REMONT OPRAWY GRAFICZNEJ - nowe efekty, potrzebni testerzy

+
Bardzo korzystnie moim zdaniem na powyższym porównaniu w stosunku do oryginalnej gry prezentuje się trawa - nie wiem, czy wynik osiągnąłeś poprzez edycję tekstur, czy też filtrami, w każdym razie efekt mi się podoba.

Użyty filtr również jest dużo mniej inwazyjny niż pomarańczowy z poprzednich zdjęć.

Dzięki. Dobrze to słyszeć. :)
Tekstura pozostała niezmieniona. Pierwsze skrzypce gra tutaj HBAO+ (cieszę się, że znalazłem odpowiednie ustawienia). Dodatkowo aplikowane są dwa efekty symulujące SSAO, które dopieszczają okluzję otoczenia.

Korzystając z okazji chciałbym zapytać - Czy chcecie zobaczyć w Wiedźminie efekt DOF podobny do tego? Jeszcze nie wiem jak będzie to wyglądać "w ruchu", ale istnieje szansa, że będę mógł wyposażyć w niego Wiedźmina. Niestety może być średniej jakości. Postaram się utworzyć filtr dla HUDa (aby go nie dosięgał). Kiedyś pojawiła się wypowiedź, że taki efekt nic nie wnosi do strony wizualnej gry. (dlatego pytam ) Jeżeli faktycznie nic z tego nie wyjdzie, to z niego zrezygnuję. ;) W przeciwnym razie pokażę wam zdjęcia z wersji próbnej.

Obecnie rozważam przepisanie mojego projektu na nowsze narzędzia. Może to poprawić wydajność i dać mi możliwość użycia nowych efektów. Chyba tego spróbuję (za parę dni) i napiszę jak poszło.

*Pamiętajcie o jutrzejszym "teście".

---------- Zaktualizowano 16:53 ----------

No muszę przyznać że wygląda to obiecująco.

Dzięki Mesajah. Bez waszej pomocy wyglądałoby duuuużo gorzej. Drobna (i najwyraźniej uzasadniona) krytyka zawsze pomaga. :)

Last edited:
Nie nie, takiego DoF, gdzie nogi się rozmywają to nie rób. A okluzja na trawie naprawdę fajna, tylko włosy geraltowe coś nie tego wyglądają, jakby miały czarne paski.

Nie dało by się aby HBAO+ tylko dać na same cienie gry, a same tło gry zostawić ? Bo tak to przez HBAO+ grafika przyciemniała.

Efekt który widzimy na trawie nie jest taki zły. Aczkolwiek od dołu screena widzę taki ciemny pas, cokolwiek da radę z tym zrobić? Co do efektu DoF, Patrol dobrze mówi, taki co nawet nogi rozmywa zły będzie. Sądzę, że DoF rozmywający background byłby okej, ale tu też bez szaleństw.

Last edited:
Nie nie, takiego DoF, gdzie nogi się rozmywają to nie rób. A okluzja na trawie naprawdę fajna, tylko włosy geraltowe coś nie tego wyglądają, jakby miały czarne paski.

Dzięki PATROL. Odnośnie DOFa jestem tego samego zdania. Fakt - włosy powinny być pozbawione czarnych elementów. Najprawdopodobniej jest to wina mojej starej tekstury (z wklejoną niepoprawną okluzją otoczenia). Za niedługi czas wezmę się za tworzenie nowych (teraz całkowicie moich ;) ) tekstur Geralta. Jeżeli problem nadal będzie występował, to postaram się go zlikwidować inną drogą.
Właściwie to mam do ciebie pytanie. Czy możliwe jest, że nowo narysowana tekstura (z poprawną nazwą i w prawidłowej lokacji) może nie działać? Wczoraj wieczorem zajmowałem się karczmą w Wyzimie i stworzyłem cztery tekstury. Wyciągnąłem je z gry Bifripem (czy innym podobnym programem), zedytowałem, zapisałem i wkleiłem do folderu Override. Dwie z nich działają bardzo dobrze. Niestety reszta nie chce się pokazać. (Działają: mała tekstura belki i drobny wycinek podłogi. Nie działają: tekstura ścian z ludowymi malowidłami i ławy). Czy muszę wykonać jeszcze jakąś dodatkową operację? Próbowałem startować grę z innej lokacji i zapisu - również nic. Proszę o pomoc.

