Wiedźmin 3: Dyskusja na temat wymagań sprzętowych

+
Wszystko na maxa, ale bez ubersamplingu (jeśli takowy będzie, a pewnie tak) to się zgadzam jak najbardziej.

Jeżeli silnik będzie dobrze zoptymalizowany to i uber pociągnie , pewnie podobnie jak w "Wiedźminie 2" bo odejdzie kwestia renderowania wszystkiego , nawet tego czego nie widać. Obecny high end Nvidi jak i AMD to bardzo potężne karty także będzie ok a jak nie...To cóż, SLI/CF dla maniaków (w tym mnie) pozostaje ;-)
No a jeżeli wierzyć plotkom jakie jakiś czas temu były grane to 780 Ti ze wszystkim na maxa w 1080p z MSAAx8 dawal radę na 35-40 fps.

Już sam RED Engine (ten na którym hulał Wiedźmin 2 w wersji PC) zdawał się mieć ograniczenia właśnie względem konsol (czyli późniejszego RED Engine 2). Mowa tutaj o wparciu dla DirectX 9.0 c (obsługiwanego przez XboX 360 - przypadek? ), podczas gdy w dniu premiery biblioteki Microsoftu w wersji 11 były już dostępne od ponad półtora roku.
Jakich konsol, główny powód użycia DX9, to wsparcie dla win XP (na którego to była najnowsza dostępna wersja DX).

Last edited:
Jakich konsol, główny powód użycia DX9, to wsparcie dla win XP (na którego to była najnowsza dostępna wersja DX).

Tyle, że inni producenci jakoś to "przeskakiwali" dając możliwość uruchomienia gry w dwóch niezależnych trybach - pod DX 9.0 i pod DX 10/11.

Tyle, że inni producenci jakoś to "przeskakiwali" dając możliwość uruchomienia gry w dwóch niezależnych trybach - pod DX 9.0 i pod DX 10/11.
Żeby był sens robienia osobnych trybów dla DX10/11, to REDzi musieliby korzystać z nowych ficzerów dostępnych w tych wersjach, tym samym, w wersji DX9 gra wyglądałaby gorzej, albo chodziła znacząco wolniej (bo musiałaby to emulować na CPU), zresztą pewnie i tak W2 zaczęli pisać zanim wyszło DX11 (w DX10 i tak nie było niczego istotnego poza instancingiem), więc aby wykorzystać możliwości nowej wersji musieliby sporo rzeczy pozmieniać.

Wracając do wróżenia wymagań - sądzę, że pójście na coś mocniejszego niż średniej klasy (końca 2014 roku/początku 2015) sprzęt w dniu premiery Wiedźmina 3 byłoby samobójstwem ze strony RED'ów. Oczywiście mówimy tutaj o średnich albo niskich ustawieniach gry

Niskie na średniej klasy sprzęcie? Przy czym za takie należy uznać karty pokroju GTX760/HD7950/GTX670/R9280/R9270X/GTX660Ti i tylko niskie, w najlepszym wypadku ledwie średnie?
Może, ale tylko w wypadku badziewnej optymalizacji.
Średnie przy zachowaniu płynności powinna zapewnić już R7260X.
Skoro Xbox One, którego gpu to coś pomiędzy HD7770 a HD7790 jest w stanie pociągnąć grę na high przynajmniej w 900p, to te średnie na mocniejszej karcie, a taką jest 260’ka muszą być osiągalne.
Skoro pozwala na to specyfikacja XOne, to PC z i5, 8GB Ram i wspomnianym gpu z palcem w nosie powinien pociągnąć W3 w 1080 na średnich i tyle.

Tyle, że w takim wypadku DX11 to w zasadzie nakładka na dziewiątkę, co może że nie za fajnie przekładać się na ogólną wydajność. W takim wypadku nie można wykorzystać w pełni wszelkich udogodnień DX11, bo podstawę nadal stanowi DX9.
W każdym razie tak czytałem na Labie, a ile w tym prawdy ciężko powiedzieć.

Last edited:
Niskie na średniej klasy sprzęcie? Przy czym za takie należy uznać karty pokroju GTX760/HD7950/GTX670/R9280/R9270X/GTX660Ti i tylko niskie, w najlepszym wypadku ledwie średnie?
Może, ale tylko w wypadku badziewnej optymalizacji.
Średnie przy zachowaniu płynności powinna zapewnić już R7260X.
Skoro Xbox One, którego gpu to coś pomiędzy HD7770 a HD7790 jest w stanie pociągnąć grę na high przynajmniej w 900p, to te średnie na mocniejszej karcie, a taką jest 260’ka muszą być osiągalne.
Skoro pozwala na to specyfikacja XOne, to PC z i5, 8GB Ram i wspomnianym gpu z palcem w nosie powinien pociągnąć W3 w 1080 na średnich i tyle.

