Forums
Games
Cyberpunk 2077 Thronebreaker: The Witcher Tales GWENT®: The Witcher Card Game The Witcher 3: Wild Hunt The Witcher 2: Assassins of Kings The Witcher The Witcher Adventure Game
Jobs Store Support Log in Register
Forums - CD PROJEKT RED
Menu
Forums - CD PROJEKT RED
  • Najnowsze
  • AKTUALNOŚCI
  • DZIAŁ OGÓLNY
    WIEDŹMIN GRA PRZYGODOWA
  • FABUŁA
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 WIEDŹMIN 3 WIEDŹMIŃSKIE OPOWIEŚCI
  • ROZGRYWKA
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 WIEDŹMIN 3 MODY (WIEDŹMIN) MODY (WIEDŹMIN 2) MODY (WIEDŹMIN 3)
  • DZIAŁ TECHNICZNY
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 (PC) WIEDŹMIN 2 (XBOX) WIEDŹMIN 3 (PC) WIEDŹMIN 3 (PLAYSTATION) WIEDŹMIN 3 (XBOX) WIEDŹMIN 3 (SWITCH)
  • SPOŁECZNOŚĆ
    TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA) TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA) INNE GRY
  • RED Tracker
    Cyberpunk Seria gier Wiedźmin GWINT
WIEDŹMIN
WIEDŹMIN 2
WIEDŹMIN 3
MODY (WIEDŹMIN)
MODY (WIEDŹMIN 2)
MODY (WIEDŹMIN 3)
Menu

Register

Wiedźmin 3: Dyskusja na temat wymagań sprzętowych

+
Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 292
  • 293
  • 294
  • 295
  • 296
  • …

Go to page

• 396
Next
First Prev 294 of 396

Go to page

Next Last
m4x1u

m4x1u

Senior user
#5,861
Apr 26, 2015
Troche flame sie zrobil, ale dzieki za odpowiedzi. Swoja droga pierwszy raz chce sprobowac takiego grania (tv i pad pod PC). Zawsze tluklem z klawiatury i myszy skulony przy biurku, ale W3 wydaje mi sie idealny do grania "jak w kinie" - wygodnie rozlazla pozycja po kanapie z padem w lapie :)

Bedzie i7 i bedzie TV, przy czym raczej nowsza generacja sony 42" niz nieco starsza 48". Sciane od kanapy dzieli jakies 3 metry, wiec powinno byc git.

Yakin

Yakin

Moderator
#5,862
Apr 26, 2015
Michaxx said:
A czy TV postawię na biurku ? :p
Click to expand...
A czemu od razu na biurku? U mnie stoi na szafce TV 3 m od biurka.

Michaxx said:
@Yakin : Trzeba się pierniczyć. Nie wiem jak u innych, ale u mnie to co bym zrobił z klawą i myszką, dla mnie to nie granie. Cały czas piszę o moim odczuciu. Fakt jeden kabel HDMI do grafy, a reszta? ;)
Click to expand...
Nic się nie trzeba pierniczyć. Klawę mam na podkładce, myszą operuję normalnie na biurku, a jeden kabel HDMI załatwia wszystko. Nie potrzeba żadnych innych.

m4x1u said:
Troche flame sie zrobil, ale dzieki za odpowiedzi. Swoja droga pierwszy raz chce sprobowac takiego grania (tv i pad pod PC). Zawsze tluklem z klawiatury i myszy skulony przy biurku, ale W3 wydaje mi sie idealny do grania "jak w kinie" - wygodnie rozlazla pozycja po kanapie z padem w lapie :)

Bedzie i7 i bedzie TV, przy czym raczej nowsza generacja sony 42" niz nieco starsza 48". Sciane od kanapy dzieli jakies 3 metry, wiec powinno byc git.
Click to expand...
Ja nie gram na padzie, ale moje siedzisko od TV dzieli podobna odległość, więc obstawiam, że będzie ci wygodnie :). Też mam 42", w zupełności wystarczają przy takiej odległości.

