Wiedźmin 3: Dyskusja na temat wymagań sprzętowych

+
Nie, to oznacza brak zaawansowanej fizyki. Możesz nie mieć futer na przykład.

Efektów cząsteczkowych, zaawansowanego dymu, chmurek, wiatru itd. Z tym, że myślę, że tych efektów nie uświadczy się też w pełni na zbliżonych wydajnościowo kartach NVidii. Więc bilansując, twoje straty z wrażeń wizualnych nie powinny być zbyt wielkie.

Możesz kupić kartę AMD np. Takiego r270 i do niego kupić np GTX 280 do Physxa ;-)

Ale nie wiem czym taki myk jest wykonalny na dziś, kiedyś jak najbardziej, widziałem gamplaye na YT na takim combo (5870 + 9600GT) w Batmanie chyba i działało to pięknie, ale coś obiło mi się o uszy że Nvidia zblokowała ten zabieg sterownikami i czy to da się obecnie zrobić nie jestem taki pewien.

Czyli to oznacza brak fizyki dla kart AMD?
Mówiliśmy o zaawansowanym PhysX, czyli futrach i dymie. A te mogą się okazać wyłączne dla Nvidii, bądź kosztowne jeśli chodzi o klatki na AMD.
Nvidia potwierdziła tylko, że mogą działać, ale nie wiadomo, czy pozwolą na to i czy nie kosztem klatek.

Ależ nikt nie twierdzi, że PhysX w ogóle nie działa na kartach AMD. Nie działają jego zaawansowane funkcje odpowiadające za fruwające pyłki, ślady na śniegu (w Batmanie np) itp. Przy kartach klasy R 270X w ogóle nie będzie wielkiej różnicy, bo podobnej klasy karty NVidii też nie są w stanie pociągnąć tych bajerów na full. Przy mojej podkręconej 660 Ti (a to podobnej klasy karta) czasem w Batmanie musiałem zaawansowanego PhysX-a wyłączać, bo następowały crashe. Było parę takich scen, gdzie było dużo płomieni i fruwających cząsteczek, i dymu, gdzie to miało miejsce.

Akurat nVidia Hairworks (futra) jest oparte na DirectCompute, więc jest dostępne dla posiadaczy kart AMD. Oczywiście o ile zieloni sztucznie nie zablokują tej funkcji dla czerwonych, ale póki co nie zablokowali, prawda?

Call of duty dog + fur + AMD Radeon R9 280X.

Ależ nikt nie twierdzi, że PhysX w ogóle nie działa na kartach AMD. Nie działają jego zaawansowane funkcje odpowiadające za fruwające pyłki, ślady na śniegu (w Batmanie np) itp. Przy kartach klasy R 270X w ogóle nie będzie wielkiej różnicy, bo podobnej klasy karty NVidii też nie są w stanie pociągnąć tych bajerów na full. Przy mojej podkręconej 660 Ti (a to podobnej klasy karta) czasem w Batmanie musiałem zaawansowanego PhysX-a wyłączać, bo następowały crashe. Było parę takich scen, gdzie było dużo płomieni i fruwających cząsteczek, i dymu, gdzie to miało miejsce.

Crashe to miałeś przez błędy w grze a nie kartę, jak by to problem karty był to by klatki spadły. Na GTX 670 miałem tak samo, trzeba było stery zmieniać i było ok.

Mam pytanie odnośnie kart AMD - planuje zakup R9 270x i nie wiem czy coś stracę. Wiem, że poleci większość bajerów NVIDII, ale czy to samo będzie z PsychX?

Jeśli chodzi o aspekty związane z obliczaniem fizyki (PhysX), to jest to domena zielonych. A co do mentalnej strony zagadnienia (PsychX :rofl:), to się nie wypowiem. Rozumiesz - śliska sprawa to jest :rofl:.

Crashe to miałeś przez błędy w grze a nie kartę, jak by to problem karty był to by klatki spadły. Na GTX 670 miałem tak samo, trzeba było stery zmieniać i było ok.

Spadki klatek jak najbardziej, ale crashe też raczej miały związek z kartą. Przy wyłączonym PhysX-ie nic takiego nie miało miejsca. Może podobnie jak w W2 był wtedy przydzielany zbyt duży limit pamięci, czy coś podobnego (to w W2 często powodowało crashe właśnie). Nie jestem w stanie tego dokładnie stwierdzić, bo w Batku nie ma aż tylu opcji graficznych do ustawienia co w Wiedźminie. Sterowniki były najnowsze, więc to na pewno nie ich wina.

Spadki klatek jak najbardziej, ale crashe też raczej miały związek z kartą. Przy wyłączonym PhysX-ie nic takiego nie miało miejsca. Może podobnie jak w W2 był wtedy przydzielany zbyt duży limit pamięci, czy coś podobnego (to w W2 często powodowało crashe właśnie). Nie jestem w stanie tego dokładnie stwierdzić, bo w Batku nie ma aż tylu opcji graficznych do ustawienia co w Wiedźminie. Sterowniki były najnowsze, więc to na pewno nie ich wina.

Prawidłowo działająca karta nie robiła by crashy :) Więc są dwa wyjścia, albo coś było nie tak ze sprzętem, albo po prostu kwestia sterów, konfiguracji czegoś w nich itp. To że sterowniki są najnowsze nie oznacza że są dobre, sam musiałem zmieniać stery na starsze żeby nie mieć crashy w Batmanie AC. Zaufaj mi drogi forumowy kolego, znam się na rzeczy i tak jak napisałem. Albo sprzęt walnięty albo softwarowe problemy, obstawiam to drugie.

