Wiedźmin 3: Dyskusja na temat wymagań sprzętowych

+
Skoro już jesteśmy przy monitorach, to myślicie, że iiyama prolite e2208hds styknie ? Czy lepiej przy zakupie "super sprzętu" zainwestować także w monitor (ech, piniędzy brak)

@Crushon
W W3 ma być bardzo dużo opcji graficznych. Wiadomo że im więcej opcji możemy wyłączyć/włączyć, tym mamy większe możliwości dostosowania grafiki do posiadanego sprzętu. Wiedźmin 2 pod tym względem górował nad większością rywali, ponieważ w Wieśku było naprawdę sporo opcji graficznych, a w większości gier? 5 opcji na krzyż...
Aaa i jeszcze jedno: myślę że twój piecyk można zaliczyć do "słabszych konfigów" z high end'u :)
@wojtekjanek92
23" oczywiście z fHD, równym podświetleniem, najlepiej IPS i według mnie to wszystko czego trzeba (warto zwrócić też uwagę na czas reakcji). Ja bym zostawił Iiyame i dołożył do sprzętu :)

Last edited:
Rock, jeżeli GTX 6coś ma technologie PhysX, to sądzisz że mając dobry proces nie odpalisz na wysokich z włączonym physyxem ? Bo ja śmiem sądzić że tak, zazwyczaj gdy grafika ma daną technologię a jej procesorek jest troszkę powolny jak na dzisiejsze sprzęty, to może czerpać moc obliczeniową z procesora, a dodatkowo wspomagać się ramem. Więc uważam że zalecane paramtery mogą mieć w wymaganiach np. 650 gtx z bardzo dobrym procesorem wymienne z gtx 670 z dobrym procesorem :)

Ja np. gram w AC Black Flag z wyłączonym PhysX i TXAA bo mi wtedy strasznie spadają fpsy... może to wina samej gry (dla porównania Batman AO odpalam na PhysX normal i jest zdecydowanie więcej efektów niż w AC IV

w Wieśku było naprawdę sporo opcji graficznych, a w większości gier? 5 opcji na krzyż...

Mi by wystarczyły takie opcje dostosowania grafiki jak w Serious Samie 3 (może nie identyczne bo to inny gatunek) Tam to było totalne zatrzęsienie, i człowiek ogromem opcji był aż zszokowany.

[...] Pamiętajmy też, że w RPG nie potrzeba nie wiadomo ilu FPS. [...]
Powiedz to tym, którzy po odcięciu trzech macek Kejranowi ginęli, gdyż mieli za mało fps by wygrać walkę z QTE...
Ale fakt - 30 fps jest zadowalające, a 60 to już full wypas i jeśli ktoś ma więcej, to powinien sobie włączyć Vsync.
Mimo wszystko jednak winszuję optymizmu. Niby kupując komputer tej klasy, co Twój, powinno się spokojnie oczekiwać na premierę, a z drugiej strony pamiętam, jaką demolkę wśród high-endów robił ubersampling w czasie premiery W2. Kupując sprzęt za 3,5 k zł wraz nie można mieć pewności, że spełni oczekiwania. Ja taką samą kartę oparłem na 4770k i dwa razy większej niż u Ciebie ilości RAM, ale wciąż z drżeniem serca czekam na pierwsze nowiny o wymaganiach. I - tak jak Ty - też nie mam monitora full HD. Swoje 19" 1440x900p zmienię na coś lepszego, jak reszta gratów poradzi sobie z Dzikim Gonem na wymaksowanym ultra.

@frog67
W każdym razie wiemy o co chodzi :) Ważne żeby gracz miał możliwość manipulowania szeregiem ustawień w celu dojścia do najlepszej wydajności/jakości. Ręce mi opadają jak widzę w grach opcje graficzne... Przeważnie rozdzielczość, VSync, Wygładzenie, szczegółowość tekstur i terenu - tyle... Pierwszy z brzegu przykład: nowy AC IV.

Myślę, że jednak nie ma co przesadnie obawiać się wymagań.
Powodu do ich mega skoku nie widać. W każdym razie ja go nie widzę.
Jeśli wasz piec radzi sobie z Crysisem 3, to i W3 uciągnie. Chyba że optymalizacja okaże się do luftu.

Gdyby nowe konsole były maszynami na miarę tego, czym w momencie premiery okazały się past geny, można by się bać. Ale nie są.
PS4/Xbox One, choć wcale nie słabe, to przecież żadne wybitne maszyny o ukrytych pokładach mocy.
Ubiegłoroczny Tomb Raider, aczkolwiek różny względem wersji na blaszaki działa na tychże current-genach (bo next-genami były do momentu debiutu) przyzwoicie, ale i nic ponadto.
Owszem, pewne rzeczy dodano, inne zmodyfikowano, ale jeszcze inne okrojono, lub usunięto.
Opieram się tutaj na opiniach entuzjastów rozkładania każdego piksela na czynniki pierwsze.
I wierzę na słowo, bo na pierwszy, drugi a nawet trzeci rzut oka żadnego okrajania nie widzę.
Ale podobno miało miejsce.

Tak czy siak z wszystkim co uciągną PS4/Xbox One, przyzwoity PC powinien sobie poradzić, oferując zbliżony poziom jakościowy oprawy.
Oczywiście to takie tam gdybanie, jak wszystko w tym temacie.
Na koniec materiały do wglądu.

