REMONT OPRAWY GRAFICZNEJ - nowe efekty, potrzebni testerzy

+
@grungehe123 Ten czerwony kolor (tak, wiem - pora dnia) w ogóle mi się nie podoba. Wygląda to troszkę jak film w 3D oglądany bez okularów.
Za to piąte zdjęcie cacy (no, prawie - obrazek jest rozmazany ;))- w takiego Wiedźmina bym zagrał. Czekam na więcej :).

Last edited:
Póki co wszystko, co wrzuciłeś jako "przed" bardziej mi podchodzi, niestety. Jeśli już wrzucasz screeny z tak rzucającym się w oczy efektem, jak ta czerwień to pokaż też inne pory dnia/nocy - bo na razie to odrzuca, miast zachęcać.

Nie chcę nic sugerować, ale na pewno masz dobrze skalibrowany monitor @grungehe123? Masz możliwość obejrzenia efektów swojej pracy na innym ekranie?

W tej scenerii głównie koncentrowałem się nad skórą postaci i ich twarzami. Troszkę ucierpiał jednak kolor światła (jeżeli chodzi o nasycenie barw). Przejdę trochę dalej grę i zobaczę czy "problem" również się pojawia. Niemniej jednak zgadzam się. Muszę zmniejszyć moc czerwieni wtryskiwanej do pewnych progów światła. Sceneria za dnia nie posiada czerwonych tonów. Winą jest głównie pora dnia. Nie sam fakt występowania zachodu słońca, ale dany moment. Krótko rzecz ujmując chwilę później było już ciemno. Dlatego słońce dodało tyle koloru. Cały czas edytuję kolory obrazu i zmiany na pewno się pojawią. Podobny "problem" dotyczy światła pochodni. Zgaduję więc, że jeśli trochę nad nimi popracuję to kolory staną się milsze dla oka. ;) Obserwuj poprzedni post. Przez jakiś czas będę tam zamieszczał screeny z obecnej wersji modyfikacji.
Zdjęcie 5 zostało wykonane chwilę wcześniej. (również przy zachodzie słońca). Coś jest nie tak z tą konkretną porą dnia/ poziomem ciemności. Muszę nad tym popracować.

Pozdrawiam

Last edited:
Chyba nie chcesz poprawić wyglądu tekstur i modeli za pomocą oświetlenia? To jest niemożliwe, lepiej skoncentruj się na uzyskaniu jak najbardziej naturalnych efektów.

Screeny wciąż są wrzucane. To dość mozolna praca. Duża część przedstawia świat za dnia. Nie było to przedstawienie konkretnego efektu. Pewnie wszyscy myślą sobie, że screen "przed" jest lepszy, ponieważ posiada mniejszy kontrast... Przy zachodzie słońca światło jednak jest pomarańczowe. Kolory oświetlenia będą kalibrowane.

Tak a pro po jakby ktoś się zajął oświetleniem w W2 to ja chętnie przygarnąłbym takiego moda.

Ed
@Rustine
Aż tak źle to wygląda? Nie można wrzucić jakiegoś FXAA toola - takiego jak do Skyrima. Kilka mega a robił cuda.

Last edited:
Nie chcę nic sugerować, ale na pewno masz dobrze skalibrowany monitor @grungehe123? Masz możliwość obejrzenia efektów swojej pracy na innym ekranie?

Tak. Ekran dobrze skalibrowany. Mam też dostęp do plazmy. Pracuję dopiero drugi dzień. Kolory będą zmieniane przez cały przebieg prac.

---------- Zaktualizowano 20:33 ----------

Mógłbyś popracować nad intesywnością efektów. Za bardzo to to oczojebne.

Fakt za bardzo, ale nie wszystko. Muszę dostosować tylko jeden efekt. Reszta jest dobrze wyważona. Sam nie znoszę "oczojebności" w grafice komputerowej. Jednak wyblakła gra także jest brzydka. Staram się wszystko zrównoważyć. Winą ze jaskrawość zdjęcia jest jego miejsce. W tej sytuacji kolory będą jaskrawe, a w innej ponure. Będzie Pan zadowolony. ;)

---------- Zaktualizowano 20:35 ----------

@grungehe123
Mógłbyś mi wytłumaczyć o co chodzi z tą wszechobecną czerwienią? Bo tak po prawdzie to nie mam pojęcia dlaczego to tak jest.

Takie miejsce i pora dnia. Kolory będą dopracowywane. Proszę obserwować posta ze screenami. Ciągle dodaje nowe z bieżącej wersji modyfikacji.

---------- Zaktualizowano 20:42 ----------

Chyba nie chcesz poprawić wyglądu tekstur i modeli za pomocą oświetlenia? To jest niemożliwe, lepiej skoncentruj się na uzyskaniu jak najbardziej naturalnych efektów.

Dlaczego nie? Oczywiście, że jest możliwe! Tekstury można lekko wyostrzyć, modele wygładzić i dodać lepsze mapowanie barw. Oświetlenie może stworzyć złudzenie lepszych tekstur. Mogę też manipulować niektórymi efektami na teksturach (spectacular map) i poprawić tym ich połysk.