---------- Zaktualizowano 02:12 ----------

Nie dało by się aby HBAO+ tylko dać na same cienie gry, a same tło gry zostawić ? Bo tak to przez HBAO+ grafika przyciemniała.

Niestety. HBAO + działa na innej zasadzie. "Przyciemnioną grafikę" mogę poprawić, jednak są też tego pozytywy - jaskinie i noce są mroczniejsze. Dużą "winę" ponosi tu także pogoda. (Niebo jest pochmurne i pada deszcz). Znalazłem ciekawą metodę, która może mi pomóc w dokładniejszym i szybszym dostosowywaniu efektów dla różnych lokacji i warunków pogodowych (prawdopodobnie jednocześnie). Postaram się popracować nad kontrastem i ciemnością obrazu.

---------- Zaktualizowano 02:22 ----------

Efekt który widzimy na trawie nie jest taki zły. Aczkolwiek od dołu screena widzę taki ciemny pas, cokolwiek da radę z tym zrobić? Co do efektu DoF, Patrol dobrze mówi, taki co nawet nogi rozmywa zły będzie. Sądzę, że DoF rozmywający background byłby okej, ale tu też bez szaleństw.

"Ciemny pas" to jeden z efektów. Oczywiście można go wyłączyć. (chociaż sam go lubię). Najpewniej mocno zredukuję widoczność tego efektu. Jeżeli nadal będzie Cię drażnił, to go usunę.

Tylko taki rodzaj DOFa (jaki wspomniałeś) wchodzi w grę. Liczę na to, że rozmycie u dołu ekranu będzie można wyłączyć.

Last edited:
Dzięki PATROL. Odnośnie DOFa jestem tego samego zdania. Fakt - włosy powinny być pozbawione czarnych elementów. Najprawdopodobniej jest to wina mojej starej tekstury (z wklejoną niepoprawną okluzją otoczenia). Za niedługi czas wezmę się za tworzenie nowych (teraz całkowicie moich ) tekstur Geralta. Jeżeli problem nadal będzie występował, to postaram się go zlikwidować inną drogą.
Właściwie to mam do ciebie pytanie. Czy możliwe jest, że nowo narysowana tekstura (z poprawną nazwą i w prawidłowej lokacji) może nie działać? Wczoraj wieczorem zajmowałem się karczmą w Wyzimie i stworzyłem cztery tekstury. Wyciągnąłem je z gry Bifripem (czy innym podobnym programem), zedytowałem, zapisałem i wkleiłem do folderu Override. Dwie z nich działają bardzo dobrze. Niestety reszta nie chce się pokazać. (Działają: mała tekstura belki i drobny wycinek podłogi. Nie działają: tekstura ścian z ludowymi malowidłami i ławy). Czy muszę wykonać jeszcze jakąś dodatkową operację? Próbowałem startować grę z innej lokacji i zapisu - również nic. Proszę o pomoc.

Nie widzę innej przeszkody jak tylko inny wgrany mod. Ale zdarzało się, że jak np. chciałem usunąć ten głupi płotek w menu w prawym dolnym rogu, to edycja tekstury nic nie dawała. W1 mało sprzyja modom :p Spróbuj nieraz wczytać, wyjść i wejść ponownie do lokacji, aczkolwiek przy prostej podmianie tekstur nie powinno to być konieczne. Ewentualnie ładuj Twoje pliki nie do Override, a do folderu o nazwie zz_zzcośtam.

