Wypowiedzi w cytatach nie są dokładne, są parafrazy zachowujące znaczenie/treść.
Wszelkie niejasności trzeba zrzucić na mój polglish.
- Vlad nie został rozpoznany Sycylii (wakacjował tam), czyli REDzi nie współpracują z mafią ,
- był w kontakcie z zespołem podczas wypoczynku,
- podoba mu się sytuacja, w której drop kart jest tuż przed turniejem (turniej jako podsumownaie pewnego cyklu/meta z turnieju nie ma wpływu na rankedy czy potyczki),
- otwartość REDów w komunikacji z graczami zawdzięczamy Slamie :> „ważne, by gracz czuł się wysłuchany”,
- sam Vlad komunikacyjnie skupia się na Reddicie (trochę prywaty: potwierdzam – raz do niego napisałem i uzyskałem odpowiedź – inną sprawą jest treść odpowiedzi i odniesienie do stanu faktycznego, zaś dla porównania Burza zignorował PM),
- Vlad jest zadowolony z realizacji mapy drogowej jeśli chodzi o „kamienie milowe” (to, co zostało wypisane na infografice), lecz nie wszystko idzie zgodnie z założeniami (słynne tokeny premium),
- zaimplementowanie menu podróży i ich wymienialności było bardzo ciężką, kilkumiesięczną pracą pełną technicznych wyzwań (@Lexor),
- inne metody wykorzystywania nadmiaru zasobów są w planach, nie ma jednak 100% pewności, że kolejne pojawią się w tym roku,
- karty z Black Sun będą bez dźwięków wersji premium (zostanie dodany w następnej aktualizacji),
- pytanie o nowe podróże, odpowiedź wymijająca „z grubsza mamy roczny horyzont planowania ; mamy wiele pomysłów, szkiców, lecz nie są one gotowe do wdrożenia/zamieszczenia na mapie drogowej” – później była mowa o tym, że dużo eksperymentowali z podróżami i że wciąż planują to robić,
- same podróże Vlad uważa za świetnie i „nie wyobraża sobie, że ich kiedyś nie było” ; ich zawartość do 100 poziomu w wersji premium wycenia na 200$ za jedną,
- obecnie skupiają się na „nadrabianiu zaległości” (sam to rozumiem jako skupianie się na już istniejącej zawartości i funkcjonalnościach zamiast intensywniejszej pracy nad nowym contentem),
- najbardziej Vlada jako szefa projektu bolą słowa społeczności o programistach, że ci są leniwi i niekompetentni „nie ma nic bardziej odległego od prawdy ; może gdzieś są leniwi programiście ale nie w Gwincie ; w branży growej pracują specjaliści i pasjonaci”,
- kosmetyki nadal będą wydawane osobno do kupienia w sklepie jak i udostępnianie za darmo w ramach wydarzeń (jak niedawne letnie pomaganie Triss, Yennefer i Shani),
- Vlad szacuje, że wpływ gwent partnerów i „anonimowej społeczności graczy” na wprowadzane zmiany i poprawki dzieli się po 50%,
- program gwent partnerów nie działa super dobrze – są w nim osoby mało zaangażowane – ale nie dziwi się temu, bo obecnie nie mają konkretnych wymagań wobec nich, ma się to zmienić ; traktują ich jako pulę, spośród której wyłaniają tych lepszych do testów PTR,
- występ NotRasheed w niedawnym TWiGu jest dowodem na to, że nie boją się konfrontować z krytycznymi uwagami,
- dla Vlada nowy dodatek nie musi oznaczać powercreepu i nie celują w przesadzone sety kart, by krótkoterminowo napędzać sprzedaż ; nowy dodatek powinien skupiać się na nowych możliwościach rozgrywki, a nie „na robieniu tego, co było znane wcześniej tylko z lepszym wynikiem punktowym”,
- aby gra była interesująca muszą wprowadzać ryzykowne rozwiązania (ze słynnego „szachy lub fun” wybiera fun, pójście w stronę jak najpełniejszego matematycznego balansu to ślepy zaułek),
- nie wprowadzają kart z zamiarem ich późniejszego wzmocnienia – starają się, by była maksymalnie silna i jednocześnie nieprzesadzona,
- starsze karty nie będą wzmacniane pojedynczo dla samego wzmacniania, wszelkie wzmocnienia próbują ubierać w tematyczne paczki,
- zdarzają się wprowadzane zmiany mimo braku ewidentnych przesłanek „z danych” – przykład zamiana umiejętności Alchemika ze Szkoły Żmii ze Zwiadowcą, by zamiana karty nie była dostępna z lokalizacji czy też Świder Tunelowy,
- nie mają złotego standardu jako punktu odniesienia przy tworzeniu kart i wprowadzaniu zmian (czyli mityczne „karta za x prowizji powinna robić x punktów” wymyśliliśmy my, gracze), skupiają się na potencjalnym otoczeniu karty, czyli kartach, z którymi dana współgra/combi się,
- „jeśli coś jest nudne, jest nudne dla ciebie ; tyle Gwintów ilu graczy” ,
- „jeśli gra ci się gorzej to nie znaczy, że sama gra stała się gorsza”,
- nie chciał podać liczebności zespołu Gwinta,
- nie odpowiedział na pytanie „czy według danych Gwint obecnie lub kiedykolwiek wcześniej umierał? – uznał je za niedorzeczne (tak więc za jego kadencji zapewne nigdy nie poznamy szacunków aktywnych graczy w danych okresach),
- o Projekcie Złoty Nekker dowiemy się więcej „soon”, będzie on miał zachęty dla graczy Gwinta / na Openie zaprezentowano screena z gry, w lewym górnym rogu widać (najpewniej) pasek energii i licznik czasu,
- przeanalizowali potencjalny nowy content na kształt trybu Ścieżka Bohaterów w Legends of Runettera „nie działało to, powiedzmy, z technicznego punktu widzenia”,
- zdaje sobie sprawę z tego, że Draft nie spełnia oczekiwań ; pracują obecnie nad przemodelowaniem systemu ingerowania w Draft na szybszy i przystępniejszy (prace nad nim były bardzo uciążliwe i dlatego nie znalazł się na roadmapie) – gdy go ukończą, można spodziewać się regularnej pracy nad tym trybem, obecnie nie mają jak aktualizować go na bieżąco (@Lexor),
- nastąpią zmiany w trybach sezonowych, lecz są one bardzo nisko na liście priorytetów ; nie planują wprowadzenia tych popularniejszych trybów na stałe,
- drabinka rankingowa dla trybów sezonowych „była dyskutowana, lecz nie mogę powiedzieć nic więcej, by nie zdezinformować”,
- Vlad osobiście myślał o przywróceniu Areny, ale nie jest to takie proste z technicznego punktu widzenia i dlatego nie ma teraz takich planów,
- turnieje offline – biorą pod uwagę tylko finałowy turniej tego sezonu, choć szansa na taką formę jest bardzo mała,
- żadnych informacji o przyszłym sezonie e-sportowym, chcą wpierw zrealizować do końca obecny,
- projektanci biorą udział w testowaniu, są w stanie wprowadzać poprawki ; samo testowanie jest na wielu poziomach ; mają osobne zespoły testowe dla każdej z platform (tu mam wątpliwości czy dobrze zrozumiałem, dla zainteresowanych wypowiedź jest od tego momentu
Tyle wyciągnąłem z tej pogadanki słuchanej podczas równoległego oglądania Opena w celu zdobycia awataru Czarnego Słońca, oby nadchodzący devstream zwalił nas z nóg i krzeseł.