Rozpoczyna się nowa saga

+
CIRI !!!!!! :sad::sad::sad::sad::sad:
Jaskółka!!!!!!!! :sad::sad::sad::sad:
LWIĄTKO Z CINTRY!!! :sad::sad::sad::sad:

Popłakałam się ze szczęścia :cry::cry::cry::cry:

Moje modły do skelligijskiej bogini Freyi (Allan) zostały wysłuchane :love::love::love:
Od premiery W3 moim największym marzeniem było, by następna gra Wiedźmińska była właśnie o Ciri...
Ludzie mówili, że Ciri jest zbyt potężna na protagonistkę, że nie jest wystarczająco wiedźmińska, że się nie nadaje...
A ja wciąż miałam nadzieję... Liczyłam na to, że jednak będzie to Ciri.
Najlepsza możliwa protagonistka, jedyna Następczyni Geralta... Tak jest u Sapkowskiego, tak musiało być też u Redów :beer:
Coś się kończy, coś się zaczyna... Zaczyna się droga Jaskółki...
Albo Rysicy? Medalion Rysia jest nowym medalionem Ciri? :D Skoro to Ciri to czemu Rysica, a nie Lwica? :LOL:

Nie jestem jeszcze przekonana do nowej twarzy Ciri, mam nadzieję, że w grze będzie bardziej podobna do modelu z W3. Chyba że to Ciri o jakieś 10 lat starsza, jakaś zupełnie niepodobna jest jej twarz w zwiastunie, zupełnie inne rysy... Ale to trailer CGI, więc w grze nie będzie ona wyglądała identycznie, twarz może się mocno różnić?
Muszę też przyzwyczaić się do fryzury, choć ten warkocz Elsy spopularyzowała już Freya Allan w serialu Netflixa...
1734053839210.png
1734053847808.png

Jakiś średni ten warkocz w zwiastunie, wolę jednak fryzurę z W3... Choć pewnie w grze będą różne fryzury do wyboru?

To też mówiłam o serialu Netflixa: Jeśli Ciri będzie protagonistką W4, to serial Netflixa bardzo pomoże Redom, promując Ciri na protagonistkę tej serii, na twarz tego uniwersum. Ciri w W3 była przecudowna, ale serial Netflixa uczynił tę bohaterkę znacznie bardziej znaną na całym świecie, niż wcześniej gry... Sezony 4 i 5 jeszcze bardziej wypromują Ciri na główną bohaterkę tego uniwersum, na twarz marki rozpoznawalną na całym świecie, na czym bardzo skorzystają następnie gry... I mamy tu symbiozę wszystkich wiedźmińskich mediów w postaci napędzającej się wzajemnie promocji... :beer:

Czy Ciri w tym zwiastunie jest na Skellige? Czy to zima w jakimś Vellen czy Kovirze? Słowiańsko wyglądają te stroje ludowe...
Przepięknie by było gdybyśmy w grze mieli 2 prologi do wyboru: jeden gdzie Ciri zaczyna jako niedoszła Cesarzowa uciekająca z nilfgaardzkiego dworu, drugi - gdzie jest już Wiedźminką na Szlaku. By uszanować oba zakończenia W3... Złe zakończenie można zignorować lub potraktować za równoznaczne z Ciri-Wiedźminką na Szlaku, która zwyczajnie nie wróciła do Geralta. Bo tam nie jest powiedziane, że ona umarła? Może w złym zakończeniu sama udała się ona na Szlak, nie wracając już do Geralta?
Ciekawe czy zrobią takie 2 (lub 3) prologi jak w Cyberpunku, czy ograniczą się do dialogów gdzie Ciri wspomni co najwyżej że uciekła z nilfgaardzkiego dworu jakiś czas temu...

Nie spodobał mi się jednak nowy potwór :disapprove:
Najpierw pomyślałam, że wygląda jak kikimora z serialu Netflixa. Pajęczak z ludzką głową.
A potem uznałam, że wygląda jak jakieś wymyślne azjatyckie antropomorficzne bestie z Dark Soulsów czy innych Elden Ringów, jakiś niewiedźmiński ten potwór. Zdecydowanie zbyt ludzka ta głowa, nawet bardziej niż Netflixowa kikimora która mimo wszystko pozostawała zwierzęciem, nie zupełną hybrydą człowieka i pajęczaka. Nie przypominam sobie potworów tego typu w Wiedźminie...

