[PROPOZYCJA FUNKCJI] Manualny tryb walki/bojowy tryb poruszania się

+
[PROPOZYCJA FUNKCJI] Manualny tryb walki/bojowy tryb poruszania się

Mój poziom trudności: Droga ku zagładzie.

Sytuacja 1: podczas walk często zdarza mi się niechcący wyjść poza obszar aktywności nieprzyjaznych npców, co zwykle skutkuje wycofaniem się wrogów, schowaniem broni i wyłączeniem bitewnej muzyczki. Wchodzę ponownie na obszar aggro, kilka ciosów, unik i znów koniec walki. Chowanie-wyciąganie miecza. Gdy podchodzę do trudniejszych przeciwników (5-10 leveli różnicy) praktycznie jest tak zawsze.

Sytuacja 2: podchodząc do grupki wrogów trzeba zaczekać na automatyczne rozpoczęcie walki, aby móc zacząć blokowanie ciosów mieczem. Mija wtedy kilka irytujacych sekund, kiedy Geralt stoi jak dupa, może nawet z wyciągniętym mieczem i czeka na cios szarżującego przeciwnika, który MUSI zostać uniknięty odskokiem, a nie da się go normalnie sparować, bo formalnie walka się jeszcze nie zaczęła i pod domyślnym klawiszem parowania mamy szukanie aktywnych elementów otoczenia. Gdy w grupie jest kilku łuczników praktycznie zawsze zdarzy się, że Geralt dostanie strzałę w bok, o ile nie podchodzimy zygzakiem już z większej odległości (a i to bez aktywnego Quen jest ryzykowne). To, plus bug z przenikaniem strzał przez drzewa równa się bardzo możliwej natychmiastowej śmierci jeszcze przed podejściem w zasięg walki wręcz.

Proponuję więc dodanie funkcji manualnego włączenia trybu walki pod dowolny klawisz np. pod "C" - domyślnie jest to chowanie miecza, muzyka uruchamiałaby się normalnie podczas rozpoczęcia walki - tak, aby można było podejść do wroga trzymając blok, lub wycofać się z pola walki BEZ automatycznego chowania miecza i wyłączania możliwości parowania ataków.

Tryb taki pozwoli też na lepszą immersję gracza ze światem, bo rozwinięcie takiej funkcji o tryb cichy/skradanie się pozwoli wiedźminowi robić zasadzki :) No i pozwoli grać bardziej taktycznie.

Dużo można jeszcze bardzo prosto uprawnić rozgrywkę i zwiększyć potencjał taktycznych możliwości (modyfikacje AI grup przeciwników np. wróg który otrzymał więcej, niż 50% obrażeń nie wycofa się, ale będzie podążać za Geraltem, chyba, że przywódca go zawoła), przez lepsze wykorzystanie otoczenia (naturalnych zasłon i przeszkód terenowych.

Jestem ciekaw co o manualnym trybie walki myślą inni gracze, proszę o opinie.

Masz rację, cdp nie uczy się na błędach. Nie dość że beznadziejna funkcja automatycznego chowania miecza z W1 to jeszcze Geralt stoi zbyt blisko wroga po skończonej cut-scence. Jeszcze mi się gra do końca nie naładuje a już przeciwnik mnie napierdala. To samo było w W2 w walce z Draugiem.

Mam nadzieję, że cdp szybko umieści opcję wyłączenia automatycznego chowania miecza jak i jego wyciągania(może ktoś chciałby walczyć z psami i wilkami srebrnym mieczem ?)

---------- Updated at 07:45 AM ----------

@OptimusPrime1993

Najbardziej boli to w walce na pięści. Często zanim zdążę przejąć w pełni kontrolę nad postacią Geralt już dostaje pierwszy cios.

Gram na Droga ku zagładzie i miałem problem z zabiciem Lykantropa. Po ukończeniu przerywnika z Małgorzatą, Geralt stoi ze schowanym mieczem 30 cm od Wilkołaka przez co przyjmuje 3-4 ciosy zanim zrobi unik lub rzuci Quen

Stąd też powinniśmy mieć z dwie do trzech sekund okna po tym jak odzyskamy w pełni kontrolę nad postacią.

