Forums
Games
Cyberpunk 2077 Thronebreaker: The Witcher Tales GWENT®: The Witcher Card Game The Witcher 3: Wild Hunt The Witcher 2: Assassins of Kings The Witcher The Witcher Adventure Game
Jobs Store Support Log in Register
Forums - CD PROJEKT RED
Menu
Forums - CD PROJEKT RED
  • Najnowsze
  • AKTUALNOŚCI
  • DZIAŁ OGÓLNY
    WIEDŹMIN GRA PRZYGODOWA
  • FABUŁA
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 WIEDŹMIN 3 WIEDŹMIŃSKIE OPOWIEŚCI
  • ROZGRYWKA
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 WIEDŹMIN 3 MODY (WIEDŹMIN) MODY (WIEDŹMIN 2) MODY (WIEDŹMIN 3)
  • DZIAŁ TECHNICZNY
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 (PC) WIEDŹMIN 2 (XBOX) WIEDŹMIN 3 (PC) WIEDŹMIN 3 (PLAYSTATION) WIEDŹMIN 3 (XBOX) WIEDŹMIN 3 (SWITCH)
  • SPOŁECZNOŚĆ
    TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA) TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA) INNE GRY
  • RED Tracker
    Cyberpunk Seria gier Wiedźmin GWINT
WIEDŹMIN GRA PRZYGODOWA
Menu

Register

[UWAGA! - SPOILERY] Serial Wiedźmin (Netflix) - wrażenia spoilerowe

+
Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • …

Go to page

• 122
Next
First Prev 110 of 122

Go to page

Next Last
AndrewXRW

AndrewXRW

Forum veteran
#2,181
Sep 28, 2020
PATROL said:
Dokładnie, nie chodzi o sam fakt istnienia, tylko jak głupio i śmiesznie to wyglądało, oraz jak bezsensowna cała magia Nilfgaardu jest. Jak tam awansować na pełnoprawnego maga, trzeba mieć szczęście i nie zostać fireballem? Chyba, że zrobią fikołek i Ci magowie wcale nie umierali, tylko się przenosili gdzieś czy coś...

Straszne rzeczy z ciałem Calanthe bardziej kojarzyły mi się z beszczeszczeniem zwłok przez dziki tłum zwycięzców, niż z nektomantycznymi rytuałami, ale to już kwestia interpretacji.

Nowy aktor grający Eskela wygląda jakieś 10 lat młodziej niż poprzedni i 15 lat młodziej niż Cavill. Szkoda, Thue mi się podobał.
Click to expand...
Ma to jakiekolwiek znaczenie kto zagra Eskela? Dla mnie bardziej się liczy jak zagra i jakiego Eskela mu przyjdzie zagrać...
Jak do tej pory wszelkie męskie postacie (prócz może Geralta) są kiepsko napisane. Albo fajtłapy, albo obleśne obżartuchy. Ostatecznie każe im się nosić głupią zbroję...
Szkoda...

PATROL

PATROL

Moderator
#2,182
Sep 28, 2020
AndrewXRW said:
Ma to jakiekolwiek znaczenie kto zagra Eskela? Dla mnie bardziej się liczy jak zagra i jakiego Eskela mu przyjdzie zagrać...
Click to expand...
Oczywiście, że nie, patrz Istredd, który nie przypomina siebie z książek, a do roli pasował.
Niemniej jednak, mając w książce dwóch doświadczonych wiedźminów i dwóch młodych, zamiana wieku wydaje mi się sztuką dla sztuki. Obecnie Lambert wydaje się być tym najbardziej doświadczonym zaraz po Vesemirze, a Eskel wygląda najmłodziej. Nie mam pretensji do zmiany, bo była w pewnym sensie awaryjna, po prostu mi szkoda, bo Theu bardzo pasował do mojej wizualizacji Eskela.