Dlaczego nie?
Bo będzie to wyglądało sztucznie i niespójnie. Rozmyciem nie naprawisz wszystkiego, sztuczny bloom też sprawia mnóstwo problemów. Już upodabniasz grę do dwójkowego silnika, który miał ogromny problem z bloomem.
Kolory na razie prezentują się średnio, nawet te dzienne. Wiem, będziesz je zmieniał.
No i podstawowe pytanie. Czy będzie to działało z Powrotem Białego Wilka?
Nawet, jeśli będzie coś grzebał w teksturach, to nasz mod zawsze jest ładowany jako ostatni i zawsze będzie kompatybilny.

Tak a pro po jakby ktoś się zajął oświetleniem w W2 to ja chętnie przygarnąłbym takiego moda.

Ed
@Rustine
Aż tak źle to wygląda? Nie można wrzucić jakiegoś FXAA toola - takiego jak do Skyrima. Kilka mega a robił cuda.

Można użyć programu podobnego do fxaa. Polecam sweetfx, lub enbseries. W Wiedźminie 2 mógłbym dokonać dużo więcej niż w Wieśku 1. Część druga może zostać wzbogacona o DOF i lepsze SSAO. Tutaj znajdziesz gotowy plik (nie mój). Wystarczy poszukać.

Pewnie masz na myśli ENB. Da się zniwelować bloom albo usunąć filtry kolorystyczne, ale to nie usunie poświaty księżyca, nie doda skyboxów i nie sprawi, że wszystkie pory dnia i nocy staną się naturalne. Do tego trzeba by naprawdę pisać nowy renderer. Co uczynili Redzi przy trójce.
Dokładanie DOF jest straszliwie tanie moim zdaniem, a mnóstwo modów ze Skyrima na tym jedzie. Im coś bardziej rozmyte, tym ładniejsze? Na fotografiach, nie podczas gry.

Bo będzie to wyglądało sztucznie i niespójnie. Rozmyciem nie naprawisz wszystkiego, sztuczny bloom też sprawia mnóstwo problemów. Już upodabniasz grę do dwójkowego silnika, który miał ogromny problem z bloomem.
Kolory na razie prezentują się średnio, nawet te dzienne. Wiem, będziesz je zmieniał.

Jest wiele rodzai tych samych efektów. Bloom nie jest równy bloom'owi. Nie rozmywam tekstur, aby ukryć ich niedoskonałości. Zastosowałem tylko małą maskę wyostrzającą. Na tamtych zdjęciach eksperymentowałem z dodawaniem kontrastu i mapowaniem kolorów. Mój bloom ingeruję jedynie w piksele o wysokiej jasności. Nie jest on nakładany na każdą powierzchnię. Jeżeli masz zastrzeżenie do kolorów, to mowa tutaj o tone mapping'u.
Są różne gusta i nie trafię we wszystkie. Moja modyfikacja bazuje na injectorach graficznych. Jeżeli ktoś będzie chciał mniej kolorów, to wejdzie sobie w ustawienia i wyłączy odpowiednie efekty.

---------- Zaktualizowano 21:13 ----------

(...) a mnóstwo modów ze Skyrima na tym jedzie. Im coś bardziej rozmyte, tym ładniejsze? Na fotografiach, nie podczas gry.

W przypadku Skyrim? Tak wtedy jest ładniejsze. Gra ta posiada fatalne rysowanie odległych obiektów i rozmycie dalszego planu może naprawdę podnieść walory estetyczne.

Jednak wyblakła gra także jest brzydka
No nie wiem.

Last edited:
No nie wiem.

Te zdjęcia nie przedstawiają "wyblakłej" gry i faktycznie są dość ładne. Tylko ładne, ponieważ mogą być lepsze ;). (Nie mówię o ujęciach, ponieważ są bardzo dobre, a o samej warstwie efektów przetwarzania końcowego)

Właściwie to trochę różnią się od tego co widziałem w podstawowej grze. Jako, że zdjęcia przedstawiają modyfikowaną grę, to nie mogę mieć pewności, czy autor nie używał drobnej modyfikacji graficznej (np. Sweetfx). Ciekaw jestem jak będzie się prezentowała moja gra po wgraniu nowych tekstur...

Last edited:
Uaktualnienie postu ze screenami o zdjęcia przedstawiające: widoki, Tone mapping, motion blur i Anamorphic flare + Godrays. (strona nr. 2)

---------- Zaktualizowano 22:18 ----------

Nie radzę tak pisać do Mikiego. Zaspamuje Cię Vesemirem z Powrotu i to tak, że DDOS się przy tym schowa;)

Nie chciałem być złośliwy. Chciałem przez to powiedzieć, że zawsze efekty postprocessingu mogą być ulepszone. Te akurat nie są zmodyfikowane (lub tylko trochę). Jeżeli autorem zdjęć jest Miki, to zwracam honor. ;)

Top Bottom