Ja jestem pod silnym wrażeniem systemu walki w Assassin's creddzie. Według mnie fuzja wiedxmionwoskieo i assasinsowe systemu byłaby świetna. Opracować walke w oparciu o AC ale:-sekwencje ciosów można łączyć,-parowanie (raczej z ludźmi tylko) nie tak jak w AC, czyli, że przy wciśnięciu prawego odbija Altair wszystkie ataki, tylko bardziej jak w Gothicu 2 (niewiem jak w 3 nie grałem).-zmniejszyć role kontr (w AC tym sie wygrywa wszystkie walki), chocicaz wystarczy, żeby utrudnić tą obronę tak jak wyżej. Wciskanie dwóch przycisków na raz znacząco utrudni gre- w AC świetne było chwytanie przeciwnika i popchanie go w wybranym kierunku. A co, żeby zrobić to tak, że sie tak skontruje jego uderze/ pocpchnie sie go, ze zamaist Geralta trafi przy dużym szczesciu przeciwnika??
- przy walce z potworami pominąć parowania i kontraataki z parowaniem. - toporklami i nożami mozna rzucać.- chwytać elementy otoczenia i rzucać nimi. Np przy burdzie w karczmie rzucanie krzesłami. - większa interaktywnośc z otoczeniem, tak jak strzyga poleciała o wieże i ta wieża się na nią zawaliła (przydałaby się troszke fizyka z Crysis
)- Geralt tak jak Altair może walczyc gołymi pięściami, gdzie chce.- No i o magii nie zapomnieć, co do wyboru bron , magii rozwiązałbym to tak-> niemagiczne (pięści, miecz stalowy, srebrny, broń inna, broń do rzucania) wybierane scrollem magiczne (znaki) wybierane scrollem, lecz przy wciśniętym jakims klawiszu. Inne pomysły na Witchera:- Mocniej skupic się na tym co było tak mocno reklamowane: WYBORY. Przydzielić do tego zadania, więcej designerów
- Brak interiorów i exterioriorów- Kontynuacja aktów- Nie! Otwrtemu światu. Dużo małych i charakterystycznych
Postarać się o sensowne ograniczenie....nie że płotek jest. Np w mieście wysokie mury. Po lasach rzeki, duże gęstwiny (tylko nie w formie ścian!!-> stopniowe zagęszczanie), przy górach strome zbocza. - Koń, jako nosiciel bagażu (Geralt przy sobie maiłby tylko to co najprzydatniejsze: Broń tą którą używa i eliksiry. Reszta na koniu. Co stwarza fajne możliwości fabularne, np: Geralt nie może mieć przy sobie wszystkiego wchodząc do Jaskini. ), pojazd, również bojowy (stratować przeciwnika, no potwory to aczej nie, ale ludzi; dać ta kilka prostych ciosów)- Geralt podobnie jak Altair powinien chodzić, a bieg i sprint dopiero w koniecznych sytuacjach, w małych pomieszczeniach fukcje zablokować.- wala z niewinnymi (można utłuc każdego), jednak sa tego konsekwecje:*za bójkę z niewinnym chodzi za tobą straż trzeba zapłacić karę*za zabójstwo ściga cię również straż (zrobić żeby Geralt nie był takim hirołsem w walce z 10 wojownikami) i do wiezięnia (stamtąd można ucieć, ale lepiej sie w mieście nie pokokazywac tym
, albo prosić jakis znajomych, którzy będa cos po tem chcieli za wplatę kaucji.* wraz z zabijaniem niwinnych traci się względy u znajomych. (Zoltan opiepszający cię i wyzywający od bóg wie czego za zabicie biednego człowieka
).Jako, że się troche na technincznej stronie gier znam, wiem, że część z tych punktów jest bardzo trudna do stworzenia, wykoanie wszystkiego o czym mówiłem raczej jest małoprawdopodobne-> za duzo pracy
Mimo wszystko może jakieś pomysły się twórcom spodobają.