Wiedźmin 3: Dyskusja na temat wymagań sprzętowych

+
Czy Wiedźmin 3 Dziki Gon ujdzie na najniższych chociaż ?

Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-4210U CPU @ 1.70GHz 2.60GHz
Pamięć RAM: 6GB
System: Windows 10 64-bit
Karta Graficzna: AMD Radeon R7 M260

:what::what:

laptop Lenovo IdeaPad Y510P,
Intel Core i7-4700MQ 4x2.6GHz (4x3.3GHz w trybie Turbo Cośtam)
2x8GB DDR3 Corsair 1600MHz Clock zdaje się 9
2xNVIDIA GeForce GT 755M 2x2GB SLI

czy pójdzie na wysokich w min. 1366x768?

Last edited:
czy pójdzie na wysokich w min. 1366x768?

Kilka sekund szukania i można trafić na wyniki wydajności Dzikiego Gonu na tym lapku, ale nawet gdybym tego nie znalazł to powiedziałbym ci ze pograsz TYLKO na minimum detalach, z testów wyszło jasno
Ultra 10fps
Medium 20fps
Low 27fps

Jak widać dopiero jako-tako można pograć na minimum.

Edit
Mae culpa nie zauważyłem SLi / z tandememto całkiem co innego
cienie low reszta detali Highi uber klatki 30fps z vync trzymało i chodziło lepiej niż bez vsynca.

Last edited:
Kilka sekund szukania i można trafić na wyniki wydajności Dzikiego Gonu na tym lapku, ale nawet gdybym tego nie znalazł to powiedziałbym ci ze pograsz TYLKO na minimum detalach, z testów wyszło jasno
Ultra 10fps
Medium 20fps
Low 27fps

Jak widać dopiero jako-tako można pograć na minimum.

Edit
Mae culpa nie zauważyłem SLi / z tandememto całkiem co innego
cienie low reszta detali Highi uber klatki 30fps z vync trzymało i chodziło lepiej niż bez vsynca.

Właśnie sta pytam, niby Fallout 4 też powinien śmigać ale na full mam co najwyżej 30fps. Mi zależy szczerze mówiąc na high we wszystkich ustawieniach z wyłączeniem wody i cieni (na low lub co najwyżej medium) w pełni 30fps w 1366x768. O ultra nawet nie marzę bo na pokazie slajdów mi nie zależy. Niby laptop mocny ale zwodniczo wysokie ustawienia w grach trzyma nie najlepiej...

Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy pójdzie mi wiedźmin na procesorze Amd Fx 4300 3,8ghz, grafice Gibabyte radeon hd 7870 2gb 256bit i 8gb ram?
Jak tak to na jakich ustawieniach?

Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy pójdzie mi wiedźmin na procesorze Amd Fx 4300 3,8ghz, grafice Gibabyte radeon hd 7870 2gb 256bit i 8gb ram?
Jak tak to na jakich ustawieniach?
Pójdzie i to chyba nawet z palcem (chociaż ten procesor)
Sam mam nie młody juz sprżet (i5 2500/ 8gb /7850 2gb) i gram sobie spokojnie. a na patchu 1.12 zauważyłem niezły wzrost wydajności w miastach
(gram w 1600x900, ale u ciebie to może da radę w 1920x1080 bo karta ciut szybsza)
Cienie medium
Reszta detali albo high albo uber, Hairworks wyłaczony, vsync też
W mieście klatki średnio coś koło 40-42fps / poza miastem średnio coś koło 45-47fps u mnie.
patch 1.12 / csterowniki 16.1

Szczegółowe info odnośnie ustawień w temacie mój fps, powinieneś znaleźć post.

Last edited:
Jako, że słabo znam się na kwestiach sprzętowych, chciałbym zapytać, czy wydatek w okolicach 500 zł na lepszą kartę graficzną w istotny sposób wpłynąłby na wydajność poniższej konfiguracji:
Procek: IntelCore i3 3250 3,50 GHz BOX
Karta:
GIGABYTE HD 7770 OC 1 GB
RAM: 8 GB DDR 3
Płyta główna: Gigabyte GA‐H77M*‐D3H
Zasilacz: Chieftec GPA-*‐450S8 bulk
Obecnie wygląda to tak, że na rozdziałce 1400x900 (większej nie przewiduję) przy ustawieniach wysokich (niskie cienie i woda) + ssao, gra chodzi w miarę płynie w okolicach 30 fps z pewnym spadkami w lokacjach takich jak bagna czy Novigrad.

