Wersja Ultimate CB2077 w bibliotece GOG jesli kupiłeś wcześniej podstawkę i rozszerzenie

+
Wersja Ultimate w bibliotece GOG jesli kupiłeś wcześniej podstawkę i rozszerzenie czyli.... dlaczego mając wcześniej zakupione składniki wersji Ultimate - nie posiada znacznika "w bibliotece".
Produkt C składa się z produktu A i B.
Wszystkie produkty są unikatowe. Skoro masz A i B to masz też C Skoro masz C to masz A i B
Jeśli kupisz najpierw A i B to C zmienia również swój status.
Jeśli kupisz od razu C to A i B również zmieniają swój status.

Patrząc na bibliotekę wiesz że masz wszystko. A jak jest w GOG? Ano tak:
Masz A i B to nie znaczy że masz C. Sklep informuje Cię że nie dostaniesz drugi raz A i B ale jak chcesz to wydaj pieniądze. Wtedy będziesz miał też C.
A jak kupisz C to nie masz A i B. Możesz je kupić raz jeszcze -choć je masz (ale jako składniki C). Pytanie dlaczego jednak GOG pozwala zakupić raz jeszcze to somo, skoro sam Cię informuje że to jednak już masz i nie dostaniesz nic więcej....??

I dochodzimy do sedna sprawy. Musisz wiedzieć i pamiętać że jeśli czegoś nie masz w bibliotece, to tak naprawdę możesz mieć. Nie rozumiem dlaczego GOG utrudnia życie swoim użytkownikom.

Kupiłem osobno podstawową grę i rozszerzenie i dlatego do końca życia będzie mnie wkurzał brak znacznika "w bibliotece" przy wersji Ultimate. Tak, wiem że mam składowe elementy ale.... moja natura zbieracza serii powoduje dyskomfort i lekkie rozdrażnienie. Czy to jakiś problem techniczny? Jakie są argumenty że znaczniki nie zmieniają się wg. powyższej rozpiski?

Attachments

• Zrzut ekranu 2024-12-28 224418.png
    Zrzut ekranu 2024-12-28 224418.png
    392.8 KB · Views: 55
  • Zrzut ekranu 2024-12-28 224632.png
    Zrzut ekranu 2024-12-28 224632.png
    361.7 KB · Views: 62
  • Zrzut ekranu 2024-12-28 224725.png
    Zrzut ekranu 2024-12-28 224725.png
    232.1 KB · Views: 64
Hum... I'm not sure I understood, so sorry if I'm misundertood :)

But is not the same with The Witcher 3?
I bought the base game and both expansions, but I still can buy the GOTY Edition (or Complete Edition) while both "package" have the exact same content. It's because I didn't buy the GOTY/Complete edition...
The same for Cyberpunk (I have the base game + Phantom Liberty, but I don't have the Ultimate Edition) and most of games on my library which are sold with different "packages".

Tak, dokładnie o to chodzi.

I nie rozumiem dlaczego zakup w pakietach nie zmienia znaczników elementów składowych i w drugą stronę: zakup elementów składowych jeśli w 100% pokryje pakiet - również nie zmienia jego statusu w bibliotece na posiadany. GOG ma to źle zorganizowane, zmusza użytkowników GOG'a do dodatkowej analizy co tak naprawdę ma z tego co na liście jest niby do kupienia dla danej serii.

C=A+B (C=pakiet Ultimate, A - podstawowa gra, B - DLC)
1. Masz C to automatycznie składniki A i B mają zmieniony status na "w Bibliotece"
2. Masz A i B to automatycznie C ma zmieniony status na "w Bibliotece"

Jeśli A, B i C mają unikatowe indeksu - to ja naprawdę (mając trochę do czynienia z bazami danych) nie rozumiem tak źle zorganizowanej bazy w bibliotece. Przecież można od kuchni oprogramować bazę wg. algorytmu z punktów 1 i 2. Może mają złą logicznie kompletację produktów? Często od kuchni są ograniczenia ERP, ale idzie je zmienić. Tylko trzeba chcieć to zmienić. Ile razy już słyszałem w firmach obronę jakieś głupoty i nielogiczności tym, że w programie się nie da, no bo tak to działa w naszym ERP itp. itd. Chaos kontrolowany.

Last edited:
Tak, dokładnie o to chodzi.

I nie rozumiem dlaczego zakup w pakietach nie zmienia znaczników elementów składowych i w drugą stronę: zakup elementów składowych jeśli w 100% pokryje pakiet - również nie zmienia jego statusu w bibliotece na posiadany. GOG ma to źle zorganizowane, zmusza użytkowników GOG'a do dodatkowej analizy co tak naprawdę ma z tego co na liście jest niby do kupienia dla danej serii.

