Wiedźmin 3: Dyskusja na temat wymagań sprzętowych

+
Ja będę składał coś takiego na morele.net: Na pewno pogram w 900p na średnich detalach :)

Jak możesz to dołóż trochę do karty graficznej, za około 100 zł więcej dostaniesz nowego Radeona R9 270 lub poszukaj używanych kart, tylko pytaj o gwarancję.
Na przykład tutaj, znacznie wydajniejszy GTX 760 (nawet lepsza opcja niż r9 270):
http://allegro.pl/asus-geforce-gtx-760-directcu-ii-oc-2gb-i5253306158.html

Tego 750 ti nie opłaca się brać zupełnie, za 100 zł więcej można mieć karty o blisko 20-30% wydajniejsze. Szczerze odradzam, zwłaszcza w kontekście W3 gdzie będzie trzeba mocne GPU.

Last edited:
Wiadomo, że 2133 najlepsze z opóźnieniem CL9, tylko że są dość drogie.
Różnica w klatkach jest, no ale to też zależy od gry i innych parametrów jak GPU czy CPU.

Mnie za to ciekawi sprawa zużycia/wykorzystania przez Wiedzmina 3 VRAM

o ile W2 na rozdziałce 2k nawet z Uberami nie był w stanie zabrać więcej jak 1,2 GB ciekawi mnie ile sobie zażyczy W3

Jest sens instalować W3 na SSD czy wystarczy na zwykłym dysku? SSD jest szybszy itd ale mocno wpłynęłoby to na rozgrywkę? Jakieś spektakularne różnice?

Jest sens instalować W3 na SSD czy wystarczy na zwykłym dysku? SSD jest szybszy itd ale mocno wpłynęłoby to na rozgrywkę? Jakieś spektakularne różnice?

Instalacja W2 na SSD poprawiła u mnie wydajność, a więc analogicznie jeśli chodzi o W3 ...

Do W3 ssd jest zalecany, więcej fps nie będzie ale biorąc pod uwagę to że tekstury będą wczytywane w locie to szybki odczyt danych nie zaszkodzi. Do tego skróci czas ekranów ładowania.
Jak ktoś ma ssd i trochę ( przynajmniej 40 GB) wolnego miejsca to nie ma co się zastanawiać.

Moment, bo już zgłupiałem:
Jedne badania mówią, że SSD ma wpływ na ilość FPSów i stabilność gry, teraz widzę, że FPSów więcej nie będzie i że gra po prostu szybciej się wczytuje. Więc jak to jest? :D Przyznaje, że jeśli chodzi o sprzęt to dyski SSD to moja pięta achillesowa - jakby ktoś mógł coś polecić to byłbym wdzięczny.

Moment, bo już zgłupiałem:
Jedne badania mówią, że SSD ma wpływ na ilość FPSów i stabilność gry, teraz widzę, że FPSów więcej nie będzie i że gra po prostu szybciej się wczytuje. Więc jak to jest? :D Przyznaje, że jeśli chodzi o sprzęt to dyski SSD to moja pięta achillesowa - jakby ktoś mógł coś polecić to byłbym wdzięczny.

SSD nie ma żadnego wpływu na FPSy.

Nie do końca. Na początku wczytywany jest określony obszar dookoła Geralta, a podczas poruszania systematycznie doczytują się kolejne skrawki terenu. Przy ładowaniu tych małych kawałków HDD powinien spokojnie dać radę. Oczywiście przy SSD wczytywać się to będzie szybciej, ale szczerze to nie wiem, jakie to przyniesie korzyści wydajnościowe. Zakładam, że żadne/bardzo małe, jak w 99% wydanych do tej pory gier, ale nie zaszkodzi tego przetestować. Zwłaszcza, że żaden serwis o tematyce IT nie robi teraz tego typu testów.

Jak możesz to dołóż trochę do karty graficznej, za około 100 zł więcej dostaniesz nowego Radeona R9 270 lub poszukaj używanych kart, tylko pytaj o gwarancję.
Na przykład tutaj, znacznie wydajniejszy GTX 760 (nawet lepsza opcja niż r9 270):
http://allegro.pl/asus-geforce-gtx-760-directcu-ii-oc-2gb-i5253306158.html
Tego 750 ti nie opłaca się brać zupełnie, za 100 zł więcej można mieć karty o blisko 20-30% wydajniejsze. Szczerze odradzam, zwłaszcza w kontekście W3 gdzie będzie trzeba mocne GPU.

Ok, dałeś mi do namyślenia, w cenie nowego GTX 750 Ti kupię używanego r9 270/ GTX 660 lub 760.

Przepraszam bardzo, ale co Wy macie do 750Ti? - ja mam tą kartę i nigdy nie narzekałem, sprawdza się rewelacyjnie w każdej wymagającej produkcji. I jest niewiele gorsza od 660.

Może mają to, że to wątek o W3, a jednak jest gorsza od 660tki. Pewnie W3 na niej pójdzie, ale nikt nie będzie dawać gwarancji na ładne oczy.

Nie ufam, jak bym mógł mając na pokładzie Phenoma 955 i HD6850? Grałem na tym w Unity. Po prostu chodzi o fakt żeby gdyby one jednak nie okazały się zawyżone nie narobić komuś zbędnych nadziei "bo na forum powiedzieli". :)

REDzi powinni się uczyć od Rockstara i zrobić jak oni GTA V na PC. Opcji graficznych od groma i pograsz na sprzęcie sprzed paru lat :) W3 ma wymagania, które są sporą zachętą do kupna nowych kart pewnej zielonej firmy ;)

No cóż, ja najpierw odpalę W3 na tym co mam, ciekawość wygra, do apgrejdu się przymierzałem ale może będzie lepiej niż myślałem.

REDzi powinni się uczyć od Rockstara i zrobić jak oni GTA V na PC. Opcji graficznych od groma i pograsz na sprzęcie sprzed paru lat :) W3 ma wymagania, które są sporą zachętą do kupna nowych kart pewnej zielonej firmy ;)

Tak jak Rockstar zrobił to z IV? faktycznie mistrzostwo optymalizacji, a to że teraz podali takie śmieszne minimalne wymagania... no to cóż jasne odpalisz na nich grę ale w 800x600... to ja podziękuje.

Top Bottom