Pasywna umiejętność tej talii

+
Pasywna umiejętność tej talii

Okej tutaj chciałbym sprostować jedną rzecz, a mianowicie właśnie tę pasywkę.
Nie wiem czy może to był jednorazowy bug, niedomówienie czy cokolwiek, jednak chodzi o to jaki potwór zostaje na stole.
Ostatnia kreatura jaka pojawiła się na stole mojego oponenta to ghul, w następnej turze zniszczyłem golema który przyzwał dwie 1.
Mój oponent dopakował jaskółką ghula więc ten był jakieś 22, ja dograłem by mieć przewagę, nastąpił pass.
Na następną turę jego stół miał sobie w najlepsze czarta(tak wiem że krowę trzeba niszczyć) oraz właśnie tego ghula zamiast małego golema.

To chyba nie tak powinno wyglądać?

mkado1;n7948820 said:
W pasywce jest napisane że musi to być jedynie nie złota karta czyż nie?

Otóż nie! "(...)lojalną jednostkę, która pojawiła się po twojej stronie jako ostatnia (Neutralną lub Potworów, inną niż złota, Ulotna lub Nieustępliwa).''

Szczerze to ja różnież mam wątpliwości czy to aby na pewno jest tak całkiem losowe. W moim odczuciu srebrne karty mają dużo większą szansę na przeniesienie, Eredin jest bardzo często przenoszony pomimo kilku innych kart które również spełniają kryteria, to samo Dudu, którego opłaca się postawić nawet we mgłe bo niemal na pewno przejdzie do następnej rundy. Drugą stroną medalu jest mglak, który też bardzo lubi być przenoszony i ginąć.

Senderki;n7949710 said:
Szczerze to ja różnież mam wątpliwości czy to aby na pewno jest tak całkiem losowe. W moim odczuciu srebrne karty mają dużo większą szansę na przeniesienie, Eredin jest bardzo często przenoszony pomimo kilku innych kart które również spełniają kryteria, to samo Dudu, którego opłaca się postawić nawet we mgłe bo niemal na pewno przejdzie do następnej rundy. Drugą stroną medalu jest mglak, który też bardzo lubi być przenoszony i ginąć.

Umiejętność potworów nie jest losowa. Od patcha z Nilfgaardem na polu bitwy zostaje ostatnia zagrana jednostka potworów lub neutralna. NIE przechodzą kart złote, nielojalne i ulotne. Dodatkowo wszelkie pomniejsze żywiołaki itp. są ulotne.

Senderki;n7949710 said:

Masz wątpliwości, ale nie dlatego, że jest to mniej lub bardziej losowe (bo nie ma nic wspólnego z losowością), a dlatego iż nie poznałeś/zrozumiałeś wszystkich zasad, którymi się ta umiejętność frakcyjna kieruje (i właśnie dlatego proponowałbym Redanii, aby w kolejnych poprawkach/ulepszeniach dodać jakieś dyskretne oznaczenie karty, która ma u potworów w danym momencie zostać przeniesiona na następną rundę). Dzięki temu uniknęłoby się po raz enty tłumaczenia, że to nie jest (już) losowe.

Zazwyczaj zostają karty, które wymieniłeś nie dlatego, że są srebrne, ale dlatego iż są mocne - mają dużo punktów (oczywiście złote w ogólnie nie zostają). Nikt się nie sili na zostawianie kilkupunktowej jednostki (chyba że to część jakiegoś większego planu), jeżeli może zostawić coś z >10 pkt siły.

Aj, faktycznie w opisie jest, że przechodzi ostatnia zagrana jednostka, a nie losowa. Moje niedopatrzenie :x

Coś jest jednak na rzeczy z tym pozostawianiem karty. Wrzuciłem regisa. Rywal zdjął mi złoto kajdanami.Wrzuciłem eredina. Wrzuciłem kataka jedząc cos z grobu. Potem wzuciłem ekimme jedząc regisa. Dalem wytrzymałośc na eredina. Karta która powinna pozostać według mnie to ekimma i eredin. A został katakan i eredin. Dlaczego? To chyba pierwszy raz. Do tej pory dobrze zostawały karty na stole. Czy to dlatego że zjadłem regisa???? Jeśli tak to jakiś bug.

Cytat z tajemnej księgi zwanej dziennikiem zmian wprowadzonych w najnowszej aktualizacji:
"Umiejętność frakcyjna Potworów będzie pozwalać na zatrzymanie na planszy tylko jednostek zagranych przez gracza z ręki oraz karty Eredina (skopiowane, przywołane i wskrzeszone jednostki nie będą zostawały na kolejną rundę.)"

Na następna rundę zostaje ostatnia zagrana jednostka z ręki lub Eredin zagrany jako umiejętność dowódcy.

@NewSkill ekimma powinna zostać jeśli zagrałeś ją z ręki. Jeśli przywołałeś ją za pomocą innej karty to wtedy powinien przejść katakan (zagrany z ręki)

Last edited:
Znalazłem nowy problem. Wrzuciłem Regisa. Następnie Katakana. Rywal założył kajdany na Regisa. Stał się srebrny. Pasuje swoja runde. Na stole pozostaje Regis, a powinien być Katakan, bo był ostatni z ręki.

Proszę o wyjaśnienie zaistniałej sytuacji, chyba że to bug to zgłoszę do REDani:

1 runda: moją ostatnią zagraną z ręki kartą jest Vran, przechodzi na kolejną rundę.

2 runda: przeciwnik wrzuca mi Yeavinna, ja nic nie zagrywam, czyli mam na planszy jeszcze tylko Vrana z 1 rundy. Po zakończeniu rundy 2 zarówno szpieg przeciwnika jak i mój Vran spadają ze stołu, nic mi nie zostaje na rundę 3.

Albo nie rozumiem, jak działa pasywka Potworów, albo to był jakiś błąd. Dodam tylko, że to drugi raz, kiedy mam tego typu sytuację.

I jeszcze pytanko do powyższego. Gdybym w rundzie drugiej zagrał czyste niebo, które przyzwie mi Ekkimę, która z kolei zjadłaby mi Vrana z 1 rundy, to po zakończeniu rundy 2 Ekimma zostaje na stole czy spada (ze względu na to, że była zagrana za pomocą CN)?

MajekX;n8372590 said:
Sensei_mRuk Ekimma by spadła ponieważ zagrałeś ją za pomocą CN

Dzięki, tak też myślałem. Przynajmniej nie muszę tego testować;) Czy ktoś może wie, o co chodzi z bugiem z Ekimmą, czego nie pożerać, żeby została na stole po zakończeniu rundy? Póki co ani na forum ani na Reddicie nic nie ma.

Z serii "o panie, a kto to panu tak wyklepał!?!"

p.s. walka bez pajączków.

Last edited:
Reunion33;n8402510 said:
Pożoga, Mróz, bądź Dwimeryt i po sprawie.

Grając na mirror i od początku kontrolując grę da się to zminimalizować + w każdej turze składałem siłę w 1 jednostkę na końcu, więc prawdopodobieństwo wyrzucenia przez przeciwnika wymienionych przez Ciebie kart przed kumulacja siły była spora.

__________________________________________________ __________________________________________________

Tutaj kolejny mirror na rankedzie 4400 MMR:
http://image.prntscr.com/image/56e7c...73979abaa.jpeg
http://image.prntscr.com/image/07fb3...199b61689.jpeg

Last edited:
Top Bottom