C=A+B (C=pakiet Ultimate, A - podstawowa gra, B - DLC)
1. Masz C to automatycznie składniki A i B mają zmieniony status na "w Bibliotece"
2. Masz A i B to automatycznie C ma zmieniony status na "w Bibliotece"

Jeśli A, B i C mają unikatowe indeksu - to ja naprawdę (mając trochę do czynienia z bazami danych) nie rozumiem tak źle zorganizowanej bazy w bibliotece. Przecież można od kuchni oprogramować bazę wg. algorytmu z punktów 1 i 2. Może mają złą logicznie kompletację produktów? Często od kuchni są ograniczenia ERP, ale idzie je zmienić. Tylko trzeba chcieć to zmienić. Ile razy już słyszałem w firmach obronę jakieś głupoty i nielogiczności tym, że w programie się nie da, no bo tak to działa w naszym ERP itp. itd. Chaos kontrolowany.
Nie potrafię powiedzieć dlaczego :(
Ale nie jest to specyficzne dla GOG czy CDPR. Dzieje się tak również na Xbox, Playstation i, jak sądzę, na Steamie i Epic. Gdybym miał zgadywać, powiedziałbym, że zależy to od formatu produktów.
Najczęściej masz np. 3 osobne produkty:
A - gra podstawowa
B - dodatek/DLC
C - gra GOTY/ostateczna/kompletna, która zawiera A i B
Cóż, jeśli kupisz C, sklep nie uzna, że kupiłeś A i B i zawsze zaoferuje Ci opcję zakupu dla nich. W ten sam sposób, jeśli kupisz A i B, sklep nie uzna, że jesteś właścicielem C i dlatego zawsze będzie go wystawiał na sprzedaż.
Na konsoli jest to jeszcze bardziej widoczne, bo sam system nie traktuje ich jako tych samych gier. Niemożliwe jest więc przenoszenie statystyk, osiągnięć, a nawet zapisów pomiędzy A+B i C i odwrotnie.

Z góry przepraszam, mam nadzieję, że jest to mniej więcej zrozumiałe, do przetłumaczenia mojego postu użyłem Google :)

Tak, wszystko jest zrozumiałe.

1. Zła organizacja i zarządzanie indeksami w bazie produktów. Na poziomie ewidencji każdy indeks jest traktowany jako osobny produkt ale nie ma oskryptowania bazy aby mogły zachodzić głębsze relacje między indeksami typu kompletacja. Na prymitywne zarządzanie bazą nałożył się e-commercowy złożony system sprzedaży wariantowej pakietów i poszczególnych składników. W ogóle nie jest uwzględnione tzw. zarządzanie swoją zawartością w bibliotece. System sprzedaży w sklepie GOG nie daje jasnego odzwierciedlenia w bibliotece GOG, tylko zaciemnia stan rzeczy. Tak jakby osoby odpowiedzialne za sam sklep nie interesowały się i nie rozmawiały z osobami odpowiedzialnymi za zarządzanie przez uzytkowników zawartością w bibliotece. Każdy sobie rzepkę skrobie.

2. Można nic z tym nie robić albo zmienić nakładem pewnych kosztów, organizacji i woli do działania

Podsumujmy. Efekt w bibliotece aktualnego stanu rzeczy dla użytkownika GOG:

Seria gry X - w sklepie 6 pozycji, w bibliotece 3 oznaczone "w bibliotece" - reszta do kupienia. Zatem te 3 można sobie dokupić? A nie, nie... masz wszystko - nic nie musisz kupować. Albo to wiesz... albo stracisz trochę czasu na rozpoznaniu czy faktycznie tego nie masz. Albo nie masz czasu i w pospiechu dublujesz zakup i CDPR się cieszy :) Męcz się użytkowniku biblioteki GOG, najwyżej rób sobie na boku notatki. Za pół roku na wyprzedaży zajrzysz pod pozycję gry X i już będziez wiedział że dla gry X omijasz rzekome braki i nie musisz ich uzupełniać bo.... je masz (no bo albo masz gdzieś ściagawkę, albo jakiś arkusik Excel, albo zmarnujesz znowu 30 min na "rozkminanie" i doczytywanie co i jak z zawartością)

Fascynujące jest ile głupotek i nieważnych rzeczy które zjadają mnóstwo kasy robi GOG a nie zajmuje się ważnymi rzeczami dla graczy, które dla GOG są .... kłopotliwe?, nieistotne? nieważne? dziwne?

"Nie potrafię powiedzieć dlaczego" - ja też nie :)

A tak w ogole to dziwi mnie dlaczego CDPR nie rozdaje wersji Ultimate dla posiadaczy gry i podstawki. Zrobili tak z Wiedźminem 3, a tu juz nie.
Nawet jak odpalam gre, to w Red Launcherze pokazuje ze mam wersje Ultimate.

