Natomiast tutaj aż mnie coś tknęło, bo po pierwsze nazywanie Fallouta 4 "dobrą robotą", a po drugie stawianie Wiedźmina czy Gothica obok Diablo i Skyrim uważam za nieporozumienie.
Fallout 4 jest gr rozbudową, stąd tyle błędów. Zarządzanie osadami, system budowania osad, zajmowanie się osadnikami jest rozbudowany, ale kosztem wątków fabularnych i ścieżek wyborów. Każdy patrzy na inne porównanie, mechaniki walki, teksty, świat. Ja porównuje tearz 2d i 3d w porównaniu z zawartością. Teraz może jest liniowo, ale gry obecnie przechodzi się jakby czytało się wirtualne książki, ja tak odbieram ten model rozrywki. Łatwiej jest zrobić w 2D różne reakcje gry na twój wybór niż w 3D.
Nie stawiam tych gier koło siebie, bo są odrębne gatunki. Łączy je 3d i wszystkie są uproszczone wątkowo, bardziej o to mi chodziło (cyberpunkt to zmieni ? pogodzi 3D z scieżkami wyborów ? dialogów ?). Takie Diablo click and slash przetrwało, a MMO farmienie nie. Skyrim bardzo fajny był walki ze smokami odkrywanie świata w końcu nie była to nudna gra, ale porównajmy klasyk MORROWIND =]. Pustkowia tam mnie nudziły nie było co robić na zewnątrz (zabijać kraby jedynie), eksploracja zewnętrza nic nie dawała. Był to jedynie mus przejścia z punktu A przez B do C, za to eksploracja wewnętrzna fajna jaskinie itp. dawały życie w tej grze i miasta. Dla mnie to ostatnia gra która była rozbudowana dialogowo, wyczynowo w porównaniu z innymi grami 3D. Oblivion nuda w połowie przerwałem. Skyrim idealny, jest co robić na zewnątrz i wewnątrz gry =].
Już do takich gier nie chce mi się wracać:
Nawet Pillars of Eternity mnie nie przekonał 1 czy 2 trochę pograłem... Nie przekonuje mnie już system ładowania map przeszuaknia lokacji i odlbkowwywania następnej.
Za to przekonała mnie seria:
Divinity: Original Sin
I dlatego jak pisałem najlepsze studio jakie mogło wziąśc Baldura, ale to skopali, dla meni bladur to będzie taka nieoficjalna rozbudowana części Divinity. Trzy rozpoznawalne dal mnie rzeczy w baldurze to, zmiana na czas rzeczywisty by słabych przeciwników nie tracić czasu, genialnie recytowane czary magów, liczniejsza grupa, jak tego nie będzie to jest dla mnie tylko docinanie kuponów od nazwy, a i tawerny
Jeszcze ten typ gier mi się podoba na Amidze przeszdłem 1 drugą w połowie bo błąd był ze snem :/, trzeciej nie, bo nie miałem PC:
do kupienia wszystkie częsci:
Dive into epic RPG adventure with this acclaimed series of four classics. They will take
www.gog.com
I teraz bym wrócił do tej gry bo grafika mnie nie odstrasza tutaj, a nawet jest przyjemna, taki baśniowy świat =]
PS: Właśnie dlatego też cieszę się, że Cyberpunk 2033 będzie z widokiem pierwszej osoby. Jako główny widok będzie on dopracowany i jeszcze bardziej wpłynie na doznania z rozgrywki tak jak wpłynął dla mnie Skyrim =]