Wiedźmin 3: Dyskusja na temat wymagań sprzętowych

+
Alcatraz said:
Pomóc w tym mogłaby technologia Mantle od AMD (oczywiście mówię tu o optymalizacji dla użytkowników z kartami tego producenta chipsetów kart graficznych), lecz niestety jest ona na dość wczesnym etapie (także na etapie popularności) i do tego przeznaczona jedynie na nową serię kart graficznych AMD

Mylisz się Mantle nie jest jedynie ograniczone do nowych kart AMD, na GF też działa, nie jest to zamknięty "ficzer" pod AMD wszystko zależy od developerów. Dlatego trzymam kciuki może to wymusi na M$ udoskonalenie wydajności DX, albo powróci do łask Open GL ?

WhiteWarrior said:
Skoro celują w 30fps na konsolach to podejrzewam 1080p na obu.

Rozdzielczość nie jest jeszcze pewna, ale byłbym zdziwiony gdyby była inna niż piszesz.

Nowe konsole mają pole do popisu, bo mają dużo RAMu, a to może bardzo skrócić czas ładowanie lokacji/terenów gry. Mnie cieszy architektura bardzo podobna do PC. Pamiętam jak przy premierze 360 i PS3 wszyscy wróżyli (pewnie Napoleon maczał w tym palce :p ) porażkę. Jak czas pokazał to wszyscy wiemy. Ja osobiście przez 2 lata posiadałem 360. Dzięki niej odkryłem najlepszą grę mojego życia (W3 to zmieni) - Red Dead Redemption. Osobiście jestem przeciw robieniu tytułów na wyłączność. Jeśli kogoś stać na gry to konsola jest nie taka zła, a do tego mona odtwarzać filmy na Blu-Ray.

Mnie ciekawi jakim ustawieniom graficznym będą odpowiadać wersje na next...current-geny.

ViQu said:
Pamiętam jak przy premierze 360 i PS3 wszyscy wróżyli (pewnie Napoleon maczał w tym palce :p/> ) porażkę. Jak czas pokazał to wszyscy wiemy.

Musiałeś mnie wydać? :p

nickstone said:
Rozdzielczość nie jest jeszcze pewna, ale byłbym zdziwiony gdyby była inna niż piszesz.
Też się nie zdziwię jeżeli będzie niższa :p Ja ogólnie mam w nosie jaka będzie rozdzielczość, chcę po prostu zagrać.

Rozdzielczość na (nowych) konsolach niekoniecznie musi być Full HD. Już kilka gier na "nowe systemy" to pokazało.

Pytanie jak daleko będą chcieli popchnąć jakość grafiki przy uwzględnieniu ograniczeń architektury konsoli.

I tak na PC będzie można odpalić Wiedźmina 3 nawet w 4K* /> ...

*pytanie tylko czy (w dniu premiery) będzie maszyna która to uciągnie />

IwaN said:
Rozdzielczość na (nowych) konsolach nie koniecznie musi być Full HD. Już kilka gier na "nowe systemy" to pokazało.

Pytanie jak daleko będą chcieli popchnąć jakość grafiki przy uwzględnieniu ograniczeń architektury konsoli.

I tak na PC będzie można odpalić Wiedźmina 3 nawet w 4K* ...

*pytanie tylko czy (w dniu premiery) będzie maszyna która to uciągnie
EA się nie liczy, bo to leniwe, chciwe *** :p

Będzie taka maszyna, już teraz mają ją NASA, NSA i Armia Stanów Zjednoczonych.

Swoją drogą, to szkoda, że niektóre gry mają takie wymagania, że aby odpalić je na "Ultra" trzeba kupić podzespoły, które będą w sprzedaży po roku lub dwóch latach od premiery. Wtedy to już nie robi takiego wrażenia :/

WhiteWarrior said:
EA się nie liczy, bo to leniwe, chciwe *** :p/>/>

Będzie taka maszyna, już teraz mają ją NASA, NSA i Armia Stanów Zjednoczonych.

Swoją drogą, to szkoda, że niektóre gry mają takie wymagania, że aby odpalić je na "Ultra" trzeba kupić podzespoły, które będą w sprzedaży po roku lub dwóch latach od premiery. Wtedy to już nie robi takiego wrażenia :/
I to jest wina optymalizacji gier na prototypach które nie są dla Nas dostępne.

Ja przez W3 musiałem wymienić całego kompa. Już kilka rzeczy wymieniłem i za jakiś czas niestety kupuję 780Ti co bym nie miał kłopotów z nowymi grami w przeciągu 5lat.

Michax said:
Już kilka rzeczy wymieniłem i za jakiś czas niestety kupuję 780Ti co bym nie miał kłopotów z nowymi grami w przeciągu 5lat.

Optymista. :p/> Ja daje max 3 lata. />

Michax said:
Już kilka rzeczy wymieniłem i za jakiś czas niestety kupuję 780Ti co bym nie miał kłopotów z nowymi grami w przeciągu 5lat.

