Rpg, bitewniaki, karcianki, planszówki

+
Znowu gadam sam ze sobą... :(

A tymczasem coś się pojawiło na horyzoncie... martwy ptak? Płonący samolot? Nie, to zupełnie nowa gra z serii Zombicide!

Twórcy oryginalnego Zombicide'a chcą przenieść tę formułę do świata fantasy i właśnie ruszyli z kampanią na Kickstarterze licząc na skromne 125 tys. dolarów. Aktualnie mają już prawie milion, a do końca jeszcze 27 dni :D

Trzon rozgrywki pozostaje taki sam. Gracze tworzą drużynę ocalałych, którzy przemierzają modułową planszę wykonując misje i rozwalając różne typy sterowanych 'sztuczną inteligencją' zombiaków. Największe zmiany zachodzą w kreacji bohaterów i możliwościach z jakich możemy skorzystać. Więcej statystyk, większa wytrzymałość, różne typy ochrony i broni, a także czary, pułapki i wiele innych fajnych rzeczy, m. in. fajna przystawka do segregacji zasobów dla bohaterów.

Oczywiście wraz z nową podstawką twórcy zapowiadają pierwszy dodatek. Będzie to Zombicide: Wulfsburg, który wprowadzi do gry zombie-wilkołaki oraz oczywiście nowych bohaterów, płytki mapy, karty itd.

Szkoda tylko że nie wprowadzili tutaj od razu rywalizacji między graczami, która była jednym z nowych elementów mechaniki w Zombicide: Rue Morgue.

PS. Znowu nabrałem ochoty na partyjkę w Zombicide'a :p
PS2. Czekam na Zombicide'a w klimatach Drugiej Wojny Światowej :D

Niestety nic o tym nie słyszałem. Aczkolwiek Munchkin jest u nas bardzo popularny, wydano także wersję planszową więc podejrzewam, że z czasem wydadzą wszystko co jest chociaż powiązane z marką.

Ostatnio gadałem z @HuntMocy o Doomtown: Reloaded. Kojarzy ktoś może jeszcze jakieś inne dobre planszówki/karcianki w klimatach dzikiego zachodu?

Matko, ale ze mnie nieogarnięty człowiek bez głowy :p Swego czasy pytałem się co sądzicie o Cytadeli, mając na myśli Basilicę :p Ech, starość nie radość :p

Nikt mnie tu nie słucha, więc zapytam się o Wojnę Narodów. Na Rebelu jest promocja i cena spadła do 130 zł. Warto?

@W_Wallace

Fani eurosucharów chwalą, ale w życiu nie grałem, więc nie umiem tego zweryfikować. Obejrzyj sobie recenzję, którą przygotował Quinns z Shut Up & Sit Down, mojego ulubionego bloga o planszówkach. WN porównuje do naszych rodzimych imperialnych Osadników.

@Keth

Colt Express ostatnio jest na topie, sprzedają go z pustynną matą. Gra schodzi tak dobrze, że Rebel już zapowiedział dodatki (konie i dyliżans), choć dopiero co ogłosił je światowy wydawca. Dla porównania Small World musiał czekać dwa lata, choć ma od cholery rozszerzeń mniejszych i większych.

@HuntMocy

Sam bym się zdziwił, gdyby to było 220. ;D Pozytywnie.

Last edited:
@Vojtas dzięki :)

To jeszcze mi powiedz czy grałeś / wiesz coś o Munchkin Quest, bo się szykowałem do kupienia, ale opinie na necie są najróżniejsze. Od zachwytów po hejty :p

300!? Yyyy, zdrowo ich pogrzało. Ale luz, nie moja brocha. Za 300 to można kupić dwie wypaśne gry. ewentualnie jedną superwypaśną i jedną ze średniej półki. ;)

W designie raidera nie podobają mi się te skrzydełka po bokach. Po co one?

A tymczasem to skok na kasę tak ewidetny, że już chyba bardziej być nie mógł. No rozumiem jeszcze Monopol (gra, która miała już chyba wszystkie ważniejsze amerykańskie licencje), ale Carcassonne? Co następne, Agricola? Zbieramy plony na Tatooine jeszcze tylko ten jeden sezon? ;D

Top Bottom