• RED Point
Reactions: SMiki55, milleniumhand1 and AndrewXRW
daria.aradora

daria.aradora

Forum regular
#2,183
Sep 29, 2020
Obsadzili Falkę, to ta aktorka, nad którą się kiedyś zastanawialiśmy, czy nie jest czasem Shani ;)

witcherwhiteflame.wordpress.com

Falka cast in the second season of The Witcher

We can confirm that in the second season of The Wicher actress Scarlett Maltman will play Falka, a character who lived many years before the events presented in the series. Falka was a very importa…
witcherwhiteflame.wordpress.com witcherwhiteflame.wordpress.com
Post automatically merged: Sep 29, 2020

PATROL said:
Dokładnie, nie chodzi o sam fakt istnienia, tylko jak głupio i śmiesznie to wyglądało, oraz jak bezsensowna cała magia Nilfgaardu jest. Jak tam awansować na pełnoprawnego maga, trzeba mieć szczęście i nie zostać fireballem? Chyba, że zrobią fikołek i Ci magowie wcale nie umierali, tylko się przenosili gdzieś czy coś...
Click to expand...
Sądze, że magia Nilfgaardu niczym nie różni się od tej królestw północy. W sumie Fringilla też w serialu jest z Aretuzy. A ci inni magowie skąd są? Właściwie nie wiadomo bo nie ma mowy o żadnej szkole w Nilfgaardzie. A ponieważ Nilfgaard uważa, zdaje się, że zbawia świat, to ucieka się do metod, do których powiedzmy nie posunąłby się żaden mag z Północy. Idą po trupach do celu bo ślepo wierzą w przepowiednie Ithlinny. Cel uświęca środki. Ja nie twierdzę, że ich metody są racjonalne. W sumie wcale nie muszą być.

Poza tym ja zawsze miałam wrażenie, że nieliczne jednostki zostają pełnoprawnym magami, większość zostaje odrzutami czy jak w serialu węgorzami ;)

Last edited: Sep 29, 2020
  • RED Point
Reactions: milleniumhand1, Nars, michalek12345 and 2 others
raison d'etre

raison d'etre

Forum veteran
#2,184
Oct 1, 2020
Podobno jednak dalej chcą męczyć kotka. Trzeci sezon prawie potwierdzony.

M

milleniumhand1

Senior user
#2,185
Oct 1, 2020
Dziwne by raczej było jakby nie ciągnęli tego dalej biorąc pod uwagę ile jeszcze spin-offów zapowiedzieli

CesarzTemeri

CesarzTemeri

Forum veteran
#2,186
Oct 1, 2020
daria.aradora said:
Sądze, że magia Nilfgaardu niczym nie różni się od tej królestw północy.
Click to expand...
Poza tym, że muszą zabijać ludzi za każdym razem by rzucić po jednym zaklęciu bez względu na jego efekt? W ogóle tym scenarzystom co się chyba mocno poprzestawiało w głowach, skoro zignorowali fragment o czerpaniu mocy z wody, ognia, ziemi czy powietrza, a wymyślili branie mocy z istot żywych. Już pomijam fakt, że Yennefer zdaje się czerpać moce z niczego.
daria.aradora said:
Ja nie twierdzę, że ich metody są racjonalne.
Click to expand...
Nie są nieracjonalne. Są debilne.
raison d'etre said:
Click to expand...
:cry:
daria.aradora said:
Poza tym ja zawsze miałam wrażenie, że nieliczne jednostki zostają pełnoprawnym magami, większość zostaje odrzutami czy jak w serialu węgorzami
Click to expand...
Już tu było mówione, że takie odrzutki trafiały do pracy w administracji czy sądownictwie. Węgorze to po prostu kolejny efekt radosnej twórczości scenarzystów.

• RED Point
Reactions: SMiki55, depeszZ and Chodak
kuba_21

kuba_21

Forum veteran
#2,187
Oct 1, 2020
My się śmiejemy z tych węgorzy, a może one mają posłużyć do przyszłej elektryfikacji Aretuzy i Gors Velen (to znaczy - gdyby takie miasto w serialu istniało).

