Napisy polskie i rosyjskie (angielskie) jednocześnie

+
Uczę się polskiego i wpadłem na pomysł, żeby ponownie zagrać Wiedźmina po polsku.

Czy istnieje taki fix, który pozwala na jednoczesne wyświetlanie polskich i rosyjskich (lub angielskich) napisów?

Dlaczego zadaję takie pytanie, na rosyjskim forum jest już podobny fix, który umożliwia jednoczesne wyświetlanie rosyjskich i angielskich napisów (zrobił to, żeby nauczyć się angielskiego).

Przykłady:

Attachments

• witcher1.jpg
    witcher1.jpg
    358.2 KB · Views: 114
  • witcher2.jpg
    witcher2.jpg
    296.9 KB · Views: 129
Oficjalnie gra nie wspiera jednoczesnego wyświetlania dwóch zestawów napisów (np. polskich i angielskich czy rosyjskich). Istnieją jednak fanowskie mody i fixy, które faktycznie umożliwiają takie rozwiązania — tak jak wspomniałeś, widziałeś już przykład na rosyjskim forum. Zazwyczaj polegają one na podmianie plików z tłumaczeniami albo przygotowaniu specjalnie „podwójnych” napisów. Niestety, nie spotkałem się jeszcze z gotowym fixem, który wyświetlałby jednocześnie polskie i angielskie (lub polskie i rosyjskie) napisy, ale teoretycznie jest to możliwe do zrobienia — i wśród fanów Wiedźmina takie projekty czasem się pojawiają.

Do nauki języka polecałbym łączyć takie metody (napisy w grze, serialach, książki w oryginale) z bardziej usystematyzowaną nauką. Dzięki temu szybciej zauważysz postępy i unikniesz „luk”, bo gra da Ci świetne słownictwo codzienne i kontekstowe, ale niekoniecznie gramatyczne podstawy, możesz spojrzeć na tą sprawdzoną szkołę

Całkiem niezły byłby to "ficzer". Pamiętam ze szkoły średniej, że najchętniej przyswajałem słownictwo z gier (niestety w tamtych czasach była to tylko pisownia, przez co do dziś kaleczę angielską wymowę). Może za parę lat taka opcja będzie standardem w grach.

Top Bottom