Wspomnę jeszcze o tym pasku na dole ekranu, może dałoby się go zastąpić winietą? Nie każdy lubi ten efekt ale zawsze wyglądałoby to ciekawiej, niż to jedno przyciemnienie na dole. Co do tych tekstur, miałem coś takiego kiedyś, okazało się, że takie same tekstury były w bodajże meshes. Przy robieniu golema musiałem dwa razy podmienić jego teksturę, w textures, dla ruchomego modelu i w meshes dla statycznego.

Na kartach AMD nie zadziała ?

Potrzebne są testy. Teraz mogę powiedzieć, że HBAO+ nie będzie działało.

---------- Zaktualizowano 15:38 ----------

Wspomnę jeszcze o tym pasku na dole ekranu, może dałoby się go zastąpić winietą? Nie każdy lubi ten efekt ale zawsze wyglądałoby to ciekawiej, niż to jedno przyciemnienie na dole. Co do tych tekstur, miałem coś takiego kiedyś, okazało się, że takie same tekstury były w bodajże meshes. Przy robieniu golema musiałem dwa razy podmienić jego teksturę, w textures, dla ruchomego modelu i w meshes dla statycznego.

Na obrazie już znajduje się winieta (jest bardzo delikatna). Mogę ją wzmocnić, ale wtedy HUD będzie przyciemniony. Wpierw muszę dodać do gry filter, który będzie osłaniał HUDa przed wszystkimi efektami.

---------- Zaktualizowano 15:45 ----------

Nie widzę innej przeszkody jak tylko inny wgrany mod. Ale zdarzało się, że jak np. chciałem usunąć ten głupi płotek w menu w prawym dolnym rogu, to edycja tekstury nic nie dawała. W1 mało sprzyja modom :p Spróbuj nieraz wczytać, wyjść i wejść ponownie do lokacji, aczkolwiek przy prostej podmianie tekstur nie powinno to być konieczne. Ewentualnie ładuj Twoje pliki nie do Override, a do folderu o nazwie zz_zzcośtam.

Dzięki za rady. Niestety zmiana nazwy nic nie daje. Przeszukiwałem folder gry i żaden plik nie zastępuje moich tekstur. Pomyślałem sobie, że istnieje podobna tekstura o innej nazwie, która zastępuje moje pliki. Przeszukałem wypakowane tekstury (pod kątem rozmiaru i nazwy). Niestety nic to nie dało. Te dwie niedziałające nie są specjalnie ważne. Po prostu zniechęcił omnie to do tworzenia następnych.... Następnym razem na początku upewnię się, że tekstura da się podmieniać. :)

---------- Zaktualizowano 19:12 ----------

________

Przedstawiam zapowiadane "małe porównanie". Jego celem jest zebranie jak największej ilości informacji i znalezienie wszystkich problemów mojej modyfikacji. Zachęcam wszystkich do czynnego udziału!

Znalezione problemy proszę opisywać według poniższego sposobu:
-Link do zdjęcia, które najlepiej pokazuje błąd,
-Dokładny opis problemu,
-Odpowiedź na pytanie: Czy występuje we wszystkich sceneriach? (czy tylko w tej konkretnej)

Dodatkowo:
* Pewien użytkownik zgłosił, że czarny pas, który znajduje się u dołu ekranu go drażni. Prawdopodobnie usunę go w wersji 1.4.
*Interesuje mnie także:
-Czy obraz jest wystarczająco ostry?
-Czy cienie nie są za ciemne? (proszę brać pod uwagę typ pogody i rodzaj pomieszczenia)
-Czy kolory są odpowiednie? (proszę brać pod uwagę typ pogody i rodzaj pomieszczenia)

________
ZDJĘCIA:

#Sceneria pierwsza.
-Efekty dodatkowe: oryginał, pełny mod, bez danej grupy efektów.
-Efekty światła: oryginał, pełny mod, bez danej grupy efektów.
-Efekty zmieniające kolory i jasność obrazu: oryginał, pełny mod, bez danej grupy efektów.

#Sceneria druga.
-Efekty światła i cieni: oryginał, pełny mod, bez danej grupy efektów.
-Efekty zmieniające kolory i jasność obrazu:oryginał, pełny mod, bez danej grupy efektów.

