Nieregularne spadki do nawet 7 kl/s.

+
Status
Not open for further replies.
Nieregularne spadki do nawet 7 kl/s.

Sprzęt:
CPU: Intel i3 6100 3.7 Ghz (dwurdzeniowy)
GPU: Geforce GTX 960 4GB
RAM: 8GB DDR3
Dysk: SSD 250GB; 37GB wolnego miejsca
Zasilacz: 430W

Platforma: GOG
Wersja: Pudełkowa, Komputronik
Gra: Wiedźmin 3: Dziki Gon
System: Windows 7 64bit

Witam serdecznie. Mam problem.

Gram na rozdzielczości niżej: 1680x1050 (jedna niżej), wszystkie postprocesy WYŁĄCZONE, wszystkie ustawienia na NISKIE. Gra osiąga 37-60 kl/s w zależności od miejsca i akcji na ekranie, co jest świetnym wynikiem moim zdaniem. Aczkolwiek po nieokreślonym czasie grania (10, 15, 20min) gra zaczyna ewidentnie ścinać - 15kl/s a czasami nawet 7-10 kl/s i ciągnie w takim tempie BEZ WZGLĘDU na to co dzieje się na ekranie. Nie ulega zmianie nawet przejście w dialogi, czy menu główne. Spadki te dość często występują po wyjściu z gry w gwinta. Czasami po jakimś czasie wraca do normy, często po szybkiej podróży, a już zawsze po zrobieniu zapisu i wczytaniu gry. Wychodzi na to, że gram będąc zmuszony regularnie co 20 minut robić save/load.
Dlatego też uważam, że coś tu nie gra. Jeśli w danej sytuacji mam 7 kl/s, wczytam grę i w tym samym (nawet wymagającym) miejscu mam spowrotem 50kl/s (sic!)???

Proszę o pomoc! Zwłaszcza użytkowników, którzy również mają dwurdzeniowe procesory. Jestem bardzo ciekaw jak sobie radzicie i czy mój przypadek nie jest odosobniony. Jeśli ktoś ma 2 rdzenie proszę o wypowiedź jak mu chodzi gra. Odpowiedzi zespołu CD Projekt również bardzo mile widziane.

Widzisz, Twój opis sytuacji przypomniał mi problemy, które swego czasu miałem z Watch_Dogs - właśnie na dwurdzeniowym procesorze. W3 wymaga (jakom minimum) procesora z czterema rdzeniami (podobnie jak WD), a powyższy problem wynika właśnie (prawdopodobnie) z tego, że procesor zwyczajnie nie nadąża z tym co zdąży przetworzyć karta i stąd te skoki. Rozwiązaniem była zmiana procesora, co pozwalało na płynną grę nawet w wyższych ustawieniach.
Dziwne jest tylko to, że dzieje się tak po określonym czasie gry. Stąd można podejrzewać, że istnieje jeszcze jeden (albo więcej) czynnik.
A może to taka uroda RED Engine 3 ?

Ehhh.. taką samą odpowiedź dostałem z formularza :( nie chciało mi się wierzyć, gdyż prześledziłem prawie wszystkie testy na benchmarkach i wideo na youtube z moją konfiguracją. Kurde wszystko inne chodzi prawie na full, a nie mogę w Wieśka na spokojnie pograć :(
Jak jest ktoś jeszcze z dwurdzeniowcem to zapraszam to zostawienia opinii.

Ehhh.. taką samą odpowiedź dostałem z formularza :( nie chciało mi się wierzyć, gdyż prześledziłem prawie wszystkie testy na benchmarkach i wideo na youtube z moją konfiguracją. Kurde wszystko inne chodzi prawie na full, a nie mogę w Wieśka na spokojnie pograć :(
Znajdzie się jeszcze kilka innych tytułów co na dwóch rdzeniach będą niegrywalne, to właśnie Watch Dogs, GTA V, ARMA III i jeszcze kilka tytułów by się znalazło więc Dziki Gon nie jest jedyny że nie może na 2rdzeniach.

[size=-2]Ps: strach pomyśleć co musi się dziać w Novigradzie na dwóch rdzeniach[/size]

No tylko, że GTA V chodzi mi na tym sprzęcie NA FULL FULL 45-60 kl/s (!!!) Mam na myśli najwyższą rozdzielczość i wszystkie ustawienia na HIGH. Nie ma mowy o żadnych spadkach w deszczu, przy zabójczych prędkościach.

Co ciekawe, Novigrad w W3 działa u mnie spoko.

