Wiedźmin 3: Dyskusja na temat wymagań sprzętowych

+
Ci co kupili już mocny sprzęt mogą czuć się szczęśliwi. Są prognozy, że dolar amerykański osiągnie w niedługim czasie pułap 3,70 względem naszej waluty. Krótko mówiąc, tych, co czekają na oficjalną (złą) nowinę od CDPR czeka bardzo bolesne spotkanie z cenami sprzętu, więc będzie może lepiej jak Redania zaczeka na cud, w którym dolar zaczyna wracać do swojej dawnej ceny i wtedy poda wymagania.

Oczywiście, to nie wina Redów, ale z drugiej strony mogli się pospieszyć z tymi wymaganiami, bo jeżeli tak jak wspomniano wyżej, wymagania są już od jakiegoś czasu ustalone i PR czeka na najlepszy moment, to chyba dawno przegapili ku temu okazję.

Last edited:
Ci co kupili już mocny sprzęt mogą czuć się szczęśliwi. Są prognozy, że dolar amerykański osiągnie w niedługim czasie pułap 3,70 względem naszej waluty.
Coś w tym chyba jest. Jeszcze przed wakacjami sprawdzałem ceny i5 4460. Wtedy cena była ~650 a dziś ten sam sklep (morele) cena 760 za ten sam procesor....
To samo r9 270 od msi. Wcześniej ~620 zł a teraz ~680. Dobrze że zdecydowałem się na zakup nowego sprzętu wcześniej, kiedy cena była jeszcze ok.

Coś w tym chyba jest. Jeszcze przed wakacjami sprawdzałem ceny i5 4460. Wtedy cena była ~650 a dziś ten sam sklep (morele) cena 760 za ten sam procesor....
To samo r9 270 od msi. Wcześniej ~620 zł a teraz ~680. Dobrze że zdecydowałem się na zakup nowego sprzętu wcześniej, kiedy cena była jeszcze ok.

Są święta i sprzęt zawsze drożeje. Ceny zazwyczaj spadają pod koniec pierwszego kwartału, zależy od sprzedaży towarów, stanów magazynowych i kilku innych czynników.

Co do wcześniejszego postu, gdyby dało się przewidzieć cenę waluty to forex przestał by istnieć bo wszyscy by zarabiali. Jeśli idzie o gospodarkę USA teraz nic nie jest pewne, kto wie czy znowu nie dodrukują pieniędzy albo nie rozpoczną nowego konfliktu zbrojnego.

Last edited:
Gra jest skończona ale najprawdopodobniej wg.mnie dostaniemy wymagania kilka dni przed premierą gry.
Kilka dni przed premierą? Nie za wcześnie? Ja stawiam na końcówkę kwietnia (jeżeli nie dostaniemy ich w tym miesiącu).

Last edited:
Kolejny objaw olewania ludzi. Jest kilka słów które studio lubi używać: Niebawem, w niedługim okresie, ogólnie bliżej nie sprecyzowane za jakiś czas. Co jest w domyśle, znów pomarudzą, znów popiszą na forum, pobiją pianę, nakręcą atmosfer a my i tak zrobimy co chcemy a oni i tak kupią tą grę. Smutne ale prawdziwe. Jak by za każdy termin jaki obiecali z kupna gry zrezygnowało z 10 000 osób to wtedy szybko by zaczęli dotrzymywać słowa. Tak nie ma żadnej motywacji.

Wszystko jasne, ale w wypadku gdy przedstawiciel CDP oświadcza że wymagania pojawią się "na dniach" to powinni się z tego wywiązać.

Ja tam sie już przyzwyczaiłem ze Redowe na dniach to jest miesiąc albo i więcej :)
Ale redzi nie są odosobnieni w tym temacie, tak samo jest z wymaganiami GTA V na PC, mieli je podać juz dawno temu a do tej pory nic nie podali a premiera 27ego...

Według mnie nie ma co się pieklić i niepotrzebnie spinać. Wymagania podadzą jak będą mieli do tego dogodny czas i trzeba to uszanować. SOON koledzy i koleżanki SOON.

W moim przekonaniu wymagania nie zostaną podane "teraz" (czy w najbliższych miesiącach), a kilka tygodni (tak z 2-3) przed premierą. Nawet jak gra jest już od pewnego czasu ukończona - zapewne mniej więcej z optymalizacją - to z marketingowego punktu widzenia raczej nie opłaca się RED'om podawać specyfikacji teraz. Raz, z powodów czysto sprzętowych - za kilka miesięcy część graczy będzie miała lepsze podzespoły, pojawią się nowości na rynku, a ceny spadną i wówczas wymagania nie będą już tak przerażać. Dwa, do premiery jeszcze zawsze można coś zdowngrade'ować zoptymalizować i tym samym obniżyć wymagania, bez niepotrzebnego straszenia ludzi wysoką konfiguracją już teraz (przez co część zamówień mogłaby zostać anulowana już teraz, a tak do premiery może coś się zmieni).

Problem na naszym podwórku jest jednak innej natury i jest związany z walutą (a konkretniej jej kursem względem amerykańskiego dolara). Przez agresję na Ukrainę, Rosja pogrąża się w kryzysie gospodarczym (i niewiele wskazuje, że uparty Putin szybko ulegnie) co niestety pociąga też na dno naszą złotówkę, bo dla zagranicznych inwestorów jesteśmy w tym samym regionie (co innego gdybyśmy mieli Euro, tak jak chociażby Litwa).
Tak więc importowane dobra (w tym też taka elektronika, jak podzespoły PC) mogą, dla nas z czasem, paradoksalnie drożeć i na miesiąc przed premierą Wieśka (czy krótko po niej) możemy kupić sprzęt zauważalnie droższy niż jeszcze te kilka miesięcy przed premierą.

Przymierzam się do kupna laptopa i zależy mi, żeby pociągnął również W3 na średnich detalach. Jak sądzicie, czy procek I7 i karta 870m wystarczą, czy lepiej szukać laptopa z kartą 970m?

Dokładnie laptop to laptop... Dla przykładu mogę powiedzieć że grałem w W2 na PC gdzie miałem i5 i Geforce GTS450TOP i 4GB RAM a dwa lata później kupiłem lapka z i7 i GTX660m i 16GB RAM. Karta dużo nowsza i miała 2GB w porównaniu do 1GB 450 o RAM-ach nie wspomnę i W2 przy tych samych ustawieniach chodził podobnie lub nawet ciut gorzej...

Last edited:
The Witcher ‏@witchergame 7 mins7 minutes ago
The official system requirements for The Witcher 3: Wild Hunt are coming in a few minutes. Stay tuned! #TheWitcher #WildHunt

z twittera

Top Bottom