Forums
Games
Cyberpunk 2077 Thronebreaker: The Witcher Tales GWENT®: The Witcher Card Game The Witcher 3: Wild Hunt The Witcher 2: Assassins of Kings The Witcher The Witcher Adventure Game
Jobs Store Support Log in Register
Forums - CD PROJEKT RED
Menu
Forums - CD PROJEKT RED
  • Najnowsze
  • AKTUALNOŚCI
  • DZIAŁ OGÓLNY
    SUGESTIE
  • FABUŁA
    ZADANIA GŁÓWNE ZADANIA POBOCZNE KONTRAKTY
  • ROZGRYWKA
    MODY
  • DZIAŁ TECHNICZNY
    PC XBOX PLAYSTATION
  • SPOŁECZNOŚĆ
    TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA) TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA) INNE GRY
  • RED Tracker
    Cyberpunk Seria gier Wiedźmin GWINT
TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA)
TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA)
INNE GRY
Menu

Register

Sens życia, filozofia, polityka, gospodarka

+
Status
Not open for further replies.
Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 661
  • 662
  • 663
  • 664
  • 665
  • …

Go to page

• 828
Next
First Prev 663 of 828

Go to page

Next Last
N

nocny.945

Forum veteran
#13,241
Nov 18, 2014
Rzekłbym bigos. Tylko, że bigos jest przynajmniej smaczny. Świadomość klasowa i pogarda dla chłopów i robotników lewaka rodem z XIX wieku w jednym poście. Jesteś jakiś taki bezradny w tym co piszesz i zabawny jednocześnie.

Nie odczuwam żadnego bólu. Mam niezłą bekę.

• RED Point
Reactions: socchi
F

Firnomir

Forum veteran
#13,242
Nov 18, 2014
nocny said:
Rzekłbym bigos. Tylko, że bigos jest przynajmniej smaczny. Świadomość klasowa i pogarda dla chłopów i robotników lewaka rodem z XIX wieku w jednym poście. Jesteś jakiś taki bezradny w tym co piszesz i zabawny jednocześnie.
Click to expand...
Gdzie Ty widzisz w moim poście pogardę, geniuszu?

nocny said:
Nie odczuwam żadnego bólu. Mam niezłą bekę.
Click to expand...
Obawiam się, że także o bece niewiele wiesz.

D

dooot

Rookie
#13,243
Nov 18, 2014
Firnomir said:
@nocny
Odnoszę wrażenie, że boli Cię, że wyborcy z wykształceniem podstawowym oraz zawodowym najczęściej wybierali PiS, zaś ludzie z wyższym PO. Chciałbym jednak zwrócić uwagę na to, że jeśli idzie o gospodarkę, to PiS deklaruje* daleko idący socjalizm, PO zaś obecnie centrum, a dawniej liberalizm. Rozumiem, że masz prawo nie interesować się sceną polityczną, ale powinieneś wiedzieć choć tyle, że kiedy o PiSie mówi się "prawica" to chodzi wyłącznie o ekstremalną konserwę mentalną, a nie poglądy ekonomiczne. Dlatego też nie powinno dziwić poparcie robotników i chłopów dla tej partii - dzięki rozwiniętej świadomości klasowej głosują na tych, którzy głoszą najbardziej socjalne hasła. Nie dziwi też poparcie przedsiębiorców i inteligencji dla PO - oni z natury są w lepszej pozycji ekonomicznej, głosują więc na najbardziej prawicową gospodarczo partię (oczywiście z tych poważnych, KNP tutaj nie uwzględniam), bo to właśnie leży w ich interesie.

