Problemy z ruchami ust postaci W3

+
Problemy z ruchami ust postaci W3

Mam straszny problem z dubbingiem i mimiką twarzy w grze. Polega to na tym że głos postaci jest źle zsynchronizowany z ruchami jej ust, często jest tak że postać skończyła swoją wypowiedź a dalej rusza ustami x(. Wada jest mała ale na dłuższą metę jest to potwornie irytująca. To nie jest raczej wina grafiki bo wszystko śmiga płynnie poza tymi dialogami :( to w ogóle nie wygląda jak by się zacinało, a bardziej jakby to ktoś źle skleił. Ktoś ma jakieś pomysły? Próbowałem wszystkiego od grzebania w ustawieniach gry aż po aktualizację sterowników do kart graficznej i dźwiękowej. POMOCY!

Czytałem o tym problemie, na szczęście tego u siebie nie zaobserwowałem.

Jaki język ustawiony ? Mógłbyś nagrać to ? Rozumiem, że to występuje w cutscenkach ?

matglo

Forum regular
Podobno animacja była zrobiona pod anglojęzyczną wersję a nie pod polską, więc to może tego kwestia? U siebie też to zauważyłem ale nie w stopniu irytującym tylko akceptowalnym.

Miałem podobnie na rozdzielczości full HD. Zeszedłem o dwa poziomy rozdzielczości niżej (dla moich proporcji ekranu), ustawiłem wszystkie ustawienia graficzne na średnie i teraz nie mam już żadnych z tym problemów. Wcześniej na wyższej rozdzielczości nawet zejście na niskie ustawienia graficzne nie likwidowało problemu z synchronizacją głosów z animacjami tak więc namawiam na pobawienie się z rozdzielczością.

Podobno animacja była zrobiona pod anglojęzyczną wersję a nie pod polską, więc to może tego kwestia? U siebie też to zauważyłem ale nie w stopniu irytującym tylko akceptowalnym.

Lip-sync pod każdy język został wykonany oddzielnie.

Granie na zbyt wysokich ustawieniach graficznych/rozdzielczości w stosunku do możliwości karty graficznej i procesora, często prowadzi do desynchronizacji obrazu z dźwiękiem w dialogach, walce itp.

Lag graficzny to jedno, a to, że polski lipsync (w porównaniu do angielskiej wersji) wygląda, jakby był robiony na pierwszą i ostatnią literę słów to inna bajka ;)

Lip-sync jest robiony "z automatu" (bodajże) przez jakiś program czytający głoski i dopasowujący do tego ruchy warg - przy czym wiadomo, że narzędzie lepiej współgra z językiem angielskim bo przecież pod niego było (głównie) robione.

Podsumowując - raz wychodzi to lepiej, a raz gorzej ale ogólnie nie jest źle.

Top Bottom