#Sceneria trzecia.
-Efekty zmieniające kolory i jasność obrazu: oryginał, pełny mod, bez danej grupy efektów.

#Sceneria czwarta.

#Sceneria piąta.

#Sceneria szósta.
-Efekty światła i cieni (światło zachowuje się dynamicznie): oryginał, pełny mod, bez danej grupy efektów.

Pozdrawiam,
grungehe123

Last edited:
A więc tak :
We wszystkich sceneriach przewija się ten sam problem. Efekt który nakładasz na tekstury SSAO lub HBAO+ (nie znam się) jest zbyt mocny. Wszystko przez to staje się ciemne i ma mało wspólnego z naturalnymi cieniami i kolorami patrz: czerwona twarz Geralta w scenerii pierwszej. Gdybyś zmniejszył natężenie tego efektu powinno być o niebo lepiej we wszystkich sceneriach. Oprócz tego zobacz na scenerię piątą - nie mam pojęcia co się tam porobiło ze światłem ale znacznie naturalniej wygląda ten otwór w ścianie w oryginale - zmniejsz tą poświatę bo wygląda to co najmniej dziwnie.

Mimo to za scenerię drugą i czwartą czapki z głów - choć są jeszcze do poprawy.

Dzięki za odpowiedź Mesajah.

Oprócz tego zobacz na scenerię piątą - nie mam pojęcia co się tam porobiło ze światłem ale znacznie naturalniej wygląda ten otwór w ścianie w oryginale - zmniejsz tą poświatę bo wygląda to co najmniej dziwnie.

Masz na myśli scenerię szóstą? Jeżeli tak, to chyba masz rację. Postaram się zredukować ten efekt. :)

(...) i ma mało wspólnego z naturalnymi (...) kolorami patrz: czerwona twarz Geralta w scenerii pierwszej.

Jeżeli chodzi o kolory - Według mnie kolorowi twarzy Geralta jest bliżej do lekko pomarańczowego różu. Nie jestem zadowolony z tej barwy światła i będę to edytował.

Efekt który nakładasz na tekstury SSAO lub HBAO+ (nie znam się) jest zbyt mocny. Wszystko przez to staje się ciemne i ma mało wspólnego z naturalnymi cieniami (...).

Czyli cienie są za ciemne? Może kontrast pomiędzy obszarami oświetlonymi i zaciemnionymi jest za duży? Faktycznie są "zbyt czarne" w stosunku do oryginału. Zmienię to. Będą jaśniejsze niż teraz, ale ciemniejsze niż w oryginalnej grze.

Do gry dodałem jeszcze jeden efekt przyciemniający obraz, którego tutaj nie widać (jest dynamiczny). Najpewniej go usunę.

Pozdrawiam

Te światło jest.. trudno powiedzieć, ale mogłoby być zimniejsze? Teraz zbyt pomarańczowe.
Obrazek
Ten sam efekt widzę przy świeczkach, ten kolor mi po prostu nie pasuje do nich. Przez takie oświetlenie również, w moim odczuciu twarz Gerwanta wydaje się być rozmyta tudzież niewyraźna. A dodatkowe cieniowane mogłoby być lekko osłabione. W domku Abigail to, jak cienie wyglądają na ścianie wygląda naprawdę spoko, jednak czuć przy dłuższym patrzeniu się, iż trzeba osłabić ten efekt.

Pozbyłem się jednego z narzędzi (ENB) i przeniosłem ( niedosłownie ) jego efekty do innego. Naprawiło to problemy z Motion blur ( skaczącymi paskami zdrowia ) i dodało +/- 10 fps.

Przepraszam za milczenie. Niebawem jadę do szpitala i mój projekt musi zaczekać. Na pewno nikt nie będzie rozpaczał. (premiera Wiedźmina 3) Kiedy przyjadę ze szpitala, to postaram się zrobić naprawdę dużą i wartą uwagi aktualizację.

Pozdrawiam wszystkich. :)

Top Bottom