Czy odpali na wysokich

Da rade odpalić na wysokich na takim sprzęcie jak poniżej ?
Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-3570k CPU @ 3.40GHz 3.80GHz
Ram: 8GB
Karta Graficzna: GeForce GTX670 2gb

Last edited:
Obecnie wygląda to tak, że na rozdziałce 1400x900 (większej nie przewiduję) przy ustawieniach wysokich (niskie cienie i woda) + ssao, gra chodzi w miarę płynie w okolicach 30 fps z pewnym spadkami w lokacjach takich jak bagna czy Novigrad.

Sprawdź reakcje zmniejszając liczbe postaci tła na minimum. prawda jest taka że to ora procesor, Ty masz 2 rdzeniówke mnie czasami i5 zaszaleje w novigradzie albo oxenfurcie na 90%

Inną sprawą jest że nic konkretnego nie dostaniesz za 500 zł chyba że używaka pogwarancyjnego, ale nie masz pewności czy nie był przed sprzedażą upieczony razem z niedzielnym kurczakiem by potrzymał +- pół roku.

Z nówek masz MSI GeForce GTX 750 OC: za ~510 zł ale czy ja wiem czy jest sens? ja bym rozważał zebranie wiekszej kaski, sprzedanie tego co masz i zrobienia czegoś konkretnego na i5, bo niestety i3 ograniczy każdą lepszą kartę.

Sprawdź reakcje zmniejszając liczbe postaci tła na minimum. prawda jest taka że to ora procesor, Ty masz 2 rdzeniówke mnie czasami i5 zaszaleje w novigradzie albo oxenfurcie na 90%

Gdy będę miał dostęp do kompa, to niewątpliwie rzucę na to okiem.

Tyle, że znalazłem coś co zdecydowanie wygląda zachęcająco: https://www.youtube.com/watch?v=lj8vybrP6x0
Zwłaszcza, że autor ma, z tego co się orientuję, słabszy procek, bo ta moja 2 rdzeniówka ma 4 wątki. To niby tylko biały sad ale zaaplikowane ustawienia każą przypuszczać, że możliwy jest wzrost FPS o co najmniej 10 w większości lokacji, co byłoby już dla mnie akceptowalne. Zwłaszcza, że nie dysponuję obecnie i raczej nie będę w najbliższym czasie dysponował większymi funduszami, a chciałbym pograć sobie we w miarę komfortowych warunkach na dodatek aplikując STLM 2.1, który do prawidłowego działania wymaga dosyć sporego zasięgu rysowania i HBO+. Obecnie przy czymś takim schodzę w otwartej przestrzeni w okolice 30-25 fps, w Novigradzie 25-20 i na bagnach w zasadzie tak samo. Wzrost o stabilne 10 klatek na tę chwilę by mnie satysfakcjonował.
To jasne, że na cuda nie liczę, byleby się nie okazało, że wydam te 5 stów, a efektu nie będzie :p

Last edited:
Da rade odpalić na wysokich na takim sprzęcie jak poniżej ?
Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-3570k CPU @ 3.40GHz 3.80GHz
Ram: 8GB
Karta Graficzna: GeForce GTX670 2gb

Mam trochę podobny komp, mianowicie i5-3470 i R9 280x i tyle samo pamięci i na wysokich chodzi płynnie. Tobie może i też powinno, pewnie będą spadki gdzieniegdzie, trudno wywróżyć.

Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią że zmiana da marginalny efekt, zostaje ci iść na kompromis i z jakichś ustawień zrezygnowac.

No cóż, dzięki za opinię. Trochę jednak mnie to rozwiązanie kusi, bo już moja obecna karta wg. żadnych standardów, a także przeprowadzonych testów nie powinna dawać mi w miarę płynnej gry w każdej lokacji na wysokich ustawieniach, a tak właśnie było. Stąd też myśl, że gdyby dorzucić ten 1 GB VRAM to sytuacja powinna jednak się poprawić.

Odnośnie mojego procesora: https://www.youtube.com/watch?v=u_scJDX88Hw 40-50 fps na ultra w 1080p

Nie wydaje się by jakoś specjalnie ograniczał kartę w Wiedźminie, choć trzeba założyć, że w miastach spadki są pewnie większe.
Zastanawiam się czy, powiedzmy, za 700 zł nie udałoby się kupić lepszej karty, ale unikając przy okazji wymiany zasilacza. Tzn. czy ewentualne dorzucenie tych 200 zł robiłoby jakąś sensowną różnicę.

Last edited:
No cóż, dzięki za opinię. Trochę jednak mnie to rozwiązanie kusi, bo już moja obecna karta wg. żadnych standardów, a także przeprowadzonych testów nie powinna dawać mi w miarę płynnej gry w każdej lokacji na wysokich ustawieniach, a tak właśnie było. Stąd też myśl, że gdyby dorzucić ten 1 GB VRAM to sytuacja powinna jednak się poprawić.