Margoletta

Margoletta

Forum regular
#2,188
Oct 1, 2020
raison d'etre said:
Click to expand...
Jest to coś, czego można było się spodziewać. Netflix ma generalnie zasadę produkowania 3 serii (chyba, że serial radzi sobie wyjątkowo słabo), bo ze statystycznego punktu widzenia, do tego momentu mogą liczyć na znaczący przyrost liczby subskrybentów. Większość seriali ma problem, by przekroczyć tę magiczną granicę 3 sezonu. Trzeba pamiętać, że dla Netflixa, poza możliwością pochwalenia się wynikami, oglądalność poszczególnych programów nie ma tak na prawdę większego znaczenia, co wynika z faktu, że nie sprzedają oni reklam. Ważny jest widz, który wykupi abonament, a później pozostanie klientem przez następne lata. Dlatego też nawet seriale, które cieszą się wysokim i stałym poziomem oglądalnością, nie są bezpieczne, bo takie wyniki są generowane mniej więcej przez te same grono widzów. To powoduje, że takie produkcje przestają być ekonomicznie opłacalne, bo koszty najczęściej rosną, a zysk w postaci nowych subskrybentów jest niewielki. Oczywiście w nielicznych przypadkach seriale Netflixa są przedłużane na więcej niż 3 sezony, ale z reguły łączy je fakt, że są to seriale, które mają szansę na zdobywanie nagród Emmy, Złotych Globów lub innych popularnych nagród, co daje Netflixowi dodatkową promocję, jako platformy, która tak jak HBO może tworzyć wartościowe treści. Dlatego też wydaje mi się, że Wiesiek (który jest dość kosztowny) ma szansę na przedłużenie na więcej niż 3 sezony, ale musi spełnić jeden z dwóch warunków: a) cieszyć się rosnącą popularnością lub b) regularnie zdobywać nagrody i uznanie krytyków.

• RED Point
Reactions: SMiki55
KeeRay65

KeeRay65

Senior user
#2,189
Oct 1, 2020
Margoletta said:
Dlatego też wydaje mi się, że Wiesiek (który jest dość kosztowny) ma szansę na przedłużenie na więcej niż 3 sezony, ale musi spełnić jeden z dwóch warunków: a) cieszyć się rosnącą popularnością lub b) regularnie zdobywać nagrody i uznanie krytyków.
Click to expand...
a) jest to możliwe do spełnienia, bo już 1 sezon był bardzo popularny(ale raczej tylko wtedy, jeżeli następne sezony będą lepsze i ciekawsze)
b) w tym momencie szanse na to są nikłe, bo już pierwszy sezon praktycznie nic nie zdobył(musiałby nastąpić cud w postaci nagłego wzrostu poziomu kolejnych serii, na co się niestety nie zanosi)
c) Netflix od początku traktował Wiedźmina inaczej od innych seriali(bardziej priorytetowo, ale szkoda, że nie przełożyło się to na jakość serialu), więc myślę, że jeżeli nie wydarzy się jakaś katastrofa związana z dużym spadkiem widzów to jest szansa na więcej niż 3 sezony.

• RED Point
Margoletta

Margoletta

Forum regular
#2,190
Oct 1, 2020
KeeRay65 said:
c) Netflix od początku traktował Wiedźmina inaczej od innych seriali(bardziej priorytetowo, ale szkoda, że nie przełożyło się to na jakość serialu), więc myślę, że jeżeli nie wydarzy się jakaś katastrofa związana z dużym spadkiem widzów to jest szansa na więcej niż 3 sezony.
Click to expand...
Pytanie tylko, czy fakt, że Wiedźmin był traktowany priorytetowo, nie powoduje właśnie, że wymagania w stosunku do serialu są dużo większe niż do innych produkcji. Jeśli Netflix wydał więcej pieniędzy na tę produkcję, to i musi ona też więcej zarobić.

Poza zaczęłam się ostatnio zastanawiać czy faktycznie mieliśmy do czynienia z priorytetowym traktowaniem Wieśka, czy po prostu Netflix zmienił strategię marketingową dla swoich największych produkcji. Np. Resident Evil na starcie dostało i serial i serial animowany, a teaser tego drugiego już jest dostępny w sieci, choć premierę ma mieć dopiero w 2021 r.