*że za Gilowskiej rządzili inaczej to inna sprawa, nie wymagajmy od chłoporobotników nadmiernej refleksji politycznej
Click to expand...
Ja to bym ich inteligencją nie nazwał jeżeli głosują na PO :D

F

Firnomir

Forum veteran
#13,244
Nov 18, 2014
dooot said:
Ja to bym ich inteligencją nie nazwał jeżeli głosują na PO :D
Click to expand...
Raczej by się nie przejęli. ;)

D

dooot

Rookie
#13,245
Nov 18, 2014
Firnomir said:
Raczej by się nie przejęli. ;)
Click to expand...
Tacy wyborcy tej partii, nie przejmują się niczym

S

socchi

Mentor
#13,246
Nov 18, 2014
dooot said:
Tacy wyborcy tej partii, nie przejmują się byle czym
Click to expand...
poprawiłem, teraz richtig

• RED Point
Reactions: Fifu and Firnomir
SMiki55

SMiki55

Mentor
#13,247
Nov 18, 2014
nocny said:
pogarda dla chłopów i robotników lewaka rodem z XIX wieku
Click to expand...
Que? W sumie lewica to był z początku ruch robotniczy, coś się zmieniło, że lewacy mieliby nimi pogardzać?

Lewicowcem nie jestem, ale wkurza mnie przypisywanie lewicy i prawicy cech im obcych.

W

W__ooczykij

Forum veteran
#13,248
Nov 18, 2014
dooot said:
Tacy wyborcy tej partii, nie przejmują się niczym
Click to expand...
Ależ owszem, przejmują się. Głównie ochroną Polski przed władzą |Większego Brata i innych "mentalnych konserw" , że posłużę się trafnym sformułowaniem. Drugi powód Fir wskazał równie trafnie: populistyczny socjal. PiS łączy w sobie te dwie rzeczy, to naturalne że spadkobiercy inteligenckich tradycji (których znakomita większość posiada wykształcenie wyższe, bez tego nie można uchodzić za inteligenta) nie mogą się na nich zgodzić.

btw: Tylko niereformowalny ignorant może sądzić, że lewica i socjal oznaczają ledno i to samo, podobnie jak prawica i libera. Tak proste rozróżnienie wystarczyło ostatnio jakieś 100 lat temu (gdzie najwyraźniej wciaż tkwisz światopoglądowo), bo od tego czasu na świecie te cztery rzeczy łączą się w różnych konfiguracjach i natężeniu. Nawiasem mówiąc, jedną z pierwszych tego typu partii była NSDAP - światopoglądowa konserwa + gospodarczy socjal (hmmm... dziwnie znajomy kwiatek uprawiany przez jedną z dużych partii na dzisiejszym polskim gruncie politycznym. Porównanie może nieco przejaskrawione, ale nigdy nie mogę się wyzbyć tego skojarzenia, zwłaszcza od kiedy mają tam kult jednostki).

Last edited: Nov 18, 2014
  • RED Point
Reactions: Fifu
Nars

Nars

Moderator
#13,249
Nov 18, 2014
Prosiłbym o zaniechanie określeń typu "kaczor", czy "idiota".

Rozumiem, że temat drażliwy, ale proszę o zachowanie kultury wypowiedzi.

• RED Point
Reactions: zi3lona
W

W__ooczykij

Forum veteran
#13,250
Nov 18, 2014
Nars said:
Ja bym prosił o zaniechanie określeń typu "kaczor", czy "idiota".

Rozumiem, że temat drażliwy, ale proszę o zachowanie kultury wypowiedzi.
Click to expand...
Poprawiłem, ale nie wydaje mi się, żeby to cokolwiek zmieniało.

Na przyszłość dyskusji zostawiam Ci nocny taką prostą grafikę, coby łatwiej było Ci uporządkować pewne rzeczy. Dla ułatwienia dodam, że rozróżnienie prawica-lewica w polskim dyskursie medialnym odnosi się stricte do kwestii światopoglądowych, nie gospodarczych.

