Nie no, Redzi!!! Jak babcię kocham, myślałem, że po doświadczeniach z Wiedźminem 2 już takiego numeru nie odwalicie, ale jak widać, nauka poszła w las!!! Brak możliwości pełnego mapowania klawiszy na klawiaturze sprawia, że gra dla osób leworęcznych jest prawie niegrywalna!!! W szczególności upierdliwość dotyczy przycisku "interakcji" na sztywno przypisanego pod klawisz "F" dla mańkuta to cholernie irytujące i przeszkadzające w rozgrywce, gdy musi skakać po całej klawiaturze. Inny dowcip, to teoretyczne przypisywanie klawiszy, które są na sztywno przypisane do innych funkcji. Efekt?? Pod jednym przyciskiem mam dwie funkcje i zanim wyłapałem, co z czym się dubluje i jak to zmienić, to mi siwych włosów na łbie przybyło!!!
WTOPA!!!
Jak w temacie ,naprawdę nie przewidziano możliwości ustawienia kursorów jako przycisków sterujących postacią i ruchem?
Srry ale ja zaczynałem grać na komputerach prawie 30 lat temu i jakoś do dzisiaj nie mogę się przestawić na WSAD, a większość gier posiada możliwość ustawienia dowolnie przycisków sterujących.
Podbijam wyżej, mega rozczarowanie, jestem leworęczny, inaczej nie potrafię. Powtarza się sytuacja z W2, zróbcie coś z tym, bo jest to rzecz, która wielu ludziom uniemożliwia grę.
Cóż być może osoby decyzyjne wpadną na pomysł ukłonu w stronę graczy leworęcznych czego wam życzę.
Do tego czasu zaintresujcie się programem autohotkey, który można ustawić tak, że po naciśnięciu kursora w górę programik wybierze klawisz W, a co za tym idzie gra będzie myślała, że nacisnęliście klawisz W, a nie kursor.
Ewentualnie przypiszcie klawisze z klawiatury numerycznej (ta po prawej stronie z cyframi).
Na niej też są kursory
Też jestem graczem leworęcznym.To strasznie irytujące kiedy w grze nie jest możliwe ustawienie klawiszy tak aby grało się komfortowo.Co ciekawe w opcjach sterowania można zmienić klawisze A i D odpowiedzialne za ruch w lewo i prawo a klawisze W i S odpowiedzialne za ruch do przodu i tyłu są nie do zmiany.Spodziewałem się po tej grze czegoś więcej a tak na dzieńdobry dla mnie gra jest niegrywalna do momentu poprawy zmiany klawiszy. Do kolegi _Patrol niestety klawisze numeryczne też nie dają się ustawić .
Nie rozumiem czemu to zablokowali, w każdej grze, nawet niszowej da się ustawić strzałki, a tak gra niegrywalna, i mega rozczarowanie, że przez taką pierdółkę.
Panowie mam dobrą wiadomość.
Jestem w trakcie robienia fixa (poprawki) która pozwoli wam na używanie klawiszy góra, dół, jako akceleracji i chodzenia czyli zamiast W i S.
Ja tego nie ogarniam. Po premierze Wiedźmina 2 (w którym na początku mapowania klawiszy w ogóle nie było) dostało się REDom po łbie równo, w końcu w którymś tam patchu mapowanie dodano. W Wiedźminie 3 mapowanie działało od początku bez problemów, a teraz co?? Powrót do przeszłości?? Brak możliwości zmapowania np. klawisza interakcji "F" dla większości graczy leworęcznych czyni grę praktycznie niegrywalną!!! To jest jakaś kpina!!! Jestem w stanie wybaczyć bugi i glicze, ale to?? W tytule AAA?? Nawet w prostych, niezależnych gierkach mapowanie klawiszy jest dostępne i nie stwarza problemów!!! MEGA WTOPA!!!
Panowie zrobiłem magię,bo nie może być tak, że gracz jest zdenerwowany.
Gracz ma grać i czerpać przyjemność z gry.
Przepraszam, że musicie tak długo czekać na, że tak to nazwę moją poprawkę, ale w pierwszej wersji działała połowicznie ponieważ redsi mają zbugowany jeden z ważnych plików gry dlatego tak długo mi to zajęło. Myślę, że niebawem to poprawją czego wam życzę.
Czekajcie proszę cierpliwie na poradnik, w którym napiszę co i jak
Po zainstalowaniu przechodzicie do
Dysk C
Użytkownicy\Twoja_nazwa_użytkownika\AppData\Local\CD Projekt Red\Cyberpunk 2077\
Uwaga, folder appdata standardowo jest folderem ukrytym.
Jeśli go nie widzisz, to proszę kliknij w systemie ikonkę lupy lub wpisz w polu wyszukiwania %LOCALAPPDATA%
i pierdyknij w klawisz enter
Będąc w folderze Cyberpunk 2077 kliknij prawym przyciskiem myszki na pliku UserSettings.json
i wybierz kopiuj następnie wklej go na pulpit. Będzie to kopia bezpieczeństwa pliku.
Będąc w folderze Cyberpunk 2077 kliknij prawym przyciskiem myszki na pliku UserSettings.json
tym razem wybierz edit with notepad++
Po otworzeniu pliku zainteresuj się linijkami (są to jedne z pierwszych linijek od góry)
Dokładnie doszedłem do tego samego edytując plik inputUserMappings w zwykłym notatniku , plik znajduje się w katalogu z grą :u mnie to G:\Cyberpunk 2077\r6\config, teraz wszystko działa jak chcę ale jest dużo zabawy niepotrzebnej.
Przed zabawą oryginał tak dla bezpieczeństwa skopiowałem na pulpit.
Dokładnie doszedłem do tego samego edytując plik inputUserMappings w zwykłym notatniku , plik znajduje się w katalogu z grą , teraz wszystko działa jak chcę ale jest dużo zabawy niepotrzebnej.
Przed zabawą oryginał tak dla bezpieczeństwa skopiowałem na pulpit.
Nie jest dobrym pomysłem ingerowanie w oryginalne pliki gry ponieważ mogą mieć zgubny wpływ na jej działanie.
Jeszcze coś, plików xml, json, cfg itp nie edytujemy notatnikiem, bo notatnik może dodać BOM, jak i po jednej z przyszłych aktualizacji oryginalny plik może być nadpisany
Witam jak, próbuje zmienić z A.W.S.D na strzałki to wyskakuje, komunikat przepisanie nieudane a jest mi tak bardzo nie wygodnie z powodu moje, niepełnoprawność ktoś ma, jakiś pomysł co można zrobić ? Góry dziękuję.
Witam jak, próbuje zmienić z A.W.S.D na strzałki to wyskakuje, komunikat przepisanie nieudane a jest mi tak bardzo nie wygodnie z powodu moje, niepełnoprawność ktoś ma, jakiś pomysł co można zrobić ? Góry dziękuję.