Żeby lepiej opisać mój problem:
Gra chodzi (na niskich) płynnie / bardzo płynnie, bez względu na wszystko (Velen, Novigrad, Oxenfurt). Aczkolwiek do czasu. Zawsze przychodzi taki moment BOOM, w którym nagle z pietruchy zaczyna lecieć jak na moim starym kompie AMD Phenom 955, Geforce GTX 460.. Czy naprawdę uważacie, że Wiedźmin ma prawo lecieć 10kl/s na sprzęcie na którym GTA V leci 50kl/s?

Być może jest to prawda, ze względu na inny silnik i optymalizację. Ale czy różnica powinna być aż tak zastraszająca?

Warto też zaznaczyć, że wynik 10-15kl/s przeczy wszystkim testom i wideo dostępnym w internecie :/

Last edited:
Mało prawdopodobne, by za taki stan rzeczy odpowiedzialny był procesor.
Ten i3-6100 nie ustępuje wydajnościowo i5 Sandy i Ivy Bridge. Jasne ma tylko dwa rdzenie fizyczne, ale cztery logiczne.
Pojęcia nie mam co może być przyczyną, może gra nie lubi się z tym konkretnym konfigiem (RED Engine jest kapryśny i każdemu potrafi działac inaczej, sam doświadczam raczej nieciekawej wydajności), może cep się przegrzewa, ale nie jest to wina ani karty, ani tym bardziej tego konkretnego modelu cpu. Taki blaszak powinien pociągnąć grę w średnio-wysokich w stałych (raczej) 30 klatkach, a sam cpu pociągnie grę w 60, o ile będzie miał do pary dostatecznie mocną kartę.

Last edited:
Ten i3-6100 nie ustępuje wydajnościowo i5 Sandy i Ivy Bridge. Jasne ma tylko dwa rdzenie fizyczne, ale cztery logiczne.
Eustachy, nie rób sobie żartów. Rdzenie logiczne to nie jest to samo, co rdzenie fizyczne i nie są w stanie w pełni ich zastąpić.

Eustachy, nie rób sobie żartów.

A kto sobie żarty robi? Najnowsza generacja i3 to naprawdę solidne proce, które w grach spisują się bardzo dobrze, dorównując 2500K/3570K (oczywiście na stocku), wpawdzie nie zawsze, ale z reguły. Rzuciłeś okiem na podlinkowany materiał, fragment z W3? Jest 60 klatek w Novigradzie? Jest. Jeśli już coś jest żartem, to wsadzanie do jednej szuflady tego proca z na przykład Pentiumem, który faktycznie ma tylko dwa rdzenie. Logiczne czy nie, te dwa dodatkowe wątki robią różnicę. Problem mógłby mieć miejsce, gdyby wyłączone było HT. Jest?

Last edited:
A kto sobie żarty robi? Najnowsza generacja i3 to naprawdę solidne proce, które w grach spisują się bardzo dobrze, dorównując 2500K/3570K (oczywiście na stocku), wpawdzie nie zawsze, ale z reguły. Rzuciłeś okiem na podlinkowany materiał, fragment z W3? Jest 60 klatek w Novigradzie? Jest. Jeśli już coś jest żartem, to wsadzanie do jednej szuflady tego proca z na przykład Pentiumem, który faktycznie ma tylko dwa rdzenie. Logiczne czy nie, te dwa dodatkowe wątki robią różnicę. Problem mógłby mieć miejsce, gdyby wyłączone było HT. Jest?
Nie napisałem, że i3-6100 to zły procesor. Nie porównałem go też do Pentiuma. Nie napisałem też, że HT nic nie daje. Napisałem natomiast, że zrównywanie rdzeni logicznych z fizycznymi jest zwyczajnym nieporozumieniem i wprowadzaniem ludzi w błąd, ponieważ to nie jest to samo.

Napisałem natomiast, że zrównywanie rdzeni logicznych z fizycznymi jest zwyczajnym nieporozumieniem i wprowadzaniem ludzi w błąd, ponieważ to nie jest to samo.

Natomiast ja nigdzie nie twierdziłem, że rdzenie logiczne=fizyczne (bo oczywistym jest, że to nie to samo), a jedynie że i3 ma osiągi porównywalne ze starszej daty i5 i zrównywanie proca z HT, że zwykłym cepem dwurdzeniowym to błąd, bo zdecydowanie bliżej tu do i5 aniżeli Pentiuma.
Opisana sytuacja jest o tyle dziwna, że cpu ten jest w stanie osiągnąć w W3 pułap nawet 60 klatek i w żadnym wypadku nie powinny na takim configu i w tych ustawieniach wystąpić dropy poniżej 30 klatek.
Dropy klatek mogą mieć miejsce jeśli na przykład procesor się przegrzewa. W pierwszej kolejności sprawdziłbym temperatury i czy HT jest włączone.

Status
Not open for further replies.
Top Bottom