Last edited:
Tak, wszystko jest zrozumiałe.

1. Zła organizacja i zarządzanie indeksami w bazie produktów. Na poziomie ewidencji każdy indeks jest traktowany jako osobny produkt ale nie ma oskryptowania bazy aby mogły zachodzić głębsze relacje między indeksami typu kompletacja. Na prymitywne zarządzanie bazą nałożył się e-commercowy złożony system sprzedaży wariantowej pakietów i poszczególnych składników. W ogóle nie jest uwzględnione tzw. zarządzanie swoją zawartością w bibliotece. System sprzedaży w sklepie GOG nie daje jasnego odzwierciedlenia w bibliotece GOG, tylko zaciemnia stan rzeczy. Tak jakby osoby odpowiedzialne za sam sklep nie interesowały się i nie rozmawiały z osobami odpowiedzialnymi za zarządzanie przez uzytkowników zawartością w bibliotece. Każdy sobie rzepkę skrobie.

2. Można nic z tym nie robić albo zmienić nakładem pewnych kosztów, organizacji i woli do działania

Podsumujmy. Efekt w bibliotece aktualnego stanu rzeczy dla użytkownika GOG:

Seria gry X - w sklepie 6 pozycji, w bibliotece 3 oznaczone "w bibliotece" - reszta do kupienia. Zatem te 3 można sobie dokupić? A nie, nie... masz wszystko - nic nie musisz kupować. Albo to wiesz... albo stracisz trochę czasu na rozpoznaniu czy faktycznie tego nie masz. Albo nie masz czasu i w pospiechu dublujesz zakup i CDPR się cieszy :) Męcz się użytkowniku biblioteki GOG, najwyżej rób sobie na boku notatki. Za pół roku na wyprzedaży zajrzysz pod pozycję gry X i już będziez wiedział że dla gry X omijasz rzekome braki i nie musisz ich uzupełniać bo.... je masz (no bo albo masz gdzieś ściagawkę, albo jakiś arkusik Excel, albo zmarnujesz znowu 30 min na "rozkminanie" i doczytywanie co i jak z zawartością)

Fascynujące jest ile głupotek i nieważnych rzeczy które zjadają mnóstwo kasy robi GOG a nie zajmuje się ważnymi rzeczami dla graczy, które dla GOG są .... kłopotliwe?, nieistotne? nieważne? dziwne?

"Nie potrafię powiedzieć dlaczego" - ja też nie :)
żeby być uczciwym, GOG jest jednym z najlepszych sklepów... Bez DRM, instalatory offline, pozwalają na przywrócenie poprzednich wersji gier itd..
A tak w ogole to dziwi mnie dlaczego CDPR nie rozdaje wersji Ultimate dla posiadaczy gry i podstawki. Zrobili tak z Wiedźninem 3, a tu juz nie.
Nawet jak odpalam gre, to w Red Launcherze pokazuje ze mam wersje Ultimate.
Nie mogą, ostateczna wersja obejmuje rozszerzenie Phantom Liberty, podczas gdy podstawowa gra oczywiście nie ;)
I co masz na myśli?
Mogę się mylić, ale tylko edycja GOTY zmieniła się w edycję „Complete”. Gry podstawowe + oba rozszerzenia nie. Edycja GOTY = Edycja Kompletna, po prostu zmienili nazwę na potrzeby aktualizacji nowej generacji.

Nie mogą, ostateczna wersja obejmuje rozszerzenie Phantom Liberty, podczas gdy podstawowa gra oczywiście nie ;)
I co masz na myśli?
No, ale ja mam i podstawkę i dodatek. Przy W3 im to nie robiło różnicy, bo dali i tak Edycję Kompletną za free.

No, ale ja mam i podstawkę i dodatek. Przy W3 im to nie robiło różnicy, bo dali i tak Edycję Kompletną za free.
Wątpię, żeby oferowali ci oba rozszerzenia za darmo, jeśli kupiłeś tylko grę podstawową. Jeśli wcześniej miałeś Edycję GOTY (czyli ze wszystkim już zawartym), po prostu zmienili nazwę na Edycję Kompletną, kiedy wydali aktualizację nowej generacji 2 lata temu.

Ale gwarantuję ci, że w moim przypadku, który kupił grę podstawową i oba rozszerzenia w momencie premiery (czyli osobno), moja „gra” nie zamieniła się magicznie w Edycję Kompletną. Nadal jest to wersja „basique” i nadal mogę kupić Edycję Kompletną w sklepie. Naprawdę wątpię, żeby z jakiegoś powodu była inna na PC (GOG/Steam/Epic).

Wątpię, żeby oferowali ci oba rozszerzenia za darmo, jeśli kupiłeś tylko grę podstawową. Jeśli wcześniej miałeś Edycję GOTY (czyli ze wszystkim już zawartym), po prostu zmienili nazwę na Edycję Kompletną, kiedy wydali aktualizację nowej generacji 2 lata temu.

Ale gwarantuję ci, że w moim przypadku, który kupił grę podstawową i oba rozszerzenia w momencie premiery (czyli osobno), moja „gra” nie zamieniła się magicznie w Edycję Kompletną. Nadal jest to wersja „basique” i nadal mogę kupić Edycję Kompletną w sklepie. Naprawdę wątpię, żeby z jakiegoś powodu była inna na PC (GOG/Steam/Epic).
Chopie, ty mnie chyba nie rozumiesz. Kupiłem Wiedźmina 3 na premierę. Potem kupiłem dodatki. Potem CDPR SAM dał mi EDYCJĘ KOMPLETNĄ za darmo, z racji że miałem już W3 i DODATKI.
Teraz zastanawia mnie, dlaczego nie zrobili tego w przypadku CP2077. Tam też kupiłem grę i mam PL. Więc dlaczego nie dają za darmo wersji Ultimate, tak jak zrobili to z W3.
Teraz kapujesz?

Chopie, ty mnie chyba nie rozumiesz. Kupiłem Wiedźmina 3 na premierę. Potem kupiłem dodatki. Potem CDPR SAM dał mi EDYCJĘ KOMPLETNĄ za darmo, z racji że miałem już W3 i DODATKI.
Teraz zastanawia mnie, dlaczego nie zrobili tego w przypadku CP2077. Tam też kupiłem grę i mam PL. Więc dlaczego nie dają za darmo wersji Ultimate, tak jak zrobili to z W3.
Teraz kapujesz?
Wątpię, żeby dali oba dodatki za darmo. Po prostu zmienili nazwę „pakietu” podczas aktualizacji nowej generacji (a może nawet zmienili sam pakiet).
Ale np. przed wypuszczeniem aktualizacji nowej generacji (4.0) dwa lata temu było dokładnie tak samo jak w przypadku Cyberpunka:
- Podstawowa wersja gry, do której można także dodać (kupić) rozszerzenia sprzedawane osobno.
- I wersja GOTY, która zawierała wszystko bezpośrednio.
Obie wersje to dwa różne produkty, w przypadku Cyberpunka można było kupić oba.

Nie jest to coś wyjątkowego w przypadku GOG-a czy CDPR, jest to naprawdę powszechne niezależnie od sklepu.

Przepraszam, jeśli moje posty są pełne literówek lub dziwnych sformułowań... W ogóle nie mówię po polsku

- Podstawowa wersja gry, do której można także dodać (kupić) rozszerzenia sprzedawane osobno.
- I wersja GOTY, która zawierała wszystko bezpośrednio.
Obie wersje to dwa różne produkty, w przypadku Cyberpunka można było kupić oba.

Nie jest to coś wyjątkowego w przypadku GOG-a czy CDPR, jest to naprawdę powszechne niezależnie od sklepu.

Nie zgadzam się. Nie jest to powszechna praktyka bo np, na Steam składowe budują znacznik pakietu i odwrotnie.
Mogły być to całkowicie inny produkty jakby był tam jakiś laucher, dodatkowy kontent - cokolwiek co wyróżnia ten pakiet od osobno zakupionej podstawki i rozszerzenia. O.... przepraszam, nazwa pakietu inna i kafelek graficzny w bibliotece. No i tak podkurzają użytkowników GOG'a.

Zgadzam się. logiki tutaj nie widzę. Jest źle zorganizowana biblioteka która działa niezależnie od sklepu. Wersja Ultimate CB2077 jest pakietem tych samych produktów bazowych a nie inną wersją! Nie czepiałbym się gdyby wersja Ultimate miała cokolwiek wyróżniającego poza nazwą.

żeby być uczciwym, GOG jest jednym z najlepszych sklepów... Bez DRM, instalatory offline, pozwalają na przywrócenie poprzednich wersji gier itd..
GOG jest ok, moja krytyka dotyczy tylko złego zarządzania znacznikami w bibliotece. Tworzą różne wersje pakiety i w efekcie pod danym tytułem masz 10 pozycji z czego 6 to konkretne pozycje, reszta to jakies kombinacje. warianty - można się zgubić jak masz trochę więcej serii niż 10? Można.
Sposób działania biblioteki GOG nie sprzyja zamykaniu i kolekcjonowaniu serii. Zawsze Ci coś wisi i sugeruje że nie masz kompletu. Musisz to sobie weryfikać. Do nastepnego alarmu za pół roku.

Top Bottom