Forums
Games
Cyberpunk 2077 Thronebreaker: The Witcher Tales GWENT®: The Witcher Card Game The Witcher 3: Wild Hunt The Witcher 2: Assassins of Kings The Witcher The Witcher Adventure Game
Jobs Store Support Log in Register
Forums - CD PROJEKT RED
Menu
Forums - CD PROJEKT RED
  • Najnowsze
  • AKTUALNOŚCI
  • DZIAŁ OGÓLNY
    SUGESTIE
  • ROZGRYWKA
  • SPOŁECZNOŚĆ
    TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA) TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA) INNE GRY
  • RED Tracker
    Cyberpunk Seria gier Wiedźmin GWINT
TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA)
TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA)
INNE GRY
Menu

Register

Muzyka bez granic, czyli wszystko, czego słuchasz

+
Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 779
  • 780
  • 781
  • 782
  • 783
  • 784
Next
First Prev 781 of 784

Go to page

Next Last
hertores

hertores

User
#15,601
Jun 24, 2019
Mnie metal wciągnął nie tylko przez brzmienie (od okresu buntownika xD) ale głównie przez nawiązania do religii i mitologii. Z naszych polskich stron jako pierwszych z mocniejszego brzmienia słuchałem Vader i Behemoth.
Obecnie zdecydowanie częściej słucham coś w stylu Wardruna/Forndom/Danheim/Ivar Bjørnson & Einar Selvik/Myrkur itp. ;) czyli Nordyckie klimaty które uwielbiam. Dodatkowo od zawsze lubiłem muzykę filmową. W zasadzie to Discopolo nie trawię. Nie wie co ludzie w tym widzą chyba pretekst do wypicia wódki :p

• RED Point
Reactions: Deymos666
Deymos666

Deymos666

User
#15,602
Jun 24, 2019
zi3lona said:
jestem chyba po prostu zbiasowana, bo nie widzę tam nic ekstraordynaryjnego
Click to expand...
To dobrze o Tobie świadczy, że taki poziom jak właśnie Lux Occulta to dla Ciebie normalka i piszę to bez ironii ;) IMO niczym nie ustępują temu, do czego jesteś przyzwyczajona. A na pewno są dalekie od prymitywizmu, jaki powszechnie głoszą przeciwnicy takiej muzyki. Ale lubić to jedno, słuchać drugie, a obiektywnie oceniać np. skomplikowanie techniczne to trzecie.

raison d'etre

raison d'etre

User
#15,603
Jun 24, 2019
Nawiązania w tekście do niszowej wiedzy nie czyni tej piosenki czy gatunku muzyki czymś z gruntu lepszym od piosenek o przysłowiowej dupie Maryny. Piosenka o powstawaniu moren polodowcowych z użyciem specjalistycznej terminologii nie sprawi, że nagle glacjo rock stanie się Mekką wysublimowanych artystów. To nie jest wartość sama w sobie. Grupy metalowe śpiewają o Nostradamusie czy polach Armagedonu nie dlatego, że chcą siebie i swoich słuchaczy dowartościować posiadaną wiedzą, tylko dlatego, że gatunek tego wymaga.

Deymos666

Deymos666

User
#15,604
Jun 24, 2019
raison d'etre said:
To nie jest wartość sama w sobie.
Click to expand...
Przyznam, że zacząłem się zastanawiać czy nie rozumiesz, czy udajesz że nie rozumiesz jak to już czasem bywało :D

Ale ok, pogadajmy o tym. W takim razie napisz, co czyni tekst piosenki bardziej wartościowym od innego, a ja napiszę Ci, czy takie elementy występują w gatunku, o którym rozmawiamy. Chyba, że uważasz że na poziom muzyki nie składa się poziom tekstów, to wtedy w ogóle rozjeżdżamy się w definicjach i nie mamy pola do dyskusji.