Odnośnie mojego procesora: https://www.youtube.com/watch?v=u_scJDX88Hw 40-50 fps na ultra w 1080p

Nie wydaje się by jakoś specjalnie ograniczał kartę w Wiedźminie, choć trzeba założyć, że w miastach spadki są pewnie większe.
Zastanawiam się czy, powiedzmy, za 700 zł nie udałoby się kupić lepszej karty, ale unikając przy okazji wymiany zasilacza. Tzn. czy ewentualne dorzucenie tych 200 zł robiłoby jakąś sensowną różnicę.

Wiesz? Mając grafę poniżej minimalnych, na pudełku jest GTX 660 bądź radek hd 7870 mianowicie mam 560 Ti (po przejściach z piekarnikiem ... ale żyje! ) na średniowysokich w rozdziałce 1920x1080 z kilkoma modami na tekstury sweet fxi stlm klatki mam w granicach 23 fps, z chęcią bym zszedł z rozdziałki, gdyby na moim monitorze dobrze skalowała się 1600x900 ale niestety tak nie jest.

Za 700 zł możesz dorwać używaną gtx 770 która pozwoli ci grać w rozdziałce nawet 1080p lecz jak mówiłem, przy szybszych kartach procesor będzie żółwiem. Radeona do tej i3 nie polecam z nowszysch serii, sterowniki od amd są kiepsko zoptymalizowane, wszyscy je wyklinaja. Generalnie nie ma dużego wyboru za te pieniądze.

Biały sad jest małą lokacją dlatego to tak dobrze wygląda, w grach typu sandbox procesor utrzymuje stany postaci npców znajdujących się na drugim końcu mapy mimo ich nie widzimy, dlatego po przejściu na velen bądź skelliege wydajność w podobnym terenie spadnie na tym procesorze + musisz doliczyć narzut sterownika na procesor co dodatkowo wpływa na wydajność, dlatego mówiłem że ograniczenie liczby postaci w tle może zwiększyć wydajność ale świat stanie się też pustawy.

Podaj jeszcze model zasilacza, zobaczymy czy nie jesteś w posiadaniu sylwestrowego zestawu fajerwerków.

#edit

Tu masz bardzo dobry przykład:

Attachments

• w3n_ultra_cpu.png
    w3n_ultra_cpu.png
    60 KB · Views: 65
Last edited:
Podaj jeszcze model zasilacza, zobaczymy czy nie jesteś w posiadaniu sylwestrowego zestawu fajerwerków.
Chieftec GPA‐450S8 bulk

#edit

Tu masz bardzo dobry przykład:

No tak, to dobry przykład ale dla karty za 1600 zł z 4 GB VRAM, więc tu faktycznie procesor zaczyna poważnie ograniczać jej wydajność. W sytuacji w której ma się ograniczone środki finansowe i chce uzyskać lepszą jakość gry w Wiedźmina, to najlepszym ruchem jest zakup nowej karty. W tym samym artykule na który się powołałeś widać, że najbardziej drastyczne różnice w wydajności są zależne od karty.

A tu jeszcze jeden przykład, tym razem już w Velen, z tym samym prockiem tyle, że w 900p na ultra - https://www.youtube.com/watch?v=iCLPZVXnOAk
W zasadzie to wydaje się, że wydatek w okolicach 1000 zł na samą kartę przy mojej konfiguracji (choć nie wiem co z zasilaczem :p) gwarantuje płynną grę na ultra w 900 p.

Last edited:
W zasadzie to wydaje się, że wydatek w okolicach 1000 zł na samą kartę przy mojej konfiguracji (choć nie wiem co z zasilaczem )

Masz tylko 30A na lini 12v to trochę mało musisz celować w grafikę która pobierze Ci max 180W jeżeli nie chcez wymieniać zasilacza, 960-tka referencyjna bierze 120W nie wiem jak modele oc innych producentów. aczkolwiek i tak zasilacz bedzie troche dostawał po dupie.

960-tka dla zwykłego kowalskiego może wydawać się spoko kartą, z mojej perspektywy jest średnio opłacalnym zakupem, bardzo szybko się zestarzeje ponieważ posiada tylko 128 bitową szynę. Ale do grania na jakimś tam poziomie w nowe gry będzie ok.

@Drzemor - dzięki wielkie za całą dyskusję, bo pomogła mi się zorientować w tym na czym stoję i jakiej karty potrzebuję żeby uzyskać to co chcę.
Ostatecznie zdecydowałem się na GTX 960 4GB, co praktycznie jest podwojeniem pierwotnego budżetu, ale wydaje się wyborem, który jednak zrobi tzw. różnicę i będzie przez jakiś czas nieźle się sprawował, m.in. po zmianie procka na i5, gdy będę miał na to fundusze.
Postaram się dać znać jak ów zmiana wypadnie w stosunku do wydajności Wiedźmina ;)

Top Bottom