Platforma GOG gra nie uruchamia się brak błędów.

+
Hej,

Czy miał ktoś może problem jak w temacie? Gra uruchamiana z poziomu GOG lub z folderu nie startuje.
Co zrobiłem:
- Wgrałem najnowsze sterowniki NVIDIA (wykonałem tzw. czystą instalacje)
- Wgrałem najnowsze biblioteki C++ z linka https://aka.ms/vs/16/release/VC_redist.x64.exe (zainstalowałem też x86 bo GOG wymaga) - usunąłem wszystkie poprzednie i - zainstalowałem od nowa.
- Dodałem grę do wyjątków zapory windows
- Uruchamiam jako admin z trybem zgodności Win 7
- próbuje na wersji 1.11 cofnąłem się też do 1.0
- przeinstalowałem Direct x na : 6.01.7601
- wykonałem opcję sprawdź/napraw
- przeinstalowałem gre
- zainstalowałem na partycji inna niż systemowa
Bez reultatu. Plik CrashReporter nic nie zwiera ciekawego:

at Redbug.Reporter.CP2077.Preparation.CrashDataLocator.LocateCrashDataDirectory()
at Redbug.Reporter.CP2077.Preparation.ReportCreator.Create(ICrashDataLocator crashDataLocator)
at Redbug.Reporter.CP2077.App.App_OnStartup(Object sender, StartupEventArgs e)
01/29/2021 21:51:42 +01:00|INFO|Redbug.Reporter.CP2077.App|Crash Reporter launched. CurrentCulture: pl-PL, CurrentUICulture: pl-PL.
01/29/2021 21:51:42 +01:00|INFO|Redbug.Reporter.CP2077.Cleanup.OldReportCleaner|Looking for old reports to clean. Storage period is set to 30 days.
01/29/2021 21:51:42 +01:00|INFO|Redbug.Reporter.CP2077.Cleanup.OldReportCleaner|Total report count: 0.
01/29/2021 21:51:42 +01:00|INFO|Redbug.Reporter.CP2077.Cleanup.OldReportCleaner|Nothing to do.
01/29/2021 21:51:42 +01:00|INFO|Redbug.Reporter.CP2077.Preparation.ReportCreator|Report creator has been invoked.
01/29/2021 21:51:42 +01:00|INFO|Redbug.Reporter.CP2077.Preparation.CrashDataLocator|Searching for most recently created directories in 'C:\Users\Rethel\AppData\Local\REDEngine\ReportQueue'.
01/29/2021 21:51:42 +01:00|ERROR|Redbug.Reporter.CP2077.App|Could not create report.
System.Exception: Could not find crash data directory.
at Redbug.Reporter.CP2077.Preparation.CrashDataLocator.LocateCrashDataDirectory()
at Redbug.Reporter.CP2077.Preparation.ReportCreator.Create(ICrashDataLocator crashDataLocator)
at Redbug.Reporter.CP2077.App.App_OnStartup(Object sender, StartupEventArgs e)

- Zarejestrowałem ticket Zlecenie #983728

Niestety nic nie pomogło :(.
Może jest jakiś sposób :)

Pozdrawiam,

Łukasz

Attachments

• DxDiag.txt
    26.9 KB · Views: 177
A odpalała ci ta gra kiedykolwiek?
Bo mam wrażenie że nie spełniasz minimalnych wymagań dla karty graficznej. Ale..

Sprawdź aktualizację dla sterowników płyty głównej oraz BIOS.

Cześć,

Dzięki za odpowiedź. Nie nigdy się nie uruchomiła. Właśnie zaktualizowałem wszystko i bez zmian.
Wiem, że karta słaba ale niedługo chyba zrobię upgrade do 780 Ti. Pomimo tego chyba powinno albo poinformować lub uruchomić się. Widziałem na youtube testy z 660 chodzi koszmarne no ale gra się uruchomiła.
Nie wiem co dalej :(
Post automatically merged:

Przeinstalowałem teraz jeszcze raz. Zrobiłem nawet defragmentację tej partycji.

Bios robiłem jeszcze przed ale na stronie ASUSA nie jestem pewien nowszej wersji.
Zaktalizowałem chipset ale dźwięk zostawiłem jaki jest . Dodaje DX diag.

@_Patrol dla sterowników grafiki wykonałem czystą instalację

Attachments

• DxDiag.txt
    26.8 KB · Views: 182
Last edited:
@_Patrol dla sterowników grafiki wykonałem czystą instalację

Uuuuulala źle bardzo źle.
System windows7, serio?

