A to w Niemczech nie ma VATu? Bo nie rozumiem porównania ceny z Amazonu do naszej i dodania polskiego VATu![]()
W Niemczech stawka VAT to 19%, a u nas 23%. Więc już różnica na samym VAT-cie podstawowej wersji XOne to prawie 80 zł. Dochodzi jeszcze pewnie parę innych dziwnych opłat (obstawiam cło lub jakąś formę akcyzy) jakie mamy u nas i dopada nas te 200 zł różnicy...
Afaik jedyna różnica fiskalna w tym przypadku to VAT, ale możliwe, że jest coś jeszcze. Jednak na pewno nie cło czy akcyza.
@Yakin
Co do ceł - przecież w UE są, dla krajów zewnętrznych, jednolite. Na tym polega unia celna. Inaczej wszystko by wysyłano do kraju członkowskiego z najniższymi, a stamtąd, bezcłowo, rozprowadzano po reszcie Wspólnoty. Co do akcyzy:
http://www.finanse.mf.gov.pl/documents/766655/927897/Stawki+2014
Chyba tyle musieliby mi zapłacić żebym to w domu trzymał i dwa razy tyle za każde odpalenie.No i cena Xboxa okazała się jednak znacznie niższa. W pakiecie z dwiema grami w przedsprzedaży na gramie stoi za 1649 zł.
Jak dla mnie wygodniej niż na klawiaturze, tak jak w każde TPP (ale mogę być stronniczy bo mam grupo ponad tysiąc godzin wygrane w Wieśka na padzieGrał ktoś na padzie w Wiedźmina 2 na PC? Jak wrażenia? To jedyna rzecz jaka mnie powstrzymuje od kupna konsoli, wygodna jest dla mnie mysz/klawiatura i nie wiem jak sobie poradzę z padem w niektórych gatunkach gier...