Ale tutaj chyba Ci aparat mowy/pisma trochę wypadł.bo dlaczego walkę o równość bytu mamy zaczynać, którzy są już teraz chronienie?
Oprócz tego polecam najnowszą Politykę z całkiem obszernym artykułem Rafała Wosia o związkach właśnie.
Ale tutaj chyba Ci aparat mowy/pisma trochę wypadł.bo dlaczego walkę o równość bytu mamy zaczynać, którzy są już teraz chronienie?
Obyś trollował. Luddyści niszcząc maszyny walczyli o postęp jak rozumiem?Z metodami nie zawsze się zgadzam, ale jeśli robotnicy/pracownicy byliby potulni i robili zawsze co nakazuje prawo(ustanowione przez silniejszego) to bylibyśmy na poziomie niewolnictwa. Rozwój i postęp nie zawsze jest prosty i łatwy do osiągnięcia. Czasem wymaga rewolucji, bo nie zawsze działa ewolucja.
Tutaj chyba trochę zer zabrakło(...)Chce odbierać najmniejszym, ale nikomu nie przeszkadza to, że facet zarabia z premiami około 100 złotych miesięcznie. Przez 8 lat!(...)
to wychodzi na to, że coś się nie zgadza. Wiek emerytalny w Niemczech to 65 lat i będzie nadal rosnąć. Docelowo w 2029 ma być 67 lat. Sorka, ale to od razu w moich oczach podważa wartość merytoryczną Twojego posta... Z ciekawości i bez ironii jednak spytam, czyje interesy realizuje wg Ciebie rząd?Chwilę po tym jak u nas przedłużono wiek emerytalny Niemcy obniżyli go chyba do 63 lat.
A czy luddyzm to ruch pracowniczy? Ruchy pracownicze zwykle sprzeciwiają się czynnikom które są niezbędne do tego, żeby się rozwijać: prawo własności, akumulacja kapitału, likwidacja(!) miejsc pracy to są terminy które raczej nie podobają się przeciętnemu związkowcowi.Ale kolega odróżnia rewolucję od kontrrewolucji, a tą ostatnią od reakcjonizmu?
Proste rozwiązania na godne życie dla Polaków, co lepsze prawica w tym roku w końcu dojdzie do władzy i choć trochę ten cały chaos ogarnie![]()
Prawica xdproste rozwiązania na godne życie dla polaków, co lepsze prawica w tym roku w końcu dojdzie do władzy i choć trochę ten cały chaos ogarnie :d
Proste rozwiązania na godne życie dla Polaków, co lepsze prawica w tym roku w końcu dojdzie do władzy i choć trochę ten cały chaos ogarnie![]()
Wydawało mi się to bardzo nieprawdopodobne i sprawdziłam.Bogdanka, w zamierzchłych czasach deficytowa, jest obecnie jednym z najlepszych pracodawców na wschodzie Polski. Nie mają związków zawodowych.
Wydawało mi się to bardzo nieprawdopodobne i sprawdziłam.
Związek Zawodowy Górników w Polsce Lubelski Węgiel "Bogdanka"S.A.
NSZZ Solidarność Lubelski Węgiel Bogdanka S.A.
Związek Zawodowy Pracowników Zakładów Przeróbki Mechanicznej Węgla w Polsce "Przeróbka" - to zakład należący do spółki zależnej od "Bogdanki"
Nad energią jądrową nie ma się nawet co zastanawiać, to ewidentnie najlepsza z form wielkoskalowych, przynajmniej do chwili gdy nie zbudujemy (jako ludzkość) reaktorów termojądrowych. Ofiar tej formy energetyki (jądrowej), o czym mało kto wie, było o wiele mniej niż ofiar energetyki wodnej. Jest jednak grupa ludzi, którzy na strachu przed "niewidzialnym mordercą" czyli promieniowaniem zbija kapitał polityczny i poniekąd ekonomiczny. Cóż - wystarczy wycieczka w okolice Temelina i porównanie tamtych okolic z "hałdamy" i "syfkiem" Górnego Śląska, by człowiekowi przeszło.
Nie jest najlepsza. Z prostych przyczyn o których ludzie nie wiedzą. Koszt zutylizowania takiej elektrowni obecnie jest około 3 razy większy niż zbudowanie. Jeżeli ktoś jest krótkowzroczny i chce mieć "teraz" czystą i tanią energię to ok. Tylko nasze dzieci i wnuki zapłacą za to tak po 50 latach. Ja się na to nie godzę ze względów właśnie ekonomicznych. Wystarczy spojrzeć na naszych zachodnich sąsiadów. Odchodzą od tego, mieli już teraz ale wydłużyli okres działania swoich elektrowni o kolejne kilka lat ze względu na kryzys. Brak funduszy, bo pieniądze potrzebne na to są ogromne. A elektrownie węglowe mają to do siebie, że eksploatacja jest droższa, ale są tanie.
Elektrownia termojądrowa to na razie marzenie.
Najwidoczniej nie jesteś świadom faktu, że w cenę pradu z takiej elektrowni (jądrowej) wliczone są już koszty jej utylizacji. Mimo to nadal jest to jedno z najtańszych źródeł energii.Koszt zutylizowania takiej elektrowni obecnie jest około 3 razy większy niż zbudowanie