Generacja może się przeciągnąć
Kryzys na pewno nie pomaga, ale wielokrotnie i do znudzenia, 2027 rok był sugerowany przez AMD i MS jako data premiery next genów. Microsoft posunął się nawet do oficjalnego potwierdzenia, że będzie
rozsyłał devkity helixa do zewnętrznych developerów w 2027. Generalnie spekuluje się o premierze Q4 2027, najpóźniej Q1 2028.
Sony też otwarcie mówiło o bebechach PS6. Wprawdzie ze strony niebieskich jest dużo mniej sugerowania konkretnej daty, ale na pewno nie będzie daleko od premiery Xpudła, bo nie mogą sobie pozwolić na powtórkę z czasów PS3 i XB360, gdzie rok przewagi pozwolił konsoli zielonych "zremisować" w tamtej generacji.
Premiera premierą, ale ciekawi mnie czy migracja z obecnej generacji na nową, będzie równie powolna jak z poprzedniej na obecną, gdzie na prawdziwe gry AAA od podstaw projektowane z myślą o obecnej generacji czekaliśmy prawie 5 lat.
Tak, czy siak, na pewno na chwilę obecną duuuuużo bardziej interesuje mnie projekt od Microsoftu, bo możliwe, że dostaniemy pudełko, które będzie odpalało gry PC, będzie miało pełną wsteczną kompatybilność z grami z Xboxa, będzie miało dostęp do zewnętrznych sklepów i brak opłat za połączenie z Internetem. Co jak wiemy otwiera całe morze możliwości. Jeśli do tego dojdzie spekulowana wydajność na poziomie pecetowego highendu to nawet cena 1000 - 1500 dolców będzie (dla mnie) do przełknięcia.