Wiedźmin 3: Dyskusja na temat wymagań sprzętowych

+
@GosuPl
Ale wyraźnie prosiłam o zakończenie tematu, kolejne posty będą usuwane i odpowiednio nagradzane. Jeśli masz dalsze uwagi do mnie albo Yakina, użyj PW.

W sumie w sprawach z komputerami zawsze możliwa wada jest w tylko 2 opcjach albo software albo hardware, tam nic innego nie może się dziać, w sumie to i dobrze ze komputery to proste konstrukcje.
Tak czy inaczej mam nadzieje, że nie każą nam czekać na wymagania do stycznia, im szybciej było by wiadomo tym szybciej wszystkie spekulacje by się zakończyły:)

Last edited:
Czyli fizyka na kartach AMD będzie na poziomie next-genów :) Tak to sobie tłumaczę.

@GosuPl Obserwuje ten wątek od ładnych parunastu stron i zawsze wypowiadasz się w sposób "guru" komputerowego. Nie mówię ci tego na złe, ale zastanów się głębiej... jeśli coś idzie nie po twojej myśli w komentarzu i ktoś inny ma rację (np. Yakin czy Zielona) to od razu jest przez ciebie szykanowany bądź uzyskuje od ciebie sarkastyczną oraz niemiłą w odbiorze wiadomość.

W kwestii wymagań W3 - notorycznie piszesz, że boisz się o 60 fpsów w 1080p na ultra... a masz SLI z GTX 780Ti oraz I7 - wielu graczy może pomarzyć o takim sprzęcie, a ty piszesz o strachu? Trochę to chore... Ja będę się cieszył 25/30 fpsami na wysokich/średnich detalach :)

Przepraszam moderacje za ten post, ale chciałem wyrazić swoje skromne zdanie.
@zi3lona Wiem :) Chciałem wyrazić tylko swoje zdanie i to koniec tego wątku dla mnie.

Last edited:
Hm a co myślicie o Lenovo Y580? Mam w nim GTX660M, jak dotychczas wszystko mogłem uruchomić, chociaż widzę, że dysk niestety jest strasznie wolny (nie mam SSD) i np. jak gram w W2 to mi się z opóźnieniem tekstury w niektórych miejscach ładują, a wczytywanie map w BF3 trwa straaasznie długo (przy czym jedną i drugą grę uruchamiam bez problemów na wysokich ustawieniach - tak jak grid 3). Nie zakładam, że będę na tym grał w W3, bo chcę sobie PS4 sprawić, ale może będzie się dało? Pytanie jak wyjdzie porównanie grafiki na PS4 i na moim laptopie...

Hm a co myślicie o Lenovo Y580? Mam w nim GTX660M, jak dotychczas wszystko mogłem uruchomić, chociaż widzę, że dysk niestety jest strasznie wolny (nie mam SSD) i np. jak gram w W2 to mi się z opóźnieniem tekstury w niektórych miejscach ładują, a wczytywanie map w BF3 trwa straaasznie długo (przy czym jedną i drugą grę uruchamiam bez problemów na wysokich ustawieniach - tak jak grid 3). Nie zakładam, że będę na tym grał w W3, bo chcę sobie PS4 sprawić, ale może będzie się dało? Pytanie jak wyjdzie porównanie grafiki na PS4 i na moim laptopie...
GTX 660M TO GTX 650 NA OBNIŻONYCH ZEGARACH (384 SPU, 128-BIT DDR5)
GTX 660 MA 960 SPU I 192-BIT DDR5 :) tak więc nie spodziewał bym sie cudów. konsole są już mocniejsze niż ten lapek :)

GTX 660M TO GTX 650 NA OBNIŻONYCH ZEGARACH (384 SPU, 128-BIT DDR5)
GTX 660 MA 960 SPU I 192-BIT DDR5 :) tak więc nie spodziewał bym sie cudów. konsole są już mocniejsze niż ten lapek :)
Cudów nie oczekuję, nie w tym rzecz. Chodzi w zasadzie o zaspokojenie mojej ciekawości;)

Ja na tym dokładnie lapku, o którym @Yarpen Zirgin pisze, mam zamiar Wiesława na średnich uruchomić, natywna rozdzielczość 1366x768 (przynajmniej w mojej edycji, bo są też z full HD, co jest dla mnie kompletną bzdurą przy jego bebechach) robi swoje w wymaganiach, a gry nadal nie atakują pikselozą. :) Ale fakt, dysk jest pieruńsko wolny. Aczkolwiek, jakby tak człowiek dokupił SSD i 4GB więcej ramu (coby 12 było, a co!) to sądzę, że nawet komfortowy sprzęt pod grę na średnich. Żebym tylko się nie mylił, bo rok temu z myślą o Wiedźminie go kupowałem.

