Poznań Game Arena 2025

+

Alicja.

CD PROJEKT RED
Jedziemy na PGA, a Wy?

Jeśli i Was Szlak zawiedzie do stolicy Wielkopolski wpadnijcie zbić piątkę z naszą ekipą, zgarnąć cyberpunkowe gadżety czy nowe wiedźmińskie trofea i podyskutować o moralnych implikacjach technologiii mrocznej przyszłości czy poopowiadać o swoich wiedźmińskich przygodach!

Więcej szczegółów wkrótce.

Będę na PGA i z pewnością Was odwiedzę :)

Zeszłoroczne stanowisko zrobiło na mnie olbrzymie wrażenie m.in. dzięki fantastycznym cosplayerom i klimatycznej scenografii do fotek.

Warto dodać, że odbylo się również spotkanie forumowiczów.

Zatem z kim jeszcze się widzimy?

Last edited:
Kurcze akurat wtedy są Międzynarodowe Targi książki w Krakowie :(.
Może uda się wpaść w niedzielę, przybić piątkę I zebrać kilka autografów od ekipy CD Projekt.

Ściągawka na sobotę:

9:30-10:00 Wiedźmin: historia fenomenu (spotkanie z autorem książki)

12:00-12:45 Rozmowa z Mikem Pondsmithem

15:30-16:15 CDPR: Czym pisanie gier różni się od... pisania

16:30-17:00 CDPR: Quiz wiedzy o Wiedźminie i Cyberpunku 2077

Last edited:
Parę fotek z dzisiaj
IMG_20251024_120255.jpg

IMG_20251024_121214.jpg

IMG_20251024_121221.jpg

IMG_20251024_121520.jpg

IMG_20251024_140931.jpg

IMG_20251024_121221.jpg

Jutro będę, trzeba zobaczyć to na własne oczy!

Obudowa z motywem Predatora jest świetna.

Wiedźmiński quiz mega wymagający.

Ale też rekordowa frekwencja jaką widziałem - przeszło 300 osób na Kahoot!

Układ hal był w tym roku istotnie zmieniony
- w 4 połączonych halach 7, 7A, 8, 8A znajdował się głównie sprzęt
- hala 6 była swoego rodzaju targowiskiem
- na największej przestrzeni, czyli hali 5 znalazła się strefa indie oraz więksi gracze tadu jak CDProjekt, Betheada, Ubisoft.

I tak jak wizyta na PGA kojarzyła mi się zwykle z lataniem po halach, tak w tym roku praktycznie cały czas spędziłem w hali 5 z okazjonalnym odwiedzeniem innych przestrzeni.

Odwiedziłem kilka indyczych stanowisk i niektóre pozycje wyglądały dość interesująco. Lubię sobie porozmawiać bezpośrednio z młodymi twórcami pracujacymi w małych, niezależnych zespołach.

Stanowisko CDP było mocno oblegane - możliwość zrobienia sobie fotek z cosplayerami z uniwersum zarówno CP jak i Wiedźmina, szansa na przyozdobienie telefonu, rywalizacja w wyzwaniach czasowych czy wreszcie możliwość upolowamia naklejek czy tez PINów.

Czas zleciał jak zawsze bardzo szybko.
Cieszy mnie natomiast, że udało się spotkać na evencie @Alisa_Daerienn i @arturius_c wspaniali ludzie, którzy mieli dla mnie trochę cierpliwości ;-)

Nie robiłem niestety jakoś specjalnie fotek.

Attachments

• IMG_20251025_130235816_HDR.jpg
    IMG_20251025_130235816_HDR.jpg
    1.8 MB · Views: 19
Last edited:
@Sinkey87 , the feeling is mutual :) Bardzo fajne spotkanie i super rozmowa.
Troszkę się dzisiaj działo na PGA, chociaż za dużo fotek nie robiłem. Ograłem sobie demko Prohibeast - ciekawie zapowiadająca się gra indie osadzona w realiach Chicago lat 30 ubiegłego wieku - czasy prohibicji, a my wcielamy się w rolę detektywa, którego zadaniem jest przyskrzynić Ala Capone. Tyle że całość nie rozgrywa się w świecie ludzi tylko zwierząt, a tytułowa prohibicja dotyczy banu na spożycie mięsa, nie alkoholu. Fajna koncepcja i dość ciekawie zapowiadający się taktyczny gameplay.
Ograłem też demo The Outer Worlds 2 - gra się podobnie do jedynki, więc jeżeli ktoś się dobrze bawił przy pierwszej części, to tutaj będzie podobnie.
IMG_20251025_112028.jpg

Przy tym demku zasiedziałem się na tyle długo, że zdążyłem tylko na końcówkę spotkania z niewątpliwie największą gwiazdą sobotniego PGA, czyli Mikiem Pondsmithem. Generalnie, nie było już usiąść, bo sala wypełniona była po brzegi, łącznie z miejscami stojącymi :)
IMG_20251025_125343.jpg

