Założyłem nowy temat, gdyż z tego co widzę, to nie ma jeszcze takiego na forum. Okazja chyba nienajgorsza, gdyż w tym roku seria Total War obchodzi swoje 25. urodziny. Podróż od stareńkiego Shogun: Total War (1) aż do Total War: Warhammer III z pewnością było przygodą sama w sobie. Najbardziej interesująca jest jednak przyszłość serii, którą (częściowo) ujawniono na dzisiejszym pokazie.
Ten dziwny trailer bez choćby krztyny gameplayu to w istocie zapowiedź, na którą wielu fanów czekało od lat. Ostatnia część Medievala miała bowiem premierę... 19 lat temu
. MTW3 znajduje się we wczesnej przedprodukcji, a zatem poczekamy sobie ho-ho i jeszcze trochę. Obstawiam minimum 3 lata. Jeżeli gra wyjdzie w 2028, to według mnie będzie dobrze. Natomiast parę istotnych informacji padło. Zacznijmy od tego, że ta gra, a także inne nowe TW, będą już oparte o nowy silnik. Czas najwyższy. Podczas prezentacji chwalili się nawet fizyką i zniszczeniami otoczenia. To elementy, które uważam za ekscytujące. Znacznie mniej ekscytuje mnie natomiast fakt, że CA chce wydawać gry oparte o nowy silnik również na konsolach
. Total War na konsoli brzmi jak kiepski pomysł i mam nadzieję, że nie będzie się to wiązało z wieloma kompromisami dla wersji na PC. Boję się jednak uproszczeń gameplayu i zmian w sterowaniu, które odbiją się czkawką.
Tak czy siak, sam fakt, że MTW3 powstaje, to dobra wiadomość, nawet jeśli będzie trzeba czekać kilka lat. To potencjalna okazja, by CA odzyskało tych fanów, których zdążyło utracić, no i zyskało nowych. Nowy silnik. Świeży start. Okres historyczny, który dobrze się sprzedaje. Szanse są.
Kolejna zapowiedź to nowe DLC do Total War: Warhammer III. Trailer to w zasadzie 1:1 kopia tego, co było w The End TImes, łącznie z tym, co się dzieje z Settrą
. ET to zdecydowanie niesławna seria, natomiast miał też dobre elementy, a przynajmniej takie, które pasują do Total War. Warhammer baaaaardzo potrzebuje ciekawszego end-game'u, a Nagash doskonale się nadaje na villaina, w tym także dla sił Chaosu. No i oczywiście będzie można również grać samym Nagashem, a wtedy to my niesiemy światu apokalipsę. Tak pewnie też uczynię w pierwszej kolejności... such is the power of Nagash
.
Dzisiaj miał zostać zapowiedziany jeszcze jeden tytuł z serii TW, natomiast okazało się, że zapowiedź... nastąpi na TGA, w następnym tygodniu. CA ewidentnie zatem chce dotrzeć do możliwie największego grona odbiorców. Technicznie rzecz biorąc, nie ma żadnego potwierdzenia, co to będzie za gra. Natomiast idę o zakład, że chodzi o Total War: Warhammer 40k. CA i tak współpracuje z GW, a Warhammer 40k może posłużyć jako maszynka do robienia pieniędzy. Community WH40k jest znacznie większe niż WHF. Co prawda mam swoje obawy w związku z tłumem WH40k bros, którzy dołączą do community Total War, ale nie ma co ukrywać, że potencjał w związku z tym tytułem będzie ogromny. Ciekawe czasy nadchodzą.
Poniżej link do pokazu w pełnej wersji, gdyby ktoś był zainteresowany:
Ten dziwny trailer bez choćby krztyny gameplayu to w istocie zapowiedź, na którą wielu fanów czekało od lat. Ostatnia część Medievala miała bowiem premierę... 19 lat temu
Tak czy siak, sam fakt, że MTW3 powstaje, to dobra wiadomość, nawet jeśli będzie trzeba czekać kilka lat. To potencjalna okazja, by CA odzyskało tych fanów, których zdążyło utracić, no i zyskało nowych. Nowy silnik. Świeży start. Okres historyczny, który dobrze się sprzedaje. Szanse są.
Kolejna zapowiedź to nowe DLC do Total War: Warhammer III. Trailer to w zasadzie 1:1 kopia tego, co było w The End TImes, łącznie z tym, co się dzieje z Settrą
Dzisiaj miał zostać zapowiedziany jeszcze jeden tytuł z serii TW, natomiast okazało się, że zapowiedź... nastąpi na TGA, w następnym tygodniu. CA ewidentnie zatem chce dotrzeć do możliwie największego grona odbiorców. Technicznie rzecz biorąc, nie ma żadnego potwierdzenia, co to będzie za gra. Natomiast idę o zakład, że chodzi o Total War: Warhammer 40k. CA i tak współpracuje z GW, a Warhammer 40k może posłużyć jako maszynka do robienia pieniędzy. Community WH40k jest znacznie większe niż WHF. Co prawda mam swoje obawy w związku z tłumem WH40k bros, którzy dołączą do community Total War, ale nie ma co ukrywać, że potencjał w związku z tym tytułem będzie ogromny. Ciekawe czasy nadchodzą.
Poniżej link do pokazu w pełnej wersji, gdyby ktoś był zainteresowany: