Wiedźmin 2 Edycja Rozszerzona – porównanie wersji Xbox 360 i PC

+
Wiedźmin 2 Edycja Rozszerzona – porównanie wersji Xbox 360 i PC

Serwis GameSpot właśnie opublikował film, w ktrym porwnuje wygląd Edycji Rozszerzonej gry Wiedźmin 2: Zabjcy Krlw na konsoli Xbox 360 oraz na komputerach PC. Materiał dostępny jesttutaj. Miłego oglądania.

garram

Forum veteran
Tym co rzuca się w oczy jest zdecydowanie lepszy w wersji konsolowej balans bieli(?). Na PC w lesie Geralt jest niebieski, w lochu zielony a w namiocie czerwony. Na konsoli w każdej sytuacji Geralt i otoczenie mieszczą się w barwach które oko uznać może za naturalne.
I znowu konsolowcy mają lepiej, bla, bla, <hate> ;)

Nie jest źle... jednak i tak do PC się nie umywa ;) ...

Nie rozumiem tylko czemu gry konsolowe muszą mieć zawsze takie dziwne oświetlenie - tak jakby światło miało tylko jeden kolor :confused: .

@Garram, tu nie chodzi o "balans bieli", tylko o specjalne użycie różnego koloru światła do tworzenia atmosfery. Wersja PC wyraźnie to ma, a na konsoli wydaje się jakby mogli operować tylko natężeniem źródła jasności.

garram

Forum veteran
IwaN said:
@Garram, tu nie chodzi o "balans bieli", tylko o specjalne użycie różnego koloru światła do tworzenia atmosfery. Wersja PC wyraźnie to ma, a na konsoli wydaje się jakby mogli operować tylko natężeniem źródła jasności.
To ja poproszę wersję PC bez atmosfery.

IwaN said:
Nie rozumiem tylko czemu gry konsolowe muszą mieć zawsze takie dziwne oświetlenie - tak jakby światło miało tylko jeden kolor :confused: .

W tym lesie w wersji na PC wydaję się jakby to działo się w nocy natomiast na xbox-ie jest dzień/poranek - na dodatek jest mgła.
Jeśli chodzi o lochy to tam ewidentnie bardziej podoba mi się oświetlenie z wersji konsolowej - ponuro, stonowane kolory. Ten zielony odcień światła nie pasuje do lochów ewentualnie do lasu. W namiocie w wersji na peceta jest zbyt czerwono zaś w wersji na kloka za ciemno.

Garram said:
To ja poproszę wersję PC bez atmosfery.

To kup X-box ...

[media]http://www.youtube.com/watch?v=o0KVrwqPNkU[/media]

Odtwórz sobie od 2:04 do 2:36, a zrozumiesz że to oświetlenie nie jest przewagą wersji konsolowej. Chociaż każdemu ma prawo podobać się co innego.

W większości przypadków oświetlenie na PC wygląda jednak lepiej. Czuje się że to światło słonecznego dnia. Aż człowiek chciałby żeby już było lato :) Na klocku jakby zostało wyprane. Tylko w pierwszym filmiku w lesie światło PCta za bardzo niebieskie.

Przy porównaniu wersji klocek/piec to zdecydowanie za czerwono jest na piecu, ale bez porównania to dużo lepiej piec wygląda. (mowa o namiocie)

Porównanie dla mnie lekko bez sensu, bo wiadomo, że wersja na PC wygląda dużo lepiej. Co do "przesadzonych" kolorów na PC - skończyłem Wieśka chyba 4 razy i ani na moment nie rzuciły mi się w oczy ;) nie miałem momentu, że "ale tu czerwono, trochę przesadzili". Więc moim zdaniem nie jest to żadna wada a wręcz zaleta - buduje klimat danej sceny, dzięki temu podświadomie czuć, że w namiocie jest duszno, gorąco, materiał jest gruby, itd. Wersja X360 tego nie ma, ale znowu - dam głowę, że bez porównania nie dałbym rady tego zauważyć, jedynie odczucia z gry byłyby minimalnie gorsze. Poza tym wygląda całkiem nieźle, choć dużo więcej mówiłoby porównanie np. lasu z I aktu.

nocny said:
Tylko w pierwszym filmiku w lesie światło PCta za bardzo niebieskie.

Jak dla mnie to lepiej wygląda właśnie ta część na PC weź kamerę i nakręć film wieczorem w pochmurny dzień w parku bez światła uzyskasz podobne barwy :). Na xbox wygląda tak jak by za postacią ktoś biegał ze światłem :). tak czy siak wielkie gratulacje kawał dobrej roboty Panowie :).

NapoleonPL said:
Przy porównaniu wersji klocek/piec to zdecydowanie za czerwono jest na piecu, (mowa o namiocie)

Światło się odbija od powierzchni i ma rożne zabarwienie w zależności od obiektów przez które przejdzie lub od których się odbije. I w cale nie uważam, że w przypadku czerwonego namiotu RED'zi przesadzili.

Poza tym - to jest RED engine i z natury musi być nieco bardziej czerwony ;) ...

Filmik fajny, aczkolwiek niezbyt odkrywczy, bo potwierdza dobrze znaną prawdę, że grafika na PC jest dużo lepsza. Nie rozumiem natomiast, dlaczego nie pokazywano przez cały czas grafiki pecetowej na wysokich ustawieniach, a mieszali ją z ustawieniami średnimi? Wydaje mi się że miało to być porównanie grafiki XBOX-KOMPUTER a nie DOBRY KOMPUTER-ŚREDNI KOMPUTER :p Robi to trochę zamieszania, niemniej jednak materiał dość ciekawy :)

@Down
Teraz to ma sens :p Spoko, dzięki za wyjaśnienie, IwaN ;)

Sawu97 said:
Nie rozumiem natomiast, dlaczego nie pokazywano przez cały czas grafiki pecetowej na wysokich ustawieniach, a mieszali ją z ustawieniami średnimi?

Pokazali na końcu. A porównywali ze średnimi, bo RED'zi mówili iż Wiedźmin 2 na konsole będzie wyglądał jak Wiedźmin 2 na PC przy średnich detalach.

Oświetlenie na PC jest na prawdę dobre, ale ma jedną wadę. Zmienia się zbyt gwałtownie. Widać to szczególnie w I akcie, gdy przechodzimy między miastem, a puszczą i leżem kejrana.

@UP. Wychodząc z wnętrz też się to widzi. W nowej wersji silnika należałoby popracować nad jakimś płynnym przenikaniem się poszczególnych świateł.

P.S. Ale robimy offtopic gdy moderatorzy twardo śpią :)...

W jakiej formie będzie dostępna edycja rozszerzona na pc będzie to w formie jakiegoś dodatku do pobrania ? będzie trzeba mieć spczowaną grę do 2,1 czy będzie można rozszerzyć np z patcha 2,0

maciekw said:
Oświetlenie na PC jest na prawdę dobre, ale ma jedną wadę. Zmienia się zbyt gwałtownie. Widać to szczególnie w I akcie, gdy przechodzimy między miastem, a puszczą i leżem kejrana.

Z tym się zgodzę. Podobna sytuacja miała miejsce przy wchodzeniu z lasu do miasta.

EDIT: Chyba to co napisałem jest mocno bez sensu xD jednak 14 to za wcześnie, żeby pisać sensowne posty.

Top Bottom