Rpg, bitewniaki, karcianki, planszówki

+
Tylko schodki zaczynają się z kasą na zatowarowanie sklepu, opłatami za ZUS, który potrafi złamać człowieka i czynszem jeżeli nie dostanę się do inkubatora przedsiębiorczości.

To już akurat uroki chyba każdej firmy ;) W każdym razie, powodzenia :)

Dzięki za rady,
Myślałem czy nie otworzyć sklepu wypożyczalni i wejść z jedną knajpką w stylu retro w wieczorki z grami bez prądu.Tylko schodki zaczynają się z kasą na zatowarowanie sklepu, opłatami za ZUS, który potrafi złamać człowieka i czynszem jeżeli nie dostanę się do inkubatora przedsiębiorczości. Pójdę waszą radą i zrobię badanie rynku
Zawsze warto pokombinować czy nie da się za darmo czegoś skołować - może któryś dystrybutor zgodzi się sprzedać ci gry z odroczoną płatnością, albo w zamian za reklamę. To samo z wyposażeniem sklepu - kiedyś czytałem że sklep spożywczy można w dużej mierze za darmo wyposażyć z sprzęty sygnowane coca-colą itp

O ja, ale ten Raider do X-Winga jest piękny... i wielki! :eek:

Tam na dole jest Sokół Milenium, taki mały prytek przy nim :p

Ou jea, nowa armia do Neuroshimy Hex wylądowała i zapowiada się naprawdę świetnie :D

To w sumie już 15 (piętnaście!) armii, a na pewno na tym nie poprzestaną :p

@HuntMocy

Trzewik mówił w wywiadze na Portalkonie, że chwilowo stopują z wydawaniem nowych armii z uwagi na sprzedawców, którzy ledwo się wyrabiają. Następny armypack będzie autorstwa Moracza, ale nieprędko,

Inne wieści z Portalkonu:

- Portal zorganizuje mistrzostwa Polski w Heksa,
- do Osadników: Narodziny Imperium ukaże się dodatkowa frakcja w sierpniu/wrześniu; w drodze jest również drugi pakiet imperialny (50-60 kart),
- w pierwszej połowie roku w wersji jubileuszowej ukażą się Zombiaki 2: Atak na Moskwę - @Wallace się ucieszy,
- ukażą się Waleczne Piksele 2 (Pixel Tactics) - kontynuacja kickstarterowego bestsellera,
- w sierpniu/wrześniu ukaże się kościana gra familijna o piratach; autorem jest Trzewik,
- wydane zostaną dwie lightowe pozycje: Bomb Suad (coś jak Hanabi, ale z klimatem AT) oraz Ninja Taisen,
- Portal otwiera nową linię gier - 2 Pionki - dla rodzin i młodszych graczy,
- na platformie Wspieram.to będą zbierane pieniądze na wydanie dodatku Ambasadorzy (wraz z promosami) do karcianki Pośród Gwiazd - uzasadnienie jest takie, że ów dodatek jest tak duży jak podstawka (czytaj: PG rewelacyjnie się nie sprzedał w Polsce, więc nie chcą ryzykować wtopy),
- na październik planowana jest druga edycja bardzo ważnej gry w historii Portalu, czyli Stronghold - będzie odchudzony, szybszy, czytelniejszy i z pomocniczą aplikacją liczącą (apka jest opcjonalna),

Plany na 2016

- Masterset 51. Stanu - esencja podstawki i dodatku Winter,
- deckbuildingowa gra Trzewika o kosmicznych przemytnikach i piratach (kryptonim "Han Solo" wiele mówi),
- nowa wersja Prêt-à-Porter. PaP to gra ekonomiczna o modzie, która zebrała b. dobre recenzje, ale okazała się kasową klapą ze względu na temat. W związku z tym zapadła decyzja, że nowym tematem będzie przemysł gier komputerowych. ^_^
- duży dodatek do Robinsona w klimatach Cthulhu - będą tam zawarte elementy gry paragrafowej, a gracze będą opisywani wskaźnikiem poczytalności. Otrzymamy też porcję nowych kart do podstawki.
- gra taktyczna w klimatach Starcrafta o roboczym tytule Zenit. Autorem jest Grant Rodiek, były producent w EA zajmujący się marką The Sims.. ;D