M

maritimus

Forum veteran
#13,251
Nov 18, 2014
SMiki55 said:
@wisielec
Uzurpator! Pytanie było do mnie, dopiero żem wrócił :p
Click to expand...
Gra o chański tron jest gorąca i zażarta, kto przegapi okazję ten ją traci :p Niniejszym zostajesz zdegradowany do beja. Ale może sobie jeszcze wykroisz własny ułusik :)

• RED Point
Reactions: SMiki55
SMiki55

SMiki55

Mentor
#13,252
Nov 18, 2014
@Włooczykij
Dlatego też ogólnie uważam, że pojęcia "prawicy" czy "lewicy" są przestarzałe. Kryteria podziału są bowiem dwa, nie jeden - tak więc dwa określenia się nie nadają.

IMO zamiast używać pojęć "partia prawicowa" czy "lewicowa" powinno się operować zlepkami typu "liberalno-konserwatywna". Niestety "liberalizm" może oznaczać zarówno podejście gospodarcze, jak i obyczajowe, więc moja idea do kosza się nadaje, chyba, że dla któregoś z nich się uda synonim znaleźć/utworzyć*.

*libertynizm ewentualnie by się nadawał, niestety ma nieco negatywną konotację.

maritimus said:
Gra o chański tron jest gorąca i zażarta, kto przegapi okazję ten ją traci :p Niniejszym zostajesz zdegradowany do beja. Ale może sobie wykroisz własny ułusik :)
Click to expand...

• RED Point
Reactions: Fifu
W

W__ooczykij

Forum veteran
#13,253
Nov 18, 2014
SMiki55 said:
@Włooczykij
Dlatego też ogólnie uważam, że pojęcia "prawicy" czy "lewicy" są przestarzałe. Kryteria podziału są bowiem dwa, nie jeden - tak więc dwa określenia się nie nadają.

IMO zamiast używać pojęć "partia prawicowa" czy "lewicowa" powinno się operować zlepkami typu "liberalno-konserwatywna". Niestety "liberalizm" może oznaczać zarówno podejście gospodarcze, jak i obyczajowe, więc moja idea do kosza się nadaje, chyba, że dla któregoś z nich się uda synonim znaleźć/utworzyć*.
Click to expand...
Owszem, ale jak już wspomniałem, w polskich mediach stety/niestety utarło się już używać określeń prawica-lewica tylko w odniesieniu do kryterium światopoglądowego. Taki skrót myślowy, dlatego ogólnie w moich postach również go używam (także na codzień, jako że z tematyką medialną mam do czynienia na studiach). Z drugiej strony wiem, że podobny uzus jest nie do końca uprawniony i też jestem zdania, że należałoby to zmienić. Ale dopóki się to nie stanie...

btw:

e2: Jest coraz weselej, nie ma co.

M

maritimus

Forum veteran
#13,254
Nov 18, 2014
@SMiki55

• RED Point
Reactions: SMiki55
zi3lona

zi3lona

Moderator
#13,255
Nov 18, 2014
Fajne badania na temat społecznej ignorancji przywołane przez Trystero. Także w temacie straszenia zalewem muzułmanów i imigrantów.

wisielec

wisielec

Forum veteran
#13,256
Nov 18, 2014
SMiki55 said:
@wisielec
Uzurpator! Pytanie było do mnie, dopiero żem wrócił :p
Click to expand...
.... i tak byś nie wiedział :p

EDIT:
Właśnie dziś stuknęło mi SIEDEM latek... o rany.

SMiki55

SMiki55

Mentor
#13,257
Nov 18, 2014
wisielec said:
.... i tak byś nie wiedział :p
Click to expand...
Tja, jasne :p z Czyngisem w avku bym się wstydził nie wiedzieć :harhar:

N

nocny.945

Forum veteran
#13,258
Nov 18, 2014
SMiki55 said:
Que? W sumie lewica to był z początku ruch robotniczy, coś się zmieniło, że lewacy mieliby nimi pogardzać?

Lewicowcem nie jestem, ale wkurza mnie przypisywanie lewicy i prawicy cech im obcych.
Click to expand...
Taa, Jakiej lewicy i prawicy? Piszę o Firnomirze.