Last edited: Apr 27, 2015
R

Raziel91

Rookie
#5,863
Apr 27, 2015
Jak myślicie czy mój radeon HD6870 1gb vram wystarczy na minimalnych ustawieniach przy rozdziałce 1600x900 ?

M

Master_Dandelion

Forum veteran
#5,864
Apr 27, 2015
Zostań przy W2 :D

I_w_a_N

I_w_a_N

Mentor
#5,865
Apr 27, 2015
@Raziel91

Hm... AMD Radeon HD 6870 niby nie odstaje drastycznie wydajnością od nVidia GTX 660, acz różnice są (dodatkowo przy wymaganiach Wiedźmina 3 w kartach AMD widnieje GPU z kolejnej rodziny - Radeon HD 7870 ).
Teoretycznie gra powinna ruszyć, ale nie wiem jakie będzie w kwestii VRAM Twojej karty (bo ta ma tylko 1GB, a zarówno AMD Radeon HD 7870 jak i nVidia GTX 660 mają 2 GB pamięci). Jeśli już (myśląc optymistycznie) nastawiałbym się na jakieś niskie rozdzielczości przedziału 720p.

Jeśli w ogóle ruszy.

R

Raziel91

Rookie
#5,866
Apr 27, 2015
Dzięki, zatem będę musiał zaczekać do premiery na pierwsze testy wydajności

H

hellcaretaker

Senior user
#5,867
Apr 27, 2015
Może być ciężko - największą przeszkodą będzie tutaj zapewne właśnie VRAM. Ten 1 GB to trochę za mało.
W dodatku jest to karta realnie około 40% wolniejsza od minimalnej GTX 660 - i to pomijając problemy z VRAM.

R

Raivenn

Forum veteran
#5,868
Apr 27, 2015
Ciekawe swoją droga, jak to będzie z tą GTX660 - czy rzeczywiście udźwignie grę w stabilnych 30fps-ach jedynie na minimalnych, czy też będzie się dało z niej wykrzesać coś więcej.

P

piecia18

Forum veteran
#5,869
Apr 27, 2015
Raivenn said:
Ciekawe swoją droga, jak to będzie z tą GTX660 - czy rzeczywiście udźwignie grę w stabilnych 30fps-ach jedynie na minimalnych, czy też będzie się dało z niej wykrzesać coś więcej.
Click to expand...
Sam jestem ciekaw, jak ta karta będzie się sprawowała.

warzoch

warzoch

Forum veteran
#5,870
Apr 27, 2015
GTX 660 na starcie niszczy konsole "nowej generacji", więc można sobie odpowiedzieć na to pytanie :)

N

nokia567

Rookie
#5,871
Apr 27, 2015
Fajnie jakby redzi dali dostęp do przeprowadzenia testów Wiedzmina 3, chce se kompa złożyć a boję się że gtx 960 może być za słaby do uzyskania 30 fps na wysokich ;x

D

Dalhi

Forum veteran
#5,872
Apr 27, 2015
nokia567 said:
Fajnie jakby redzi dali dostęp do przeprowadzenia testów Wiedzmina 3, chce se kompa złożyć a boję się że gtx 960 może być za słaby do uzyskania 30 fps na wysokich ;x
Click to expand...
Do Wiedźmina czy nie, ja tej karty bym nikomu nie polecił. Jest bardzo nierówna, w niektórych grach działa nieźle w innych dużo gorzej od kart z poprzedniej generacji. Szukałbym czegoś używanego. gtx 770 można dorwać za mniejsze pieniądze, albo jakiegoś r9 280x.

N

nokia567

Rookie
#5,873
Apr 27, 2015
nierówna?- problemy ma tylko w grach które na ULTRA wymagają więcej niż 2gb vramu jak AC Unity, ale doszukiwać się 770 która też ma 2gb vramu?- bez sensu, a ten radek, niby lepszy ale W3 powstaje pod nvidie. Tak jak mówie, przydały by się jakieś testy żeby było wiadome co i jak ;D

A

alianta2

Senior user
#5,874
Apr 27, 2015
Jak myślicie, mam procesor z minimalnych wymagań i5 2500k, podkręcony do 4,5GHz, i będę chciał zakupić radka R9 290, kartę z wymagań zalecanych. Będzie coś z tego? Pogram na wysokich? Albo przynajmniej średnich z kilkoma ustawieniami wysokimi..?

