Problemy sprzętowe, z wydajnością / pytania o upgrade sprzętu - temat zbiorczy

+
Status
Not open for further replies.
@up
Dość radykalne rozwiązanie;). Przeczyść wentylatory od procesora, od karty graficznej lub, jeśli nie jesteś na siłach to zrobić, zanieść komp do serwisu gdzie Ci to za parę złotych pewnie zrobią. Możliwe, że kurz który się tam zebrał jest przyczyną przegrzewania. A może masz mało przewiewną obudowę.

Mój sprzęt : intel core 2 quad 2,40 Ghz , ati radeon 4600 HD series , 4 GB Ram , Windows 7 64 bity (stery najnowsze )

obojętnie na jakie ustawienia bym nie ustawił tnie mi sie gra ,już mnie to dobija powoli co robić?

Ryjek, wymienimy się?
Ja mam z piłkarzami a ty z czym masz?
Post jest z sensem! O -> SENS.
Z sensem.

Ja mam z gołymi paniami i ich muszelkami. Chcesz?

Kurna, ale ty nudna jesteś. Nimfomanka durna.

No i się doigrałaś. Warn za obrażanie innych użytkowników. Radzę przemyśleć formę obecności na forum.
zi3lona

CiotkaPaszczaka said:
Kurna, ale ty nudna jesteś. Nimfomanka durna.
No bo ja nie jestem tak stara i wysuszona jak Ty, tylko piękna i młoda. Widzisz?
Nawet Zielona Moderatorka to wie i dała Ci ostrzeżenie! ha!

Cześć
Na początku przedstawię problem jaki pojawia się w grze. Otóż gdy dochodzi do dialogu pomiędzy wiedźminem i dajmy na to jakimś sprzedawcą gra albo bez jakiegokolwiek komunikatu wychodzi do pulpitu bądź dochodzi do rozmowy ale widać tylko postacie, bez tła (tło jest czarne, widać tylko to co jest bardzo blisko postaci, nie widać chmur, nieba ani nic). Gra spaczowała się bez kłopotu do wersji 2.1, Netframework 4.0 jest poprawnie zainstalowany. Gra chodzi płynnie, nic się nie tnie przy ustawieniach prawie maksymalnych jak widać w załączonym pliku. Problem stał się niestety bardzo częsty po wgraniu łatki 2.1 co pewnie mało kogo dziwi :) Nie wiem czy to wina złych ustawień czy sprzętu. Proszę o jakieś wskazówki co do ustawień lub ewentualnie zmiany sprzętu ale to akurat chyba nie w tym rzecz. Komputer jaki posiadam to:

Procesor: Intel Core i5-2500k 3.30 GHz (4 rdzenie)
Grafika: Gigabyte GTX 560 1GB DDR5
RAM: Kingston HyperX 1600 MHz - 8 GB
Zasilacz: 600W 80+
System: Win7 wersja 32 bit wiem ze w tym trybie komp widzi tylko 3,5 GB RAMu

Jeśli uważacie że przesiadka na system 64 bit zrobi jakąś poważną różnicę dajcie znać.

Czy można wiedzieć co się stało z tym tematem?
pro tip: boty się banuje.

BarteX01 said:
Cześć
Na początku przedstawię problem jaki pojawia się w grze. Otóż gdy dochodzi do dialogu pomiędzy wiedźminem i dajmy na to jakimś sprzedawcą gra albo bez jakiegokolwiek komunikatu wychodzi do pulpitu bądź dochodzi do rozmowy ale widać tylko postacie, bez tła (tło jest czarne, widać tylko to co jest bardzo blisko postaci, nie widać chmur, nieba ani nic). Gra spaczowała się bez kłopotu do wersji 2.1, Netframework 4.0 jest poprawnie zainstalowany. Gra chodzi płynnie, nic się nie tnie przy ustawieniach prawie maksymalnych jak widać w załączonym pliku. Problem stał się niestety bardzo częsty po wgraniu łatki 2.1 co pewnie mało kogo dziwi :) Nie wiem czy to wina złych ustawień czy sprzętu. Proszę o jakieś wskazówki co do ustawień lub ewentualnie zmiany sprzętu ale to akurat chyba nie w tym rzecz. Komputer jaki posiadam to:

Procesor: Intel Core i5-2500k 3.30 GHz (4 rdzenie)
Grafika: Gigabyte GTX 560 1GB DDR5
RAM: Kingston HyperX 1600 MHz - 8 GB
Zasilacz: 600W 80+
System: Win7 wersja 32 bit wiem ze w tym trybie komp widzi tylko 3,5 GB RAMu

Jeśli uważacie że przesiadka na system 64 bit zrobi jakąś poważną różnicę dajcie znać.
Tu jest najwięcej rozwiązań:
25. Crashe do pulpitu podczas gry