Dziwi mnie też tytuł, że promują tę grę jako Wiedźmin IV. Myślałam, że będzie jakiś podtytuł i bez numerku, skoro ma być to nowa trylogia...
Może podtytuł zostanie ogłoszony osobno?

Ale ogromnie cieszy mnie, że to Ciri będzie protagonistką :D Tak musiało być!
Ciekawe czy będzie ona "uwięziona" na Kontynencie i w okresie czasowym po W3, czy gra uwzględni w swej fabule podróże w Czasie i Przestrzeni... Pewnie w jakiś sposób tymczasowo "zamrożą" czy osłabią jej zdolności, fabuła też może uzasadnić czemu tkwi ona w jednym miejscu zamiast skakać co chwilę po Czasie i Przestrzeni...
Ciekawe też ile czasu po W3 osadzone będzie W4, moim zdaniem Ciri wygląda tu zdecydowanie doroślej...

Last edited:
Ja mam mocno mieszane odczucia w momencie w którym ekscytacja lekko opadła. Dlaczego Ciri rzuca znaki, pije eliksiry i ma kocie oczy? Czy po wydarzeniach z trójki przeszła mutacje? Jesli tak kto miałby je wykonać? Geralt z Yennefer raczej by się na to nie zgodzili.

Shitflix tak obrzydził mi tę postać, że nie wiem, co mam o tym myśleć. Trailer też niczego nie urywa, jest wręcz sztampowy. I jest to kolejna gra z żeńskim protagonistą. Oryginalnie ;)

Przyjdzie czas na dłuższe wypowiedzi jak się TGA skończy, ale póki co bardzo mieszane odczucia. Spore zaskoczenie samym faktem, że pierwszy konkretny zwiastun pojawił się już teraz. Niestety był on według mnie słaby. Ma oczywiście swoje momenty, ale wiele elementów mocno kuleje. Wygląd postaci, ujęcia, tempo... Szczerze, to w pewnym momencie wręcz mi się dłużył. Nie mogłem uwierzyć, że to Wiedźmin 4, ale nie piszę tego w pozytywnym kontekście.

Dlaczego Ciri rzuca znaki, pije eliksiry
Wiem, że pewnie będzie to teraz najgłośniejszy problem wśród fanów, jednak mnie to zupełnie nie przeszkadza. Bardzo łatwo można uzasadnić to fabularnie, lub nawet spisać na umowności wynikające z konwencji gatunku gier action RPG...
W grach jest pełno niedorzecznych elementów, które wynikają wyłącznie z konwencji gatunku. Geralt może nosić setkę mieczy w tylnej kieszeni i wymieniać je co sekundę, może nie jeść i nie pić, nigdy nie spać i nie chodzić do toalety, może grać w Gwinta przez całą dobę, może biegać na golasa po Novigradzie i nikt tego nie skomentuje, w każdej części zaczyna on od słabego dryblasa którego zabije byle utopiec a kończy jako przepotężny terminator co pstryknięciem palców zabija całą armię, by w każdej następnej części trylogii znowu zaczynać swój progres od zera. Znaki Geralta są obrzydliwie przepotężne pod koniec każdego tytułu, a w każdej następnej grze są zupełnie wyzerowane... Do każdego gamingowego aspektu gry można się przyczepić, że jest on nierealistyczny, sprzeczny z książkami czy wręcz niedorzeczny, jeśli zapomnimy że to taka konwencja gatunku...
Pełno jest growych umowności wynikających głównie z tego, że jest to gra RPG.

Łatwo jest wytłumaczyć czemu Ciri zacznie pić eliksiry i rzucać znaki...
Jestem pewna, że Redzi wytłumaczą to fabularnie, w pełni szanując książkowe lore. Odpowiedzą nam jak to się ma do informacji z książek...

I jest to kolejna gra z żeńskim protagonistą. Oryginalnie ;)
A jak było u Sapkowskiego????? :disapprove:
Kto jest protagonistką Wieży Jaskółki??
Kto jest tytułową bohaterką Pani Jeziora??? :confused:
Czy gdyby była to KOLEJNA GRA z męskim protagonistą to byłoby bardziej oryginalnie ????

