Forums
Games
Cyberpunk 2077 Thronebreaker: The Witcher Tales GWENT®: The Witcher Card Game The Witcher 3: Wild Hunt The Witcher 2: Assassins of Kings The Witcher The Witcher Adventure Game
Jobs Store Support Log in Register
Forums - CD PROJEKT RED
Menu
Forums - CD PROJEKT RED
  • Najnowsze
  • AKTUALNOŚCI
  • DZIAŁ OGÓLNY
    WIEDŹMIN GRA PRZYGODOWA
  • FABUŁA
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 WIEDŹMIN 3 WIEDŹMIŃSKIE OPOWIEŚCI
  • ROZGRYWKA
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 WIEDŹMIN 3 MODY (WIEDŹMIN) MODY (WIEDŹMIN 2) MODY (WIEDŹMIN 3)
  • DZIAŁ TECHNICZNY
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 (PC) WIEDŹMIN 2 (XBOX) WIEDŹMIN 3 (PC) WIEDŹMIN 3 (PLAYSTATION) WIEDŹMIN 3 (XBOX) WIEDŹMIN 3 (SWITCH)
  • SPOŁECZNOŚĆ
    TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA) TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA) INNE GRY
  • RED Tracker
    Cyberpunk Seria gier Wiedźmin GWINT
WIEDŹMIN
WIEDŹMIN 2
WIEDŹMIN 3
MODY (WIEDŹMIN)
MODY (WIEDŹMIN 2)
MODY (WIEDŹMIN 3)
Menu

Register

Wiedźmin 3: Dyskusja na temat wymagań sprzętowych

+
Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 312
  • 313
  • 314
  • 315
  • 316
  • …

Go to page

• 396
Next
First Prev 314 of 396

Go to page

Next Last
Y

Yowie91

Senior user
#6,261
May 6, 2015
Parę stron wcześniej podałem specyfikację własnego sprzętu i czytając to forum widzę że bardzo duża część z naszej wspaniałej Wiedźmińskiej braci posiada taką samą albo bardzo zbliżoną konfigurację do mojej (i5 4670k/8gb/gtx 770 2gb).

Jest to bardzo mocna konfiguracja która wystarcza mi do właściwie każdej gry do maksymalnych ustawień i stałych 60 fps-ów.
Sprzęt sam w sobie kosztował około 4k zł.
Patrząc na pierwsze testy wydajności wersji PC można być tylko przerażonym.
Tego typu sprzęt nie jest dostępny dla większości graczy PC-towych w polsce, bardzo duża część to jeszcze uczniowie których rodzice nie są w stanie zapłacić za lepszy komputer.
Tak samo tyczy się osób pracujących, gdzie trzeba przeznaczać wypłaty na swoje utrzymanie, a tak duży wydatek jest wręcz nierealny. Pozostają bardzo modne ostatnio raty (czyli to, co ja zrobiłem :p).

Dochodząc do tematu: Jeżeli przy moim sprzęcie, gdzie musiałem pracować na niego półtorej roku, odbierając sobie bardzo dużo innych przyjemności, gra będzie działać "ledwo" na średnich to się lekko zdenerwuję i sądzę że nie tylko ja.

Ale poczekamy zobaczymy. :)

P

piecia18

Forum veteran
#6,262
May 6, 2015
warzoch said:
Ta karta nigdy nie będzie problemem, ale jest słabsza od tego zasranego 660 to już trzeba teoretyzować, że może nie pójść
Click to expand...
Czyżbyś miał jakieś obiekcje co do GTXów660? ;>

D

Darench

Rookie
#6,263
May 6, 2015
Jeżeli mówicie o ultra to macie też na myśli wszystkie ficzery od nvidi co tylko pożera vram a różnica jest marginalna. Myśle, że już GTX 770 wystarczy na miks wysokie- ultra ( bez wodotrysków zielonych) na luzie utrzymując przynajmniej 30 klatek w 1080p.

warzoch

warzoch

Forum veteran
#6,264
May 6, 2015
piecia18 said:
Czyżbyś miał jakieś obiekcje co do GTXów660? ;>
Click to expand...
Mam obiekcje co do tych wymagań. PS4 i XONE są dużo słabsze od tych minimalnych wymogów. I gra ma obowiązek uruchomić się na słabszych kartach od GTX 660. Oczywiście z 2GB VRAM

Rustine

Rustine

Mentor
#6,265
May 6, 2015
warzoch said:
Mam obiekcje co do tych wymagań. PS4 i XONE są dużo słabsze od tych minimalnych wymogów. I gra ma obowiązek uruchomić się na słabszych kartach od GTX 660. Oczywiście z 2GB VRAM
Click to expand...
Nie ma żadnego obowiązku, a specyfikacja konsol=/=specyfikacji PC.

warzoch

warzoch

Forum veteran
#6,266
May 6, 2015
Konsole "next-genowe" to badziewia pod względem mocy i to jest prawda. Nie jest sprawiedliwe dawanie graczom minimum na GTX 660. Karta przewyższająca lepszą z konsol "nowej generacji".