Zalecany i jedyny słuszny system do grania w Cyberpunk 2077, jak i inne nowe gry jest system Windows 10 czy się to komuś podoba czy nie więc nie czekaj i zaktualizuj za darmo system windows7 do wersji Windows10 korzystając z klucza systemu windows7.

Sterownik zintegrowanej karty muzycznej jest z roku 2015 (to wiesz). Przypomnę, że mamy już rok 2021 więc zaktualizuj sterownik, bo stary sterownik ma wpływ na każdą z gier.

Ale po co aktualizować sterownik jeśli ZALECAM zainstalowanie za darmo systemu w wersji Windows10 x64 pro.

ps.
Jaki masz dokładnie model płyty głównej?

Windows 10 owszem. Przydał by się upgrade - za miesiąc planuje to zrobić po zakupie SSD i ramu. Tutaj konieczna jest nowa instalacja systemu na razie nie mam kiedy.
Moja płyta to ASUS B-150 Pro (teraz pojawia się na stronie jako B150 plus).

Ale z drugiej strony gierka ma w minimalnych wymaganiach akceptowalny Windows 7 więc teoretycznie powinno ruszyć.
Chce ją uruchomić nie dla samej gry bo z słaba karta ale aby rozwiązać ten problem :).

Ale z drugiej strony gierka ma w minimalnych wymaganiach akceptowalny Windows 7 więc teoretycznie powinno ruszyć.
Chce ją uruchomić nie dla samej gry bo z słaba karta ale aby rozwiązać ten problem :).

Wyczytałem też gdzieś w bardziej rozbudowanym opisie minimalnych wymagań że wymagany też jest DirectX12. Więc może tu jest koń pogrzebany. MS wsparł swego czasu przenoszenie gier wymagających DX12 dla WIn7 (ale tylko w wersji x64). Można spróbować poszukać na necie taką instalkę do ściągnięcia i zainstalowania (bo oficjalnie już nie ma).

@Gorghu to chyba będzie to ! Dobry pomysł.
W folderze z grą Cyberpunk 2077\bin\x64\d3d12on7
są pliki zapewniające kompatybilność - tylko pytanie czy aby działały coś mam z nimi zrobić ? Bo sama ich obecność w folderze nic nie daje. Może ktoś coś kojarzy ?

@ _Rethel1
Przenieś te dwa pliki do głównego folderu gry, tam gdzie jest plik Cyberpunk2077.exe
Czyli te dwa pliki powinny też być w folderze x64

Pliki przeniesione + naprawa plików gry z poziomu GOGa. Niestety bez zmian.
Za dwa dni zrobię sobie upgrade do GTX 970 wtedy spróbuje. Może gierka waliduje sobie kartę - kto wie.

Wyłącz nakładki (overlay) w wymienionych aplikacjach: gog galaxy, steam, discord.

Niestety pomysły wyczerpane. Szkoda, że CD Projekt Red nie napisał w wymaganiach Windows 10 jako minimum. Tak to jest Windows 7 i masa straconego czasu. :(

Mi działa na Win7 i wielu innym osobom też, więc to raczej nie jest kwestia samego systemu.
Pełna zgoda.
Niestety nie mamy dostępu do kompa autora tematu, aby pomóc mu, że tak to nazwę profesjonalnie ;)

W każdym razie ciekawa jest jedna z linijek
Code:
01/29/2021 21:51:42 +01:00|ERROR|Redbug.Reporter.CP2077.App|Could not create report.
System.Exception: Could not find crash data directory.
Tu może być jakiś problem z uprawnieniami w systemie, uprawnieniami do folderów, oprogramowaniem antywirusowym, zwalonym rejestrem systemu itp, tak se głośno myślę.

Autor tematu może pokusić się o "odkrycie" ukrytego konta administratora systemu komendą wpisaną w CMD, który odpalamy z uprawnieniami admina.
Code:
net user administrator /active:yes
Na tym nowym koncie sprawdziłbym działanie gry.

Last edited:
@_Patrol znalazłem chwilę i sprawdziłem. Na tym koncie niestety bez zmian. Crash report nawet się nie tworzy.
Trudno w marcu przesiadam się na 10 więc to jedyna opcja.

Dzięki za podpowiedź ale strach pobrać takie dane. Nie wiadomo co to jest, a bez kompa nie mogę pracować. Wrócę do tematu jak zrobię sobie upgrade do 10.

Top Bottom