W ten sposób unikniemy czepiania się słówek, według którego ja piszę o tekstach w muzyce metalowej wymieniając cechy A, B, C, a potem Raison pisze mi "Ale to, że tekst piosenki zawiera A, to nie oznacza że to jest ambitna muzyka".

raison d'etre said:
Grupy metalowe śpiewają o Nostradamusie czy polach Armagedonu
Click to expand...
Akurat takich nie słucham, ale możliwe iż istnieją te odwołujące się do Nostradamusa.

raison d'etre

raison d'etre

User
#15,605
Jun 24, 2019
Podstawową funkcją piosenki czy też utworu wokalno-muzycznego jest ekspresja artysty i dostarczenie słuchaczowi pewnej przyjemności wynikającej z połączenia rytmu i dźwięków. Tekst piosenki może być złożony z kilku słów, ba, można nawet nie rozumieć tych słów, a jej melodia oparta na najprostszym akordzie, a i tak znajdzie swoich amatorów, bo na podstawowym poziomie poruszy nóżką. Jeśli zaczniemy oceniać i wartościować piosenki po tekście, konstrukcji i złożoności podjętego tematu, to wkroczymy na teren poezji. I oczywiście, tak jak wiersz Szymborskiej jest nieporównywalnie lepiej napisany od wytworu przypadkowego składacza rymów, tak i teksty piosenek są lepiej lub gorzej napisane jeśli wziąć pod uwagę ich wartość poetycką. Ale odczuwam jednak pewien opór przed sklasyfikowaniem takiej obiektywnie gorzej tekstowo napisanej i zagranej piosenki jako gorszej piosenki. To nie jest praca naukowa.
Deymos666 said:
Ale to, że tekst piosenki zawiera A, to nie oznacza że to jest ambitna muzyka
Click to expand...
No bo nie oznacza. Tak samo jak tematyka podejmowana przez raperów czy innych hip-hopowców nie oznacza, że oni się głęboko przejmują losem młodocianych blokersów. A przecież ich teksty też można uznać za ambitne, bo odwołują się do problemów społecznych. Czy disco polo zagrane przez orkiestrę symfoniczną będzie bardziej ambitne od tego zagranego na jednych klawiszach?

Last edited: Jun 24, 2019
Deymos666

Deymos666

User
#15,606
Jun 24, 2019
raison d'etre said:
No bo nie oznacza.
Click to expand...
To jeszcze raz:

Ja piszę w swoich postach powyżej, że teksty charakteryzują się kilkoma cechami - Ty natomiast wyciągasz tylko jedną z nich i na tym opierasz swoją argumentację - co wydaje mi się nie do końca sensowne.

raison d'etre said:
Ale odczuwam jednak pewien opór przed sklasyfikowaniem takiej obiektywnie gorzej tekstowo napisanej i zagranej piosenki jako gorszej piosenki.
Click to expand...
I - ponownie - nikt tego nie zrobił. Ale jest to jedna ze składowych, przynajmniej dla mnie, ponieważ tekst może wywoływać refleksję, a może jej nie wywoływać. Można w pewien ogólnie przyjęty sposób sklasyfikować tekst jako napisany dobrze i napisany niedobrze, a że jest to składowa wielu utworów muzycznych, może być to składowa oceny. Składowa, podkreślam.

raison d'etre said:
ba, można nawet nie rozumieć tych słów, a jej melodia oparta na najprostszym akordzie, a i tak znajdzie swoich amatorów, bo na podstawowym poziomie poruszy nóżką
Click to expand...
To jest o tyle oczywiste, że stosowane wykluczałoby jakąkolwiek rozmowę i wartościowanie sztuki, ponieważ zawsze znajdzie się ktoś, komu się ona spodoba - czy będzie to dźwięk, obraz, architektura, jakikolwiek wytwór. Ale przecież tak nie jest - można ocenić (i ciągle to robimy) czy coś jest dobre, czy nie. Żeby daleko nie szukać, w temacie o grach w kółko piszecie, czy gra jest dobra, czy nie - a przecież jak tak można, ona się komuś może podobać!

