Którą platformę byś kupił(a), żeby móc zagrać w Wiedźmina 3 ?

+
Skąd te przypuszczenia że jak ktoś ma konsole (PS4) to gra na kanapie?

Bo to jest koronny przykład "zalety", którą często podają zagorzali konsolowcy i antypecetowcy. Ja sobie będę wygodnie siedział na kanapie z padem, a ty się będziesz garbić przy biurku. Ba dum tss.

Wiem, głupie.

Też wolę przy biurku.

@RockPL
Ale co z tym, że przed świętami przez to, że serwery Microsoft'u i Sony zostały zaatakowane przed i na święta, co spowodowało niemożność grania przez użytkowników tychże konsol? Co z informacją, że konsola musi w trakcie gry (nawet jeżeli nie gramy przez sieć), być podłączona do internetu, bo musisz być aktywny (twoje konto). Czy to już są informacje nieaktualne?
To nie są informacje nieaktualne, a błędne. Podczas ataku na serwery Sony/MS użytkownicy stracili możliwość grania przez sieć. Dalej mogli używać konsoli i grać samemu. Jak już pisałem - do grania singleplayer nie potrzebne jest połączenie z internetem. Kto mówi inaczej - mówi źle.

Niepotrzebnie ludzie po prostu tak się czepiają tego kto na czym gra.. Ty wolisz PC, spoko.. Ja wolę konsolę, spoko.. a zamiast tego jeden jedzie na drugiego, oczywiste, zalety i wady ma jedna i druga strona, tylko to kto na czym gra jest rzeczą gustu.. gustu w który nie powinniśmy ingerować, tak wgl.. Najważniejsze są gry, platformy na których gramy to nasza prywatna sprawa, zbiorowo możemy dyskutować o grach :) Odnośnie do tematu, wybieram PS4 bo zakochałem się w jedynce, to moje prywatne zdanie, nikomu owej konsoli nie narzucam, dla mnie jest to rzecz idealna pod gry.. Lecz to moje zdanie oparte na moich poglądach itd, więc nawet nie mam podstawy żeby Ci ową konsole polecić, bo nie jestem Tobą.. Niech tak samo mówi sobie każdy, a nie PC lepsze, konsola to syf.. ludzie jedni mają dziewczyny w czarnym kolorze skóry a drugich bierze obrzydzenie od samej myśli, więc ten tego.. Nie najeżdżajmy na drugiego ;)

To nie są informacje nieaktualne, a błędne. Podczas ataku na serwery Sony/MS użytkownicy stracili możliwość grania przez sieć. Dalej mogli używać konsoli i grać samemu. Jak już pisałem - do grania singleplayer nie potrzebne jest połączenie z internetem. Kto mówi inaczej - mówi źle.
Ok niech będzie. Ale czy podobnych planów nie było, nie ma? To w raz z agresywnym DRM'em miało być podobno gdzieś tam rozpatrywane...
Ale ok, w sumie nie jestem do końca zorientowany w temacie, śledzę sporadycznie i mogłem zrozumieć coś na opak, bądź informacje, które mi przekazywano były / są błędne.

@RockPL Na początku X1 faktycznie miał mieć bardzo agresywne DRM, ale na szczęście wycofano się z tego jeszcze przed premierą.
Dobra, lepiej skończyć, bo to nie od tego temat.

Ok niech będzie. Ale czy podobnych planów nie było, nie ma? To w raz z agresywnym DRM'em miało być podobno gdzieś tam rozpatrywane...
Ale ok, w sumie nie jestem do końca zorientowany w temacie, śledzę sporadycznie i mogłem zrozumieć coś na opak, bądź informacje, które mi przekazywano były / są błędne.

Jak nie jesteś pewien to niepotrzebnie się produkujesz i wprowadzasz ludzi w błąd.

Ja się cały czas waham między PS4 a PC, nie widzieliśmy niestety gameplaya na ps4, więc można jedynie wyobrazić sobie jak to działa na podstawie tego jak to opisywali dziennikarze grający na tej konsoli. Trochę się boje bardzo widocznego doczytywania obiektów. Ale chyba te "ruchome" 8 gb ddr5 pamieci sprawia, że można tej pamięci więcej przeznaczyć na tekstury, ale wtedy by zostawało mniej ramu na samą grę, chyba że to jest tak zaprojektowane, że na ps4 tego ramu jest potrzebnego mniej, niestety nie znam się na tym i dlatego się waham. Jeśli wersja na ps4 będzie wyglądała tylko trochę gorzej od wysokich ustawień na PC to nie będę kupował sprzętu za ponad 4.5 tysiąca tylko po to żeby mieć trochę lepszą jakość od sprzętu za 1.7~ tyś. No i druga sprawa, że wszyscy producenci muszą mieć na uwadze konsole, i głównie z myślą o nich tworzyć swoje gry. Więc jest mniejsza szansa że ktoś coś na konsolach spieprzy. Ceny gier na PC są coraz wyższe(wciąż im trochę brakuje do tych konsolowych, ale jednak tendencja jest rosnąca) ale i tak pewnie nie będę kupował więcej niż 1 na miesiąc. Zresztą jak sobie kupię fifę + W3 to będę miał co robić do czasu aż zechcę sobie kupić jakąś fajną grę.

