pewnym sensie najsłynniejszym okresem polskich dziejów, a ponadto klimaty inspirowane nowożytnością są mało w grach wyeksploatowane. Szable, husaria, broń palna, demokracja szlachecka - sporo dałoby się z tego wyciągnąć. Natomiast REDzi mają na głowie tyle projektów, że w zasadzie ten odpada już na wstępie. "Polskie klimaty" zapewne będą nadal przemycać do Wiedźmina, nie angażując się w coś, co raczej byłoby bardziej niszowe niż mocno osadzone w gamingu fantasy czy s-f.

Tak czy siak, zdecydowanie chciałbym, by na naszym podwórku wyszła jakaś rozbudowana produkcja osadzona w czasach historycznych. Nie musi to być od razu coś z wielkim otwartym światem jak KCD. Chętnie bym pograł w izometryka (Taumaturg pokazuje, że może to wyglądać nieźle) czy nawet jakąś przygódowkę.

Top Bottom