I_w_a_N

I_w_a_N

User
#15,607
Jun 24, 2019

raison d'etre

raison d'etre

User
#15,608
Jun 24, 2019
To my tu przywracamy blask zmarniałemu tematowi, rozważamy wszelkie zaiprzeciwy, przerzucamy się argumentami oraz inwektywami, a ten jakby nigdy nic wali prosto z mostu jutubem. Wstydu nie masz?
Miłe.

• RED Point
C

chojrak

User
#15,609
Jun 27, 2019
Nie wiem czy było, bo nie chce mi się czytać 40 stron nieprzeczytanych postów wstecz.
Proponuję do posłuchania moje ostatnie odkrycie - japoński metal.
Riffy trafiają prosto w moje poczucie estetyki, a klimat teledysku też jest niezły:

• RED Point
Reactions: HuntMocy
Deymos666

Deymos666

User
#15,610
Jun 27, 2019
Wokal do mnie nie trafia, ale powiew egzotyki doceniam :)

HuntMocy

HuntMocy

Moderator
#15,611
Jun 27, 2019
Odbijam piłeczkę choć to bardziej rock niż metal :p

• RED Point
Deymos666

Deymos666

User
#15,612
Jun 27, 2019
To i ode mnie coś egzotycznego. A na pewno bardzo niszowego. Myślę, że określenie pojebany black metal jest najtrafniejsze, chociaż muzyka wymyka się definicjom. Ciekawy klimat, przywodzący na myśl skojarzenia z przydrożną karczmą i wsią czasów szlacheckich, poryte linie melodyczne i wokal, ciekawe teksty, w tym poezja śpiewana. Sami siebie określają jako grotowski black metal. Moje odkrycie 2017 roku - Licho:

https://grotowskibm.bandcamp.com/album/podnoszenie-czar-w

A tutaj nagranie z koncertu:

raison d'etre

raison d'etre

User
#15,613
Jun 27, 2019
chojrak said:
Proponuję do posłuchania moje ostatnie odkrycie - japoński metal.
Click to expand...
Teledysk to zwyczajna dla podobnych zespołów sklejka ujęć bez ładu i składu z różnych stron. Muzyka też nic odkrywczego, od czterdziestu lat tak się gra. Taki protometal. Ale sam widok tego tria wprowadził mnie w stan lekkiego szoku poznawczego. Jakby ktoś do sernika wrzucił ogórki. Pan łysy gitarzysta zupełnie nie koresponduje z panem perkusistą, a wokalista z kucykiem chyba przed chwilą siedział za biurkiem. Nie wiem, czy ten efekt pomieszania jest zamierzony, ale w jakiś sposób poszerza percepcję.

Deymos666

Deymos666

User
#15,614
Jun 27, 2019
raison d'etre said:
Muzyka też nic odkrywczego, od czterdziestu lat tak się gra. Taki protometal.
Click to expand...
O tak, też miałem napisać. Bardzo proste granie.

To co @HuntMocy wrzucił nawet, nawet :) na pewno bardziej spójne.

raison d'etre

raison d'etre

User
#15,615
Jun 27, 2019
Deymos666 said:
To co @HuntMocy wrzucił nawet, nawet :) na pewno bardziej spójne.
Click to expand...
Na pewno szybsze, ale nie wiem czy nazwałbym to metalem. Bardziej j-metalem z wszelkimi tego jot wypadkowymi.
Ale eksploruje tych Ningen Isu i trafiłem na kometarz idealnie oddający ich image.
An Elvis impersonator, a zombie monk, and a Meiji-Era college professor walk into a bar...
Click to expand...
Post automatically merged: Jun 27, 2019

A jakby ktoś chciał powspominać lata siedemdziesiąte (przy założeniu, że jest odpowiednio stary, ale podobno same starocie na tym forum), to polecam Mirror i album pod tym samym tytułem. Nagrane kilka lat temu, ale żywcem wyciągnięte z czasów, gdy metal powstawał. Prawdziwy i do tego świetnie zagrany hołd.