• RED Point
KeeRay65

KeeRay65

Senior user
#2,191
Oct 1, 2020
Margoletta said:
Pytanie tylko, czy fakt, że Wiedźmin był traktowany priorytetowo, nie powoduje właśnie, że wymagania w stosunku do serialu są dużo większe niż do innych produkcji. Jeśli Netflix wydał więcej pieniędzy na tę produkcję, to i musi ona też więcej zarobić.
Click to expand...
Jeżeli faktycznie ma tak być no to jak na razie Wiedźmin raczej spełnia ten warunek. Pytanie tylko jak będzie w następnych sezonach...
Margoletta said:
Poza zaczęłam się ostatnio zastanawiać czy faktycznie mieliśmy do czynienia z priorytetowym traktowaniem Wieśka, czy po prostu Netflix zmienił strategię marketingową dla swoich największych produkcji. Np. Resident Evil na starcie dostało i serial i serial animowany, a teaser tego drugiego już jest dostępny w sieci, choć premierę ma mieć dopiero w 2021 r.
Click to expand...
Też racja, może faktycznie Netflix zaczął mocniej promować swoje największe produkcje, a Wiedźmin był po prostu pierwszą ich produkcją, która skorzystała na tym marketingu.

• RED Point
adventus.991

adventus.991

Mentor
#2,192
Oct 1, 2020
Dawno nie było zdjęć z planu, to RI dostarcza. Widać niewiele, ale wiadomo już jaki mniej więcej kostium będzie miała Ciri na początku 2 sezonu. Na większości fotek jest chyba dublerka Frei

redanianintelligence.com

EXCLUSIVE: First look at Ciri's new costume in The Witcher Season 2 - Redanian Intelligence

Netflix’s The Witcher has been filming for over a month now and so far we didn’t get the chance to have a good look at the scenes being filmed. That changes today, as we have something very interesting to show you that involves none other than Ciri. Redanian Intelligence has exclusively obtained...
redanianintelligence.com redanianintelligence.com

• RED Point
Reactions: Margoletta, Nars, michalek12345 and 1 other person
hismastersvoice

hismastersvoice

Forum veteran
#2,193
Oct 2, 2020
raison d'etre said:
Click to expand...
Chwyt głównie marketingowy, jak przypuszczam. Netflix otoczony jest złą sławą nagłych kasacji treści programowej, więc teraz wszyscy kolektywnie możemy spokojnie oglądać sezon drugi, bo wiemy, że nie zostaniemy z narracyjnymi gaciami w kolanach.

Metaforycznie rzecz ujmując.

CesarzTemeri

CesarzTemeri

Forum veteran
#2,194
Oct 2, 2020
adventus.991 said:
Dawno nie było zdjęć z planu, to RI dostarcza.
Click to expand...
Mogliby zrobić zdjęcia tych nowych Nilfgaardzkich zbroi, w sumie teraz tylko to mnie interesuje. Co do tych nowych: Nic specjalnego z kostiumami, ta sama bieda co zwykle, Redańscy sugerują, że postacie wokół Ciri to mogą być Lara Dorren i Cerro, więc kolejne wizje. Tak więc moce Ciri znowu będą się objawiały, w nie takiej formie jak powinny.

Margoletta

Margoletta

Forum regular
#2,195
Oct 2, 2020
Podobno Netflix rozważa również możliwość zrobienia spinoffu z czarodziejkami. Ciekawa jestem ile z tych pomysłów faktycznie przetrwa próbę czasu.
redanianintelligence.com

Netflix is reportedly considering a Witcher spinoff focusing on mages - Redanian Intelligence

Henry Cavill’s the Witcher on Netflix just had its first season but all signs point towards an expansion of the franchise in the not so distant future. After a production break due to the Covid-19 pandemic, the second season is currently being filmed in the UK, and a third season may already be...
redanianintelligence.com redanianintelligence.com

CesarzTemeri

CesarzTemeri

Forum veteran
#2,196
Oct 2, 2020
Margoletta said:
Podobno Netflix rozważa również możliwość zrobienia spinoffu z czarodziejkami. Ciekawa jestem ile z tych pomysłów faktycznie przetrwa próbę czasu.
Click to expand...
Zaczynam się zastanawiać, czy kierownictwa Netflixa zdrowo nie pogrzało. Mało który serial nawet po bardzo dobrym debiucie może liczyć na drugi i trzeci sezon, a tu się robi film anime, prequel, i jescze jeden spin off?! Co jeszcze, może komiksy, książki i gry?

