Mody-kompatybilność?

+
@maritimus

Najlepiej, po wgraniu każdego moda (i w czystej wersji gry), zrobić kopię plików, które zostaną zmienione przez kolejną modyfikację. Tak po kroku (testując każdy kolejny mod) można dodawać kolejne modyfikacje, jednocześnie nie będąc narażonym na pełną (i czasochłonną) reinstalację.

@maritimus

Najlepiej, po wgraniu każdego moda (i w czystej wersji gry), zrobić kopię plików, które zostaną zmienione przez kolejną modyfikację. Tak po kroku (testując każdy kolejny mod) można dodawać kolejne modyfikacje, jednocześnie nie będąc narażonym na pełną (i czasochłonną) reinstalację.

zaraz zaraz. Z tego co pamiętam to mody z nexusa dzaiłają w opariu o ich zewnętrzny plik, czyli jest tam możliwośc "reinstalacji" i automatycznego przywrócenia starej wersji plików. Ale nie jestem pewien an 100%)
Się to zowie chyba nexus mod manager? Używałem tego do Skyrima
Na W3 insalowałem jeszcze, ale widziałem na filmiku, gdzie koleś pokazywał jak poprawić wygląd twarzy Triss jak i rozmar jej stanika :D

https://www.youtube.com/watch?v=J_V6_Kksv-4

Mody instaluje "ręcznie".

W większości jest to skopiowanie zawartości do jednego folderu "mods", więc po co się bawić w takie głupoty jak osobne programy do instalacji? Mody wymagające zmian w plikach gry to rzadkość, a chyba powszechną praktyką (przynajmniej kiedyś tak było) jest robienie kopi starych plików przed ich zmianą.

Cóż. Kwestia gustu.
Ja na razie jedyny mod który zainstalowałem na W3 to było Free Cam, aby rozejrzeć się po otoczeniu, ale z tego co zauważyłem po przejściu na 1.12 już mi nie działa. Ma to może ktoś?
Najbardziej by mi się podobała opcja Free Cam ale gdy kamera nie przesuwa się tak szybko. Nie gram padem i niestety nie mam takiej możliwości.

Dzięki wielkie.
Ja nie mam za wielkiego doświadczenia w aplikowaniu modów w W3. Trochę się boję że komp mi nie uciągnie jak zacznę kombinować. (chociaż korci mnie powiększyć biust jednej czarodziejce :D )
Co ty byś polecił z tego co dział ci bezproblemowo?

Wie ktoś dlaczego mod Darker Nights, Eating and Drinking animations oraz Meditation UI wywołują poniższe błędy?

Error [moddarkernights]game\r4game.ws(599): Could not find function 'SetRealHoursPerMinutesDN'
Error [moddarkernights]game\r4game.ws(716): Cannot call private function 'CheckDayNightCycle' in class 'CR4Player' here.
Error [moddarkernights]game\r4game.ws(1044): Could not find function 'DeactivateDN'
Error [moddarkernights]game\gui\main_menu\ingamemenu.ws(1094): Could not find function 'UpdateValuesDK'
Error [moddarkernights]game\player\states\meditation\meditationwaiting.ws(100): Could not find function 'OnMeditateStopDN'
Error [modmeditationui]game\player\playerinput.ws(841): Could not find function 'getMeditation'
Error [modmeditationui]game\player\playerinput.ws(2621): Could not find function 'getMeditation'
Error [modmeditationui]game\player\playerinput.ws(2623): Could not find function 'getMeditation'
Error [modmeditationui]game\player\playerinput.ws(2898): Could not find function 'getMeditation'
Error [modmeditationui]game\player\playerinput.ws(2900): Could not find function 'getMeditation'
Error [modmeditationui]game\player\playerinput.ws(2901): Could not find function 'getMeditation'
Error [modmeditationui]game\player\playerinput.ws(2905): Could not find function 'getMeditation'
Error [modmeditationui]game\player\playerinput.ws(2909): Could not find function 'getMeditation'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(141): Could not find function 'Log'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3013): Could not find function 'GetWasHit'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3022): Could not find function 'SetIsDrinking'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3040): Could not find function 'GetWep'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3043): Could not find function 'SetIsDrinking'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3047): Could not find function 'GetWep'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3050): Could not find function 'SetIsDrinking'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3069): Could not find function 'GetWasHit'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3075): Could not find function 'SetIsDrinking'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3091): Could not find function 'GetWep'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3093): Could not find function 'SetIsDrinking'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3098): Could not find function 'GetWep'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3101): Could not find function 'SetIsDrinking'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3118): Could not find function 'GetWasHit'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3127): Could not find function 'GetWasHit'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3134): Could not find function 'GetWasHit'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3150): Could not find function 'SetWep'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3152): Could not find function 'SetWasHit'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3156): Could not find function 'isDrinking'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3156): Could not find function 'wasHeHit'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3161): Could not find function 'SetIsDrinking'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3181): Could not find function 'SetIsDrinking'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(3203): Could not find function 'SetIsDrinking'
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(4146): Cannot call protected function 'UpdatePerkArmorBonus' in class 'W3PlayerAbilityManager' here.
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(4151): Cannot call protected function 'UpdatePerkArmorBonus' in class 'W3PlayerAbilityManager' here.
Error [moddrinkinganimations]game\player\playerwitcher.ws(4156): Cannot call protected function 'UpdatePerkArmorBonus' in class 'W3PlayerAbilityManager' here.

