Rekonstrukcja historyczna

+
Fajne byłyby takie pojedynki na tle murów obronnych, baszt, zamków itp. ale niestety z jednej strony pogoda a z drugiej zapewnienie infrastruktury widzom.
Takie obrazki można oglądać w sezonie :smart:

W Polsce na przestrzeni roku są dziesiątki tego typu wydarzeń, z okresu późnego średniowiecza i innych.
Są to turnieje stricte sportowe, halowe (tak jak ten z Chrzanowa) jak i plenerowe (dajmy na to Turniej Na Zamku Ogrodzieniec) czy też wydarzenia o charakterze inscenizacyjnym (dla przykładu Wielka Inscenizacja Bitwy Pod Grunwaldem).

Tutaj mieliśmy do czynienia z turniejem odbywającym się w marcu gdzie temperatura na zewnątrz oscylowała w okolicach 0, dlatego hala sportowa była miejscem wręcz idealnym. To takie "przetarcie" zawodników po przerwie zimowej.

Tak, przy zamku w Iłży również się coś takiego odbywa.

Zamek w Iłży choć jest mocno nadgryziony zębem czasu robi niezłe wrażenie, zwłaszcza podświetlony nocą na tym malowniczym wzgórzu.

To właśnie on był wykorzystany w fanowskim "Pół wieku poezji później".

Last edited:
Ja bym chciał zobaczyć jakąś grupę, w którą trafia kula z armaty lub pocisk z katapulty, ale te normy bezpieczeństwa... :(
Da się załatwić ;) Skrzyknij znajomych, ja odpalę a wy będziecie celem. Potem sobie zobaczysz na filmiku (o ile przeżyjesz) :coolstory:

Pogoda zaczyna być na prawdę wiosenna, zatem sezon turniejów rycerskich rusza pełną parą!
W miniony weekend byłem gościem Festiwalu Zyndrama w Łącku w ramach którego odbył się Turniej Rycerski o trzos Zyndrama z Maszkowic. Nie zabrakło walk na miecz i tarcze, miecz długi oraz walk 3 vs 3. Wieczorem pyszna uczta oraz wyjątkowy pokaz tańca z ogniem :ok:. Profesjonalna organizacja i hojne ugoszczenie przyjezdnych. Oby więcej takich fajnych wydarzeń w kalendarzu!

Festiwal Zyndrama 2025 (367 of 902).jpg

Festiwal Zyndrama 2025 (223 of 902).jpg

Festiwal Zyndrama 2025 (263 of 902).jpg
Festiwal Zyndrama 2025 (687 of 902).jpg
Festiwal Zyndrama 2025 (658 of 902).jpg

:smart:

Last edited:
Cześć!

Niestety z przyczyn osobistych w tym roku nie mogłem uczestniczyć w największej imprezie rekonstrukcyjnej świata jaką jest Grunwald - dlatego też nie wrzucę żadnej relacji z tego wydarzenia.

Jednak nie zatrzymujemy się bo właśnie trwają Mistrzostwa Świata w Walkach Rycerskich w Wyszehradzie na Węgrzech :).
I już po pierwszym dniu mamy 3 medale!

Piotr Koziak - WICEMISTRZ ŚWIATA w kategorii Miecz i Puklerz!
1752825941688.png

Agnieszka Lasota - 3 miejsce i brązowy medal w kategorii Miecza i Tarczy Kobiet!
1752825763713.png

Michał Bednarski - 3 miejsce i brązowy medal w kategorii Broń Drzewcowa
1752826074817.png

Gratulacje :smart:

@ZUBER92 Te mistrzostwa to co roku w Wyszehradzie, czy mobilne? Jechałbym za rok. :)
Mobilne. W zeszłym roku były w Meksyku ;)

Dzień drugi okraszony złotem!

Marcin Janiszewski - MISTRZEM ŚWIATA w kategorii Lightweight!
1752857830621.png

Post automatically merged:

Kolejny medal!

Łukasz Gawlik - 3 miejsce w kategorii Superheavyweight!
1752915981178.png

Emil Guz - WICEMITRZEM Świata w kategorii middleweight!
1752937361218.png

Last edited:
Cześć!

Zapraszam na IV Turniej Rycerski w Niepołomicach - Puchar Kazimierza Wielkiego
⚔️

Tym razem szczęk stali, jęki pokonanych oraz dzikie okrzyki triumfu będzie można usłyszeć 16 sierpnia przy Centrum Organizacji Pozarządowych - Izba

Turniej organizowany przez moje stowarzyszenie - Niepołomickie Bractwo Rycerskie dla federacji Buhurt International.

525394926_1162919245862994_7710772549572096326_n.jpg

W USA w Houston trwają mistrzostwa świata federacji IMCF.
Już w pierwszy dzień posypało medalami dla naszych reprezentantów!

🥇
Piotr Mittag - Miecz i Tarcza
🥈
Kacper Wysocki - Miecz i Tarcza
🥈
Piotr Mittag - Miecz i Puklerz
🥈
Agnieszka Lasota - Miecz i Tarcza
🥉
Agnieszka Lasota - Miecz i Puklerz

🏆
⚔️
🔥
🔥
🔥

Przechwytywanie.PNG

Kolejne dwa medale!
Tym razem w morderczym triathlonie (ta kategoria co rundę zmienia broń sprawdzając wszechstronne umiejętności zawodnika: od miecza i tarczy poprzez miecz długi aż do miecza i puklerza).

PIOTR MITTAG - MISTRZ ŚWIATA
🥇

AGNIESZKA LASOTA
🥈

Last edited:
Mistrzostwa Świata federacji IMCF dobiegły końca, a Polska zapisała się w nich fenomenalnie!
Łącznie nasza kadra przywozi 10 medali!
Wczoraj ostatnią cegiełkę dołożył Piotr Mittag, który swoją rozpędzoną formę wykorzystał w kategorii 16vs16 gdzie w sojuszu z Niemcami zdobył srebro
🥈

1754901136829.png

956991ea-22da-4f4d-bdb3-ac44e6f9be91.gif

Srebro prawdopodobnie dlatego, że w końcu nie wytrzymał i sam też zaczął bić krzyżaków. I chyba jakaś lekka kontuzja przy okazji.
Zastanawia mnie dziwna maniera robienia zwisających pasków. Czemu ma służyć taka majdająca się końcówka?

Srebro prawdopodobnie dlatego, że w końcu nie wytrzymał i sam też zaczął bić krzyżaków. I chyba jakaś lekka kontuzja przy okazji.
Nic mi o tym nie wiadomo xD. Co do tego typu kontuzji to są na porządku dziennym w tym sporcie ;)

Zastanawia mnie dziwna maniera robienia zwisających pasków. Czemu ma służyć taka majdająca się końcówka?
To nie dziwna maniera tylko odzwierciedlenie historycznego sposobu noszenia pasków w późnym średniowieczu. Taka była wtedy moda.

Top Bottom