H

hellcaretaker

Senior user
#5,875
Apr 27, 2015
alianta2 said:
Jak myślicie, mam procesor z minimalnych wymagań i5 2500k, podkręcony do 4,5GHz, i będę chciał zakupić radka R9 290, kartę z wymagań zalecanych. Będzie coś z tego? Pogram na wysokich? Albo przynajmniej średnich z kilkoma ustawieniami wysokimi..?
Click to expand...
Wydaje mi się, że wysokie i 60 fps w 1080p powinno spokojnie dać radę. Raczej na pewno z wyłączonym NVidia Hairworks.
Jeśli satysfakcjonuje Cię 30 fps, to powinieneś dać radę spokojnie pograć na Ultra - skoro na GTX 980 Ultra działa w 60 fps.

J

Jonek52

Forum veteran
#5,876
Apr 27, 2015
Czy moglibyście mi coś doradzić w kwestii monitora ? Chciałbym kupić coś fajnego pod Wiedźmina, bo w tej chwili męczę się na starej IIyama`ie.
Jestem pewny co do tego, że chce kupić 27 cali. Nie jestem tylko pewien co do rozdzielczości... za 1440p trzeba już sporo dopłacić, a więc jestem bardziej skłonny ku jakimś dobrym 1080p. Np coś takiego:
http://www.morele.net/monitor-asus-mx279h-538793/

Zdaję sobie sprawie, że przy takiej przekątnej piksele mogą być widoczne, jednak dodam, że posiadam gtx 980 i zamiast "naturalnej" rozdzielczości planowałem zadowolić się technologią DSR, która wydaję się być bardzo fajnym rozwiązaniem. Przy obecnym monitorze ( 1680 x 1050 ) i 21 calach skalowanie za pomocą DSR, do np 4k powoduję, że wszystko na ekranie jest maleńkie, wręcz mikroskopijne. W związku z tym wpadłem na pomysł wyposażenia się w duży monitor ( nie mówiąc już o tym, że noszę okulary i duży ekran to dla mnie spora wygoda).

Dodam jeszcze, że bardzo cenie sobie 60 klatek, które jak wszyscy dobrze wiemy, przy wyższej rozdzielczości, nawet na dobrej karcie, mogą być ciężkie do uzyskania.
Wolę raczej mniejszą rozdziałke + Antialiasing + 60 FPS.

Czy ktoś może mi pomóc ?
27 cali 1920 x 1080 czy 27 cali 2560 x 1440 ? I dlaczego.

D

Daniel_Abatemarco

Rookie
#5,877
Apr 27, 2015
Jonek52 said:
Czy ktoś może mi pomóc ?
27 cali 1920 x 1080 czy 27 cali 2560 x 1440 ? I dlaczego.
Click to expand...
Napiszę coś później, a możliwe, że jutro. Tak w skrócie:
Ten Asus bardzo fajny..
FHD dla jednego będzie wystarczające na 27'', dla innego za mało. Kwestia indywidualna. Najlepsza opcja, zdecydowanie to zobaczyć (sklep) w akcji jakąś grę, zarówno w FHD jak i 2560x1440.
Wstępnie:
http://international.download.nvidia.com/geforce-com/international/comparisons/grand-theft-auto-v/grand-theft-auto-v-nvidia-dynamic-super-resolution-interactive-comparison-1-1920x1080-vs-2560x1440.html
Pobaw się suwaczkiem i poobserwuj roślinki na dole ekranu. Różnica jest i to nie mała, a w ,,realu'' jest większa.

Na 2560x1440 (już nie mówie o powyższym porównaniu) obraz jest bardziej szczegółowy, lepszej jakośći. Czyli w skrócie - po prostu lepszy.