Dziwny zarzut.... bardzo seksistowski i mizoginiczny... zwłaszcza mając na uwadze pierwowzór...
Wiedźmin ma kobiecą protagonistkę od lat 90tych... To historia o Geralcie i Ciri, gdzie Ciri przejmuje pałeczkę protagonistki...
Historia Geralta się kończy, historia Ciri się zaczyna....

A serial Netflixa wypromował Ciri na cały świat, na czym W4 ogromnie zyska :beer:
1734055516654.png

Te najwyższe szczyty popularności Cirilli to premiery poszczególnych sezonów serialu Netflixa. Serial promuje Cirillę na twarz i główną bohaterkę tej marki na całym świecie, co bardzo pomoże nowej grze. Wszystkie wiedźmińskie media żyją w symbiozie i pomagają sobie nawzajem :love:

Niestety był on według mnie słaby.
Zgadzam się, że sam zwiastun jest raczej słaby...
Szczerze wzruszyła i ucieszyła mnie obecność Cirilli jako protagonistki. Jest to cudowna wiadomość, która ogromnie mnie cieszy.
Jednak sam zwiastun nie jest na poziomie przepięknych zwiastunów do W3... Raczej mnie rozczarował, fabularnie, klimatycznie i wizualnie.

Też nie podoba mi się ten wygląd Ciri (mam nadzieję, że w grze będzie bliższy do W3 ), fabuła trailera trochę przydługa i bez szału, nic specjalnego, można było zrobić to krócej a lepiej, a ten potwór moim zdaniem w ogóle nie pasuje do świata Wiedźmina tylko do jakiegoś Elden Ring...

Pełno jest growych umowności wynikających głównie z tego, że jest to gra RPG.

Łatwo jest wytłumaczyć czemu Ciri zacznie pić eliksiry i rzucać znaki...
Jestem pewna, że Redzi wytłumaczą to fabularnie, w pełni szanując książkowe lore. Odpowiedzą nam jak to się ma do informacji z książek...
Wymienione elementy mogą wpływać na dysonans ludonarracyjny, mogą powodować śmiech ale tak jak napisałaś wpisują się w konwencje i są ustandaryzowanym elementem wielu gier action RPG, można je robić lepiej lub gorzej.

Natomiast Ciri jako Wiedźminka po próbach traw, rzucająca znaki, pijąca eliksiry i posiadająca kocie oczy jest dla mnie zaprzeczeniem tego co znam i kocham z książek i gier, rażącą niespójnością z materiałem źródłowym (tak jak używanie kuszy w trzecim Wiedźminie, która jednak jest zwykłym gameplayowym zapychaczem)

Natomiast Ciri jako Wiedźminka po próbach traw, rzucająca znaki, pijąca eliksiry i posiadająca kocie oczy jest dla mnie zaprzeczeniem tego co znam i kocham z książek i gier, rażącą niespójnością z materiałem źródłowym (tak jak używanie kuszy w trzecim Wiedźminie, która jednak jest zwykłym gameplayowym zapychaczem)
Rozumiem te zarzuty, bo fakt: jest tu sprzeczność z tym, co dotychczas znaliśmy z książek.
Wiemy jednak, że Redzi szanują i kochają książki, co udowodnili nam niejednokrotnie. I zmiany oraz nowe treści w grach uzasadniają oni w sposób wierny książkom. Przywrócili przecież oni do życia Geralta po Rivijskim Pogromie i wytłumaczyli to w odpowiedni sposób...
Dlatego wierzę (i jestem tego pewna), że wiedźmiństwo Ciri zostanie w należyty sposób wytłumaczone w nowej grze.
I myślę, że możemy zaufać Redom w tej kwestii, bo zasłużyli sobie oni na wielki kredyt zaufania u miłośników książek Sapkowskiego...

Szczerze nie uważam, że Ciri koniecznie musi być zmutowaną Wiedźminką w nowej grze, korzystającą z tych samych mutacji co Geralt. Jednak jeśli taka jest wola scenarzystów, jestem pewna, że będzie to odpowiednio uzasadnione i wytłumaczone w fabule.
Redzi książki znają, kochają i szanują :beer:

Last edited by a moderator:
Skoro już pojawił się oficjalny wątek ze zwiastunem, to proszę o przeniesienie dyskusji właśnie tam:

Demo faktycznie robi wrażenie poziomem szczegółowości. Choć ja nie jestem jakimś graficznym maniakiem :ROFLMAO:.

Top Bottom