Nowe emotikony!

+

Lexor

Forum veteran
Czy ja ponownie mogę poprosić o powrót poprzedniej ikonki "żółtej smutnej buźki"? ("odwrotności" tej: :))
Obecną można było podpiąć pod np: :( a nie że poprzednią wyrzuciliście całkiem na śmietnik... :/

Co jeszcze chcielibyście, żebyśmy dodali do forum?
Może w końcu powiadomienie o dodaniu treści do ostatniego posta po jego sklejeniu z nowym? Od samego wprowadzenia tej funkcji nie można się o to doprosić, a jest to dość częsty przypadek.

Vattier

CD PROJEKT RED
Może w końcu powiadomienie o dodaniu treści do ostatniego posta po jego sklejeniu z nowym? Od samego wprowadzenia tej funkcji nie można się o to doprosić, a jest to dość częsty przypadek.

Automatyczne łączenie postów działa na tej samej zasadzie co edycja postów - nie pojawia się nowy wpis, a istniejący, stary post jest edytowany o nowe informacje.

Oznaczenie tematu jako nieprzeczytanego pojawia się tylko w momencie dodania nowego wpisu.

No w tym właśnie problem, że dodawana przez połączenie postów informacja nie jest w żaden sposób oznaczana do wiadomości innych forumowiczów. Taki post może w praktyce pozostać niezauważony. Nie powinno to być traktowane jako edycja.

Vattier

CD PROJEKT RED
No w tym właśnie problem, że dodawana przez połączenie postów informacja nie jest w żaden sposób oznaczana do wiadomości innych forumowiczów. Taki post może w praktyce pozostać niezauważony. Nie powinno to być traktowane jako edycja.

System automatycznego łączenia postów pomaga moderatorom dbać o porządek na forum. Podbijanie tematu (floodowanie), czyli dodawanie kolejnych postów jeden pod drugim w krótkim odstępie czasu przez tego samego użytkownika jest traktowane przez moderatorów jako spam - jest niezgodne z regulaminem. Dodawanie treści w krótkich odstępach czasu powinno się odbywać poprzez edycję postów.

System odciąża moderację łącząc posty automatycznie. Bez systemu podbijanie tematu nadal nie byłoby dozwolone, a jedyną różnicą byłaby potrzeba interwencji moderatorów i ręcznego łączenia postów (a więc usuwanie nowego postu i edycja poprzedniego).

Z perspektywy użytkownika taki system również daje zysk - automatyczne łączenie postów nie wystawia ostrzeżeń. Moderatorzy by je wystawiali.

Rozumiem wasz punkt widzenia, ale czy naprawdę podbijanie postów albo spamowanie postów jeden pod drugim jest na tym forum jakimkolwiek problemem? Osobiście się z niczym takim nie spotkałem.
Łączenie postów bez żadnego powiadomienia o nowej treści skutkuje natomiast tym, że ta informacja, zwykle zupełnie odrębna od treści wcześniejszego posta i nie będąca jego edycją, pozostaje niezauważona. Ja opieram się na zgłoszeniu z kategorii Najnowsze, że w interesującym mnie temacie coś się pojawiło. Połączony post takiej informacji nie zwróci, przez co jest spora szansa, że zostanie zignorowany. Tak więc nie uważam, by z perspektywy użytkownika miało to być zyskowne. Jeśli chce zedytować post, bo uważam, że warto coś tam uściślić albo lekko zmienić, to go edytuję i liczę się z tym, że ta edycja pozostanie niezauważona. Ale gdy chce przekazać coś istotnego, to wolałbym, by mechanizm forum mi tego nie utrudniał.

Last edited:

Vattier

CD PROJEKT RED
Ocenę czy podbijanie tematów jest problemem czy nie pozostawiam moderacji - w razie wątpliwości odnośnie regulaminu zachęcam do kontaktu poprzez PW z moderacją lub ze mną. Nie będę tutaj dyskutować na ten temat, ponieważ byłoby to niezgodne z regulaminem.

Odnośnie samego mechanizmu - przypominam, że automatyczne łączenie dotyczy jedynie postów napisanych w odstępie krótszym niż 24 godziny. Nie jest więc tak, że użytkownik nie może napisać nowego posta pod swoim postem jeśli w temacie pojawi się coś istotnego, albo jeśli chce przypomnieć o swoim problemie nie otrzymawszy odpowiedzi przez dzień czy dwa.