@zi3lona - to obraz rzeczywistości wykreowanej przez media. Nie dlatego, że media kłamią, ale dlatego, że o jednych rzeczach mówią mniej, a o innych więcej. Wyniki tych badań są dobrym przykładem, że skuteczna manipulacja wcale nie polega na kłamstwie. Nie ma tutaj znaczenia strona. Tak samo jest w kwestii szacowania ilości homoseksualistów, wyjazdów turystycznych w celu dokonania aborcji, czy księży-pedofilów.
Bez obaw mogę założyć, że wyniki owego sondażu nie są kłamstwem...

zi3lona

zi3lona

Moderator
#13,259
Nov 19, 2014
Nie bardzo rozumiem, o jakich stronach piszesz.. To są suche dane na temat tego, co społeczeństwo sobie wyobraża (jeżeli ktoś chce wiedzieć, jaka była metodologia badania i się z nią, na przykład, pokłócić, to musi zajrzeć pewnie do oryginalnego opracowania), a tego jak się maja do tego dane oficjalne. Trystero wybrał te, które go interesują, w samym badaniu pewnie były jeszcze inne (ok, nie zaglądałam, bo akurat dosyć ufam rzetelności autora notki no i nie miałam czasu). Co do możliwych przyczyn takiej sytuacji, autor rzucił kilka hipotez, także tę związaną z kształtowaniem opinii społecznej przez media.

N

nocny.945

Forum veteran
#13,260
Nov 19, 2014
Wyjątkowo wkleję linki. Do Onetu.

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/wybory-samorzadowe-forma-kart-do-glosowania-to-tajemnica-sukcesu-psl/w45nk
http://technowinki.onet.pl/internet-i-sieci/kod-zrodlowy-kalkulatora-wyborczego-pod-lupa/0rp4f#mark

Hehe. Kwintesencja władzy ludu. Podoba mi się komentarz jednego z onetowiczów: "Gdyby wybory mogły coś zmienić, już dawno zostałyby zakazane". To chyba przywołanie jakiegoś powiedzenia. Niezwykle trafnego.

Nie wiem tylko w jakich firmach, czy instytucjach należy sprawdzić, czy są w posiadaniu łazienek, albo przynajmniej kibli. Oczywiście w celach statystycznych wystarczy przeprowadzić badanie na jakiejś grupie.

Jednak podczas ogłaszania przetargów kible powinny być jednym z kryteriów oceny. Wypasione ubikacje będą wskazywać na firmę z rozleniwionymi dobrobytem ludźmi, którym nie chce się iść na wybory, pomimo wysokiej świadomości obywatelskiej, a siermiężne wychodki na ciemnotę, która podczas wyborów stawia krzyżyk przy wielkim, czerwonym napisie "promocja".

Last edited: Nov 19, 2014
Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 661
  • 662
  • 663
  • 664
  • 665
  • …

Go to page

• 828
Next
First Prev 663 of 828

Go to page

Next Last
Status
Not open for further replies.
Share:
Facebook Twitter Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Link
  • English
    English Polski (Polish) Deutsch (German) Русский (Russian) Français (French) Português brasileiro (Brazilian Portuguese) Italiano (Italian) 日本語 (Japanese) Español (Spanish)

STAY CONNECTED

Facebook Twitter YouTube
CDProjekt RED
  • Contact administration
  • User agreement
  • Privacy policy
  • Cookie policy
  • Press Center
© 2018 CD PROJEKT S.A. ALL RIGHTS RESERVED

CD PROJEKT®, Cyberpunk®, Cyberpunk 2077® are registered trademarks of CD PROJEKT S.A. © 2018 CD PROJEKT S.A. All rights reserved. All other copyrights and trademarks are the property of their respective owners.

Forum software by XenForo® © 2010-2020 XenForo Ltd.