Wiedźmin 2 na Mac'a - Kilka pytań początkującego

+
Wiedźmin 2 na Mac'a - Kilka pytań początkującego

Witam, jestem nowy na tym forum :)/> Dlatego proszę o wyrozumiałość w kwestii niektórych pytań. Otoż mam pewien problem z którym nawet na infolinii Apple sobie nie poradzili, a mianowicie Wiedźmin 2 to chyba najbardziej wymagająca gra na Mac'a jaką znam i tu pojawia się problem, otóż mam iMac'a z 2012 r z kartą graficzną 512MB 640 od Nividii - oficjalnie ta karta nie jest wspierana przez ową grę, ale… - na innych forach ludzie móiwli, że w opisie są trochę naciągnietę te wymagania i u mnie powinna gra odpalić na jakiś przyzwoitych obrotach. Tutaj pojawia się pierwsze pytanie - czy gra u mnie odpali ? Drugie pytanie - trochę pogrzebałem na tym forum i słyszałem głosy, że nie powinno się Wiedźmina kupować w Mac App Store tylko na Steam - Moje pytanie brzmi dlaczego? Czy są jakieś dodatkowe korzyści? Trzecie pytanie to może trochę banalne i mnie za nie szybko skrytykujecie - ale po prostu nie wiem - a mianowicie co trzeba zrobić na Mac'u(albo skąd pobrać grę) aby mieć język (albo napisy) polski? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi !

Pozdrawiam

PS Przeszukałem te forum i nie znalazłem takiego tematu, natomiast jeśli już się pojawił to bardzo proszę o podanie do niego link'a i zamknięcie owego.

Czy odpali to napewno :p, nie wiadomo jaki masz procek tzn. myślę że do tej karty powinien być jakiś w miarę przyzwoity. Czemu przez steama ; d jakoś lepiej znany poza tym napisałeś że nie poradzili sobie na infolinii więc pewnie chodzi też o komunikacje i wsparcie od nich( szczerze nie wiem :D ). Jak kupiłeś grę na Mac App Store to powinno stamtąd się dać ją pobrać, a język polski wybierasz przy instalacji( lub włącz napisy to w grze )

W ramach sprecyzowania mam 4 rdzeniowy i5 8GB ramu ;) Gry jeszcze nie kupiłem, mam właśnie zamiar to zrobić :) Na Mac App Store jest zwykła jakaś edycja, a jak mam już kupić to chyba lepiej rozszerzoną a ta jest na steam: http://store.steampowered.com/app/20920/ Co o tym sądzicie ? W Mac App Store jest napisane że język jest tylko angielski - ja już nic nie rozumiem :( Może ktoś inny mi powie? :)

Witam nowego użytkownika

Jeśli Wiedźmin 2 na MAC-a, to tylko tutaj:
gog.com

Masz tu wszystkie możliwe języki (w tym pełen polski dubbing), cały stuff, który da się udostępnić w postaci cyfrowej (kartonowego pudełka siłą rzeczy nie dostaniesz ) a dodatkowo otrzymasz wersję na PC. Pełen wypas i bez jakiegokolwiek DRM.

Co do karty graficznej, to nie wiem jak to jest na MAC-u. Dla porównania powiem Ci, że na PC wyposażonym w Q6600@2,4GHz, 4 GB DDR2 i grafikę GF460 768MB w rozdzielczości 1440x900 gram z ustawieniami bliskimi maksymalnych (bez ubersamplingu oczywiście).

o_O o takie coś mi chodziło, zaryzukuje i kupię te grę z gog'u. Mam 4 rdzenie wiec myśle ze przyjemnie sie bedzie grało ;) Czyli nic to nie powoduje ze w minimalnych jest karta 650 512MB a ja mam 640 512MB ?

Zależy od rozdzielczości, w której będziesz chciał grać. Być może w full HD gra nie będzie chodziła w satysfakcjonującej ilości klatek, ale myślę, że po zmniejszeniu rozdzielczości (bo to w Wiedźminie daje największy przyrost wydajności) normalnie da się grać.

Bierz poprawkę na to, że moja opinia to nie wyrok Sądu Najwyższego, a moje doświadczenia z MAC-iem są na poziomie wczesnoprzedszkolnym. Jednak jestem dobrej myśli.

Wiedźmina (pierwszego) uruchomiłem (i bez większego problemu przeszedłem prolog) na komputerze, na którym teoretycznie nie powinien nawet dygnąć: Athlon XP2200@1,8GHz, 1GB DDR (nie DDR2) i grafika GF6200 128 MB AGP w rozdziałce 800x600 (wyżej miałem pokaz slajdów). W oficjalnych wymaganiach minimalnych pierwszy Wiedźmin miał P4@2,4GHz lub Athlon 64+2800, 1GB RAM i grafikę minimum klasy GF6600/Ati9800.

Myślę, że wrażenia z gry przy podaniu szczegółowej konfiguracji komputera oraz rozdzielczości i ustawień w grze mogą w przyszłości pomóc komuś w decyzji dot. zakupu (bądź nie) gry. Więc Twoja relacja byłaby bardzo przydatna.

Swoją drogą - sam jestem ciekaw, czy na identycznych konfiguracjach Wiesiek 2 lepiej śmiga na MAC-u, czy na PC.

Okey, rozumiem ;)/> W sumie mógłbym może zrobic jakiś filmik, Może masz racje komuś może sie przydać ;)/>

Top Bottom