Zbaczając trochę z tematu, system cenowy w grze także jest do bani
Na początku gry do wytworzenia mieczy z cechu żmii potrzebny jest szmaragdowy pył, który kosztuje aż 571 NK u handlarza a Geralt otrzymuje za ukończone zadania po 20 koron(nawet na udko z kurczaka nie starczy)
To nie jest Diablo 3 ani żadna inna gra MMO a mimo to ceny w sklepach są gigantyczne jak na SinglePlayer

Przciez szmaragdowy pył dropi z upiora, który nota bene jest na cmentarzu w białym sadzie, tam tez jest schowany schemat na miecz srebrny albo żelazny (nie pamietam) wiec nie widzę potrzeby kupowania tego pyłu. Ceny są jak najbardziej zrównoważone.

Przciez szmaragdowy pył dropi z upiora, który nota bene jest na cmentarzu w białym sadzie, tam tez jest schowany schemat na miecz srebrny albo żelazny (nie pamietam) wiec nie widzę potrzeby kupowania tego pyłu. Ceny są jak najbardziej zrównoważone.

No właśnie o to chodzi. Przedmioty które są powszechne i łatwe do zdobycia mają absurdalnie wysokie ceny.

Mam nadzieję, że cdp szybko umieści opcję wyłączenia automatycznego chowania miecza jak i jego wyciągania(może ktoś chciałby walczyć z psami i wilkami srebrnym mieczem ?)

---------- Updated at 07:45 AM ----------

Gram na Droga ku zagładzie i miałem problem z zabiciem Lykantropa. Po ukończeniu przerywnika z Małgorzatą, Geralt stoi ze schowanym mieczem 30 cm od Wilkołaka przez co przyjmuje 3-4 ciosy zanim zrobi unik lub rzuci Quen

W zasadzie w tej chwili nie widzę innego sposobu, jak spamować lewym altem (unik) do czasu uzyskania kontroli nad postacią. Można też przetestować odwar wrzucający z automatu tarczę/quen przy uzyskaniu obrażeń, bo powinien potrwać wystarczająco długo, aby po rozmowie zostało tych kilka cennych sekund. Niemniej jest to tylko obejście problemu, a nie jego rozwiązanie.

Popieram, przydałaby się opcja manualnego przełączania na tryb walki. Pytanie, czy REDzi przewidzieli, że Geralt możne otrzymywać obrażenia poza walką i czy istnieje zestaw odpowiednich animacji.

Ponadto, w trybie walki zablokowany jest skok. Np. gdy rozpoczniemy walkę z syrenami stojąc na łodce, to nie będziemy w stanie z niej wyskoczyć, można albo wybić wszystkie syreny z kuszy, albo czekać aż ich ataki wrzucą nas do wody.

Ponadto, w trybie walki zablokowany jest skok. Np. gdy rozpoczniemy walkę z syrenami stojąc na łodce, to nie będziemy w stanie z niej wyskoczyć, można albo wybić wszystkie syreny z kuszy, albo czekać aż ich ataki wrzucą nas do wody.
W takiej sytuacji mi się przeważnie udaje wyturlać do wody. Inna sprawa, że skoki w walce jak najbardziej by się przydały, bo czasami jakaś pierdółka blokuje możliwość ruchu.

Moim zdaniem skoki w walce to ogromna zmiana i potencjalnie niebezpieczna metoda poruszania się w trakcie walki. Normalnie skoków używam w zasadzie tylko do przechodzenia przez przeszkody. Wyobraźmy sobie: robisz skok, by uciec przeciwnikowi, ale wpadasz między dwa obiekty, które normalnie by Cię "odepchnęły" - przy normalnym chodzeniu byłaby to po prostu przeszkoda. Blokujesz się w niej, przeciwnik zabija Cię bez trudu. Imo znacznie bardziej frustrujący scenariusz, niż brak skoku w walce.

Wyobraźmy sobie: robisz skok, by uciec przeciwnikowi, ale wpadasz między dwa obiekty, które normalnie by Cię "odepchnęły" - przy normalnym chodzeniu byłaby to po prostu przeszkoda. Blokujesz się w niej, przeciwnik zabija Cię bez trudu.
Jeśli tak się stanie, to mając możliwość skoku po prostu wyskoczę spomiędzy tych obiektów, natomiast jeśli w obecnej sytuacji wpakuję się między takie obiekty (np jakieś ławeczki), to nie mam szans się uwolnić.

Bazując na tym, jak wygląda czasem próba wyjścia zza płotu, czy innego badziewia.... Wątpię, żeby to było bezproblemowe gdy jednocześnie trzeba co dwie sekundy robić uniki. No dobra koniec offtopa :p

Oczywiście popieram pomysł. Sam miałem o tym napisać. Cały tryb walki z autocelowaniem mocno kuleje odbierając kontrolę graczowi nad postacią.

Top Bottom