Tutaj 27 calowa alternatywa dla powyższego Asusa tylko właśnie 2560x1440:
http://www.morele.net/monitor-asus-pb278q-534858/
Jak coś to pisz.

• RED Point
Reactions: Jonek52
PATROL

PATROL

Moderator
#5,878
Apr 27, 2015
@Jonek52 mikroskopijne przy dużej rozdziałce? Stare gry miały nieskalowalny interfejs, zapewne w W3 będzie się ładnie dostosowywał. Ponadto DSR nie zwiększa wydajności, 1440p z DSR lub po prostu z możliwości monitora zżerają mniej więcej tyle samo mocy. Ponadto, większa rozdziałka i FXAA nieraz dają więcej FPS niż 1080p plus np. MSAAx4.

Jeżeli miałbym wybrać między 27" 1080p a 1440p to oczywiście brałbym ten drugi, gdyż ma on większą gęstość pikseli na jednostkę powierzchni. A zawsze możesz obniżyć rozdziałkę do 1080p.

• RED Point
Reactions: Jonek52
D

Daniel_Abatemarco

Rookie
#5,879
Apr 27, 2015
PATROL said:
Jeżeli miałbym wybrać między 27" 1080p a 1440p to oczywiście brałbym ten drugi, gdyż ma on większą gęstość pikseli na jednostkę powierzchni. A zawsze możesz obniżyć rozdziałkę do 1080p.
Click to expand...
To prawda.

PATROL said:
Ponadto, większa rozdziałka i FXAA nieraz dają więcej FPS niż 1080p plus np. MSAAx4.
Click to expand...
Albo całkiem wyłączyć AA i spory boost wydajności. Ewentualnie x2 co by jakieś było.

J

Jonek52

Forum veteran
#5,880
Apr 27, 2015
@Daniel Abatemarco @PATROL Wielkie, serdeczne dzięki za pomoc. :)
Na pewno odwiedzę też sklep, żeby zobaczyć te różnice na żywo. Czuję się o wiele bardziej przekonany do 1440, to na pewno. Natomiast mam jeszcze jedno pytanie.
Różnica między 1080 vs 1440 jest faktycznie znaczna, oczywiście na ogromną korzyść tej drugiej. Jednak cena, która trzeba dopłacić za to drugą, przy 27 calach, też jest niemała... Biorąc pod uwagę DSR i póki co pomijając kwestie wydajnościowe... Czy różnica między 1440, a 1080 przeskalowanym do 1440 będzie też tak widoczna, jak "prawdziwe' 1440 vs 1080 ? Pytam, bo jednak dalej odstrasza mnie cena. Jeżeli będę w stanie uzyskać bardzo naturalny efekt 1440p za pomocą DSR na karcie, szczególnie przy np. jakiejś dobrej jakości monitorze 1080p to nie ukrywam, że wolałbym to, niż płacenie 2000zł na monitor...
Czy różnica będzie spora?

Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 292
  • 293
  • 294
  • 295
  • 296
  • …

Go to page

• 396
Next
First Prev 294 of 396

Go to page

Next Last
Share:
Facebook Twitter Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Link
  • English
    English Polski (Polish) Deutsch (German) Русский (Russian) Français (French) Português brasileiro (Brazilian Portuguese) Italiano (Italian) 日本語 (Japanese) Español (Spanish)

STAY CONNECTED

Facebook Twitter YouTube
CDProjekt RED Mature 17+
  • Contact administration
  • User agreement
  • Privacy policy
  • Cookie policy
  • Press Center
© 2018 CD PROJEKT S.A. ALL RIGHTS RESERVED

The Witcher® is a trademark of CD PROJEKT S. A. The Witcher game © CD PROJEKT S. A. All rights reserved. The Witcher game is based on the prose of Andrzej Sapkowski. All other copyrights and trademarks are the property of their respective owners.

Forum software by XenForo® © 2010-2020 XenForo Ltd.