Zabijanie jest zakazane, przypominam.
I co z tego ze jest zakazane ?
W każdym państwie na ziemi praktycznie są służby co to stosują
Tak było i tak będzie !
Bzdura.
Zabijanie ludzi dozwolone jest przez prawo w wielu przypadkach. Obrona konieczna, stan wyżej konieczności, działania wojenne etc.
Torturowanie nigdy.
Stan wyższej konieczności?![]()
Owszem, autokorekta mi nie zadziałała, już poprawiam, dzięki.
Przecież postowałem dowody na to, że nie można. (w sensie prawnym, etycznie to sobie każdy może uważać co chce)Nie o to mi chodziło.Chodzi o to, że można sobie wyobrazić hipotetyczną sytuację, w której zastosowano tortury w stanie wyższej konieczności.
![]()
Przecież postowałem dowody na to, że nie można. (w sensie prawnym, etycznie to sobie każdy może uważać co chce)
To, że tortury są generalnie zakazane to oczywiste. Natomiast w stanie wyższej konieczności, można dokonać czynów zakazanych, zakładając, że spełni się odpowiednie przesłanki. Dlatego się zastanawiam czy istnieją prawne przeciwwskazania mówiące o tym, że akurat tortury są wyłączone.
@Booraz
Z tego, co pobieżnie przeglądałam, to nie. Była taka sprawa policjanta w Niemczech, który chyba potem sam na siebie doniósł. Nie pamiętam dokładnie, ale jak będę miała więcej czasu, to poszukam. W każdym razie chyba powoływał się właśnie na stan wyższej konieczności, ale i tak został ukarany.
(Mogłam, oczywiście, źle pamiętać, dlatego wrzucam te wszystkie disklajmery).
@Booraz
Z tego, co pobieżnie przeglądałam, to nie.
Z punktu widzenia prawa chodzi o to, że istotą stanu wyższej konieczności jest m.in. nagłość - czyt. zagrożenie musi być natychmiastowe. Innymi słowy: jeżeli zabijesz gościa, który rzuci się na Ciebie z nożem, to będzie to działanie w stanie wyższej konieczności, ale jeśli gość zacznie uciekać, a Ty rzucisz się za nim w pogoń, dopadniesz kilka ulic dalej i zglanujesz na śmierć - wówczas nie.Czy tortury są gorsze niż odebranie życia człowiekowi, co jest przecież dopuszczalne. Nie wydaje mi się. Oczywiście, są tortury i tortury, więc ocena może się się zmieniać w zależności od konkretnego przypadku.