Mnie zastanawia populacja Skellige. Naród, który tak skutecznie uprzykrzał życie wielkiemu Nilfgaardowi jest w grze zaskakująco mało liczny. Tłumacze to sobie zawsze tym, że większość wojowników znajduję się obecnie na drakkarach i kopie rzyć cesarstwu. Nie zmienia to faktu, że taki srogi klan Dimun z Faroe musi liczyć max 30 wojowników, bo muszą się jakoś pomieścić w jednej wioseczce, a wątpię żeby się przykrywali plandeką i spali pod drzewem jak już wrócą z wojny. No chyba, że nie zamierzają wracać. Wiem, czepiam się![]()
Na Faroe są dwie wsie. Z jednej z nich wszyscy wojownicy zginęli na wyprawie więc można przyjąć, że klan Dimun (który i tak zapewne należał do jednego z mniejszych skoro nie dorobili się żadnej fortecy, a ich jarl mieszka w zwykłej chacie) obecnie jest jeszcze mniejszy i wcale bym się nie zdziwił gdyby liczba ich wojów to było wspominane przez Ciebie 30 chłopa. Pozostałe klany są dość liczne. Hindar miał przed rozpierduchą dzikogonową 3 wsie i dodatkowe siedlisko rybaków. Ci z An Skellig to wydaje się klan upadający (co ciekawe bo z tego co zrozumiałem to był rodzinny klan króla Brana) ponieważ ich twierdza jest rozwalona, a z włości w postaci dwóch wsi i siedliska rybaków ostała im się jedna (za to dosyć duża jak na standardy wisi w Skellige). Ci ze Spikeroog trzymają się nieźle bo mają 2 bogate wsie. O klanie Undvik nie ma co pisać bo są gatunkiem wymierającym (a przed pogromem bardzo silni bo mieli aż 4 wsie, twierdze i sławne kuźnie). Klany an Craite i Drummond mają twierdze oraz sporo wsi (Drummond bodaj 6, a an Craite bodaj 5) i pewnie oni są główną siła uderzeniową połączonych sił klanów Skellige. Tak, że jak widać w okresie świetności Skellige miało wojów z 5 twierdz (są jeszcze ruiny samotnej twierdzy na malej wysepce) i 24 wsi.