Tyle, że w takim wypadku DX11 to w zasadzie nakładka na dziewiątkę, co może że nie za fajnie przekładać się na ogólną wydajność. W takim wypadku nie można wykorzystać w pełni wszelkich udogodnień DX11, bo podstawę nadal stanowi DX9.
W każdym razie tak czytałem na Labie, a ile w tym prawdy ciężko powiedzieć.
Rozumiem że 780/780ti do max ale w 60+ fps to można sie zgodzić ale żeby pograć w 40+ fps pewnie będzie potrzebny jakiś r9 280x/770 . sam dotychczas miałem gtx 570 glh bez podkręcania śmiga na tych detalach w stałych 35+-3 fps w te i wefte na oc 40+-. Wiedzmin też pewnie będzie chulać ale wymieniłem już karte tak czy siak dla świetego spokoju bo obiecałem ziomkowi że mu ją oddam, wymusiłem sam na sobie kupno nowej karty:) karty pokroju 7870/570/660 z i5/i7 i tam nie wiem fx 8300 raczej sie nie mają co tak bardzo stresować a ci co maja 780/r9 290 to już wgl skoro te spece z ixa daja rade w high..chociaż wiadomo że te konsolowe high to troche inne high niż pc bo niektóre efekty i ustawienia mają poprostu poziom "console" czego na pc nie uświadczymy bo albo bedzie medium albo bedzie high, zato ps4 ma karte pokroju bodajże 7870 i ma być full hd i też high. Kij go tam wie póki co można gdybać. Aczkolwiek nawet na moim przykładzie jestem prawie w 100% że ustawienia mojego ac black flag są wyższe niż odpowiedniki konsole a to było na specach i7 2600 stock i ten gtx 570 ghl. Zabardzo sie nie przejmuje z chęcią to bym już pograł haha :p

Attachments

• AC4BFSP 2014-02-24 00-07-53-7.jpg
    AC4BFSP 2014-02-24 00-07-53-7.jpg
    15.9 KB · Views: 59

No zobaczymy jak to będzie z tymi kartami. Z tym że trzeba do tematu realnie podejść, jeżeli karty pokroju GTX 780 czy 780 Ti nie będą w stanie zapewnić odpowiedniej płynności na ultra w 1080p czy też 1440p to też tego nie uczyni GTX 880 i tyle. Chyba że miałby być o 50% szybszy :) Bo jeżeli przykładowo ma być o te 10-14% szybszy od stockowego 780 Ti to przykładowo dla mnie taka zamiana była by nieopłacalna, moja karta przy jej obecnym OC miałaby wydajność większą niż nie kręcony 880. Sam zmianę planuję dopiero w momencie kiedy wydajność nowych modeli będzie na tyle większa że będzie sens tej wymiany.
To samo uważam o sensie przesiadki z 780 na 880. Nawet GTXy 770 czy 680 mogą jeszcze generację do tych GTX 980/980 Ti, przeczekać.

Nadal produkowane w 28nm, podobno to tylko ulepszony Kepler, wydajności do poprzedniej generacji pewnie na poziomie 10 %, czyli dla 4 fps nie ma co kupować jak ktoś ma obecną serię kart. Jedyna słuszna zmiana to na Pascala w 20nm i z szybszą pamięcią niż dotąd(podobno)

Otóż to, to raczej kotleciki w nowej panierce (architekturze będą) żeby trochę kasy z ludzi powyciskać.Ale ma to swój plus, 780/780 Ti stanieją i będzie można sobie SLI złożyć.A takie SLI z 780ek (nawet bez Ti) pozjada wszelkie GTXy 880/880 TI. No i na ten moment SLI nie jest problematyczne, dość długo testowałem i jest na prawdę bardzo fajnie, nie ma przycinek, sutteringu itp.
@P ATROL - Zgadza się, róznica to jest i konkretna między 680 a 780 Ti więc z takiej 570ki na 880kę to będzie kop mega :)

Nadal produkowane w 28nm, podobno to tylko ulepszony Kepler, wydajności do poprzedniej generacji pewnie na poziomie 10 %, czyli dla 4 fps nie ma co kupować jak ktoś ma obecną serię kart. Jedyna słuszna zmiana to na Pascala w 20nm i z szybszą pamięcią niż dotąd(podobno)

Dla kogoś kto składa pc od zera to świetna wiadomość, oby ceny nie były zbyt wyższe od 780 ti i jestem ciekaw czy 880 zrówna się z tym modelem, bo nie wiem kiedy wyjdzie 880 ti a chce komputer mieć conajmniej w grudniu.

Dla kogoś kto składa pc od zera to świetna wiadomość, oby ceny nie były zbyt wyższe od 780 ti i jestem ciekaw czy 880 zrówna się z tym modelem, bo nie wiem kiedy wyjdzie 880 ti a chce komputer mieć conajmniej w grudniu.

No pewnie, na ten moment nie ma sensu kupować ani 780 ani 780 TI, ceny są zbyt duże. Lepiej się wstrzymać do października bo się po prostu przepłaci. No chyba że wyjdzie tak iż ceny 7xx zostaną w miejscu a 8xx będą adekwatnie wyższe, chociaż to już byłoby chore. No ale NV znana jest z tego jakie ceny dowala, brak realnego konkuretna ze stajni AMD nie sprzyja niestety klientom.Chodzi o konkurenta dla nadchodzących 880/880 Ti. Bo r290 i r290x mają się nieźle względem 780/780 Ti.