A co myślicie o takim lapku? Wysokie uciągnie? - i7-4700MQ, 12Gb RAM, GT 755m SLI, dysk twardy 1000 gb + 8gb sshd.

Przyzwoity ram, procek w porządku, jedynie co do grafiki mam zastrzeżenia, ta Metra: Last Light na ultra nie uciągnie, a metro nie wydaje mi się wymagającym tytułem w porównaniu z Wiedźminem. Far Cry 3 też nie jest zbyt przyjemny, bo 20+ fps to chyba kiepski komfort gry. Co do dysku, to jakiś konkretny model?

Moim zdaniem jak się chce grać na ultra to tylko i wyłącznie stacjonarka. Laptopy wg mnie to nie są urządzenia do grania...

Oj, obawiam się, że obecnie są.
Jednak będą zdecydowanie droższe i przenośne, a nie mobilne*.

*bateria padnie "w mgnieniu oka", tak więc aby pograć powiedzmy dłużej niż 2-3 godziny potrzebne będzie uwięzienie się przy gniazdku lub ponowne naładowanie

Karta GeForce GTX 880 wydajniejsza o 30% od GeForce GTX 780 Ti ?
W zasadzie to czy będziesz mieć 780Ti czy 880 to większej różnicy nie powinno być bo na obydwu kartach gra pewnie będzie fruwać.
A z tym wynikiem z 3dmarka to mnie śmieszy, bo cyferki z 3dmarka nigdy nie przekładały się proporcjonalnie na tak samo większą wydajność w grach, więc te 30% w 3d marku to będzie zapewne z 10-15% w grach (zależy od gry jeszcze)

W zasadzie to czy będziesz mieć 780Ti czy 880 to większej różnicy nie powinno być bo na obydwu kartach gra pewnie będzie fruwać.
A z tym wynikiem z 3dmarka to mnie śmieszy, bo cyferki z 3dmarka nigdy nie przekładały się proporcjonalnie na tak samo większą wydajność w grach, więc te 30% w 3d marku to będzie zapewne z 10-15% w grach (zależy od gry jeszcze)
dajcie spokój te 3dmarki to sobie można wsadzić każdy wie gdzie, magiczne liczby liczbami.. wystarczy że to ta sama technologia gpu kolejny "remake" będzie pewnie leciutki boost do specyfikacji i sie kręci hajsik :) teraz to już jest jak z autami że "księgowi" mówią jak ,kiedy, gdzie i za ile.. a jest jak jest....

Oczywiście, że gry zweryfikują wydajność.
Skoro karta ma być prezentowana na Gamescomie, to wychodziłoby na to, że na premierę W 3 już będzie i zobaczymy ją w testach. I stanie się jasność ;)

W temacie "Co nieco o sprzęcie" wrzuciłem posta gdzie zrobilem testy w Fire Striku na Extreme, wyniki na mojej podkręconej karcie.
Jak widać różnica jest marginalna a to TYLKO 3dmark, co REALNIE się może przełożyć na 3-5/6 fps w grach więcej (przy 780 Ti nie kręconym) albo 1-2 fps przy kręconym na korzyść 880. 880 się rzecz jasna też wykręci, tak czy inaczej jeżeli te plotki się sprawdzą to 780/780 Ti mogą "spać" spokojnie. GTX 880 TI będzie (możliwe) dopiero wart uwagi.

"Ha!
http://www.purepc.pl/karty_graficzne...owe_informacje

I tyle w temacie zmiany na 880

http://www.3dmark.com/3dm/3605521

http://www.3dmark.com/3dm/3605658

Jeżeli te wyniki się potwierdzą to jedynie jest jakiś tam sens czekania na 880 TI albo po prostu przeczekanie generacji i tyle."

Top Bottom