V

Variv

Senior user
#6,267
May 6, 2015
Darench said:
Jeżeli mówicie o ultra to macie też na myśli wszystkie ficzery od nvidi co tylko pożera vram a różnica jest marginalna. Myśle, że już GTX 770 wystarczy na miks wysokie- ultra ( bez wodotrysków zielonych) na luzie utrzymując przynajmniej 30 klatek w 1080p.
Click to expand...
Osobiście mając gtx 770 i i5 4670k liczę na mieszankę średnich i wysokich plus jeden bajer od nvidii physx. Zawsze w grach bardzo lubię physx fajnie by było jak by to nie zabijało mocno wydajności.

Alcatraz1024

Alcatraz1024

Forum veteran
#6,268
May 6, 2015
Bebechów konsol i PC'ów nie można porównywać ze względu na to, że w przypadku konsol developerzy gier wiedzą na co piszą/na czym tworzą, mogą wszystko zapiąć na ostatni guzik, wykorzystać każdy bit, bajt mocy nie jak w przypadku PC'ta gdzie bebechu są przeróżne, tysiące możliwości konfiguracji, co daje taki sam efekt jak java w programowaniu - "jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego", a aby PC dorównał optymalizacji konsolowej to developerzy muszą się mocno nagimnastykować i tak wątpię, aby optymalizacja była możliwa 1:1 w przypadku zawsze takich samych konsol i chybił trafił PC'ów.
A poza tym konsole mają dopasowany, zgrany system i procesy w tle, nie to co PC.

W

Wilkolak1985

Senior user
#6,269
May 6, 2015
Witam kolegów

Posiadam następujący sprzęt:

Cpu: AMD FX 8120 8 x 3.1 Ghz (po OC 4 Ghz)

Cpu Cooler: SilentiumPC Fera 2

Thermal Compound: Arctic Silver 5

Motherboard: Gigabyte 990XA-UD3

RAM: 12 Gb Kingston HyperX Blu DDR 3 1600 Mhz

GPU: Asus Strix GTX 970 DirectCU II 4 GB OC

Sound Card: Sound Blaster X-Fi 5.1

HDD: Western Digital 2TB + Seagate Barracuda 1TB

PSU: Seasonic S12 550W HT 80 PLUS Certified

Case: Gelid Darkforce + 5 x 120 mm fans

Wiem że ten procesor chociaż po podkręceniu radzi sobie całkiem nieźle to nie jest raczej przeznaczony do gier. Na jaki poziom detali według Was będę mógł sobie pozwolić ?

zimny123z

zimny123z

Senior user
#6,270
May 6, 2015
warzoch said:
Click to expand...
A ja i tak z uporem maniaka będę się upierał, że na 1GB VRAM zagram.

• RED Point
Reactions: B3rCik.869 and warzoch
warzoch

warzoch

Forum veteran
#6,271
May 6, 2015
Bo zagrasz, oni uwielbiają robić z W3 tytuł dla wybranych high-endowych sprzętów :)

• RED Point
Reactions: zimny123z
Rustine

Rustine

Mentor
#6,272
May 6, 2015
Karty z 1GB vramu dla mnie wyglądają już nieco na low-end.

Z

Zorpen

Forum veteran
#6,273
May 6, 2015
Wilkolak1985 said:
Witam kolegów

Posiadam następujący sprzęt:

Cpu: AMD FX 8120 8 x 3.1 Ghz (po OC 4 Ghz)

Cpu Cooler: SilentiumPC Fera 2

Thermal Compound: Arctic Silver 5

Motherboard: Gigabyte 990XA-UD3

RAM: 12 Gb Kingston HyperX Blu DDR 3 1600 Mhz

GPU: Asus Strix GTX 970 DirectCU II 4 GB OC

Sound Card: Sound Blaster X-Fi 5.1

HDD: Western Digital 2TB + Seagate Barracuda 1TB

PSU: Seasonic S12 550W HT 80 PLUS Certified

Case: Gelid Darkforce + 5 x 120 mm fans

Wiem że ten procesor chociaż po podkręceniu radzi sobie całkiem nieźle to nie jest raczej przeznaczony do gier. Na jaki poziom detali według Was będę mógł sobie pozwolić ?
Click to expand...
Obstawiam że na low - wszystko przez tą pastę Arctic Silver 5 ;)