Jeśli chodzi o Darker Nights to Custom Localization Fix mam zainstalowany. Z tego co widzę to w przypadku pozostałych modów chodzi po prostu o dodatnie funkcji.

I jeszcze mam pytanko odnośnie modów likwidujących ograniczenia poziomowe. Znalazłem dwa takie: No Item Level Requirements oraz Remove Weapon and Armor Level Restrictions, żaden jednak nie działa. No chyba, że działają dopiero po rozpoczęciu nowej gry.

Wie ktoś dlaczego mod Darker Nights, Eating and Drinking animations oraz Meditation UI wywołują poniższe błędy?

I jeszcze mam pytanko odnośnie modów likwidujących ograniczenia poziomowe. Znalazłem dwa takie: No Item Level Requirements oraz Remove Weapon and Armor Level Restrictions, żaden jednak nie działa. No chyba, że działają dopiero po rozpoczęciu nowej gry.

Jeżeli chodzi o usunięcie progów lvlowych na przedmiotach, to powinieneś czytać opisy modów. Ten drugi powstał najpierw, ale przestał być wspierany, z kolei pierwszy zalinkowany używa assetów drugiego i przy okazji jest aktualny. U mnie bangla bez zarzutu.

Skoro tobie nie działa, to prawdopodobnie dlatego, że wchodzi w konflikt z innym modem. Tak samo zresztą jak DarkerNights. Ściągnij script mergera i sprawdź, które konkretnie mody się ze sobą kłócą, bo na swojej intuicji nie będę polegał.

Próbowałem kilkukrotnie usunąć te konflikty za pomocą Script Mergera, ale zawsze wyskakiwał jakiś błąd. Usunąłem Drinking Animations, Meditation UI oraz Darker Nights, resztę konfliktów można było usunąć automatycznie. Wreszcie mogę założyć pancerz cechu Żmii, bo pewnie inaczej musiałbym czekać do kolejnego dodatku, a tak troszkę jeszcze w nim pośmigam. Raczej bym już nie zdobył 800 pkt. doświadczenia, których potrzebuję by osiągnąć 39 poziom.

Mody gryzą się ze sobą. Aby to naprawić niestety nie mogę Ci powiedzieć, bo na tym KDff się za cholerę nie znam.

Mody niby po tym zabiegu jakoś się zapisują po mergerze że niby dobrze ale nie ma zmian w chmurach i mod najwyraźniej traci swoje właściwości. Trudno. Dziękuję ;)

Kurczę, znowu mam problem z reshade/sweetfx. Bez tego nie idzie grać, a problem jest dosyć dotkliwy - z zainstalowanym JAKIMKOLWIEK reshade/sfx gra ładuje się jakies 3-4 razy dłużej, niż normalnie (SSD). Jest to też widoczne przy zmianie lokacji, np. z Sadu do Novigradu - normalnie trwa to jakies 5-7 sekund, teraz nawet minutę, dwie.

Czy ktoś, kto ma zainstalowany jakiś preset i gra ładuje mu się normalnie, mógłby mi wysłać screena z plikami w folderze x64?
Mój wygląda tak: View attachment 32000

Jest to czysta gra, jedynie wrzuciłem tu pliki odpowiadające za uaktywnienie konsoli.
Jeszcze taka zależność - kiedy usunę plik d3d11.dll (który podmieniam kiedy instaluję preset) to dzieje się identycznie, gra ładuje się bardzo długo, nawet bez zainstalowanego reshade. Kiedy natomiast usunę dxgi.dll, to gra w ogóle się nie włącza, pokazuje się proces i po chwili znika. Usunąłem natomiast dsound.dll i nic się nie zmieniło.

Jakieś pomysły, co zrobić, żeby gra z reshade ładowała się normalnie?

Attachments

• Bez tytułu.png
    Bez tytułu.png
    67.1 KB · Views: 75
@LeoBonhart

Niektóre pre-sety ReShade potrafią spowolnić ładowanie się gry (nie tylko W3) nawet gdy jest ona zainstalowana na SSD. Żebym to ja wiedział co jest przyczyną. U mnie większa lokacja w W3 potrafi się ładować prawie 2 minuty. Na szczęście wydłużenie szybkiej podróży jest praktycznie niezauważalne.

P.S. Kojarzę, że temat był już gdzieś tutaj poruszany.

Witam, zaczynam grę od nowa, ale może pokusiłbym się o jakiegoś moda. Zazwyczaj gram w gry takie jakie wypuścili twórcy, nie instaluję żadnych modów, ale ten E3FX wydaje się być ciekawy. Co o nim sądzicie? Gracie z nim i czy w ogóle wart jest instalowania? I czy pozaintalowaniu go nie będę miał żadnych problemów z grą? Teraz zaczynam grę od nowa po to by być później na bieżąco z dodatkiem.

Top Bottom