Tu myślę pomogą mocno remake W1 i przede wszystkim W4. Zrobi się hajp, Redzi dowiozą bez wątpienia i producenci mogą przychylnym okiem spojrzeć na ekranizację, tym razem miejmy nadzieję porządną.
Oj zdecydowanie, Cyberpunk Edgerunners czy Fallout S1 pokazały, że dobre adaptacje w różnych mediach się wzajemnie napędzają.
Co nie zmienia faktu, że podobnie jak Yngh, jestem sceptykiem. Po pierwsze jest kwestia praw, nie wiem kto jest ich aktualnym posiadaczem, ale zgaduje ze pewnie dalej Bagiński i spółka, a pokazał on wymiernie (serialem Netflixa), że jest złą osobą, na złym miejscu. Więc generalnie poza jakimś hipotetycznym HBO chcącym kupić prawa do ekranizacji, musi byc jeszcze druga strona chcąca te prawa sprzedać.
No i nie zapominajmy, że materiał źródłowy został już dwukrotnie adaptowany i dwukrotnie efekt był bardzo negatywnie odebrany przez fanów i krytyków, oraz nie zawojował rynku (delikatnie mówiąc), co może być ciężką rzeczą do przeskoczenia w ewentualnych negocjacjach.
Wymarzony scenariusz, to oczywiście Bagiński i spółka chcący sprzedać prawa i taki CDPR, który te prawa kupuje i wykorzystuje swoją pozycję i kontakty (zdobyte dzięki Edgerunners), oraz doświadczenie z IP (i jego sukces w grach), by stworzyć nową, lepszą, spójniejszą adaptację, za te 5-10 lat od momentu zakupu. Co oczywiście, się nie wydarzy.