• RED Point
Reactions: SoltysGamingPL, MocnyMichal and warzoch
warzoch

warzoch

Forum veteran
#6,274
May 6, 2015
Ultra panie kolego, nic innego nie pozostaje :)

Alcatraz1024

Alcatraz1024

Forum veteran
#6,275
May 6, 2015
Jak potrafiłem odpalić Shadow of Mordor na wysokich/ultra na HD5670 (1GB) w 30-60fps to i Wieśka 3 odpalę, nawet jakby to miało znów sprowadzać się do grania w rozdzielczości 320x240 :D

• RED Point
Reactions: warzoch
A

AronB

Rookie
#6,276
May 6, 2015
Grzecznie apeluję, by nie robić ludziom wody z mózgu. OFICJALNE stanowisko jest takie, że minimum to 2gb pamięci na karcie. Wiem, że często producenci mogą wprowadzać użytkowników w błąd, ale do ciężkiej cholery nie wprowadzajcie ludzi w błąd. Rozumiem, że zdaniem niektórych wymagania są zawyżone (sam jestem tego zdania), ale dopóki nie będzie oficjalnych testów nie mieszajcie ludziom w głowach:) Jeśli np. okaże się, że gra przed uruchomieniem będzie weryfikować np. ilość fizycznych rdzeni (jak w jednym z Call of Duty) i takie i3 odpadnie (2 rdzenie fizyczne, 4 wirtualne), to ciekaw jest reakcji wszystkich piszących "na i3 pójdzie na 100%" itp. Apeluję: czekać do pierwszych testów i recenzji, gra z półek sklepowych nie ucieknie:)

Edit; mea culpa, to nie było Call of Duty, ale w jakimś tytule taka sytuacja miała miejsce:) Zaraz sprawdzę:)

Last edited: May 6, 2015
I_w_a_N

I_w_a_N

Mentor
#6,277
May 6, 2015
Rustine said:
Karty z 1GB vramu dla mnie wyglądają już nieco na low-end.
Click to expand...
Raczej na takie, które już nie pozwolą na grę w nowsze tytuły.

Teraz przyzwoite minimum dla GPU to 2 GB VRAM.

zimny123z

zimny123z

Senior user
#6,278
May 6, 2015
@AronB
Oficjalne stanowiska są po to, żeby nikt nie miał potem pretensji. Jak będzie na prawdę do zupełnie inna historia.

@I_w_a_N
Nie twierdzę, że to solidna dawka mocy ale nie zdarzyło mi się nie móc zagrać w jaki kolwiek tytuł przez kartę a właściwie jej pamięć.

Last edited: May 6, 2015
A

AronB

Rookie
#6,279
May 6, 2015
@zimny123z

Rozumiem to doskonale, gram na pc od ponad 20 lat i różne rzeczy widziałem:) Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, by z opiniami typu "pójdzie ci na 100%" mimo, iż dany sprzęt nie spełnia minimalnych wymagań dać sobie na wstrzymanie. Różnie może być, dlatego zalecam spokój i czekanie do premiery. Koniec tematu z mojej strony;)

I_w_a_N

I_w_a_N

Mentor
#6,280
May 6, 2015
zimny123z said:
Nie twierdzę, że to solidna dawka mocy ale nie zdarzyło mi się nie móc zagrać w jaki kolwiek tytuł przez kartę a właściwie jej pamięć.
Click to expand...
Tylko rozdzielczości coraz niższe? ;) ...

Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 312
  • 313
  • 314
  • 315
  • 316
  • …

Go to page

• 396
Next
First Prev 314 of 396

Go to page

Next Last
Share:
Facebook Twitter Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Link
  • English
    English Polski (Polish) Deutsch (German) Русский (Russian) Français (French) Português brasileiro (Brazilian Portuguese) Italiano (Italian) 日本語 (Japanese) Español (Spanish)

STAY CONNECTED

Facebook Twitter YouTube
CDProjekt RED Mature 17+
  • Contact administration
  • User agreement
  • Privacy policy
  • Cookie policy
  • Press Center
© 2018 CD PROJEKT S.A. ALL RIGHTS RESERVED

The Witcher® is a trademark of CD PROJEKT S. A. The Witcher game © CD PROJEKT S. A. All rights reserved. The Witcher game is based on the prose of Andrzej Sapkowski. All other copyrights and trademarks are the property of their respective owners.

Forum software by XenForo® © 2010-2020 XenForo Ltd.