Zalecamy obniżenie ustawień grafiki w opcjach w launcherze gry, szczególnie Budżetu pamięci na tekstury.
Jeśli to nie pomoże, proszę w ustawieniach grafiki wyłączyć opcję "Filmowy efekt głębi ostrości” oraz "Głębia ostrości w cutscenkach” i postępować według instrukcji poniżej:
1) Proszę wyłączyć wszystkie niepotrzebne programy działające w tle w Windowsie, wliczając w to oprogramowanie do grafiki 3D i narzędzia do podkręcania podzespołów komputera
2) W niektórych przypadkach pomaga wyłączenie oprogramowania antywirusowego
3) Włączyć obsługę 3GB RAMu dla aplikacji na 32-bitowych systemach

Dla Windowsa Visty i Windowsa 7 należy:
- Na pulpicie wybrać opcje start -> uruchom i wpisać: cmd
- W otwartym oknie proszę wpisać komendę: bcdedit /set IncreaseUserVa 3072
- Następnie zrestartować komputer

Dla Windowsa XP należy:
- Kliknąć prawym przyciskiem myszy na Mój Komputer. Kliknąć Właściwości.
- We Właściwościach systemu, kliknij Zaawansowane.
- W Zaawansowanych, pod Uruchamianie i odzyskiwanie, kliknij Ustawienia.
- W panelu Uruchamianie i odzyskiwanie, pod Uruchamianiem systemu, kliknij Edytuj. W notatniku otworzy się plik Windowsa "boot.ini".
- Na wszelki wypadek zapisz kopię zapasową pliku boot.ini.
Uwaga: Plik boot.ini może różnić się w zależności od komputera.
Zaznacz następujący wiersz:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
Uwaga: Nie nadpisuj żadnego z istniejących wierszy.

Naciśnij klawisze Ctrl+C aby zapisać wiersz w pamięci komputera, następnie w wierszu poniżej naciśnij Ctrl+V aby wkleić tekst.
Uwaga: Tekst może się różnić od użytego w tym przykładzie, więc proszę skopiować tekst z pliku boot.ini, a nie próbować ułatwić sobie poprzez kopiowanie tekstu z przykładu.

Zmodyfikuj skopiowany tekst aby zawierał fragment " /3GB", tak jak zostało to pokazane na przykładzie poniżej:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional 3GB" /3GB /fastdetect
Uwaga: Nie nadpisuj żadnego z istniejących wierszy.

- Zapisz zmiany w pliku i zamknij Notatnik.
- Kliknij OK aby zamknąć wszystkie okienka.
- Zrestartuj komputer.
- Podczas rozruchu wybierze opcję z 3GB. Jeśli nie wybierzesz opcji z 3GB w nazwie, system uruchomi się normalnie z wykorzystaniem 2GB.

Uwaga: Jeśli wystąpił problem podczas uruchamiania systemu należy zaktualizować sterowniki.

Witam, wczoraj po kilkumiesięcznej przerwie ponownie zainstalowałem Wiedźmina 1 i 2 na komputer. Kiedy przedtem miałem je zainstalowane śmigały całkowicie dobrze, bez żadnego zacięcia. Teraz ma problem, w obydwu wersjach tak samo, gra się przez 10-15 minut płynnie po czym zaczyna się tak ciąć, że nawet nie da się obrócić. Dawałem na niską grafikę, nic nie pomogło. Ktoś ma pomysł jak można temu zaradzić?

Scaliłam temat z istniejącym wątkiem. Zapraszam również do zapoznania się Regulaminem forum i z Zasadami korzystania z działu pomocy technicznej, oraz z FAQ technicznym. Dobrze byłoby też, gdybyś napisał coś o swoim sprzęcie. Szklanej kuli na stanie nie posiadamy ;)
zi3lona

Windows 7 Home Premium Home Edition
Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz, 2095 MHz
GeForce GT 520M
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Zwiększ swap na aplikacje (pamięć).

Code:
Dla Windowsa Visty i Windowsa 7 należy:
- Na pulpicie wybrać opcje start -> uruchom i wpisać: cmd
- W otwartym oknie proszę wpisać komendę: bcdedit /set IncreaseUserVa 3072
- Następnie zrestartować komputer
via FAQ.

Witam.
Wczoraj zakupiłem Wiedźmina 2. Grę kupiłem w UK, z językiem polskim jakoś dałem rade. Nie mam tylko pojęcia dlaczego tak mi tnie Wiedźmin po odpaleniu. Nawet na ustawieniach minimalnych jest coś strasznego. Przy rozdzielczości 1200 chodzi trochę lepiej ale i tak nie da się w to grać przy takim komputerze. Proszę o pomoc, sterowniki do grafiki zainstalowane są najnowsze. Tutaj mój komputer:

Intel core i5-2320 CPU @3.00GHz

CPU SPEED: 3.02GHz

SYSTEM MEMORY: 7.98GB

VIDEO CARD MODEL: AMD RADEON HD 6670

VIDEO CARD MEMORY : 1.72 GB

Status
Not open for further replies.
Top Bottom