PS4 i tak miałem zamiar kupić, tyle że chciałem najpierw złożyć PC pod W3, być może uda się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.

Hej a nawiązując do potencjalnej "przewagi" wersji PC nad konsolowymi, mianowicie NVidia gameworks - słyszałem bardzo różne opinie na temat tej technologii i może ktoś mi przybliży temat bez odsyłania do wujka googla ;)
To że jest zasobożerna to wiadomo, ale podobno w wielu grach powoduje wykrzaczanie i inne problemy ? No i jak myślicie - gtx 970 się nadaje do tego typu opcji, czy raczej potrzeba jakiegoś titana Z na SLI zamontować ? Ktoś może testował to w innych grach ?

Pozdrawiam
Vito

@lcj_vito
W Dying Light gram na 970 w 1080p w takich ustawieniach :
Jak widać z zasięgiem widzenia zjechałem o połowę, podobno powoduje spadki fps. Gra jest słabo zoptymalizowana. Przeważnie mam te 80-60 fps, jednak co jakiś czas są spadki do 10 fps (!). Gierka korzysta z Nvidia Gejmłorks.

To jeszcze żeby dodać coś do tematu, to w Wiedźmina 3 będę grał na PC. W świetle ostatnich informacji na temat wymagań i optymalizacji, jestem mocno zaniepokojony jak gra będzie działać. Zapewne najbardziej optymistyczna opcja na mojej 970 to mix średnio-wysokich w ok. 30 fps. No chyba, że stanie się cud i Redzi poprawią optymalizację.

Attachments

• DyingLightGame_2015_02_06_18_19_50_292.jpg
    DyingLightGame_2015_02_06_18_19_50_292.jpg
    183.1 KB · Views: 60
Zapewne najbardziej optymistyczna opcja na mojej 970 to mix średnio-wysokich w ok. 30 fps.
"Już" GTX 770 ma zapewnić 30FPS'ów w takich właśnie ustawieniach. A wymagania podobno nie są ani zawyżone, ani zaniżone.
Jak będzie - zobaczymy.

@lcj_vito
Jak widać z zasięgiem widzenia zjechałem o połowę, podobno powoduje spadki fps. Gra jest słabo zoptymalizowana. Przeważnie mam te 80-60 fps, jednak co jakiś czas są spadki do 10 fps (!). Gierka korzysta z Nvidia Gejmłorks.
Fajnie jakbyś dał radę zobaczyć i napisać na forum jaka jest różnica w klatkach:
- z tylko wyłączonym rozmyciem ruchu
- i z wyłączonym rozmyciem ruchu i z wyłączonym AA.

Mi pozostaje tylko ps4 . Nie stać mnie na złożenie kompa z i7 i gtx970 na 30 klatek raptem ?! Takiego wała - przemęczę się jakoś na tym padzie .

Fajnie jakbyś dał radę zobaczyć i napisać na forum jaka jest różnica w klatkach:
- z tylko wyłączonym rozmyciem ruchu
- i z wyłączonym rozmyciem ruchu i z wyłączonym AA.
Pograłem trochę. Nie zauważyłem żeby wyłączenie rozmycia w ruchu spowodowało widoczne zmiany w ilości fps. Próbowałem robić powtarzalne ruchy, kręciłem się w miejscu, biegałem po tej samej trasie i ogólnie nie czułem różnicy. Ogólnie podczas ruchu fps jest dość zmienny więc ciężko to zmierzyć. Natomiast wyłączenie AA dawało średnio 5-15 fps więcej, zwłaszcza gdy podchodziło się do bardziej szczegółowych modeli.

Sorry niebiescy za OT. Już kończę.