Last edited: Jun 27, 2019
HuntMocy

HuntMocy

Moderator
#15,616
Jun 27, 2019
raison d'etre said:
Na pewno szybsze, ale nie wiem czy nazwałbym to metalem.
Click to expand...
Tak jak pisałem, to raczej rock ;) Sam słucham głównie japońskiego rocku i popu, a z takich stricte metalowych znam i w miarę lubię chyba tylko Sex Machineguns (no i Babymetal, ale ten projekt traktuję trochę jak żart :p ).

raison d'etre said:
Bardziej j-metalem z wszelkimi tego jot wypadkowymi.
Click to expand...
Z japońskimi zespołami jest tak, że bardzo często bez względu na gatunek są też przedstawicielami nurtu visual kei co charakteryzuje się specyficznym stylem wizualnym.

C

chojrak

User
#15,617
Jun 27, 2019
raison d'etre said:
Muzyka też nic odkrywczego, od czterdziestu lat tak się gra.
Click to expand...
Być może. Nie mówię, że nie. Ale właśnie taki styl trafia w moje poczucie muzycznej estetyki. i być może z racji tego, że obecnie wszystkie kapele metalowe próbują czegoś "innego", to właśnie to stare sprawdzone granie tak do mnie trafia, w końcu jestem stary.

HuntMocy

HuntMocy

Moderator
#15,618
Jun 27, 2019
W sumie X-Japan, których uwielbiam jest kwalifikowane jako metal choć ja bym się kłócił :p

Możecie kojarzyć ten kawałek z czwartej części Piły.

raison d'etre

raison d'etre

User
#15,619
Jun 27, 2019
HuntMocy said:
Z japońskimi zespołami jest tak, że bardzo często bez względu na gatunek są też przedstawicielami nurtu visual kei co charakteryzuje się specyficznym stylem wizualnym.
Click to expand...
Czyli ten cały przemysł idolów. Dziwna nieco rzecz jak dla mnie.
chojrak said:
i być może z racji tego, że obecnie wszystkie kapele metalowe próbują czegoś "innego", to właśnie to stare sprawdzone granie tak do mnie trafia, w końcu jestem stary.
Click to expand...
To Mirror powinien idealnie trafić w twój gust.

Sobowtór Elvisa, kapłan zombie i nauczyciel z epoki Meiji wchodzą do baru.
Piękne.

HuntMocy

HuntMocy

Moderator
#15,620
Jun 27, 2019
raison d'etre said:
Czyli ten cały przemysł idolów. Dziwna nieco rzecz jak dla mnie.
Click to expand...
Nie, idolki to co innego :D Visual kei charakteryzuje się wizualnym przepychem, fikuśne stroje, dziwne fryzury, trudne do odgadnienia płcie wokalistów itd.

Pamiętam, że kiedyś pisałem o tym pracę na studiach :D

• RED Point
Reactions: raison d'etre
Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 779
  • 780
  • 781
  • 782
  • 783
  • 784
Next
First Prev 781 of 784

Go to page

Next Last
Share:
Facebook Twitter Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Link
  • English
    English Polski (Polish) Deutsch (German) Русский (Russian) Français (French) Português brasileiro (Brazilian Portuguese) Italiano (Italian) 日本語 (Japanese) Español (Spanish) 简体中文 (Chinese)

STAY CONNECTED

Facebook Twitter YouTube
CDProjekt RED Mature 17+
  • Contact administration
  • User agreement
  • Privacy policy
  • Cookie policy
  • Press Center
© 2018 CD PROJEKT S.A. ALL RIGHTS RESERVED

The Witcher® is a trademark of CD PROJEKT S. A. The Witcher game © CD PROJEKT S. A. All rights reserved. The Witcher game is based on the prose of Andrzej Sapkowski. All other copyrights and trademarks are the property of their respective owners.

Forum software by XenForo® © 2010-2019 XenForo Ltd.