Ja bym jednak zaczekał z tym zakupem, bo może jednak z tych Maxwelli coś wyjdzie.

nickstone said:
Ja bym jednak zaczekał z tym zakupem, bo może jednak z tych Maxwelli coś wyjdzie.
Podobno w 1 kwartale ma wyjść jakiś najsłabszy Maxwell. Co nie zmieni ceny najwyższej klasy kart aktualnych. Podejrzewam że różnica między najlepszym Maxwellem a Titanem np. nie będzie zbyt duża.}

@Nap: Wiesz kiedyś to wszystko musi się zatrzymać. Grafika w końcu dojdzie do takiego poziomu że nie będzie można już jej poprawić. To i sprzęt stanie w miejscu. Wszystko pójdzie wtedy możliwe pod 4k? To takie moje małe "proroctwo".

ViQu said:
Sensowne argumenty? Bo to, że jej jeszcze nie ma to nie jest argument.
Data premiery to przyszły rok? A W3 w tym? Nie mówię że Redzi nie bazują na tych kartach ale może biorą bardziej pod uwagę aktualnie dostępne karty.

Michax said:
Data premiery to przyszły rok? A W3 w tym? Nie mówię że Redzi nie bazują na tych kartach ale może biorą bardziej pod uwagę aktualnie dostępne karty.

Data premiery to obecny. Do wakacji powinno być wydane większość modeli. Najpóźniej jesienią pojawią się topowe modele. W Q1 i Q2 pewnie wydadzą modele z niskiej i średniej półki. Polecam śledzić na bieżąco newsy. Nie chodzi o to, że W3 będzie miał więcej FPSów na tych kartach lub będzie lepiej "tolerowany". Przytoczę kawałek swojej wypowiedzi z 1 strony:

W3 ma być pierwszym tytułem, który pokaże nowe ficzery od Nvidii: HairWorks, bardziej rozbudowane APEX, PhysX jako główny silnik fizyczny. To ma być reklama Zielonych.

Nvidia głupia nie jest i wypuszcza Maxwella. Karty z dodatkowym procesorem ARM "Denver", który ma odciążyć GPU od obliczeń fizyki. Wtedy nie tylko entuzjaści będą mogli poznać magię zaawansowanej fizyki, ale także przeciętny Kowalski.

A PhysX to główny silnik fizyczny.

Karesh said:
W1 i W2 były dobrze zoptymalizowane.
Nie bardzo. Widać to doskonale na samym początku, gdy Salamandra atakuje Kaer Morhen i oczywiście w Starej Wyzimie. Poza tym W1 to gra oparta na Aurorze, która już w momencie zakupu licencji przez Redów, była przestarzała. Nawet rozległa modyfikacja nie zniosła wielu ograniczeń tego silnika. Z kolei REDengine 1.0 to dzieło mające duże perspektywy rozwoju, ale niedopracowane (z różnych względów, nad którymi nie będę się rozwodził). Optymalizacja Tomb Raidera wywarła na mnie duże wrażenie; z Phenomem II 6X 1090T i z 560 Ti na pokładzie ta gra w 1200p hula cudownie. Niemal wszystko na max, musiałem tylko TressFX wyłączyć. Nie spodziewałem się 45-30 kl/s. W W2 o takich osiągach mogę jedynie pomarzyć. Redzi zamiast skupiać się na gimmickowych technologiach, które niczego nie wnoszą (hello 3D Vision), powinni dopracować podstawowe aspekty. Jak to mówią Anglosasi: najpierw chodzić, potem biegać.

ViQu said:
Data premiery to obecny. Do wakacji powinno być wydane większość modeli. Najpóźniej jesienią pojawią się topowe modele. W Q1 i Q2 pewnie wydadzą modele z niskiej i średniej półki. Polecam śledzić na bieżąco newsy. Nie chodzi o to, że W3 będzie miał więcej FPSów na tych kartach lub będzie lepiej "tolerowany".

Tyle że ja nie mam możliwości raczej czekać z nową kartą :( albo biorę 780TI i cieszę się jakością albo biorę jakąś kaszanę i czekam na Maxwelle.

Realne przełożenie na wymagania W3 będzie miał użyty obszar widzenia (field of view). Pamiętamy jak w W2 często maskowano to "mgłą".
Nie bez znaczenia pozostanie również zagęszczenie NPC'ów. Wyzima Handlowa, w W1, potrafiła z tego powodu (swego czasu) chrupać...

Michax said:
Tyle że ja nie mam możliwości raczej czekać z nową kartą
albo biorę 780TI i cieszę się jakością albo biorę jakąś kaszanę i czekam na Maxwelle.

Jak musisz to musisz.
Przyjrzyj się nowym modelom od Gibabyta - moc mają straszliwą.

Michax said:
Tyle że ja nie mam możliwości raczej czekać z nową kartą :(/> albo biorę 780TI i cieszę się jakością albo biorę jakąś kaszanę i czekam na Maxwelle.

Bierz tą 780ti :). 5% mniejsza wydajność od Titana na stocku, a po podkręceniu nawet go przewyższy.

Top Bottom