Last edited:
@Vojtas, wiesz może czy chociaż wspomniano o wskrzeszeniu Neuroshimy Tactics oraz o paragrafówce z Neuroshimy? Bodajże na poprzedniej edycji była mowa o obu tych rzeczach, ale potem coś ucichło.

@Vojtas, wiesz może czy chociaż wspomniano o wskrzeszeniu Neuroshimy Tactics
Nie, na temat Tacticsa nic nie mówiono, ale pół roku temu takie pytanie padło. Odpowiedź była w stylu "chcielibyśmy, ale na razie odpuszczamy ze względu na inne tematy". Trzewik mówił, że Portal miał podpisany deal z amerykańską firmą, która miała się tym zająć, ale koniec końców Amerykanie wymiksowali się z tego/zawalili.

oraz o paragrafówce z Neuroshimy? Bodajże na poprzedniej edycji była mowa o obu tych rzeczach, ale potem coś ucichło.
O paragrafówce niczego nie powiedziano. Padło za to pytanie o erpega, niemniej odp. była taka, że temat jest rozgrzebany i być może w przyszłości dojrzeje, by go skończyć. Znaczy nie nastąpi to prędko.

Trzewik mówił, że Portal miał podpisany deal z amerykańską firmą, która miała się tym zająć, ale koniec końców Amerykanie wymiksowali się z tego/zawalili.

Pamiętam, tamta firma miała wystartować z kampanią na Kickstarterze, ale nic z tego nie wyszło. Była jednak mowa, że w tej sytuacji Portal sam się tym zajmie, ale na konkrety musimy poczekać. Wychodzi na to że wciąż nic nie wiadomo :p Szkoda, bo mechanika była ciekawa, gdyby figurki nie były takie odrażające to może coś by z tego wyszło.

---------- Aktualizacja 03-02-2015 09:39 ----------

Z innej beczki, FFG zapowidziało drugi dodatek do Relica :D

http://www.fantasyflightgames.com/edge_news.asp?eidn=5350

Gdyby ktoś chciał obejrzeć prezentację Trzewika z Portalkonu (podsumowanie minionego roku + zapowiedzi na obecny), to podaję linka:

@HuntMocy

W Portalu są świadomi zawalenia kilku tematów, ale nie mam pojęcia, czy wyciągną wnioski. Wiem natomiast, że pytania można zadawać na twitterze (@trzewik) oraz pod każdym vlogiem Ignacego publikowanym w środy TUTAJ.

Widzę, że CDP rozszerzyło ofertę o gry planszowe itp. Niektóre w całkiem niskich cenach, np. Osadnicy z Catanu za 85 zł czy Carcassonne za 54 zł.

Też widziałem. Uważam jednak, że oferowanie Monopolu w 15 wariantach i aktywne go promowanie to wyrządzanie niedźwiedziej przysługi planszówkowemu hobby. W związku z tym bojkotuję tego sprzedawcę.

Nikt nie jest doskonały, CDP na pewno nie ;) Niemniej chwali się poszerzanie oferty także o fizyczne produkty oraz trzymanie przyzwoitych cen.

Właśnie wpadła mi w oko jedna z nowszych gier od wydawcy Zombicide - XenoShyft Onslaught ufundowana na Kickstarterze za niemal 250 tys. dolarów (ekipa chciała skromne 25 tys.). Czy muszę mówić, że tytuł wygląda przetłusto? :D

Już gadałem z @HuntMocy, ale poznam chętnie jeszcze inne opinie - jeśli chodzi o Zombicide, to na początek lepsza standardowa podstawka czy Prison Outbreak? ;)

Top Bottom