No ale NV znana jest z tego jakie ceny dowala, brak realnego konkuretna ze stajni AMD nie sprzyja niestety klientom.Chodzi o konkurenta dla nadchodzących 880/880 Ti. Bo r290 i r290x mają się nieźle względem 780/780 Ti.

Spokojnie, chodzą ploty, że jesienią również AMD zaprezentuje nowe karty, więc coś tam na polu konkurencji się podzieje. A to zawsze dobrze dla konsumentów. Choć wyraźnego wzrostu mocy z obu stron raczej nie ma co oczekiwać.
GTX 880 pewno będzie nieco szybszy od 780, może osiągnie poziom 780Ti i tyle..
Można natomiast spodziewać się wyraźnie niższego poboru energii, a to akurat jest bardzo potrzebne, jako że aktualnie topowe gpu żrą prądu co niemiara, a grzeją przy tym niczym kaloryfery.

To prawda AMD też ma już "nową" architekturę i zwie się ona Tonga zapewne znowu 28nm, ale AMD przynajmniej umie dać dobrą cenę adekwatną do wydajności.
Premiera nowych kart to dobra wiadomośc tylko dla 2 grup ludzi (tych co chcą składać kompa od zera i dla tych co liczą na zniżkę cen poprzedniczek i zrobienie sobie SLI), pozostała grupa ludzi nawet nie spojrzy na ich nowe karty bo dla kilku FPS nie ma co kasy wydawać, a i zapomniałem jeszcze o 1 grupie ludzi co muszą mieć wszystko nowe co roku i chwalić się co nie mają za bebechy w kompie, nie ważne, że przyrost wydajności z generacji na generację czy to procesorów czy GPU można nazwać, że prawie jej nie ma :)

Last edited:
Mam takie pytanie, właściwie do Redów..
Wiemy, że trwa cały czas optymalizacja. Wiemy też, że do czasu zakończenia prac nad grą (optymalizacją) Redzi nie mogą podać nam wymagań (dla PC) i konfiguracji sprzętowych, na których gra Wiedźmin 3 pójdzie - odpowiednio w niskich, średnich, wysokich i ultra detalach... Redzi już kilkukrotnie informowali, że od razu, gdy tylko skończą pracę nad szlifowaniem gry podadzą te wymagania.

O to moje pytanie. Jaki jest ostateczny termin zakończenia prac przy doszlifowywaniu gry?
Wiemy, że gra przed sprzedażą musi być gotowa - nie tylko cyfrowa, ale także pudełkowa.... Wypalenie płyt, złożenie pudełek, wsadzenie zawartości do pudełek, dostarczenie produktów do dystrybutorów i na końcu do sklepów (nie mówiąc już nawet o edycjach kolekcjonerskich, które trafią do fanów) - to wszystko trwa.
Redzi na pewno wiedzą jak długi +/- potrzebny jest na to czas...
Wiemy, że początkowo gra miała wyjść w październiku 2014 (...:( to by było za 3 miesiące... eh...). Wiemy, że przesunięto premierę o cztery miesiące [i dobrze... wszyscy (prawie) to rozumiemy, wszyscy chcemy dostać najlepszy produkt], na 24 luty 2015.

Powtarzam pytanie. Znając terminy, produkcji. Jaki jest ostateczny termin zakończenia prac przy doszlifowywaniu gry?

ostateczny = dalej przedłużać się procesu doszlifowywania gry po prostu nie da... (wiem, że data ta może ulec zmianie, rożne wypadki się zdarzają, ale jakiś deadline przecież ustalony jest). Wiec jest deadline, plus powiedzmy tydzień, dwa na dogadanie się i sprawdzenie wszystkiego... ok i termin to...............??

Panie Marcinie @Marcin Momot może Pan coś nam (mi) ;) tu poda?

------------

Ja CI odpowiem. To będzie gdzieś w lutym. Ogólnie głupie pytanie.

Nie zgadzam się. Po pierwsze nie ma głupich pytań, najwyżej niezrozumienie zagadnienia.
Dwa luty to za późno.... chyba, że Redzi właśnie taką datę by podali....ok .. trudno.
Czas jest potrzebny by mniej więcej zorientować się na kiedy kasa + jak szybko można złożyć sprzęt..
Pytanie było właściwie do Redów... chyba, że ktoś ma wtyki ;)

Sprzęt, na którym gra (na PC) pójdzie jest bardzo ważną kwestią dla Studia.. nie mogą odkładać podania bądź, co bądź bardzo istotnej informacji w nieskończoność...

---------------

[...]
@RockPL - Myślę że pewnie tak Listopad/Grudzień , będzie info o wymaganiach.
Dziękuję.
Jak trafisz dam Ci REDpointa ;P

Last edited:
Top Bottom