Albo sprzęt walnięty albo softwarowe problemy, obstawiam to drugie.

Jakoś dział pomocy technicznej Wiedźmina nie zgadza się z tobą w tej kwestii, a im jakoś ufam bardziej trochę :). Ale chyba zbaczamy z tematu :p.

Jakoś dział pomocy technicznej Wiedźmina nie zgadza się z tobą w tej kwestii, a im jakoś ufam bardziej trochę :). Ale chyba zbaczamy z tematu :p.

W takim razie nie ma co dyskutować, tkwij dalej w swoich przekonaniach. Nie moja sprawa , chociaż jest to bardzo śmieszna postawa z Twojej strony no ale ok :)
A grę to chociaż oryginalną kolega miał ? ;-)

Last edited:
W takim razie nie ma co dyskutować, tkwij dalej w swoich przekonaniach. Nie moja sprawa , chociaż jest to bardzo śmieszna postawa z Twojej strony no ale ok :)

Proponuję zapoznać się z punktem 25 oficjalnej pomocy technicznej dla W2, a dopiero potem wysmiewać innych uzytkowników. Nie twierdzę, że nie znasz sie na komputerach, ale nie oznacza to automatycznie, że nikt inny nie moze mieć racji.

Proponuję zapoznać się z punktem 25 oficjalnej pomocy technicznej dla W2, a dopiero potem wysmiewać innych uzytkowników. Nie twierdzę, że nie znasz sie na komputerach, ale nie oznacza to automatycznie, że nikt inny nie moze mieć racji.

Nie wiele ma to wspólnego z tym jak REALNIE działa sprzęt itd...To jest poradnik dla ludzi którzy się bardzo słabo znają na rzeczy albo w cale.
Po za tym pisałem w kwestii Batmana
Pomijam już fakt że ja grałem w Batmana AC z physxem i wszystkim na maxa już na GTX 570 który jest kartą słabszą od GTX 660 TI i problemów nie było, no ale Ty wolisz mieć przekonanie że karta Ci nie domagała...Typowa postawa w stylu "nie mam pojęcia o czym mówię, ktoś mi dobrze radzi ale ja "wiem lepiej" - Rewelacja wręcz :D
Wiedźmina 2 w 1080p ze wszystkim na maksa po za AA i ubersamplingiem to przechodziłem na HD 6970, bez crashy...
A GTX 660 Ti jest karta mocniejszą. Co do wyżej wymienionego przez Ciebie pkt 25

"Zalecamy obniżenie ustawień grafiki w opcjach w launcherze gry, szczególnie Budżetu pamięci na tekstury.
Jeśli to nie pomoże, proszę w ustawieniach grafiki wyłączyć opcję "Filmowy efekt głębi ostrości” oraz "Głębia ostrości w cutscenkach” i postępować według instrukcji poniżej:"

Ok, fajnie ale nie przy GTX 660 Ti...No ręce opadają. Serio nie ma sensu dyskutować. A słuchaj, w "Wormsach" może crashy nie było ? ;-) Albo może w w "Duke Nukem 3D" ? ;-) Chciałem Cię tylko z błędu wyprowadzić żebyś nie zwalał winy na kartę (bo jest całkowicie ok i daje nadal radę, a do Batmana czy Wiedźmin 2 w ZUPEŁNOŚCI styka do ustawień ultra (po za uber) ) ale Ty wolisz mi jakieś duperelki wypisywać. No nic, Twoja sprawa, mnie to jednak szczerze rozbawiło. Bądź pozdrowiony :)

Last edited:
@GosuPl, ale przypominam, że temat jest o hipotetycznych wymaganiach W3, więc po co ciągniesz temat? Proszę się przenieść do odpowiedniego wątku, ewentualne uwagi na PW.

@GosuPl Ja cię nie wyśmiewam i nie wyszydzam publicznie, obrażaj swoich kolegów jeśli już musisz to robić. Dla twojej wiadomości wiem, że moja karta wystarcza do grania w W2 nawet z uber, bo mnie akurat 30 klatek zadowala, podobnie jak w Batmana. Gdym nie miał doświadczenia z przypadkiem, że włączony PhysX w dwóch lub trzech scenach w moim egzemplarzu gry powodował crashe, to bym się nie wypowiadał. Z mojej strony dyskusję uważam za zakończoną, bo ani to miejsce nie jest odpowiednie, ani jej forma nie jest na poziomie do jakiego przywykłem.

E: Wybacz @zi3lona, musiałem wysłać swojego posta równocześnie z twoim. Obiecuję, to ostatni komentarz z moje strony w tej sprawie.

Last edited:
@GosuPl, ale przypominam, że temat jest o hipotetycznych wymaganiach W3, więc po co ciągniesz temat? Proszę się przenieść do odpowiedniego wątku, ewentualne uwagi na PW.

W porządku, nie ma co tematu ciągnąć.
Szkoda tylko że wywaliłaś moją pozytywną i rzeczową odpowiedź, która miała na celu pomoc...
Kobiety i ich "logika" ;-)

@GosuPl

Którego słowa w zdaniu:
Jeśli masz dalsze uwagi do mnie albo Yakina, użyj PW.
nie rozumiesz? Usunęłam kolejnego posta. Skrót PW oznacza prywatną wiadomość, jeśli masz problem z jego rozszyfrowaniem.
A seksistowskie uwagi zdecydowanie powinieneś sobie darować.
zi3lona

Last edited by a moderator:
Top Bottom