• RED Point
Reactions: depeszZ
KeeRay65

KeeRay65

Senior user
#2,197
Oct 2, 2020
Margoletta said:
Click to expand...
Ci z HBO też na początku mieli plany na różne spin-offy, ostatecznie przetrwał jeden.
geralt.z.rivi.20 said:
Co jeszcze, może komiksy, książki i gry?
Click to expand...
Hehe, gdyby nie to, że już istnieją komiksy czy książki to pewnie by powstały, a może nawet i gry jak przy Stranger Things.

Margoletta

Margoletta

Forum regular
#2,198
Oct 2, 2020
Alik Sakharov o Wiedźminie i o tym dlaczego zakończył swoją pracę na planie:

Forbes: “I’ll be honest, I was blown away by your work in The Witcher.”
Alik Sakharov: “Really? It’s the opposite for me. I judge my work quite critically there.”
Forbes: “Why?”
AS: “You see, in my perception, Eastern-European literature has a completely different pace. It is no coincidence that Andrzej Sapkowski has so many storylines and characters. The producers set the task of setting the adaptation at an action pace and filling it with colorful special effects. That was their vision. My vision was very different and I tried to convey it to them, giving my arguments. Unfortunately, I was not considered convincing enough, so I decided to leave the project.”
Forbes: “Sorry to hear that. During my interview with Henry Cavill, he said you were one of the few directors who has the right approach to actors. You explain things softly, but very clearly.”
AS: “Glad to hear it. By the way, Henry Cavill is the best thing in The Witcher, in my opinion. He absolutely nailed the role. Moreover, he is a very flexible actor who is able to listen and learn. I sincerely hope that he has many interesting and good projects ahead.”
Click to expand...
Pisałam niedawno, że niestety twórcy serialu podczas pisania scenariusza nie uwzględnili opinii osób z innych kręgów kulturowych. Jak widać dotyczyło to również innych aspektów produkcji.

• RED Point
Reactions: SMiki55, Deymos666, kuba_21 and 2 others
KeeRay65

KeeRay65

Senior user
#2,199
Oct 2, 2020
Margoletta said:
Pisałam niedawno, że niestety twórcy serialu podczas pisania scenariusza nie uwzględnili opinii osób z innych kręgów kulturowych. Jak widać dotyczyło to również innych aspektów produkcji.
Click to expand...
Po prostu Lauren robi swoją wersję Wiedźmina i chyba nic/nikt nie przekona jej do zrobienia czegokolwiek inaczej niż to sobie zaplanowała. Szkoda, bo Sakharov już w GoT zrobił dobrą robotę, a z tego wywiadu wynika, że i w Wiedźminie mogło wyjść coś lepszego, gdyby dano mu pracować tak jak chciał.

CesarzTemeri

CesarzTemeri

Forum veteran
#2,200
Oct 2, 2020
Margoletta said:
“You see, in my perception, Eastern-European literature has a completely different pace. It is no coincidence that Andrzej Sapkowski has so many storylines and characters. The producers set the task of setting the adaptation at an action pace and filling it with colorful special effects. That was their vision. My vision was very different and I tried to convey it to them, giving my arguments. Unfortunately, I was not considered convincing enough, so I decided to leave the project.”
Click to expand...
Aż się przykro czyta takie rzeczy.

• RED Point
Reactions: kuba_21, PATROL, depeszZ and 1 other person
Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • …

Go to page

• 122
Next
First Prev 110 of 122

Go to page

Next Last
Share:
Facebook Twitter Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Link
  • English
    English Polski (Polish) Deutsch (German) Русский (Russian) Français (French) Português brasileiro (Brazilian Portuguese) Italiano (Italian) 日本語 (Japanese) Español (Spanish)

STAY CONNECTED

Facebook Twitter YouTube
CDProjekt RED Mature 17+
  • Contact administration
  • User agreement
  • Privacy policy
  • Cookie policy
  • Press Center
© 2018 CD PROJEKT S.A. ALL RIGHTS RESERVED

The Witcher® is a trademark of CD PROJEKT S. A. The Witcher game © CD PROJEKT S. A. All rights reserved. The Witcher game is based on the prose of Andrzej Sapkowski. All other copyrights and trademarks are the property of their respective owners.

Forum software by XenForo® © 2010-2020 XenForo Ltd.