Ja posiadam PC kupionego w okolicach premiery Skyrim. Gram teraz na średnich ustawieniach w DA Inkwizycja. Komp podpięty do tv i gram na padzie od 360.
Zastanawiając się nad kupnem nowego sprzętu myślałem o modernizacji pc do 970 i mocnego I7, z tym, że pociągnie to za sobą płytę i zasilacz. Czyli koszt ok. 3000 zł.
PS4 kosztuje 1400 zł (wersja 500gb).....i tutaj zaczyna się zastanawianie. Za konsolą u mnie przemawia jej prostota, brak zmartwień o wymagania sprzętowe, nie trzeba bawić się suwakami. Gra zostaje ogłoszona, mówisz sobie "muszę w to zagrać" i już, czekasz na premierę i grasz. Z Pc jest ten problem, że po zapowiedzi W3 pierwsze, o czym pomyślałem to "nie pójdzie mi".
PS4 jest tańsze i zapewnia beztroską zabawę, Czystą przyjemność z grania. PC jest drogie, ale pozwala cieszyć się z nowinek graficznych, lepszych detali, które jedni uznają za zbędne i w trakcie rozgrywki ich nie wylapią, a dla innych będą to smaczki, których muszą doświadczyć - ot kwestia gustu, oba podejścia dobre.
Za wyborem konsoli przemawia też fakt, że gry są głównie pisane pod nie. Zdecydowana cześć zysków płynie od konsol i jak już było w temacie pisane, będą one hamowaly rozwój grafiki. Zapewne niewielu producentów pozwoli sobie na to, aby nowe pc oferowały grafikę znacznie lepszą od konsol. Będą to raczej nowinki, smaczki, włosy wilka itp. (bajery fajne, zgadzam się, ale nie są niezbędne do czerpania radości z gry)Póki co zmierzam w kierunku PS 4, choć gdybym miał kupę kasy, to kupiłbym PC za 6-7 tysi :D

Póki co na pc czekam tylko na Pillars, Tormenta i Banner Saga 2, czyli gierki, które odpale nawet na swoim lapku :D

Last edited:
To zastanów się jak sobie ją zarobić.
Genialna propozycja. Z tym, że duża część pracujących graczy oczekujących na Wiedźmina 3 aby zdobyć takie środki, musiałaby odkładać 100% swoich dochodów począwszy od dziś, aż do dnia premiery. Nie jeść, nie pić ;), nie płacić rachunków. I nie wszystkim pewnie starczyłoby funduszy na grę. Do tego należy jednak wziąć pod uwagę, że nie wszyscy mają stałe źródło dochodu.
Za to @raf230885 dobrze kombinuje. W przypadku konieczności wymiany całej platformy, wybór konsoli wydaje się być rozsądnym. Niestety, zamyka również wiele furtek, choćby uniemożliwia granie z modami, czy korzystanie z niektórych tanich źródeł gier, np. czasopisma z grami.

Jak jest możliwość, to popracować ,,chwilę'' za granicą. Będzie to i to. Pc, ps4.

@Wroobelek
No tak, te słowa, wręcz muszą być w tym zdaniu. Różni ludzie, maja różne sytuacje.

Last edited:
Jak jest możliwość, to popracować ,,chwilę'' za granicą. Będzie to i to. Pc, ps4.

Rady życiowe dajesz naprawdę świetne, ale wracając do tematu, to w moim przypadku nie chodzi już o to, czy stać mnie na kompa za 7 tys. czy nie, to nieistotne, i tak nie brałbym takiej kwoty pod uwagę, a wcześniej tak mi się napisało. Mój PC pracuje świetnie, obsługuje wszystkie potrzebne mi programy dobrze, ale słabiutko będzie z udźwignięciem Wieśka i innych nowych tytułów. To co mogę zrobić to zmodernizować kompa lub kupić konsolę i myślę, że jest wiele osób z takim znakiem zapytania. Wszystko zależy od priorytetów. Ja przykładowo gram głównie w cRPG, rzadko kiedy sięgam po jakiś inny gatunek, ale zdarza się. Nie pamiętam też kiedy modowałem gry, chyba do Skyrim wgrałem mod na produkcję strzał i tyle, wszystko. Nie wspominając o tym, że zawsze gram na padzie. Przykładowo Wiedźmina 2 grałem pierwszy raz na lapku, na minimalnych detalach, a drugi raz na stacjonarce, gdzie było prawie ultra - doznania dwukrotnie były fantastyczne. Nie każdy zwraca uwagę na ilość szczegółów w zbroi, na różnice w rozdzielczości tekstur (chociaż te będą takie same na wszystkich platformach w W3) itd. Nowe gry wyglądają świetnie nawet na ustawieniach niskich i jeśli ktoś ma modernizować kompa za 3 tys. pod jedną grę, a alternatywą jest konsola dwukrotnie tańsza, to wybór nie jest już tak oczywisty - tym bardziej, że różnice w odbiorze gry jako całości będą zapewne niezauważalne. I tutaj rodzi się pytanie, na które każdy musi sobie sam odpowiedzieć "po co przepłacać?". Ja sam jeszcze decyzji nie podjąłem. Jedno jest pewne, jedynym powodem do wyrzucenia z portfela kasy na nowy sprzęt, czy to PC czy PS, jest Wiedźmin 3 - a że później pogra się też w inne gierki to już inna sprawa ;)

Top Bottom