@frog67
W każdym razie wiemy o co chodzi :) Ważne żeby gracz miał możliwość manipulowania szeregiem ustawień w celu dojścia do najlepszej wydajności/jakości. Ręce mi opadają jak widzę w grach opcje graficzne... Przeważnie rozdzielczość, VSync, Wygładzenie, szczegółowość tekstur i terenu - tyle... Pierwszy z brzegu przykład: nowy AC IV.
AC IV ma dużo ustawień graficznych tylko optymalizacja jest do niczego ;)

Może nie oczekuje tyle opcji co w SS3 (60 opcji do ustawienia gry w zakresie wydajności) ale jakby chociaż połowa była, to juz było by rewelacyjnie. Miejmy nadzieje że przyłożą wagę do konfigurowania poziomu detali w zadowalającym stopniu.

@RockAferer
Ehh rzeczywiście... Odpaliłem teraz - zły przykład :E Szkoda że mimo tych 10 opcji na wydajność wpływały 3-4 :)
@frog67
Niech opcji będzie jak najwięcej, nawet i 60 :). Zawsze mogą je ładnie opisać dla nieobeznanych. Tylko tutaj pojawia się pytanie jak REDEngine jest dostosowany do manipulacji opcjami graficznymi. Tak ze śmiesznych rzeczy - w mojej prymitywnej gierce w OpenGL wystarczyło kilka if'ów :E

Last edited:
Najbardziej pamięciożerne opcje to wg mnie w nowych gracz wygładzanie krawędzi, okluzja otoczenia (HBAO+) i cienie

Oj tak, zwłaszcza aa potrafi pojechać po karcie. Jednak jeżeli mam do wyboru aa czy cienie, wolę ustawić wyższe wygładzenie a cienie zmniejszyć - bardzo denerwują mnie schodki.

[...] Gdyby nowe konsole były maszynami na miarę tego, czym w momencie premiery okazały się past geny, można by się bać. Ale nie są.
PS4/Xbox One, choć wcale nie słabe, to przecież żadne wybitne maszyny o ukrytych pokładach mocy.
Niby tak. Jednak weź pod uwagę fakt, że Wiedźmin 3 ma na PC wyglądać LEPIEJ, niż na konsolach. REDzi jednak dążą do tego, by konsole wiele od PC wyglądem nie odbiegały. Ponieważ REDzi raczej będą równać "w górę" do najlepszego, ewentualna optymalizacja może być zbawienna dla użytkowników PC ze średniej półki.

Jaka ewentualna optymalizacja - ona już trwa i będzie trwała do finalnego etapu za parę miesięcy ;)

A ja chciałbym się zapytać wróżbitów: jak myślicie core i5 3350P 3.3GHz 8GB ram 1333MHZ ddr3 Sapphire HD 7870 GHZ Edition 2GB/256bit pociągnie to w wysokich/ultra detalach w 1440x900 (stary dobry lcd od LG) oczywiście bez jakiegoś przekokszonego ubersamaplingu itp z AA do x8 (powyżej 8 prawie różnicy nie widać w obrazie za to w fps tak). Wiem, że mały sens jest o to pytać nie znając wymagań ale chcę, zobaczyć wasze opinie z fusów :D. Dodam, że wiedźmin 2 lata mi w 50-90fps bez ubersamplingu. Reszta detali na ultra

Wiem, że fajna :D. Twoja też niczego sobie :p. To mnie twoja wróżba pocieszyła. Kurde aby było +40fps w wysokich detalach to będę happy :)

A ja chciałbym się zapytać wróżbitów: jak myślicie core i5 3350P 3.3GHz 8GB ram 1333MHZ ddr3 Sapphire HD 7870 GHZ Edition 2GB/256bit pociągnie to w wysokich/ultra detalach w 1440x900 (stary dobry lcd od LG) oczywiście bez jakiegoś przekokszonego ubersamaplingu itp z AA do x8 (powyżej 8 prawie różnicy nie widać w obrazie za to w fps tak). Wiem, że mały sens jest o to pytać nie znając wymagań ale chcę, zobaczyć wasze opinie z fusów :D. Dodam, że wiedźmin 2 lata mi w 50-90fps bez ubersamplingu. Reszta detali na ultra

Sprzęt całkiem ładny. Karta ok, cpu też spoko, aczkolwiek przed premierą pokusiłbym się o małe OC. Mnożnik częściowo odblokowany, można się pobawić zegarem bazowym. Podkręciłem znajomemu tego intela do 3.6GHz czyli ledwo 300MHz, a różnica w grach była (zwłaszcza w min fps).

W najgorszym przypadku napiszemy sobie jakiś emulator XBO lub PS4 i będziemy pocinać na piecu w wersje konsolowe .

Ale zdajesz sobie sprawę, że do tego potrzebny byłby piec 3-4 razy mocniejszy od konsoli. A i tak miałby makabryczne problemy z prawidłową emulacją dźwięku, który zawsze jest najbardziej problematyczny w emulacji. Znasz taką starą przenośną konsolę GameBoy Color? Nawet na nowej Xperii (mającej osobny układ graficzny i cpu 2 rdzeniowe ponad 1ghz a gbc tylko 8 mhz) nie emulował prawidłowo dźwięku. Więc opcja z emulowaniem odpada ;)

Top Bottom