Miałem okazję obejrzeć gameplay The Blood of Dawnwalker - demko tym razem z polskim dubbingiem, który brzmi dobrze. Od strony samego gamplayu gra przypomina Wiedźmina 3; fabularnie zapowiada się co najmniej dobrze, więc ląduje na mojej liście życzeń. Deweloperzy potwierdzili, że czas popychany będzie do przodu podczas wykonywania questów (decyzje, które będą kosztowały segmenty czasu zostaną oznaczone w opcjach dialogowych; z tego co mówili każda doba ma być podzielona na 16 takich segmentów; po 8 na dzień i noc). Tak, że można będzie eksplorować okolicę bez obawy, że ucieknie nam czas na główny wątek.
IMG_20251025_130222.jpg

Jeszcze z "indykowych" ciekawostek: Legacy of Valor - średniowieczne action RPG, trochę przypominające KCD (aczkolwiek sami autorzy bardzo unikają tego porównania). Na razie na bardzo wczesnym etapie prac, ale zapowiada się interesująco. W ramach promocji puszkowcy dość dynamicznie okładali się bronią przed publicznością ;)

Post automatically merged:

Ostatni dzień PGA - mniej ludzi niż w sobotę, co widać na poniższych zdjęciach z lotu ptaka.
IMG_20251026_152701.jpg

IMG_20251026_152658.jpg

IMG_20251026_152701.jpg

IMG_20251026_152703.jpg

IMG_20251026_152705.jpg
Największym przewidzianym na dzisiaj wydarzeniem był konkurs cosplay - fotki poniżej. Swoją drogą, dopiero przeglądając zdjęcia w domu zorientowałem się, że Cirilla, z którą zrobiłem sobie zdjęcie była jedną z jury oceniającego cosplayerów (pierwsze zdjęcie).
IMG_20251026_130603.jpg

IMG_20251026_135928.jpg

IMG_20251026_140017_1.jpg

IMG_20251026_142700.jpg

IMG_20251026_144448.jpg

Last edited:
Zapowiedziano termin kolejnej edycji targów. Odbędzie się zdecydowanie bliżej końca roku niż do tego przywykliśmy (od 2009 roku był to październik) - w dniach 13-15 listopada 2026.

Kurcze mogłem wybrać Poznań zamiast Krakowa :( Spotkanie ulubionych autorów było ekstra ale sama organizacja targów w Krakowie to tragedia. Ogromny tłok, kolejki i blokowanie stoisk dało w kość :(
Post automatically merged:

Wiedźmiński quiz mega wymagający.

Ale też rekordowa frekwencja jaką widziałem - przeszło 300 osób na Kahoot!

Układ hal był w tym roku istotnie zmieniony
- w 4 połączonych halach 7, 7A, 8, 8A znajdował się głównie sprzęt
- hala 6 była swoego rodzaju targowiskiem
- na największej przestrzeni, czyli hali 5 znalazła się strefa indie oraz więksi gracze tadu jak CDProjekt, Betheada, Ubisoft.

I tak jak wizyta na PGA kojarzyła mi się zwykle z lataniem po halach, tak w tym roku praktycznie cały czas spędziłem w hali 5 z okazjonalnym odwiedzeniem innych przestrzeni.

Odwiedziłem kilka indyczych stanowisk i niektóre pozycje wyglądały dość interesująco. Lubię sobie porozmawiać bezpośrednio z młodymi twórcami pracujacymi w małych, niezależnych zespołach.

Stanowisko CDP było mocno oblegane - możliwość zrobienia sobie fotek z cosplayerami z uniwersum zarówno CP jak i Wiedźmina, szansa na przyozdobienie telefonu, rywalizacja w wyzwaniach czasowych czy wreszcie możliwość upolowamia naklejek czy tez PINów.

Czas zleciał jak zawsze bardzo szybko.
Cieszy mnie natomiast, że udało się spotkać na evencie @Alisa_Daerienn i @arturius_c wspaniali ludzie, którzy mieli dla mnie trochę cierpliwości ;-)

Nie robiłem niestety jakoś specjalnie fotek.
Pamiętasz przykładowe pytania quizu? Jakie nagrody były do zdobycia?

@casper77 dla 3 pierwszych osób były przewidziane olbrzymie kartony zawierające różne gadżety w tym m.in. figurki V z edycji kolekcjonerskich Cyberpunk2077, ale widziałem również drugą figurkę - Silverhanda i pomniejsze rzeczy, a więc dla fana z pewnością wymarzony zestaw.

Z tego co pamiętam znalazły się tam m.in. następujące pytania:
- na jakiej ulicy znajdował się bar El Coyote Cojo
- jak miała na imię Mama Welles
- gdzie był pierwszy koncert Silverhanda
- jak się nazywał Mr. Hands
- z którego roku było jakieś tam wino w Wiedźminie 3
- jakim motocyklem jeździł Jackie
- było pytanie o kwotę 21 tysięcy Eurodolarów
- jaką kartę do Gwinta można było zdobyć od Krwawego Barona
- z kim za młodu romansował Vesemir
- jak nazywał się koń któregoś z młodszych Wiedźminów
- na którym piętrze wynajęli pokój V i Jackie
- jaka bajka nie była inspiracją dla różnych postaci w magicznej krainie w dodatku Krew i Wino - chodziło o Piękną i Bestię

Zapewne zapamiętałem te łatwiejsze z pytań :)

Last edited:
Top Bottom